ROTTING CHRIST @Piraeus 117 Academy, 25/03/2017

28 Μαρτίου, 2017 - 13:00

Οι ROTTING CHRIST εν έτει 2017 χαίρουν αποδοχής από το σύνολο της ελληνικής σκηνής που φτάνει ακόμα και εκτός των ορίων του extreme metal, στο οποίο ανήκουν ηχητικά στα, σχεδόν, 30 χρόνια πορείας τους. Το Σάββατο ο συναυλιακός χώρος γέμισε με πάρα πολλά πιτσιρίκια, γεγονός ελπιδοφόρο για το ακροατήριο της σκληρής μουσικής. Σκεφτείτε που βρισκόμασταν στα 00s και που είμαστε τώρα με συνεχόμενα sold out ελληνικών συγκροτημάτων σε συναυλιακούς χώρους που ξένες μπάντες ονειρεύονται να καταφέρουν κάτι ανάλογο!

Το σημαντικό είναι ότι οι CHRIST δεν εκμεταλλεύονται αυτή την αποδοχή, παίζοντας κάθε χρόνο σε κάποιο μεγάλο συναυλιακό χώρο. Επιλέγουν να εμφανίζονται μόνο όταν έχουν καινούριο υλικό να παρουσιάσουν και αυτό είναι προς τιμήν τους! 

Μπαίνοντας στο Piraeus Academy μου έκανε τρομερή εντύπωση η άνεση που ένιωθες πηγαινοερχόμενος μέσα στο ακροατήριο. Sold out και όμως δεν είμασταν σαν σαρδέλες όπως συνηθίζεται! Άλλο ένα μεγάλο credit στη μπάντα και στους διοργανωτές που διέθεσαν 2000 εισιτήρια, με αποτέλεσμα να μπορείς να απολαύσεις το show κάτω από ιδανικές συνθήκες.

Από τα πρώτα λεπτά η έκσταση από το “Ze Nigmar” ήταν διάχυτη στο κοινό, λόγω δύο καίριων παραγόντων που στιγμάτισαν εκείνη τη βραδιά: Τρομερός ήχος και τρομερά φώτα σε συνδυασμό με τέσσερις αντλίες πάνω στη σκηνή που έβγαζαν καπνό. Απόλυτη αίσθηση τόσο για τα μάτια όσο και για τα αυτιά! Ο ήχος ήταν ακριβώς στην ένταση που χρειαζόταν για να απολαύσεις 2,5 ώρες μια συναυλία χωρίς μετά να νιώθεις τα αυτιά σου να βουίζουν ενοχλητικά από την παραμόρφωση! Τα όργανα είχαν άψογο διαχωρισμό, αφαιρώντας και στον πιο απαιτητικό το δικαίωμα να γκρινιάξει για κάποιο ψεγάδι στον ήχο! Πραγματική διαφήμιση για το Piraeus Academy και σημείο αναφοράς για όποια συναυλία θα γίνεται από εδώ και πέρα εκεί!

Από εκτελέσεις τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Εξαιρώντας τα καθιερωμένα και χιλιοπαιγμένα τους τραγούδια στις συναυλίες τους τα τελευταία 10 χρόνια που αναγεννηθήκανε, ξεχώρισα τα “Έλθε Κύριε” και “Άπαγε Σατανά” από το τελευταίο τους album. Στο δεύτερο ρόλο εξορκιστή με τα φωνητικά του ανέλαβε ο κιθαρίστας τους Γιώργος Εμμανουήλ και ο Σάκης έβγαζε τις κραυγές για να ψυθιρίσει στο τέλος «αμήν»! Πραγματικά φοβερή στιγμή μέχρι την επόμενη απρόσμενη που ήταν το “Cine Jubeste Si Lasse”, στο οποίο ανέλαβε τα φωνητικά ο Σάκης. Πραγματικά δεν περίμενα ότι θα το άκουγα αυτό το κομμάτι live και κατάφεραν σε μεγάλο βαθμό να περάσουν μια διαφορετική ηχητική προσέγγιση απ’ό,τι στο studio.

