BLIND GUARDIAN @Gagarin205, 9-10/05/2015

11 Μαίου, 2015 - 13:30

BG live 1Είναι κάποιες μπάντες που είναι δεμένες με το ελληνικό κοινό, όπως και το ελληνικό κοινό με αυτές. Από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων συγκροτημάτων, είναι οι BLIND GUARDIAN. Που μπορεί δισκογραφικά να έχουν διχάσει αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια τους οπαδούς τους, όμως η υπόθεση “live” είναι ένα τελείως μα τελείως ξεχωριστό κομμάτι. Και αυτό φάνηκε και το φετινό διήμερο στο Gagarin.
Όντας ήδη υπέρμετρα φορτισμένος συναισθηματικά από το ακουστικό live που έδωσαν προς τιμήν μας σαν ROCK HARD Greece, αλλά και για 20 πραγματικά τυχερούς αναγνώστες και οπαδούς της μπάντας, η διάθεση ήταν υπέρ του δέοντος καλή, παρόλο που το τελευταίο άλμπουμ τους, “Beyond the red mirror” (διαβάστε την παρουσίασή του), δεν με άγγιξε ιδιαίτερα.

Στις 10 περίπου (10 παρά 10 αν δεν κάνω λάθος), τα φώτα στο Gagarin σβήνουν και η επιβλητική εισαγωγή του “The ninth wave” βάζει το κοινό στο κλίμα. Η ανταπόκριση του κοινού στο εναρκτήριο κομμάτι του live, αλλά και του τελευταίου άλμπουμ, δείχνει άμεσα ότι θα ζήσουμε πολύ ωραίες στιγμές και πάλι. Η συνέχεια πάντως με την πρώτη βουτιά στο παραλθόν και το “Banish from sanctuary”, δημιουργεί τις πρώτες ανατριχίλες και δίνει ταχύτητα BG live 2στo live. Ρίχνοντας το tempo κατά πολύ, αλλά όχι την ένταση του κόσμου και ειδικά τις φωνές του που ανεβαίνουν, το “Nightfall” μας πάει το κλασικό πλέον μαγικό ταξίδι του. Ο Hansi ανακοινώνει ότι η συναυλία (όπως και όλες τις περιοδείας) ηχογραφείται με σκοπό να κυκλοφορήσει ένα live άλμπουμ και ήταν το «κερασάκι» που ήθελε ο κόσμος για να δώσει ακόμα περισσότερο από την ψυχή του στη συνέχεια. Το “Fly” που ακολουθεί, από τον χειρότερο (μακράν) δίσκο των βάρδων, ενθουσιάζει τεράστιο μέρος του κοινού, προσωπικά πάντως, ήταν ευκαιρία για ανάπαυση. Σειρά για το “At the edge of time”, με ένα από τα καλύτερα κομμάτια του, το “Tanelorn”.

Οι βάρδοι δείχνουν και είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Φώτα και ήχος (όλα δικά τους, από την κονσόλα μέχρι τα πάντα επί σκηνής) σε πάρα πολύ καλά επίπεδα και η απόδοση των κομματιών τέτοια, που κάνει το συνδυασμό ιδανικό. Ακόμα και ο Hansi, που κάποιες φορές σε προηγούμενα live ήταν λίγο κάπως (λατρεύουμε, αλλά δεν είμαστε και κουφοί, ασχέτως αν δεν μας επηρεάζει), είναι σε τρομερή κατάσταση.

