DELAIN/ SIRENIA/ SEDE VANCANTE @Κύτταρο, 27/01/2017

30 Ιανουαρίου, 2017 - 17:15

Μία ιδιαίτερη και πολύ ενδιαφέρουσα συναυλία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στις 27/01/2017 στο Κύτταρο. Ένα live με συγκροτήματα από τον χώρο του symphonic metal όπου όλα έχουν γυναικείες φωνές πίσω από το μικρόφωνο. Τα συγκροτήματα αυτά ήταν οι Ολλανδοί DELAIN, που έχουν αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις στο Ελληνικό κοινό από τις συναυλίες που έδωσαν πριν από λίγα χρόνια στην χώρα μας ως support στους SABATON, οι Νορβηγοί SIRENIA με δεκαέξι συνεχόμενα χρόνια παρουσίας στον χώρο αυτό και οι SEDE VACANTE, ένα φρέσκο group από την Καβάλα που πραγματοποίησε σε αυτήν την συναυλία την παρθενική του εμφάνιση. Να πω την αλήθεια, δεν είμαι ο μεγαλύτερος οπαδός του είδους αλλά μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον το concept της συναυλίας κυρίως για την ευκαιρία να ακούσω live συγκροτήματα στα οποία δεν έχω δώσει ιδιαίτερη προσοχή στο παρελθόν.


SEDE VACANTE

Με μία μικρή καθυστέρηση από την ώρα που είχε ανακοινωθεί στο πρόγραμμα της συναυλίας, κάνουν την παρθενική τους εμφάνιση στην σκηνή οι SEDE VACANTE μπροστά σε ένα μισοάδειο Κύτταρο. Η προσέλευση όμως του κοινού σταδιακά άρχισε να αυξάνεται καθ' όλη την διάρκεια του live αλλά και την ώρα που έπαιζαν οι SEDE VACANTE. 

Το τρακ και το άγχος που διακατείχε την μπάντα δεν ήταν αρκετό για να χαλάσει την πολύ καλή τους εμφάνιση. Με πολύ καλό ήχο το συγκρότημα έπαιξε τραγούδια από το πρώτο του album με την ονομασία “Skies infernal” που κυκλοφόρησε τον περασμένο Νοέμβριο. Οι συνθέσεις του album είναι αρκετά καλές και η απόδοση του συγκροτήματος ήταν ικανοποιητική και ιδανική για το άνοιγμα του live. Ο ήχος του μπάσου γέμιζε πολύ όμορφα την μουσική της μπάντας με την ερμηνεύτρια Constantine Alex να πραγματοποιεί μία πολύ καλή εμφάνιση. Αυτό όμως που μου κέντρισε το ενδιαφέρον είναι πως ενώ οι SEDE VACANTE είναι μία female fronted band δεν έχουν επικεντρωθεί τόσο επάνω στην τραγουδίστρια, αλλά ερμηνευτικά έχουν μοιραστεί πολύ όμορφα οι ρόλοι μεταξύ της τραγουδίστριας και του κιθαρίστα Michael Tiko, έχοντας ως αποτέλεσμα οι δυο τους να δημιουργούν ένα πολύ όμορφο ντουέτο. Το συγκρότημα λίγο πριν μας αποχαιρετήσει διασκεύασε το “Enjoy the silence” των DEPECHE MODE σε μία πολύ όμορφη και συναισθηματική εκτέλεση.

Το χειροκρότημα που κέρδισε το συγκρότημα στο τέλος της εμφάνισης του αλλά και στις παύσεις μεταξύ των τραγουδιών του ήταν η καλύτερη επιβράβευση. Σίγουρα χρειάζεται πολύ δουλειά για να ανέβει επίπεδο η μπάντα, αλλά τηρουμένων των αναλογιών και αν σκεφτεί κανείς πως αυτή ήταν η πρώτη εμφάνιση του συγκροτήματος, τότε μιλάμε για ένα ξεκίνημα με το δεξί.

SIRENIA

Αφού μας αποχαιρέτησαν οι SEDE VACANTE ήρθε η σειρά των SIRENIA να ανέβουν στην σκηνή. Ένα συγκρότημα το οποίο μου είχε περάσει εντελώς απαρατήρητο αλλά αυτό ήταν μέχρι την στιγμή που τους είδα σε αυτήν την συναυλία. Ο κόσμος είχε αυξηθεί σημαντικά και φαινόταν πως όλοι περίμεναν με ανυπομονησία την εμφάνιση των SIRENIA.

Τα μέλη της μπάντας παίρνουν την θέση τους, με τον αρχηγό Morten Veland να ξεχωρίζει με την επιβλητική του παρουσία και ξεκινούν δυναμικά με το τραγούδι “Serpent” από την προηγούμενη τους δουλειά “The seventh life path”. Ότι ακολούθησε ήταν μαγευτικό. Η νέα τραγουδίστρια του συγκροτήματος, Emmanuelle Zoldan, ήταν αρκετά ξεσηκωτική και παρέσυρε το κοινό και με την φωνή της αλλά και με την παρουσία της. Το πάντρεμα των brutal φωνητικών του Morten με την γλυκιά φωνή της Emmanuelle ήταν κάτι παραπάνω από εκπληκτικό και ταίριαζε γάντι με το ατμοσφαιρικό στιλ της μπάντας που άλλοτε κυμαινόταν με πιο gothic στοιχεία και άλλοτε σε πιο κλασικές symphonic γραμμές.