Από το “Satanas tedeum” demo επέλεξαν το “The Nereid of Esgalduin”, στο οποίο άναψαν οι roadies δεξιά της σκηνής ένα καπνογόνο! Το ίδιο έγινε και στο τέλος με το “Non serviam”, στο οποίο ανέβηκε όλη η νεολαία στη σκηνή, αναγκάζοντας τον ηχολήπτη να κλείσει τα μικρόφωνα και τελικά να ακούσουμε το κομμάτι σε μορφή instrumental – το κοινό ελάχιστα συμμετείχε ακόμα και στο ρεφραίν! Καθόλου τυχαία την επόμενη μέρα το έπαιξαν κανονικά χωρίς να καλέσουν τον κόσμο επί σκηνής!

Τα υπόλοιπα κομμάτια που επέλεξαν ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενα, γιατί τα έχουν ξαναπαρουσιάσει στο παρελθόν live. Κάπου εδώ θα ήθελα να επισημάνω το γεγονός ότι οι CHRIST έχουν την ευχή και την κατάρα μαζί να έχουν πάρα πολλά κομμάτια που είναι standard για μια εμφάνιση τους. Ακριβώς το ίδιο «πρόβλημα» που έχουν μπάντες σαν τους KREATOR που επιλέγουν τα title tracks στα setlist τους. Θαρρώ πως τουλάχιστον για τη χώρα μας, έχουν τη δυνατότητα να παίζουν όποιο κομμάτι της δισκογραφίας τους θέλουν, μιας και το κοινό τους ξέρει όλα τα κομμάτια τους όπως συμβαίνει στους METALLICA! Από την άλλη αν διαφωνήσετε με αυτή την προσέγγιση, τότε ίσως αποδέχεστε το γεγονός ότι ο κόσμος που πάει να τους δει live απαιτεί να παίξουν από το “Triarchy…” μόνο το “King of a stellar war” και το “Archon”, όπως και έγινε. Το ίδιο ισχύει και για το “A dead poem” με τα “Sorrowful farewell” και “Among two storms” να παίζονται πάντα εδώ και 20 χρόνια! Επιλογές όπως το “Lucifer over London” είναι ακριβώς οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν αυτόν τον κανόνα! Και για όποιον απορεί για το πώς μπορεί κομμάτι σαν το “ΧΞΣ” είναι στο encore, αρκεί να δει στο youtube.com πόσα views έχει – πλησιάζει τα 3 εκατομμύρια!

Ο Σάκης είναι ένας ιδιότυπος frontman που καταφέρνει να ξεσηκώνει τον κόσμο με κάθε τρόπο. Πότε φωνάζοντας «ξύλο» και «π$%^^& όλα» και πότε με μια κίνηση των χεριών του! Εκτελεστικά ανέλαβε αρκετά lead θέματα, με τα περισσότερα να εκτελούνται από τον Γιώργο Εμμανουήλ. Από όλα ξεχωριστή θέση έχει στη μνήμη μου η δισολία στο “King of a stellar war” που βρέθηκαν με τις κιθάρες τους αντικρυστά και απολαύσαμε στο μέγιστο βαθμό αυτό το σημείο του κομματιού!

Στο rhythm section ο Βαγγέλης Καρζής γέμιζε τον ήχο τους με το μπάσο του και ο Θέμης στα drums κατάφερε να δίνει ρυθμό στα κομμάτια χωρίς να εκτίθεται! Στα γρήγορα μέρη ήταν πραγματικά πάρα πολύ καλός!

Τολμώ να πω ότι θα έπρεπε να είχαν ανακοινώσει εξαρχής ότι θα παίξουν δύο μέρες και θα ήταν sold out και η δεύτερη μέρα. Κρίμα που δεν ακούσαμε την Κυριακή το “His sleeping majesty” από την παρουσίαση του “Thy mighty contract”, αλλά προέκυψε πρόβλημα στα click του Θέμη για το εν λόγω κομμάτι και χάσαμε την ευκαιρία να ακούσουμε πραγματικά ολόκληρο αυτό το album! 

Από τις δύο μέρες πιστεύω ότι το Σάββατο είχανε περισσότερη ενέργεια και το κοινό συμμετείχε σε τεράστιο βαθμό. Αυτό ως ένα βαθμό οφείλεται στις ηλικίες που ήταν παρών το Σάββατο – την Κυριακή ήρθαν οι περισσότεροι 35αρηδες και πάνω που ήθελαν να ακούσουν ολόκληρο το “Thy mighty contract”. 