BG live 3Το “Prophecies” είναι το δεύτερο κομμάτι που θα ακουστεί από τον τελευταίο τους δίσκο, για να σειστεί για τα καλά το Gagarin με τη νέα βουτιά στο παρελθόν και το επικό “Last candle”, όπου το “Somebody’s out there” να διαρκεί κάνα δίλεπτο μετά το τέλος του κομματιού και τα μέλη των GUARDIAN να κοιτάνε αποσβολωμένα το κοινό. Πρώτη ακουστική στιγμή το “Miracle machine” μέσα από το “Beyond the red mirror”, το οποίο όμως δεν είναι τίποτα μπροστά στο επόμενο, το “Past and future secret”, που σηκώνει τις τρίχες των παρευρισκομένων! Η συνέχεια με ένα από τα πλέον κορυφαία κομμάτια των βάρδων, το “Mordred’s song”, είναι απλά μαγική τόσο πάνω, όσο και κάτω από τη σκηνή. Μεγάλη προσωπική αδυναμία, άρτια εκτελεσμένο και με τον κόσμο να είναι αυτός που πρέπει.

Εκτός της απόδοσης, οι GUARDIAN και ειδικά ο Hansi, είχαν πολλά κέφια και έδειχναν να απολαμβάνουν το live όσο και εμείς. Με ατάκες ανάμεσα στα τραγούδια, ο Hansi κρατούσε το κοινό ζεστό, με κίνηση να ξεσηκώνει μία το δεξί, μία το αριστερό και μία το μεσαίο τμήμα του Gagarin και με αυτά που έβλεπε, αποθέωνε συνέχεια εμάς… τον κόσμο.

Το “Guardian of the blind” που ακολουθεί, προκαλεί φρενίτιδα στους πιο παλιούς οπαδούς της μπάντας ειδικά και μας επαναφέρει σε καταστάσεις πανικού μετά το ταξίδι του “Mordred’s song”, για να κλείσει το βασικό set τους με τον ύμνο “Imaginations from the other side”! Τα τυπικά “αντίο, τα λέμε την επόμενη φορά”, προφανώς και δε συγκινούν κανένα και μετά από ένα λεπτό, η εισαγωγή του “Nightfall in middle earth”, το “War of wrath”, προκαλεί ενθουσιασμό γιατί ξέρουμε τι ακολουθεί μετά. Κι αυτό είναι το “Into the storm” φυσικά και πάμε πάλι από την αρχή, λες και δεν έγινε κάποιο διάλειμμα. Σειρά έχει το “Twilight of the Gods”, πάλι από το νέο άλμπουμ, με τον κόσμο να γουστάρει μεν, αλλά το άλμπουμ να έχει ψιλοδιχάσει και να φαίνεται. Η απόδοσή του live πάντως είναι σαφώς καλύτερη από του άλμπουμ. Όμως όταν μετά υπάρχει “Valhalla” για να κλείσει το πρώτο encore της βραδιάς, λίγα πράγματα έχουν σημασία. Σταθερή αξία, τόσο το κομμάτι, όσο και το ξύλο, οι φωνές, αλλά και το ανατριχιαστικό τελείωμά του, όπου ο κόσμος τραγουδάει μόνος του το ρεφρέν για κάνα τρίλεπτο (ξεπέρασε το “Last candle”) και τη μπάντα να χαμογελάει με έκδηλη την ευχαρίστηση!

BG live 5Ένας κόσμος που δεν άφηνε κανένα κενό μεταξύ των κομματιών που να μη φωνάζει ρυθμικά “Guardian – Guardian”. Που τραγουδούσε κλασικά τους στίχους, βλέποντας δίπλα σου διάφορα και ανάμικτα συναισθήματα ανάλογα το κομμάτι. Ένας κόσμος που έχει αναγκάσει όλα αυτά τα χρόνια άλλωστε τους ίδιους τους βάρδους να τον έχουν στις πρώτες θέσεις της καρδιάς τους. Άλλωστε τα συνεχόμενα διήμερα στη χώρα μας δεν είναι τυχαία.