Ο ήχος σε όλη την εμφάνιση της μπάντας ήταν εξαιρετικός με μοναδικό μελανό σημείο η εξαφάνιση της lead κιθάρας που πολλές φορές δεν ακουγόταν. Σε αυτό το σημείο επίσης να αναφέρω πως το μπάσο και τα συμφωνικά μέρη ήταν προ-ηχογραφημένα κάτι που πιστεύω δεν επηρέασε αρνητικά την εμφάνισή τους. Το συγκρότημα έπαιξε τα τραγούδια “Dim days of dolor”, “Goddess of the sea” και “Ashes to ashes” από το νέο του album “Dim days of dolor”, ενώ δεν απογοήτευσε το κοινό επιλέγοντας τραγούδια σχεδόν από όλες του τις κυκλοφορίες. 

Αφού ο Morten μας αποκάλυψε την έκπληξη του πως αυτήν την στιγμή συνάντησε περισσότερο κρύο στην Ελλάδα από ότι στην Νορβηγία, φρόντισε να εκπλήξει και το κοινό παίζοντας το τραγούδι “Meridian” το οποίο πήρε επ’ ώμου και φρόντισε να μας αρπάξει για τα καλά από τα μούτρα κάνοντας μας να πιστεύουμε για μια στιγμή πως βλέπουμε μία symphonic death metal μπάντα. Μετά το εκπληκτικό αυτό κομμάτι και φτάνοντας σιγά σιγά προς το τέλος της συναυλίας το συγκρότημα έπαιξε τις δύο μεγάλες του επιτυχίες, όπως με πληροφόρησε ο αγαπητός Γιάννης Παπαευθημίου, “My mind’s eye” και “The other side” κλείνοντας την εμφάνιση του με το τραγούδι “The path to decay”.

Το συγκρότημα μας αποχαιρέτησε αφού πρώτα υποσχέθηκε να μην περάσει πολύς καιρός μέχρι να ξαναεπισκεφτούν την χώρα μας. Μετά από μία τέτοια εμφάνιση και εγώ το ελπίζω. Η εμφάνιση τους ήταν εξαιρετική και με τέτοιες εμφανίσεις ένα συγκρότημα κερδίζει κόσμο. Εμένα πάντως με κέρδισαν σίγουρα.

Setlist :

1.    Serpent
2.    Lost in Life
3.    Dim Days of Dolor
4.    My Destiny Coming to Pass
5.    Cold Caress
6.    Goddess of the Sea
7.    Treasure n’ Treason
8.    Meridian
9.    Ashes to Ashes
10.    My Mind's Eye
11.    The Other Side
12.    The Path to Decay

Δημήτρης Μπούκης

DELAIN 
Και  μετά την πολύ καλή εμφάνιση των SIRENIA και χωρίς καθυστέρηση στη σκηνή ανεβαίνουν οι Ολλανδοί DELAIN. Mε λίγο αλλά φανατικό κοινό απ΄ ότι φάνηκε στην πορεία, ήταν η δεύτερη συναυλία της μπάντας στην χώρα μας, αυτήν την φορά όμως σε ένα headline show μιας και πρόπερσι είχαν ανοίξει για τους SABATON. 
H σκηνή του Κυττάρου ήταν κάπως περιοριστική για τα έξι άτομα του σχήματος, γι’ αυτό πολλές φορές η μικροκαμωμένη κιθαρίστρια Μercel είχε αναλάβει τον ρόλο να βρίσκεται στην πίσω σειρά. Με έναν εξαιρετικό πρόσφατο δίσκο στις αποσκευές τους το “Moonbathers” , ήταν αναμενόμενο το βάρος να πέσει πάνω σε αυτόν. Και όπως ήταν  φυσικό οι πρώτες νότες του “Hands of gold”έβαλαν φωτιά στο club, για να ακολουθήσουν τα καινούργια “The glory and the scum” και “Suckerpunch”.  Η μπάντα όπως φαινόταν ξεκάθαρα είχε απίστευτο δέσιμο και σκηνική παρουσία,  μιας και πλέον μετρούν πάνω από μια δεκαετία στο προσκήνιο.  

H δε θεά Charlotte, εκτός του ότι απέδωσε άψογα σε όλο το show πλέον έχει δουλέψει πάρα πολύ και το σκηνικό και επικοινωνιακό κομμάτι και σε συνδυασμό με την εξαιρετική σκηνική παρουσία και των υπολοίπων, μετατρέπουν τους DELAIN σε μια καλοκαρδισμένη μηχανή και πλέον μπορούν άνετα και με το σπαθί τους να θεωρούνται αυτήν την εποχή σαν μια από τις καλύτερες μπάντες στον χώρο τους. Δυστυχώς σε αυτά τα πρώτα κομμάτια καθώς και στα επόμενα δύο αν δεν κάνω λάθος (“Get the devil out of me”, “Army of dolls”) ο ήχος στις κιθάρες, μπάσο και πλήκτρα μπούκωναν αρκετά, αναμφίβολα δυσάρεστο γεγονός σε πολύ αγαπημένα κομμάτια αλλά  ευτυχώς κάτι τέτοιο δεν στάθηκε ικανό να μου χαλάσει την διάθεση. 