Όπως και να έχει αυτό το διήμερο επιβεβαίωσε περίτρανα για το ποια είναι η κορυφαία ελληνική μπάντα. Με τέτοιες εμφανίσεις απλώς γιγαντώνεται ο μύθος τους και συνολικά – ήχος, εκτελέσεις και φώτα – ήταν η καλύτερη τους εμφάνιση ever! Ανυπομονώ να τους ξαναδώ στο Brutal Assault τον Αύγουστο!

Setlist 

Ze Nigmar
Κατά Τον Δαίμονα Εαυτού
Αθάνατοι Έστε
Nemecic
Έλθε Κύριε
Άπαγε Σατανά
The Sign Of Evil Existence
Transform All Suffering Into Plagues
Exiled Archangels
The Forest Of N'Gai
Societas Satanas
Δαιμόνων Βρώσις
Sorrowful Farewell
Among Two Storms
After Dark I Feel
Cine Jubeste Si Lasse
Lucifer Over London
Phobos' Synagogue
Gloria De Domino Inferni
The Nereid Of Essgalduin
Fgmenth, Thy Gift
Χάος Γένετο (The Sign Of Prime Creation)
Enuma Elish
King Of A Stellar War
Archon
In Yumen Xibalba
Grandis Spiritus Diavolos
Noctis Era
ΧΞΣ
Non Serviam

Κείμενο/Φωτογραφίες: Λευτέρης Τσουρέας

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

ALCEST - AMNIAC (27-03-2017 Fuzz club, ΑΘΗΝΑ)

28 Μαρτίου, 2017 - 23:30 Γιώργος Δρογγίτης

Μπορεί κανείς να πει ότι μπήκαμε για τα καλά σε μία περίοδο που οι συναυλίες διαδέχονται η μία την άλλη και μέχρι το καλοκαιράκι τουλάχιστον, αν μη τι άλλο, θα έχουμε πολλές επιλογές. Το...

[περισσότερα]

BLUES PILLS/ RIVERBED @Piraeus 117 Academy, 11/3/2017

13 Μαρτίου, 2017 - 01:45 Θάνος Κολοκυθάς

Μετά από 2 χρόνια και δύο μήνες, οι BLUES PILLS επέστρεψαν στην χώρα μας για την προώθηση του δεύτερου full length δίσκου τους “Lady In Gold” στα πλαίσια της ευρωπαϊκής τους περιοδείας “Lady In Gold...

[περισσότερα]

SABATON / ACCEPT / TWILIGHT FORCE @ Piraeus 117 Academy, 08/03/2017

10 Μαρτίου, 2017 - 17:00 Δημήτρης Μπούκης

Η συναυλία των SABATON, ACCEPT και TWILIGHT FORCE ήταν αναμφισβήτητα το πρώτο μεγάλο event της χρονιάς. Προφανώς οι λόγοι είναι πως μας επισκέφτηκαν μαζί δύο συγκροτήματα όπου το ένα, οι SABATON, με...

[περισσότερα]

SL THEORY @ Passport Κεραμεικός, 03/03/2017

6 Μαρτίου, 2017 - 17:45 Χαρά Νέτη

Είναι πραγματικά σπουδαίο πράγμα να καταφέρνει κανείς να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα, όνειρα που μοιάζουν μακρινά, όνειρα που απαιτούν μεγάλη προσπάθεια κι επιμονή για να πραγματοποιηθούν....

[περισσότερα]

INNERWISH / EXILE OF HEAVEN / NEPERIA @ Lake’s Tailor, 10/02/2017 (Ιωάννινα)

24 Φεβρουαρίου, 2017 - 12:00 Rockhard

Το πρώτο δυνατό μεταλλικό live της χρονιάς στην πρωτεύουσα της Ηπείρου έλαβε χώρα στις 10 Φεβρουαρίου. Μετά από έξι χρόνια εμφανίστηκαν οι INNERWISH, μια ελληνική μπάντα με παγκόσμια αύρα και ένα...

[περισσότερα]