FOO FIGHTERS @ Ωδείο Ηρώδου Αττικού, 10/7/2017

0
67

Χθες ζήσαμε μία από τις συναυλίες που πραγματικά δεν περίμενα ότι θα ζήσω ποτέ. Αν μου έλεγαν λίγο καιρό πριν ότι θα δω τους FOO FIGHTERS στην Ελλάδα, δεν θα το πίστευα καθώς φαντάζομαι το κασέ τους είναι απαγορευτικό για την χώρα μας, αυτές τις εποχές . Αν μου έλεγαν ότι θα δω Rock συναυλία και μάλιστα τους FΟΟ FIGHTERS στον επιβλητικό χώρο του Ηρωδείου, νομίζω θα γελούσα και θα ήμουν σίγουρος ότι με κορόιδευαν. Όμως το ζήσαμε και μάλιστα από θέμα ηχητικής ήταν άψογο (δεν είχα αμφιβολία για αυτό), τα Decibel (κατόπιν και της απαραίτητης μέριμνας) δεν έκαναν ζημιά στο πολιτιστικό μας μνημείο και ο κόσμος σεβάστηκε τον χώρο (όπως όφειλε) σαν να ήταν σπίτι του. Είχε ανακοινωθεί κάμποσο καιρό ότι θα μαγνητοσκοπούσαν την εμφάνιση στα πλαίσια της παγκοσμίου φήμης εκπομπής με τα 8 επεισόδια“Landmarks – Live In Concert” του PBS με παρουσιαστή τον Chad Smith, αλλά κανείς δεν γνώριζε τίποτα ή τουλάχιστον η πληροφόρηση ήταν περιορισμένη. Άκουγες από τον κόσμο που περίμενε (αρκετή ώρα είναι η αλήθεια) τις σκέψεις τους και άλλοι έλεγαν ότι θα είναι ακουστικό, άλλοι ότι θα παίξουν λίγη ώρα και άλλοι ότι και να ήθελαν να ροκάρουν, προφανώς ο χώρος δεν το «σηκώνει». 

Η συναυλία ξεκίνησε στις 21.00 και κάτι, όπου ο Chad Smith (drummer των RED HOT CHILI PEPPERS) βγήκε και χαιρέτησε το ελληνικό κοινό και παρουσίασε τους FOO FIGHTERS. O Dave Grohl βγήκε μόνος του επί σκηνής και ο κόσμος τον υποδέχτηκε πολύ θερμά, έμοιαζε σαν ραντεβού που και οι δύο πλευρές περίμεναν πολύ καιρό και σίγουρα όπως είπε και ο ίδιος, θα πρέπει να περάσουμε καλά σαν να είναι το πρώτο ραντεβού μας – καθώς σε ερώτηση αν τους έχουμε ξαναδεί τους FOO FIGHTERS, αρκετοί απάντησαν καταφατικά, με τον Grohl να απορεί και να ρωτάει «που;». “Times Like These” το πρώτο τραγούδι, με την μπάντα όλη στην σκηνή και τον κόσμο να ζεσταίνεται άμεσα, καθώς αποτελεί ένα από τα καλύτερα τους τραγούδια. Η επιλογή να συνεχίσουν με τραγούδια hits όπως τα “All My Life”, “Learn To Fly”, “The Pretender” ήταν εξαιρετική, καθώς και άνθρωποι στο κοινό που δεν είχαν πολύ μεγάλη επαφή με την μπάντα, τα γνώριζαν. Στο κοινό υπήρχε ένα ποσοστό κόσμου που δεν ήταν fans των FOO FIGHTERS, οι γνωστοί «βλαχοcelebrities» αλλά λόγω της συγκεκριμένης χωρητικότητας τους Ηρωδείου, δεν ήταν σε ενοχλητικό αριθμό όπως στους RED HOT CHILI PEPPERS πριν κάποια χρόνια. Λίγο πριν το “Cold Day In The Sun” παρουσίασε τα μέλη της μπάντας, οι οποίοι πάνω στην σκηνή μπορεί να μην κλέβουν καθόλου από την «δόξα» του Dave Grohl αλλά είναι επαγγελματίες 101% αποδίδοντας τα τραγούδια άψογα. Πιο θερμή υποδοχή δέχτηκε ο Pat Smear, γνωστός και αγαπητός από την εποχή που αποτέλεσε την δεύτερη κιθάρα στις συναυλίες των NIRVANA.

