DECEMBERANCE / RANDOMWALK / DREAMLONGDEAD / FINAL WORDS OF SORROW @ Modu, 10/11/2017

0
97

Τη Παρασκευή το βράδυ, ο κόσμος να χαλούσε, είχα προγραμματίσει να βρεθώ στο MODU στο Μεταξουργείο, αφού επιτέλους θα είχα την ευκαιρία να δω live τους doom/deathsters DECEMBERANCE, μπάντα που ακολουθώ από τα πρώτα της βήματα, αλλά ποτέ δε είχα την ευκαιρία να τους απολαύσω επί σκηνής. Βέβαια, δεν υπήρχαν πολλές ευκαιρίες, αφού κοντεύει δεκαετία από το τελευταίο τους live επί Ελληνικού εδάφους. Σε αυτή τη συναυλία, θα παρουσίαζαν την τελευταία τους, πολύ καλή, δισκογραφική δουλειά  “Conceiving Hell”, η οποία κυκλοφόρησε πριν μερικούς μήνες, καθώς και θα γιόρταζαν άτυπα, τα 20 χρόνια ύπαρξη τους. Τους γερόλυκους του doom, πλαισίωναν άλλες τρεις μπάντες, διαφορετικού σχετικά ηχοχρώματος, οι RANDOMWALK, DREAMLONGDEAD και FINAL WORDS OF SORROW.

Λίγο πριν τις 8, ανέβηκαν στη σκηνή οι melodeath/doomsters FINAL WORDS OF SORROW. Νέα σχετικά μπάντα και ηλικιακά και δισκογραφικά, έχοντας ένα EP και έναν full length δίσκο, ο οποίος κυκλοφόρησε πριν μερικούς μήνες, με τίτλο “A perspective of existence”. Η μπάντα ξεκίνησε να παίζει μπροστά σε λίγο κόσμο, ο οποίος αυξήθηκε αρκετά στη πορεία. Ο ήχος τους ήθελε δουλίτσα, αφού η μία κιθάρα, κάπως κάλυπτε την άλλη. Όσο περνούσε η ώρα «ξεψάρωναν», αφού αρχικά ήταν κάπως μαζεμένοι. Ωραία «βρώμικα» φωνητικά, αδιάφορα λίγο τα καθαρά, τα οποία χρήζουν βελτίωσης. Πολύ στιβαρό rhythm section, με έναν εξαιρετικό ντράμερ. Αρκετός κόσμος ήταν θετικός προς τη μπάντα, η οποία φάνηκε να έχει το δικό της κοινό.

Setlist: Hope, Addiction, Love, Reflection of a Shadow, Birth, Death, Sorrow

Δεύτεροι κατά σειρά ανέβηκαν οι doom/deathsters DREAMLONGDEAD. Μία μπάντα πολύ γνωστή στο Ελληνικό κοινό, με 2 δίσκους στο ενεργητικό της, στα 6 χρόνια ύπαρξης της. Βέβαια η εμπειρία τους φάνηκε από το πρώτο λεπτό, αφού οι περισσότεροι έχουν πολλά χρόνια στο χώρο. Στην αρχή τα ντραμς υπερκάλυπταν τους υπόλοιπους, αλλά στη πορεία διορθώθηκε ο ήχος. Το αργόσυρτο, sludge-εράδικο oldschool doom/death metal βάρυνε την ατμόσφαιρα. Παραμόρφωση πολλών τόνων και εναλλαγές φωνητικών από τον frontman Γιάννη (INFIDEL) και τον ένα κιθαρίστα. Πολύ σκοτεινός και βρώμικος ήχος. Η διάρκεια των κομματιών τεράστια, που ίσως κούρασε τους μη μυημένους στον ήχο. Στεκόντουσαν πολύ καλά στη σκηνή και το ζούσαν. Και αυτοί με το δικό τους κοινό. Έκπληξη στο κλείσιμο, αφού διασκεύασαν το κλασικό “In league with Satan” των VENOM.

Setlist: The Howling From The Hills, Conflagration From The Grave, El Ritmo De La Tierra, The Dead Dream Under Our Skin/In League With Satan (medley)