Το “Wheel of time” ξεκινάει το δεύτερο και τελευταίο encore της συναυλίας. Εξαιρετικό κομμάτι, το ίδιο και live. Όμως ένα live GUARDIAN δε μπορεί να τελειώσει χωρίς δύο τραγούδια. Αυτά που σε αναγκάζουν να αφήσεις τις τελευταίες σου ανάσες στο πάτωμα. “Bard’s song (in the forest)” για αρχή. Αν δεν έχεις έρθει ποτέ σε live GUARDIAN, αυτό είναι κάτι που ΠΡΕΠΕΙ να ζήσεις και αξίζει να έρθεις για αυτό και μόνο. Όσες φορές και αν το πούμε, το συναίσθημα παραμένει το ίδιο. Που θα πάει, θα καταλάβει κάποτε ο Hansi ότι δε χρειάζεται να πει λέξη σε αυτό. Μαγεία! Όπως μαγικό είναι και το δέσιμο μπάντας-κόσμου στο κλασικό εδώ και 17 χρόνια πλέον κομμάτι που κλείνει κάθε εμφάνισή τους, το “Mirror mirror”. Στιγμές χαοτικές, εκστασιακές, όπως αρμόζουν για το τέλος τέτοιων βραδιών που μας προσφέρουν οι Γερμανοί βάρδοι.

ιάλειμμα 22 χοντρικά ωρών και έτοιμοι και για την Κυριακή!

Φραγκίσκος Σαμοΐλης

BG live 4Παραδοσιακά, κάθε φορά που οι BLIND GUARDIAN ανακοινώνουν δύο συνεχόμενα live στην Αθήνα, η δεύτερη μέρα κρύβει περισσότερες και μεγαλύτερες εκπλήξεις. Δεν μιλάμε, φυσικά, από πλευράς απόδοσης αλλά από πλευράς επιλογής κομματιών. Και η εμφάνιση στο Gagarin την Κυριακή δεν αποτέλεσε εξαίρεση καθώς οι Γερμανοί βάρδοι παρουσίασαν ένα απίστευτο set list το οποίο –κατά την προσφιλή τους τακτική- ήταν δραστικά διαφοροποιημένο σε σχέση με την εμφάνιση του Σαββάτου.

Διαβάσατε την παρουσίαση της συναυλίας του Σαββάτου από τον Φραγκίσκο και όλοι που βρέθηκαν στο Gagarin την πρώτη μέρα διαπίστωσαν σε πόσο σπουδαία φόρμα βρίσκονται οι GUARDIAN αυτή την περίοδο. Την Κυριακή πάντως, έστειλαν πολύ κόσμο αδιάβαστο... συμπεριλαμβανομένου του υπογράφοντος το παρόν κείμενο!

Αυτό θα πρέπει να ήταν το καλύτερο set list των GUARDIAN από το 2002 και μετά αφού ακούστηκαν 4 κομμάτια από το “Tales…” (“Welcome to dying”, “Lost in a twilight hall”, “The lord of the rings”, “Traveler in time”), 2 από το “Somewhere…” (“Journey through the dark”, “The Bard’s Song – In the forest”), 2 από το “Nightfall…” (το ομώνυμο και το “Mirror mirror”), 1 από το “Imaginations…” (“And the story ends”), 1 από το “Follow the blind” (“Valhalla”), 1 από το “Battalions…” (“Majesty”), 1 από το “A Twist in the myth” (“Otherland”), 3 από το “At the edge of time” (“Tanelorn”, “Sacred Worlds”, “Wheel of time”) και 4 από το “Beyond the red mirror” (“Prophecies”, “Twilight of the Gods”, “Miracle machine (ακουστικό)”, “The ninth wave”). Ελπίζω να μην ξεχνώ κάποιο μέσα στο γενικό χαμό!

Οι συναυλίες στην Αθήνα ηχογραφήθηκαν από τους GUARDIAN για μελλοντική live κυκλοφορία ενώ θα πρέπει να υπογραμμίσω ότι τα πάντα πάνω στη σκηνή του Gagarin –αναφορικά με το light show και τον ηχητικό εξοπλισμό- ανήκαν στο γερμανικό συγκρότημα και έτσι το συνολικό αποτέλεσμα ήταν αψεγάδιαστο!