Η μπάντα δεν στάθηκε μόνο στον καινούργιο δίσκο και εκτός από τα πρόσφατα “Hurricane”, “Danse Macabre” και  “Fire with fire” μοίρασε στο setlist της κομμάτια και από τα υπόλοιπα τέσσερα studio album της. Έτσι τα “April rain”, “Here comes the vultures” , “Stay forever”, “ Mother machine”, “Don’t let go” ακούστηκαν στην συνέχεια και επίσης η μπάντα πέρσι επανακυκλοφόρησε για τα 10 χρόνια το ντεμπούτο τους  “Lucidity” από το οποίο τα “Pristine”, “Sleepwalker’s dream” και  “The gathering” ακούστηκαν κατά την διάρκεια της βραδιάς. 

To “We are the others “ έκλεισε το show των DELAIN  και όπως ανέφερα και στην αρχή οι λίγοι σχετικά- καμιά 200 άτομα- αλλά φανατικοί οπαδοί του σχήματος μετέτρεψαν σε party σχεδόν το club με τον ενθουσιασμό και την ανταπόκριση που επιφύλαξαν στους Ολλανδούς, οι οποίοι με την σειρά τους τα έδωσαν όλα και μας άφησαν απόλυτα ικανοποιημένους. Προσωπικά, ήταν  η τέταρτη φορά που τους έβλεπα live και όπως κάθε φορά με άφησαν απόλυτα ευχαριστημένο και διασκέδασα το live με την ψυχή μου. Είναι από τις μπάντες εκείνες που φροντίζουν να περνάς καλά στις συναυλίες τους, και όλοι όσοι ήταν στο Κύτταρο διασκέδασαν, τραγούδησαν και πέρασαν ένα όμορφο Παρασκευιάτικο βράδυ. Ευχαριστούμε DELAIN, ας ελπίσουμε να τους  ξαναδούμε σύντομα.  

Γιάννης Παπαευθυμίου 
Φωτογραφίες: Κώστας Δελχάς

 

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

KATATONIA / ON THORNS I LAY @Gagarin205 (28/2/2020)

3 Μαρτίου, 2020 - 16:00 Γιώργος Δρογγίτης

Δεν είναι κρυφό πως οι Σουηδοί πρωτομάστορες του μελαγχολικού ήχου ΚΑΤΑΤΟΝΙΑ, είναι από τις αγαπημένες μπάντες του Ελληνικού κοινού. Από το 2004 που έπαιξαν για πρώτη φορά στη χώρα μας, γεμίζουν κάθε...

[περισσότερα]

LEPROUS / CLONE / MARATON @Fuzz Live Music Club (15/2/2020)

17 Φεβρουαρίου, 2020 - 18:15 Άγγελος Κατσούρας

Είναι ίσως νωρίς να για μια τέτοια πρόβλεψη για φέτος, αλλά μάλλον η συγκεκριμένη βραδιά θα είναι στο top-5 των συναυλιακών εμπειριών μας... Πολλοί ίσως την τοποθετήσουν σαν μια μοναδική εμπειρία...

[περισσότερα]

IRONSWORD, ACHELOUS, AIRGED L’AMH @ Ίλιον Plus (14/2/2020)

17 Φεβρουαρίου, 2020 - 09:00 Δημήτρης Τσέλλος

Αχ! H μέρα των ερωτευμένων. Λουλούδια, γλυκά, ρομαντικά δείπνα, χαλαρή sentimental μουσική, κόντρα ξύρισμα, σέξι εσώρουχα και μεθυστικά αρώματα. Φανερά επηρεασμένοι από αυτήν την περιρρέουσα...

[περισσότερα]

WOLVES IN THE THRONE ROOM / DECIPHER @Gagarin205 (7/2/2020)

10 Φεβρουαρίου, 2020 - 01:45 Γιάννης Σαββίδης

Μια από τις πιο μοναδικές μπάντες του μοντέρνου black metal περίμεναν το κοινό το βράδυ της Παρασκευής. Τους WOLVES IN THE THRONE ROOM, από τη πολιτεία της Washington των Ηνωμένων Πολιτειών. Στο...

[περισσότερα]

UNDER THE PAGAN MOON FEST II (KAWIR / SEAR BLISS / SAD / TEMPLE OF EVIL / MELAN SELAS) @ Gagarin205, 1/2/2020

10 Φεβρουαρίου, 2020 - 01:15 Γιώργος Δρογγίτης

Δύο περίπου χρόνια μετά το καθόλα επιτυχημένο UNDER THE PAGAN MOON FEST στα τέλη του 2017, πραγματοποιήθηκε το UNDER THE PAGAN MOON FEST ΙΙ ξανά στο Gagarin και πάλι με headliners τους pagan...

[περισσότερα]