ABBATH/ ORDER OF THE EBON HAND @Κύτταρο 24/01/2016

0
93

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε πέρσι η είδηση της αποχώρησης του Abbath από τους IMMORTAL. Ήμουν από την αρχή προκατειλημμένος αρνητικά για το τι θα έκανε μόνος του, κυρίως λόγω του project Ι που δραστηριοποιήθηκε στα mid 00s, όταν και είχαν πρωτοσταματήσει οι IMMORTAL από το 2003 ως το 2006. Με αυτές τις σκέψεις μπήκα στο Κύτταρο για να παρακολουθήσω το νέο του σχήμα, τους ABBATH, αλλά και τους ORDER OF THE EBON HAND που άνοιγαν τη βραδιά.

Όταν είχε κυκλοφορήσει το “The mystic path to the netherworld” το 1997, ήμουν από τους τυχερούς που το είχα ακούσει και τους θαύμασα να αποδίδουν το εναρκτήριο  “Behold the Sign of a New Era” και το “The Skull (The Mystic Path to the Netherworld)”. Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι τα νορβηγοθρεμμένα κιθαριστικά riff και η majestic ατμόσφαιρα που έχουν στα πλήκτρα. Επί σκηνής δεν εμφανίζονται με πλήκτρα, αλλά καταφέρνουν να αναπαράγουν την ατμόσφαιρα των δύο full length δίσκων τους – κύριο παράδειγμα το “The Swordwraith (Unbroken Vow II)”. Επαιξαν επίσης ένα καινούριο κομμάτι, στο οποίο φαίνεται ότι θα συνεχίσουν στο ίδιο ύφος και στο νέο τους album. Προς το τέλος απότισαν φόρο τιμής στο Lemmy παίζοντας μια black metal εκδοχή του “Stone deaf forever”. Μετά από περίπου 45 λεπτά, οι Αθηναίοι με τα 22 χρόνια πορείας είχαν προετοιμάσει ιδανικά το έδαφος για τους Νορβηγούς.

Μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό, έκανε την εμφάνιση του η εμβληματική μορφή του Abbath. Αναμενόμενη η έναρξη με κομμάτι από το “Abbath”, το “To War!” και συνέχισαν με το “Winterbane”. Ο ήχος δυστυχώς δεν είχε καλό διαχωρισμό στα όργανα και το τελικό αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο. Από πλευράς απόδοσης η νέα μπάντα του Abbath ήταν σφιχτοδεμένη και καλοπροβαρισμένη, αν και πρόσφατα έγιναν σημαντικές αλλαγές στο line up.

Όσοι γούσταραν την ύστερη περίοδο των IMMORTAL στα 00s, σίγουρα πέρασαν πολύ καλά και μάλλον είναι και επιλογή του Abbath να μην παίζουν παλιότερο υλικό. Το κοινό φάνηκε να προτιμά αυτή την περίοδο των Νορβηγών, αν κρίνω από τις αντιδράσεις του στο moshpit που έγινε στα “One by one”, “Tyrants” και “All shall fall”. Χαμός στο “Nebular Ravens Winter” και απόλαυση στο καταληκτικό “Solarfall” που εκπροσώπησαν το υλικό των late 90s IMMORTAL.

Ποιος θα το έλεγε ότι θα εμφανιζόταν ο Abbath μετά από 15 χρόνια στην Αθήνα και δε θα έπαιζε το “Blashyrkh (Mighty Ravendark)”. Αυτό ήταν σίγουρα το παράπονο όλων όσων βρέθηκαν εκείνο το βράδυ στο Κύτταρο. Προσωπικά δεν ενθουσιάστηκα ακούγοντας τα “Count the Dead” και “Root of the Mountain”, αλλά είναι το νέο υλικό του Abbath και πρέπει να σεβαστούμε ότι βρεθήκαμε σε συναυλία προώθησης του. Και φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο Νορβηγός παίρνει αποστάσεις από την πρώιμη περίοδο των IMMORTAL, που όμως δεν παρέλειπε στο setlist των πρόσφατων εμφανίσεων τους. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο Abbath γύρισε οριστικά σελίδα και θα πρέπει να κρίνεται συνολικά για την απόδοση του και όχι για το αν έπαιξε υλικό από τους παλιούς δίσκους των IMMORTAL. Τον αδικούμε αν κρατάμε αυτή τη στάση και σίγουρα δε θα χαρούμε όπως πρέπει ένα live σαν κι αυτό, που διήρκησε περίπου 90 λεπτά.

Κείμενο/Φωτογραφίες: Λευτέρης Τσουρέας

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here