ENFORCER/ DARKLON @ Κύτταρο, 25/5/2019

0
96

Γερό στοίχημα αυτό το live. Από την μία το διήμερο ή και τριήμερο για κάποιους των εκλογών και η συναυλία των JAG PANZER την προηγούμενη ακριβώς ημέρα, από την άλλη το νέο άλμπουμ των headliners που ακόμη πολύς κόσμος προσπαθεί να το «χωνέψει», ήμουν περίεργος να δω κατά πόσο θα επηρέαζε την προσέλευση του κοινού. Το “Zenith” ήταν ένα βήμα παραπέρα για τους Σουηδούς θιασώτες του παραδοσιακού (τσαρουχάτου, με ωραία φούντα) metal και η αλήθεια είναι πως το προηγούμενό τους “From beyond” μας είχε προδιαθέσει για μια αλλαγή, καθώς έδειχνε την μπάντα να μην έχει βαλτώσει μεν συνθετικά, αλλά να χρειάζεται μια ανανέωση.


Χωρίς αυτές τις σκοτούρες στο κεφάλι τους βέβαια, οι Αθηναίοι DARKLON ανέλαβαν να «ζεστάνουν» το κοινό, και όπως μαρτύρησε το ολόθερμο χειροκρότημα, το πέτυχαν άνετα. Βασιζόμενοι όπως ήταν λογικό στο «ολόφρεσκο» ντεμπούτο τους “Rise from death”, ξεπέρασαν το εμφανέστατο άγχος και την απολύτως δικαιολογημένη συστολή και απέδωσαν το υλικό τους ολόσωστα. Το άλμπουμ το είχα ακούσει, το είχα παρουσιάσει και μέσα από το περιοδικό, και ήμουν σίγουρος πως θα αποδοθεί όπως πρέπει. Πραγματικά, αν εξαιρέσω κάποιες λεπτομέρειες που τις προσέχω πάντα γιατί είμαι εκ φύσεως λεπτολόγος (ή και ψείρας ακόμη), όλα πήγαν περίφημα. Εξαιρετικά θετική εντύπωση μου έκανε το rhythm section των Στεργιανίδη (PALADINE) και Barsam (επίσης στους MEMORAIN και KARMA VIOLENCE), σφιχτοδεμένο και απόλυτα εύστοχο, ιδανική προσέγγιση για έναν τέτοιον ήχο. Έναν ήχο που τον έχει εν πολλοίς δημιουργήσει η riff-o-μηχανή που ονομάζεται Κώστας Κρασώνης (δεν ξέρω αν σας λέει κάτι το όνομα EMBRACE FIRE). Από τους πιο εντυπωσιακούς riff-o-λόγους που έχει να επιδείξει η εγχώρια σκηνή, έχει πάρει τα καλύτερα στοιχεία των ΟΜΕΝ, MANOWAR, JAG PANZER και ICED EARTH (“Night of the stormrider”) και έχει ήδη δημιουργήσει τραγουδάρες όπως τα “Behead” (μακάρι να έγραφε ο Kenny Powell σήμερα τέτοια έπη), “Arise chariot” (“Triumph of steel” tribute), “Darklon”, “Sectarian of blood” και “On the ashes I stand”. Κάποια (μικρά εννοείται) «στραβοπατήματα» του τραγουδιστή τους Νίκου Πρωτονοτάριου (επίσης στους PALADINE) στις πιο υψηλές νότες και το εμφανές τρακ είναι σημεία τα οποία μπορούν να διορθωθούν πανεύκολα, το δεύτερο άλλωστε θα φύγει «αέρα» μόλις πληθύνουν οι ζωντανές εμφανίσεις. Μιλάμε πως τα παιδιά έδωσαν το δεύτερό τους live, έτσι; Και έπεσαν στα βαθιά κατευθείαν. Τσεκάρετε οπωσδήποτε το άλμπουμ τους, είναι από τις καλύτερες προτάσεις του είδους για την χρονιά που διανύουμε.
Setlist:
1. Darklon
2. Guillotine
3. Sectarian of blood
4. Behead
5. On the ashes I stand
6. Serpent king
7. Arise chariot


