Αφιέρωμα: ROCK YOU TO HELL III

10 Νοεμβρίου, 2015 - 11:45

To Rock You To Hell έχει φτάσει αισίως στην τρίτη χρονιά πραγματοποίησης του θέτοντας τις βάσεις για να γίνει ένας μικρός θεσμός στα συναυλιακά δρώμενα της Αθήνας. MEDIEVAL STEEL, Q5, HOLOCAUST, GRIM REAPER, AVENGER και SPARTAN WARRIOR είναι μερικά από τα σχήματα που έχουν ανέβει στην σκηνή του φεστιβάλ χαρίζοντας πολλές στιγμές απόλαυσης στο κοινό. Βλέπετε οι +35 που έχουν μεγαλώσει με ακούσματα τέτοιων συγκροτημάτων έχουν τις μπάντες πολύ ψηλά στην προτίμηση τους. Φέτος το headline σχήμα θα είναι άλλο ένα απωθημένο των μεγαλύτερων ηλικιακά οπαδών. Οι LOUDNESS, γιατί περί αυτών ο λόγος, θα κλείσουν ένα billing που μάλλον ονειρικό φαντάζει για τα Ελληνικά δεδομένα. 3 πρεσβευτές του New Wave Of British Heavy Metal, οι TOKYO BLADE, TYSONDOG και FIST, 3 Ελληνικά σχήματα, οι CLAIRVOYANT, WISDOM και LACHRYMOSE, 1 Γαλλικό οι GANG, 1 Κυπριακό οι R.U.S.T, 1 Ολλανδικό και ένα Σουηδικό, PICTURE και BAI BANG αντιστοίχως φαντάζουν ικανά να χαρίσουν στον κόσμο μοναδικές στιγμές. Το εν λόγω μικρό αφιέρωμα έχει σαν σκοπό να κάνει μια αναφορά στα σχήματα έτσι ώστε όσοι δεν τα ξέρουν, να έχουν μια πρώτη άποψη για το ποιόν του κάθε συγκροτήματος.

Οι Θεσσαλονικείς LACHRYMOSE συνδυάζουν με ωραίο τρόπο το μελωδικό doom/death με πιο συμφωνικά γυναικεία φωνητικά. Πριν από μικρό χρονικό διάστημα κυκλοφόρησαν την πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά τους με τίτλο “Carpe Noctum”, στην οποία συμμετέχει σαν guest ο Thomas Vikström, με θητεία στους CANDLEMASS, THERION και BRAZEN ABBOT μεταξύ άλλων. Αν είστε οπαδοί σχημάτων όπως οι CANDLEMASS, MY DYING BRIDE, PARADISE LOST και όσων θεωρούνται “Female fronted groups” πρέπει να τους ακούσετε αφού λογικά θα είναι στα γούστα σας.  

Οι Αθηναίοι WISDOM είναι από τα σχήματα που οι παλιότεροι ηλικιακά οπαδοί σίγουρα θα θυμούνται. Το ντεμπούτο τους “Rain Dream” του 1995 υπάρχει σε πολλές δισκοθήκες για δυο λόγους: Ο πρώτος είναι το πολύ καλό ηχητικό περιεχόμενο που εμπεριέχεται, δυστυχώς με χάλια παράγωγη που αδικεί τα τραγούδια. Όντας «μεγαλωμένα» τα τότε μέλη στην δεκαετία του 1980 δεν θα μπορούσαν να έχουν άλλες επιρροές. Τα τραγούδια τους είναι ένα ωραίο πάντρεμα της Ευρωπαϊκής heavy/power metal σκηνής με αυτήν της Αμερικής με την ζυγαριά να «κλείνει» κάπως σε αυτή των 50 πολιτειών. FATES WARNING και QUEENSRYCHE των πρώτων χρονών ύπαρξης τους με πιο πολλά κλασικά metal μέρη, έρχονται πολύ εύκολα στο μυαλό ακούγοντας τους. Τα τελευταία χρόνια έχουν ανασυνταχτεί και έτσι τιμούν δεόντως τον δεύτερο λόγο που άρεσε το ντεμπούτο τους: είναι ένα από τα πολλά και καλά σχήματα που άφησαν ένα «διαμαντάκι» και εξαφανίστηκαν. Μάλλον ήρθε η ώρα τους για αναγνώριση…

Οι GANG μας έρχονται από την Γαλλία, μια χώρα που τιμάει δεόντως το heavy metal. Δισκογραφικά είναι αρκετά παλιοί αφού η πρώτη τους δουλειά «1993» είδε το φως της δημοσιότητας την ίδια χρονιά. Παρόλο που πολλοί συνάδελφοι τους έχουν επιλέξει να εκφράζονται στην μητρική τους γλώσσα, εκείνοι προτιμούν να έχουν κυρίως Αγγλικό στίχο στα τραγούδια, κάτι που σαφώς τους δίνει πιο πολλές πιθανότητες ακρόασης των albums τους αφού τα Αγγλικά είναι πιο οικεία στον ευρύ οπαδό. Όποιος τους ακούσει θα διακρίνει άμεσα ότι το στυλ τους παραπέμπει αρκετά στο Αμερικανικό power metal ωραία συνδυασμένο με πιο heavy στοιχεία.