Για να μην μακρηγορούμε... οι GUARDIAN παρουσίασαν την Κυριακή ένα ακόμη εξαιρετικό live show ενώ το γεγονός και μόνο ότι παρουσίασαν γύρω στα 8 μόλις ίδια κομμάτια σε σχέση με την πρώτη μέρα (αν ήταν λιγότερα ή περισσότερα, βρίστε άφοβα τον Φραγκίσκο για την πληροφορία) αποδεικνύει πόσο... τίμιες είναι οι συναυλίες των BLIND GUARDIAN! Είπα ότι έπαιξαν 2 ώρες και ένα τέταρτο και ότι το Gagarin ήταν γεμάτο και την Κυριακή (αν και όχι επίσημα sold out); Άντε τώρα να περιμένεις μέχρι την επόμενη εμφάνιση των Γερμανών στη χώρα μας...

Σάκης Νίκας

Φωτογραφίες: Γιάννης Νέγρης / i-JUKEBOX.gr

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

KATATONIA / ON THORNS I LAY @Gagarin205 (28/2/2020)

3 Μαρτίου, 2020 - 16:00 Γιώργος Δρογγίτης

Δεν είναι κρυφό πως οι Σουηδοί πρωτομάστορες του μελαγχολικού ήχου ΚΑΤΑΤΟΝΙΑ, είναι από τις αγαπημένες μπάντες του Ελληνικού κοινού. Από το 2004 που έπαιξαν για πρώτη φορά στη χώρα μας, γεμίζουν κάθε...

[περισσότερα]

LEPROUS / CLONE / MARATON @Fuzz Live Music Club (15/2/2020)

17 Φεβρουαρίου, 2020 - 18:15 Άγγελος Κατσούρας

Είναι ίσως νωρίς να για μια τέτοια πρόβλεψη για φέτος, αλλά μάλλον η συγκεκριμένη βραδιά θα είναι στο top-5 των συναυλιακών εμπειριών μας... Πολλοί ίσως την τοποθετήσουν σαν μια μοναδική εμπειρία...

[περισσότερα]

IRONSWORD, ACHELOUS, AIRGED L’AMH @ Ίλιον Plus (14/2/2020)

17 Φεβρουαρίου, 2020 - 09:00 Δημήτρης Τσέλλος

Αχ! H μέρα των ερωτευμένων. Λουλούδια, γλυκά, ρομαντικά δείπνα, χαλαρή sentimental μουσική, κόντρα ξύρισμα, σέξι εσώρουχα και μεθυστικά αρώματα. Φανερά επηρεασμένοι από αυτήν την περιρρέουσα...

[περισσότερα]

WOLVES IN THE THRONE ROOM / DECIPHER @Gagarin205 (7/2/2020)

10 Φεβρουαρίου, 2020 - 01:45 Γιάννης Σαββίδης

Μια από τις πιο μοναδικές μπάντες του μοντέρνου black metal περίμεναν το κοινό το βράδυ της Παρασκευής. Τους WOLVES IN THE THRONE ROOM, από τη πολιτεία της Washington των Ηνωμένων Πολιτειών. Στο...

[περισσότερα]

UNDER THE PAGAN MOON FEST II (KAWIR / SEAR BLISS / SAD / TEMPLE OF EVIL / MELAN SELAS) @ Gagarin205, 1/2/2020

10 Φεβρουαρίου, 2020 - 01:15 Γιώργος Δρογγίτης

Δύο περίπου χρόνια μετά το καθόλα επιτυχημένο UNDER THE PAGAN MOON FEST στα τέλη του 2017, πραγματοποιήθηκε το UNDER THE PAGAN MOON FEST ΙΙ ξανά στο Gagarin και πάλι με headliners τους pagan...

[περισσότερα]