RIOT / MIRROR @ Red (Nicosia), 05/12/2017

0
104

Ο Κυπριακός χειμώνας είναι ήπιος και το σούρουπο η θερμοκρασία δεν είχε πέσει κάτω από τους 17 βαθμούς, με αποτέλεσμα συγκροτήματα και παρευρισκόμενοι, να κυκλοφορούν ελαφριά ντυμένοι για την εποχή, μέσα κι έξω από το RED. Ένας χώρος ριζωμένος στα Ενετικά τείχη στην πρωτεύουσα της Κύπρου, με πλάτη την πράσινη γραμμή. Η Λευκωσία, Τετάρτη βράδυ, ήταν σχεδόν έρημη σε αυτή την περιοχή. Λίγα σε προϊδέαζαν για την ένταση που έμελλε να κυριαρχήσει.

Την στιγμή που οι MIRROR ανέβηκαν στην σκηνή, ο κόσμος είχε αρχίσει να μαζεύεται και οι ντόπιοι ήρωες δεν άργησαν να ζεστάνουν τον χώρο. Αν και συναυλιακά δεν έχουν μεγάλη εμπειρία, έπαιξαν με όρεξη και παρουσίασαν τραγούδια από το ομότιτλο ντεμπούτο τους, που πρέπει να υπογραμμίσουμε πως έχει κυκλοφορήσει από το 2015 στην Metal Blade. Αν και έχουν βάση στο κλασικό heavy/rock, ο ήχος τους είναι αρκετά σκληρός και οι MAIDEN επιρροές είναι έκδηλες. Βέβαια, ακούγοντας τραγούδια σαν το “The year of the red moon” καταλαβαίνεις πως έχουν αγαπήσει και το doom. 

Όταν οι RIOT V εμφανίστηκαν, η ώρα είχε πάει 22:00. Ο κόσμος, παρότι τους είχε ξαναδεί πριν από ένα χρόνο, έδειχνε ζεστός και ανταποκρίθηκε από τις πρώτες νότες του “Ride hard, live free” αν και ο ήχος είχε αρκετά προβληματάκια στην αρχή. Έχοντας υπόψη μας ότι έφτασαν κουρασμένοι, αργά το απόγευμα και με ελάχιστο χρόνο για να δουλέψουν τον ήχο τους, ήθελα να δω την αντίδρασή τους. Σύντομα αυτό αποκαταστάθηκε και ο κόσμος από κάτω έδειχνε να το απολαμβάνει όσο και οι μουσικοί. 

Χάρηκα που η μπάντα, είχε αλλάξει αρκετά το σετ, μπολιάζοντάς το με περισσότερα τραγούδια από το παρελθόν, αφού άλλωστε αυτή η σειρά εμφανίσεων δεν υποστηρίζει κάποια πρόσφατη κυκλοφορία. Βέβαια αυτή πλησιάζει. Όπως μας είπαν, 5 τραγούδια είναι ολοκληρωμένα και θα ακουστούν στο πάρτι που θα οργανώσει η Nuclear Blast στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα, αλλά υπάρχουν μέρη ανολοκλήρωτα ακόμα. 

Πίσω στα προχθεσινά όμως! Μπορεί να περιμέναμε κομμάτια όπως το “Angel eyes”, το “Bloodstreets” το “Outlaw”  και το “Johnny’s back”, αλλά ευχαριστηθήκαμε αυτά που δεν συνηθίζουν όπως το “Don’t hold back” από το “Fire down under” που είχε την τιμητική του ή το “Heavy metal machine” από το “Born in America”. Βάλτε στην εξίσωση και “Swords and tequila”, “Wings are for angels” και “Flight of the warrior” για να καταλάβετε.

Το πρώτο encore είχε “Warrior” και “Thundersteel”, αλλά το κοινό δεν έλεγε να αφήσει τους RIOT να σταματήσουν. Βέβαια μέχρι εκείνη την στιγμή οι Αμερικάνοι είχαν ζεσταθεί για τα καλά και δεν ήθελαν πολύ για να παίξουν το “Sign of the crimson storm”. Σχεδόν απροβάριστα έπαιξαν και το “Fire down under” για να κλείσουν την βραδιά με 2 ώρες κλασικού metal. Θα ξαναγράψω πως η μπάντα διέπεται από ενέργεια και όρεξη. Φαίνεται πώς χαίρονται να παίζουν μαζί. Το είδαμε και μετά την συναυλία, που μιλούσαμε με τις ώρες όλοι μαζί. Κι αν νομίζει κάποιος, έτσι αθώα, ότι οι λόγοι είναι οικονομικοί, κοιμάται τον ύπνο του δικαίου. Τέλος θέλω να σβήσουμε πια την συζήτηση περί της ονομασίας τους και κατά πόσο «δικαιούνται» να πλασάρονται ως RIOT. Οι δύο από αυτούς, έπαιξαν και συνέθεσαν με τον Mark Reale για πολλά χρόνια, με τον Mike Flyntz ιδιαίτερα να ακουμπά τα 30 χρόνια πλέον. O Donnie Van Stavern, πέραν του ότι ήταν εμπνευστής του ανανεωμένου ήχου της μπάντας στο “Thundersteel”, έχει βάλει το χεράκι του σε ουκ ολίγες συνθέσεις. Τέλος ο Frank Gilchriest συμμετείχε επίσης σε ολοκληρωμένη κυκλοφορία και αρκετές εμφανίσεις τους. Ας προσθέσουμε την συνέχεια και τον σεβασμό που δείχνουν στην μουσική του Reale, αλλά και την βοήθεια που παρέχουν στην οικογένειά του. Αν αυτές οι αξίες δεν είναι αρκετά αυθεντικές, ε, τότε να πάτε να δείτε το ολόγραμμα του Dio.

Οι RIOT ή RIOT V αν προτιμάτε, είναι μια μπάντα που παραμένει πιστή στις αρχές της και παρουσιάζει καλή μουσική τόσο στις κυκλοφορίες της όσο και επί σκηνής. Αν έχω ένα παράπονο, αυτό είναι πως δεν συνηθίζουν να παίζουν τίποτα από το “Nightbreaker”, αλλά μετά που έπρηξα τον Flyntz, ελπίζω να το κάνουν σύντομα κι αυτό. Στην Αθήνα, το συγκρότημα έχει οργανώσει και μια έκπληξη για όσους παρευρεθούν στην εμφάνισή τους.
Πάντα τέτοια!
Γιώργος “Kay” Κουκουλάκης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here