ARCHGOAT/ DODSFERD/ IMPURE WORSHIP @Modu, 10/2/2016

0
73




“…Funeral Pyre of Trinity.….Winds carry, The blazing Ash, As to celebrate, The Conqueror of the Death, Of Heavenly God, Who shall, Forever be gone….”

Αναρωτιόμουν πως να γράψω για ένα live σαν αυτό. Όσο περνάνε τα χρόνια, πηγαίνεις σε συναυλίες για να νιώσεις τις δονήσεις, την ενέργεια της μουσικής• για να νιώσεις τον φυσικό ήχο. Η μουσική πάντα ήταν μια προσωπική τελετή. Όλα είναι παράξενα και έντονα. Η επικοινωνία που μπορούμε να έχουμε μαζί της, ίσως και  να είναι κάτι που δεν θα πετύχουμε ποτέ με τους ανθρώπους. Ελάχιστες φορές βλέπεις ένα line-up τόσο δεμένο και παράλληλα διαφορετικό. Οι τρεις μπάντες έχουν το δικό τους στιλ. Οι φανερές επιρροές από τους μουσικούς τους ήρωες δεν τους έκανε κακές κόπιες τους, όπως συνηθίζεται. Το να διατηρήσεις μια ταυτότητα ενώ παίζεις ότι αγαπάς είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο

 Ας πάρουμε τα πράματα από την αρχή. Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε τους Impure Worship (ex Helvete), είναι ένα κράμα black/death. Επηρεασμένοι από Beherit, Archgoat, Impaled Nazarene, Bestial Warlust, Bestial Summoning, πρώιμους Samael και Slayer, με λεπτομέρειες από Rotting Christ, Necromantia, Root κτλ. Όταν η μπάντα έχει ακραίο ήχο η απόδοση μπορεί να τους αγχώσει, ειδικά σε live, που ο ήχος σου είναι εξαρτάται κυρίως από τον εκάστοτε χώρο. Το αποτέλεσμα ήταν ικανοποιητικό σε ήχο και εμφάνιση. Δυστυχώς ήταν το τελευταίο show του Black Priest of Impurity (drums) με τους Impure Worship. Ελπίζουμε να μην είναι και η τελευταία εμφάνιση του στην σκηνή.

Impure Worship Set List
1.    Intro
2.    Invocation to the Primeval Void
3.    Impurity Prevails
4.    Rites of Perversion
5.    Herald of Famine and Pestilence
6.    Black Mist
7.    Necromantical Communion
8.    Intro (Tireheb)
9.    Sadomatic Rites (Beherit cover)
10.    Chthonic Litanies 
11.    Impure Worship
12.    Κατάσταση Κινδύνου (Αντίδραση cover)

Οι Dødsferd είναι μια ελληνική μπάντα που δύσκολα βρίσκεις ελληνικό στοιχείο στον ήχο της. Αντίθετα εύκολα αναγνωρίζεις στοιχεία από πρώτο κύμα της Νορβηγικής και από το δεύτερο της Φιλανδικής και Γαλλικής σκηνής. Είναι το τρίτο live τους που παρευρίσκομαι και νομίζω το καλύτερο, από άποψη ήχου και εμφάνισης. Αρχικά σε ξενίζει ότι τα μέλη φαίνονται να μην έχουν επαφή με το τι γίνεται στον κόσμο, είναι σαν μονάδες που επικοινωνούν μεταξύ τους μόνο. Το αποτέλεσμα όμως συνολικά είναι κάτι που ταιριάζει και στο μουσικό -στιχουργικό κομμάτι, είτε βγαίνει αυθόρμητα είτε επιτηδευμένα.

 Dødsferd  Set List 
1.     Exile
2.    As the light revealed his wound
3.     Fucking Your Creation
4.     You called it ressurrection, I call it fairytale for human parasites, Your kind
5.     The hate goes on
6.     Breeding Chaos
7.    . Hypocritic shitfuckers still breathing

Έλενα Βασιλάκη

Οι ARCHGOAT δεν είναι για χόρταση… Είναι σαν τα κυρίως πιάτα που σερβίρονται σε μικρή ποσότητα, αλλά νιώθεις πλήρης αφού το γευτείς ολόκληρο! Με ένα ήχο-δυναμίτη, αφού έκαναν μπροστά μας ένα τελευταίο soundcheck με όλα τα όργανα, το “Invocation” intro ξεκίνησε την τελετή. 