Η μπάντα συνέχισε στους ίδιους ρυθμούς, με τον κόσμο να το απολαμβάνει πραγματικά. “These Days”, “My Hero”, “Monkey Wrench”κράτησαν τον ενθουσιασμό και την διασκέδαση σε υψηλά επίπεδα, με τον Dave Grohl να επιβεβαιώνει με την σκηνική του παρουσία, γιατί θεωρείται ένας από τους κορυφαίους frontmen αυτή την στιγμή στην Rock. Ήταν εντυπωσιακή η ένταση και η ενέργεια που έβγαζε και σε συνδυασμό με την μαγεία και την επιβλητικότητα του χώρου, το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό. Ωραία πινελιά της βραδιάς ήταν όταν ανέβηκε και η κόρη του στην σκηνή και μας την σύστησε. Κατά την διάρκεια που το κοριτσάκι ήταν πάνω, σε έναν από τους πολλούς σύντομους λόγους του, μας συνέστησε να αγοράσουμε στα παιδιά μας μουσικά όργανα και να τους επιτρέψουμε να εκφράζονται μέσα από αυτά. Αστειευόμενος συνέχισε ότι κάποια μέρα μπορεί να τα ευλογήσει η μοίρα τους και να έχουν την δυνατότητα μέσω της μουσικής να βιοπορίζονται και να μπορούν να (μας) αγοράσουν σπίτι. Στο σημείο αυτό η κόρη του κάθισε πίσω από το drumkit και έπιασε τον intro ρυθμό στα drums του “We Will Rock You” των QUEEN, με τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας να συνοδεύουν με τις κιθάρες και τον Taylor Hawkins να αναλαμβάνει χρέη τραγουδιστή. Έπαιξαν και αρκετά τραγούδια από τον τελευταίο τους δίσκο τον “Concrete and Gold”, όπως τα “La Dee Da”, “Dirty Water” και το ωραίο “Arrows” που το έπαιξαν για πρώτη φορά ζωντανά. Εξαιρετικό τραγούδι από τον τελευταίο τους δίσκο είναι το “Sunday Rain” όπου το τραγούδησε ο Taylor Hawkins και το θεωρώ το καλύτερο του δίσκου. Η συναυλία έκλεισε με τον Dave Grohl να μας προετοιμάζει ότι θα ακούσουμε 2-3 τραγούδια ακόμα και η αρχή έγινε με το “Best of You”όπου ο κόσμος τραγούδησε με όλη την ενέργεια που του είχε απομείνει μετά από 2ώρες, το “Run” που αποτελεί και το πρώτο single του νέου δίσκου και το “Everlong” όπου έκλεισε και το set τους. Δύο ώρες και είκοσι λεπτά περίπου, ήταν αρκετά για να κάνουν την εμπειρία αυτή αξέχαστη ακόμα και για τους ίδιους. Ο Dave Grohl πολλές φορές αναφέρθηκε στον χώρο του Ηρωδείου, για την εντύπωση που του έκανε η δομή του αλλά και για την πανέμορφη θέα που είχε από την σκηνή. 

Συνολικά, η διοργάνωση ήταν εξαιρετική, οι έλεγχοι ήταν σε πολύ υψηλό βαθμό, το οποίο δεν δυσαρέστησε τον κόσμο βέβαια (ελέω και της ανυπομονησίας για να δει τους FOO FIGHTERS) και ο κόσμος που βρέθηκε στο Ηρώδειο, σεβάστηκε στο μέγιστο βαθμό τον χώρο. Μακάρι να ανακοινωνόντουσαν άλλη μία ή δύο μέρες, όπου η μπάντα θα έδινε και άλλες εμφανίσεις στο Ηρώδειο για να την δει περισσότερος κόσμος. O Dave Grohl είναι μεγάλη μορφή στον χώρο πλέον και η αξιοπρέπειά του, ο σεβασμός του στο κοινό, η ενέργεια και διάθεση που βγάζει στην σκηνή, οι minimum 2 ώρες και κάτι που παίζει συνήθως, με έκαναν να εκτιμήσω ακόμα περισσότερο τον άνθρωπο-μουσικό Dave Grohl και να κερδίσει τον σεβασμό μου για τα καλά. Άπειρα τα παραδείγματα από μπάντες και μουσικούς που δεν γεμίζουν ούτε το 1/30 από τον κόσμο που γεμίζουν οι FOO FIGHTERS και έχουν attitude Rock star με την λέξη σεβασμός (σε όλα τα επίπεδα) να τους είναι άγνωστη. Όμως δεν θέλω να σταθώ τόσο στην απόδοση της μπάντας που ήταν εξαιρετική, επαγγελματική, με διάθεση «20χρονων» και με επιλογή τραγουδιών «best of» από την μεγάλη δισκογραφία τους. Θέλω πιο πολύ να σταθώ στο γεγονός ότι ο εξαιρετικός χώρος του Ηρωδείου μπορεί να φιλοξενήσει και ροκ συναυλίες. Μετά από τους απαραίτητους ελέγχους για να αποφευχθούν τυχόν ζημιές από τα decibel κτλ., νομίζω ότι θα πρέπει να πάρουμε πιο σοβαρά το γεγονός του να διοργανώνονται συναυλίες από τέτοιου βεληνεκούς μπάντες στο συγκεκριμένο χώρο. Από θέμα κόστους φαντάζομαι είναι δύσκολο για κάποιον διοργανωτή αλλά από θέμα εμπειρίας για το κοινό, νομίζω πως δεν περιγράφεται. Η ακουστική του χώρου, η αισθητική του χώρου, η φωτισμένη Ακρόπολη που δέσποζε πάνω από τα κεφάλια μας αγέρωχη, έδωσε μία μεγαλοπρέπεια στο event, όπου σε συνδυασμό με την εξαιρετική απόδοση της μπάντας έκανε το συγκεκριμένο γεγονός ήδη ιστορικό για τους Έλληνες οπαδούς αλλά και για τους FOO FIGHTERS τους ίδιους. Όπως το χαρακτήρισε και ο ίδιος ο Dave Grohl το event … ήταν ”Once in a Lifetime”. 
SETLIST
1. Times like These
2. All My Life
3. Learn To Fly
4. The Pretender
5. Cold Day in the Sun
6. La Dee Da
7. Walk
8. These Days
9. My Hero
10. Dirty Water
11. This Is a Call
12. Arlandia
13. Rope
14. Arrows
15. Monkey Wrench
16. Sunday Rain
17. Best of You
18. Run
19. Everlong

Θάνος “Thanoz” Κολοκυθάς

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here