Μπορεί να μην γινόταν ο χαμός των προηγουμένων εμφανίσεων, αλλά ο κόσμος τελικά δεν γύρισε εντελώς την πλάτη στους ENFORCER. Πιθανότατα κάτι παραπάνω από 300 άτομα περίμεναν με ανυπομονησία τραγουδώντας το “Diamonds and Rust” τους Σουηδούς, ίσως την πλέον εμβληματική μπάντα των τελευταίων δέκα ετών στον χώρο του κινήματος της αναβίωσης κλασσικού heavy metal, το οποίο και ονομάστηκε NWOTHM. Υπό τους ήχους του “Die for the devil” η τετράδα «έπιασε από τον λαιμό» το κοινό και χαλάρωσε την λαβή μονάχα στις τελευταίες νότες. Στο ενδιάμεσο, ζήσαμε για μιαν ακόμη φορά την λύσσα και το πάθος που ξεχειλίζει από ένα ENFORCER live. Αυτό που μου έκανε τρομερή εντύπωση, είναι το πόσο πιο δυναμικά ακούγονται τα τραγούδια του “Zenith” από την σκηνή. Με σύμμαχο τον έτσι κι αλλιώς πολύ καλό ήχο, ο Olof και η παρέα του μας ταξίδεψαν από το NWOBHM των DIAMOND HEAD και RAVEN και το speed metal των METALLICA (“Kill ‘em all”) στο εμπορικό hard rock των SCORPIONS/EUROPE, με ενδιάμεση στάση στο US metal των mid 80’s (δεν φαντάζεστε πόσο LEATHERWOLF και WARRIOR ακούγονται ζωντανά τα “Zenith of the black sun” και “The end of a universe”). Ο κόσμος από κάτω περνούσε υπέροχα, η μπάντα έφτυνε ατσάλι και πετούσε σπίθες, οι μικρότεροι ηλικιακά οπαδοί τίμησαν το moshing και το stage diving (ηγέτιδα μορφή ο συνάδελφος Γιάννης Σαββίδης ο οποίος έβγαλε το μισό live στα χέρια του κόσμου) και εμείς οι υπόλοιποι δοκιμάσαμε τις αντοχές των φωνητικών μας χορδών σε ύμνους όπως τα “Undying evil”, “Mesmerized by fire”, “Take me out of this nightmare” και “Katana” (αγαπημένο άσμα του ετέρου συναδέλφου και φίλου Σάκη Νίκα ο οποίος καθ’ όλη την διάρκεια του live ήταν σε άλλη διάσταση). Το sing along section της βραδιάς «έπιασε ταβάνι» φυσικά στο έπος “From beyond”, όπου η metal πρωτεύουσα του κόσμου κατά τον Olof πραγματικά τα έδωσε όλα σε ένα έτσι κι αλλιώς καταπληκτικό τραγούδι. Ένα πραγματικό metal party, το οποίο έκλεισε με έναν ακόμη μικρό ύμνο της εποχής μας, το “Midnight vice”.


Κοιτάξτε πως έχουν τα πράγματα. Πάντα οι συναυλίες των ENFORCER αποτελούσαν και θα αποτελούν ιδανική πρόταση για οποιονδήποτε κλασσικομεταλλά θέλει να περάσει ΕΓΓΥΗΜΕΝΑ καλά. Η ίδια η μπάντα μετά από μια γεμάτη δεκαετία στην πρώτη γραμμή δεν έχει πια τίποτα να αποδείξει και η αλλαγή στο “Zenith”, ήταν κάτι το οποίο θα γινόταν. Αλλά μην μακρηγορώ, σας εξήγησε επ’ αυτού και ο Νίκας στην παρουσίασή του. Στο κάτω κάτω οι αλλαγές είναι χαρακτηριστικό των μεγάλων συγκροτημάτων. Ήρθαν λοιπόν, μας πήραν τις ταυτότητες ξανά, και αποχώρησαν μέσα σε ειλικρινείς ευχαριστίες και χαμόγελα μικρών παιδιών (βασικά, ΕΙΝΑΙ μικρά παιδιά), για να φρεσκαριστούν και να έρθουν στο κοινό για υπογραφές, μπύρες και κουβεντούλα. Τους ευχαριστούμε και εμείς με την σειρά μας και αναμένουμε από τώρα την επόμενή τους επίσκεψη.

ΥΓ: Την επόμενη φορά, παίξτε και το “Running in menace” να πάρω και εγώ τα βουνά!
ΥΓ 2: ΕΠΙΚΟΣ μύστακας αυτός του κιθαρίστα Jonathan Nordwall!
ΥΓ 3: Περιμένω δίσκο CC COMPANY.

Setlist:
1. Die for the devil
2. Searching for You
3. Undying evil
4. From beyond
5. Death rides this night
6. Zenith of the black sun
7. Live for the night
8. Mesmerized by fire
9. One thousand years of darkness
10. Scream of the savage
11. Sail on
12. The end of the universe
13. Run for your life
14. Take me out of this nightmare
15. Destroyer
16. Katana
17. Midnight vice

Κείμενο: Δημήτρης Τσέλλος

Φωτογραφίες: Γιάννης Δόλας

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here