EAGLES OF DEATH METAL @Piraeus 117 Academy, 07/09/2016

0
54

Μετά την περσινή ακύρωση της συναυλίας των Eagles Of Death Metal (EODM) λόγω των Capital Controls και το ξενέρωμα με το οποίο μείναμε, την Τετάρτη 7/9 ήρθε η στιγμή μετά από 11 χρόνια να ξαναδούμε τον Jesse και την παρέα του στα πλαίσια της περιοδείας “Nos Amis Tour” για την προώθηση του εξαιρετικού δίσκου “Zipper Down”. Έχοντας 4 δίσκους πλέον στην φαρέτρα τους και πολύ καλό υλικό για να παίξουν σε σχέση με την πρώτη τους εμφάνιση στην Ελλάδα όπου είχαν κυκλοφορήσει μόλις ένα δίσκο, το μόνο δεδομένο ήταν ότι θα ήταν ένα live που θα περνούσαμε όλοι καλά.

Βέβαια, μέχρι να φτάσω στο χώρο της συναυλίας αλλά και σε όλη την διάρκεια μέχρι να εμφανιστεί η μπάντα, στο πίσω μέρος του μυαλού μου είχα τον δικαιολογημένο αρνητικό ντόρο που είχαν προκαλέσει οι δηλώσεις του Jesse Hughes λίγο καιρό μετά το τραγικό συμβάν στο Παρίσι, το Νοέμβριο του 2015. Δηλώσεις που δυστυχώς δεν είχαν να κάνουν με την μουσική αλλά είχαν να κάνουν με τις απόψεις του περί μουσουλμάνων, οπλοκατοχής και τις πολιτικές του πεποιθήσεις. Ήλπιζα ο ιδιαίτερα εξωστρεφής επί σκηνής frontman να μην αρχίσει να κάνει τέτοιες δηλώσεις που δεν έχουν σχέση με την μουσική και θα χαλούσαν την διάθεση μας και την προσμονή μας να τους δούμε μετά από τόσα χρόνια.

Η ώρα έχει πάει 09:32, έχει γεμίσει το μισό Piraeus Academy (ίσως και κάτι λιγότερο από το μισό) και οι EODM συνεπέστατοι στο χρονοδιάγραμμα, βγήκαν στην σκηνή παίρνοντας θέση για να χαρίσουν άφθονο παλιομοδίτικο υψηλών οκτανίων garage rock, ξεκινώντας με το “I Only Want You”. Από το σημείο αυτό και μετά, δεν έριξαν καθόλου ταχύτητες. Tο ένα τραγούδι διαδεχόταν το άλλο, με τον κόσμο να διασκεδάζει πραγματικά, η μπάντα να το απολαμβάνει το ίδιο και ο εξαιρετικός συνάμα λαλίστατος Jesse, στα διαλείμματα ανάμεσα στα τραγούδια δεν σταμάτησε να εκθειάζει τις Ελληνίδες γενικότερα αλλά και τις κοπέλες που βρέθηκαν χθες στη συναυλία. Την τιμητική του είχε και ο κιθαρίστας της μπάντας Dave Catching, ο οποίος ήταν ο αποδέκτης όλων των πειραγμάτων του Jesse πάνω στην σκηνή. Τα “Whore hoppin” και “Wanna be In LA” ήταν τα τραγούδια που έπαιξαν επίσης από τους παλιότερους δίσκους στο πρώτο μέρος του σετ και τον κόσμο να χορεύει συνέχεια από κάτω ενώ την μερίδα του λέοντος είχαν τα τραγούδια από τον “Zipper Down” όπως αναμενόταν. Έπαιξαν τα “Reverend”, “Complexity”, “Silverlake”, “Save A Prayer”(διασκευή στους DURAN DURAN) και το Hit “I Love You All The Time” όπου έγινε και ο μεγαλύτερος χαμός από τον κόσμο τραγουδώντας μαζί με τους EODM. Στο σημείο αυτό μας άφησαν για λίγα λεπτά ώστε να πάρουν τις απαραίτητες ανάσες και φυσικά ευκαιρία για εμάς να γεμίσουμε τα ποτήρια μας.

Για το τέλος, οι EODM στο encore μας ξεσήκωσαν ξανά με το “I Want You So Hard” από τον δίσκο “Death By Sexy” και την τέλεια διασκευή στο “Moonage Daydream” του David Bowie όπου ήταν και μία από τις καλύτερες στιγμές της συναυλίας. Ακολούθησε ένα μίνι solo του Dave Catching στην κιθάρα, το οποίο συνεχίστηκε από το μπάσο παίζοντας για λίγο τις πρώτες νότες του “Ace Of Spades” και μας καληνύχτισαν παίζοντας το “Speaking In Tongues”.

Σε γενικές γραμμές ήταν ένα πολύ καλό live. Σε αυτό βοήθησε ο ήχος που ήταν για άλλη μία φορά εξαιρετικός στον χώρο αυτό, η απόδοση της μπάντας, η καλή επιλογή των τραγουδιών και ο κόσμος που τραγουδούσε και χόρευε στους ρυθμούς «πάρτι» που είχε στήσει ο Jesse Hughes και η παρέα του.  Στα μείον του γενικότερου live ήταν η μικρή σχετικά προσέλευση του κόσμου, η οποία δεν ξέρω αν ήταν κάποιο είδος «αποδοκιμασίας» για τις δηλώσεις που είχε κάνει ο τραγουδιστής ή το κόστος του εισιτηρίου που ήταν ακριβότερο από πέρυσι. Πάντως η μικρή προσέλευση δεν επηρέασε τους EODM καθώς είτε παίζανε μπροστά σε 300 άτομα είτε σε 3000, η απόδοση και διάθεσή τους δεν επηρεάστηκαν στο ελάχιστο. Όπως και να έχει ο κόσμος που βρέθηκε εκεί πέρασε εξαιρετικά, ήταν ένα από τα ωραιότερα live που είδαμε φέτος και σίγουρα θα τους ξανατιμήσουμε με την παρουσία μας, αν ξαναέρθουν με το καλό στην χώρα μας.

SETLIST:

I Only Want You
The Reverend
Complexity
Whorehoppin (Shit, Goddamn)
Silverlake (K.S.O.F.M.)
Oh Girl
Now I’m A Fool
Save A Prayer (Duran Duran Cover)
Wannabe In LA
I Love You All The Time  
ENCORE:
I Want You So Hard
Moonage Dream (David Bowie Cover)
Guitar Solo (Dave Catching)
Bass Solo (Ace of Spades Intro)
Speaking In Tongues

Θάνος Κολοκυθάς

Φωτογραφίες: Αποστόλης Καλιακμάνης

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here