Μετά από ένα μικρό διάλειμμα, στη σκηνή ανέβηκαν οι RANDOMWALK. Μία μπάντα, πάνω από 10 χρόνια ενεργή με τρεις full length δίσκους στην καριέρα της.  Εδώ ο ήχος άλλαξε άρδην, αφού δεν είχαν καμία σχέση με doom. Οι gothic συνθέσεις τους, με πολλά hardcore-άδικα ξεσπάσματα έδωσαν μια ζωντάνια στο χώρο. Απευθύνονταν κυρίως στο νεανικό κοινό, μα σε κάποιες γκρούβες κούνησαν αρκετά «γέρικα» κεφάλια. Ο frontman, άκρως παραστατικός και ιδιαίτερα χαρισματικός είχε φοβερή απόδοση, όπως και η υπόλοιπη μπάντα. Τα καθαρά φωνητικά του χαντακώθηκαν λίγο, αφού δεν ακούγονταν πολύ. Τα γρεζάτα φωνητικά του, σε συνδυασμό με κάποια lead riffs, μου έφεραν στο μυαλό τους πάλαι ποτέ κραταιούς SENTENCED. Τα πλήκτρα έκαναν σκοτεινά συναισθηματικό τον ήχο τους, πριν ξεσπάσουν τα υπόλοιπα όργανα. Δεν είχα ακούσει ούτε νότα πριν από το live από τη μπάντα, αλλά ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα και θα ασχοληθώ άμεσα με τη μπάντα, και ας μην ανήκω στο… νεανικό κοινό. Φοβερή απόδοση!

SETLIST: Legacy, The Mist, Declaration, Faces Dawn, The Light, My Grand Omega, Night In Gale, Silence, The Crown, Promises, One Last Wish

Γύρω στις 11, ήρθε η ώρα των headliners της βραδιάς DECEMBERANCE. Από νωρίς είχε φανεί ότι ο ιθύνων νους της μπάντας Γιάννης Φιλιππαίος, έτρεχε ώστε όλα να κυλήσουν τέλεια. Σαν να ήταν το πρώτο τους live. Υπό τους ήχους καμπάνας, ξεκίνησαν το μικρό σε τραγούδια, μα τεράστιο σε διάρκεια setlist, αφού μόνο ο τελευταίος τους δίσκος είναι διάρκειας 75 λεπτών και ας αποτελείται μόνο από 4 κομμάτια. Αν και το ξέραμε… και έχουμε δει και άλλες μπάντες με τραγουδιστή τον ντράμερ (βλέπε ABSU, ZEMIAL κτλ), πάντα φαίνεται ιδιαίτερο πάνω στη σκηνή. Πρώτο κομμάτι, το εναρκτήριο του “Conceiving Hell”, “The scepter”. Παραμόρφωση κβαντικού μεγέθους, αργόσυρτα riffs για funeral doom καταστάσεις, άταστο μπάσο να γεμίζει όμορφα τις συνθέσεις και δε συμμαζεύεται. Θεριό ο Γιάννης πίσω από το kit και φωνητικά βγαλμένα από τα Τάρταρα. Το τσέλο που συνοδεύει πάντα τις συνθέσεις της μπάντας, ήταν επί της σκηνής με την Ηλιάνα Κορέτση να ομορφαίνει με τη παρουσία της τους αξύριστους μεταλάδες! Ακολούθησε το “The blind will lead the way”, το οποίο το θεωρώ το κορυφαίο της τελευταίας τους δουλειάς. Οι οπαδοί της μπάντας καραγούσταραν, εν αντιθέσει με τους όχι και τόσο μυημένους του ύφους, για τους οποίους είναι κομματάκι δύσκολο να χωνέψουν τις δαιδαλώδεις συνθέσεις της μπάντας, τώρα που έχουν προσθέσει και αρκετά prog περάσματα. Στα death ξεσπάσματα όλοι όμως συμμετείχαν. 3ο κατά σειρά, ακολουθώντας πιστά το “Conceiving Hell”, ήταν το “Departures”, σε μια doom κατάνυξη. Η μπάντα τιμώντας τους παλιούς οπαδούς της, συνέχισε με ένα medley από στιγμές των “Rain” και “Time”, από τον full length ντεμπούτο τους “Inside” του 2009. Η βραδιά έκλεισε με το “Sailing…”, το οποίο κορύφωσε τη βραδιά γι’ αυτούς που είχαν το σθένος να παραμείνουν, αφού το ρολόι έδειχνε μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα.

Μεστή εμφάνιση από μια από τις καλύτερες μπάντες της χώρας μας αλλά και από τις κορυφαίες του «δύσπεπτου» αυτού genre. Γενικά, όλες οι μπάντες έδωσαν την ψυχή τους σε μια βραδιά απόδοσης φόρου τιμής προς τους DECEMBERANCE. Νομίζω πως κανείς δεν έφυγε δυσαρεστημένος από το MODU.

Setlist: The Scepter, The Blind will lead the Way, Departures, Inside medley, Sailing…

Γιώργος Δρογγίτης

Υ.Γ. Ευχαριστώ τον Κώστα Αλατά και τον Γιάννη Φιλιππαίο για την βοήθεια τους.

Φωτογραφίες:
FINAL WORDS OF SORROW – Jason Ioakeim
DREAMLONGDEAD – Δημήτρης Τσουντάρος & Λουκία Κυριακοπούλου
RANDOMWALK – Alex Ch Photography
DECEMBERANCE – Jason Ioakeim

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here