Εκκίνηση με το κομμάτι από το τελευταίο τους album “Nuns, Cunts and Darkness”. Από τα πρώτα δευτερόλεπτα ήταν σαφές ότι θα βλέπαμε μια αρχηγική εμφάνιση! Ο Lord Angelslayer σε ορισμένα σημεία κάπνιζε και ταυτόχρονα τραγουδούσε – αυτό ειλικρινά δεν το έχω ξαναδεί! Ο ήχος του μπάσου του ήταν φοβερός και μαζί με τον Ritual Butcherer στην κιθάρα έβγαζαν ένα εκπληκτικό wall of sound! Ο καινούριος τους drummer, VnoM, ήταν επαρκής χωρίς να μας τραβήξει το βλέμμα με όσα έπαιζε – έτσι κι αλλιώς οι αλλαγές στους ρυθμούς των ARCHGOAT είναι μονοκόμματες και δε δίνουν πολλά περιθώρια για τεχνικό παίξιμο!

Μετά από περίπου 40 λεπτά έφυγαν από τη σκηνή και εκεί είπα από μέσα μου «και πολύ μας ήταν». Αφού χαιρέτησα και τον Lord Angelslayer που πέρασε από μπροστά μου φεύγοντας από τη σκηνή, λέω «πάει τελειώσε». Ευτυχώς με συγκράτησε η παρέα μου και έμεινα για να τους δω να ανεβαίνουν για την ΑΠΟΛΥΤΗ ισοπέδωση στο “Rise of the black moon” από το ιστορικό “Angelcunt (Tales of Desecration)”, με το οποίο δήλωσαν το παρών στη μαυρομεταλλική σκηνή των early 90s! Τελευταίο κομμάτι επέλεξαν το μονοκόμματο “Hammer of satan” από το “Penis Pervesor” album – από αυτό επίσης επέλεξαν στο set τους τα “Whore of the bethlemeth” και “ Lord of the Void”.

Εντύπωση μου έκανε το γεγονός ότι έχουν σε τόσο μεγάλη εκτίμηση το “Heavenly vulva” EP, επιλέγοντας δύο κομμάτια που δεν περίμενα να ακούσω σε live τους (“Blessed vulva”, “Day of clouds”). Σαν επιλογές κομματιών οι Φινλανδοί είναι έξυπνοι, επιλέγοντας κομμάτια down tempo όπως το υποβλητικό “Goat and the moon” από το “The light-devouring darkness” album – από αυτό επέλεξαν και το “Apotheosis of Lucifer”. Tο τελευταίο τους album, “The apocalyptic triumphator”, τελικά δεν είχε τη μερίδα του λέοντος στο setlist τους όπως θα ήταν αναμενόμενο – μόλις τρία κομμάτια! (“Nuns, Cunts and Darkness”, “The Apocalyptic Triumphator”, “Grand Luciferian Theophany”).

Καταληκτικά οι ARCHGOAT παρέδωσαν μαθήματα σε όλες τις νέες μπάντες για το πώς παίζεται το πρωτόγονο και a la BLASPHEMY black metal. Στη σκηνή είναι στατικοί και επιβλητικοί! Με τα κομμάτια που επέλεξαν είχαν πολλές διακυμάνσεις στους ρυθμούς τους και η συναυλία κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον όσων γέμισαν το Modu club!

Μέχρι να μας ξανάρθουν και να ξαναπεράσουμε τόσο καλά με live τους o  Ritual Butcherer μας δήλωσε αποκλειστικά στην Έλενα Βασιλάκη: «Πίσω στην παλιά εποχή είχα επαφή με τα παιδιά των VARATHRON, THOU ART LORD και ROTTING CHRIST. Είμαι μεγάλος fan της παλιάς ελληνικής black metal σκηνής και είναι πολύ ιδιαίτερο για εμένα να παίζω σε μια συναυλία στην Ελλάδα».

ARCHGOAT setlist

1.    Nuns, Cunts and Darkness
2.    Lord of the Void
3.    Apotheosis of Lucifer 
4.    Grand Luciferian Theophany 
5.    Blessed Vulva
6.    The Apocalyptic Triumphator
7.    Goat and the Moon 
8.    Goddess of the Abyss of Graves
9.    Penis Perversor 
10.    Day of Clouds 
11.    Rise of the Black Moon 
12.    Hammer of Satan 

Λευτέρης Τσουρέας

Φωτογραφίες: Ελενα Βασιλάκη/Λευτέρης Τσουρέας 

ΥΓ: ΟΛΑ τα λεφτά ήταν η χειραψία – μπροστά σε όλους – του Ritual Butcherer και του Lord Angelslayer επί σκηνής με την Έλενα Βασιλάκη που τους φωτογράφιζε με φόντο το κοινό!

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here