Οι FIST είναι το ένα από τα 3 συγκροτήματα του κινήματος New Wave Of British Heavy Metal που θα εμφανιστούν. Δισκογραφικά έκαναν την εμφάνιση τους το 1980 με το single “Name,Rank And Serial Number” αλλά η μεγάλη καταξίωση και αναγνώριση ήρθε με τα δυο albums τους “Turn The Hell On” το  1980 και “Back With A Vengeance” το 1982. Σήμα κατατεθέν του group είναι το τραγούδι “Turn The Hell On”, ένα από τα καλύτερα δείγματα ενός είδους που έδειξε το δρόμο σε πολλούς για επιτυχία. Ηχητικά πρεσβεύουν ακριβώς το στυλ και ύφος των groups του κινήματος με τραγούδια που ποικίλλουν σε ταχύτητα αλλά έχουν στακάτα, «επιθετικά» ρίφ και τσαμπουκαλίδικο, «αλήτικο» ύφος που αναγκαστικά θα σε ξεσηκώσει. Το album τους του 2005 “Storm” ήρθε και δεν ακούμπησε.

Οι R.U.S.T μας έρχονται από την Κύπρο, άλλη μια χώρα που έχει να παρουσιάσει μόνο καλά σχήματα και δουλειές. Παρόλο που έχουν στο βιογραφικό τους μόνο μια full length δουλειά, το “Forged In The Fire Of Metal” το 2011, έκαναν άκρως αισθητή την παρουσία τους στον metal χάρτη. Όπως καταλαβαίνει κάποιος από τον τίτλο που έχουν δώσει στο album τους είναι άλλο ένα σχήμα που δείχνει περίτρανα την αγάπη που έχει στο heavy metal. Όλη η δουλειά τους περιέχει ωραίες συνθέσεις, με μελωδικά κιθαριστικά μέρη που καταπιάνονται ηχητικά με το παραδοσιακό heavy metal, το epic αλλά και το power. Κρίμα που μέχρι στιγμής δεν μας έχουν δώσει άλλο δείγμα γραφής.

Οι CLAIRVOYANT είναι το τρίτο Ελληνικό group που θα εμφανιστεί και βάση δισκογραφικού βιογραφικού το πιο «μεγάλο». Μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει 3 δίσκους, συμπεριλαμβανόμενου και του φετινού “The Last Marks Of Prophecy”. Στην πρώτη τους δουλειά “Fighters Soul” το 1999 είχαν πιο πολλά επικά και US power στοιχεία με βάση όμως το παραδοσιακό heavy metal. Περνώντας τα χρόνια έχουν βάλει και αρκετά μέρη Ευρωπαϊκού power metal, στον ήχο τους χωρίς βεβαίως να αλλοιώνεται η ταυτότητα που έχουν δημιουργήσει. Απλά τώρα πια τα τραγούδια τους έχουν πιο πομπώδες ύφος. Αποτελούν σαφώς από τους καλυτέρους πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό.                     

Οι BAI BANG είναι το μόνο «παράταιρο» σχήμα της βραδιάς. Ενώ όλα τα υπόλοιπα έχουν metal συνθέσεις, οι Σουηδοί Bai Bang αρέσκονται να παίζουν melodic rock/hard rock. Η πρώτη δισκογραφική τους προσπάθεια είδε το φως της δημοσιότητας το 1988. Από τότε μέχρι και σήμερα όλες τους οι δουλειές έχουν ότι πρεσβεύει ο ήχος που έχουν επιλέξει να εκφράζονται: μελωδικές, δυναμικές  συνθέσεις, ενίοτε και με αρκετά glam στοιχεία και ωραία ξεσηκωτικά ρεφραίν. Όσοι αρέσκεστε σε σχήματα όπως οι ECLIPSE, HEAT, HARDINE, WIG WAM κλπ οι BAI BANG θα σας ικανοποιήσουν δεόντως.

Οι TYSONDOG είναι το δεύτερο σχήμα του κινήματος New Wave Of British Heavy Metal που θα εμφανιστεί. Δισκογραφικά έκαναν την εμφάνιση τους και αυτοί με ένα single, το “Eat The Rich” το 1983 άλλα τα δυο albums τους “Beware Of The Dog” το 1984 και “Crimes Of Insanity” το 1986 τους έβαλαν στο πάνθεον του heavy metal. Το τραγούδι τους “Hammerhead” υπάρχει σε κάθε συλλογή που σέβεται το Αγγλικό heavy metal κίνημα. Ηχητικά και αυτοί πρεσβεύουν ακριβώς το στυλ και ύφος των groups του New Wave Of British Heavy Metal με τραγούδια που ποικίλλουν σε ταχύτητα άλλα έχουν στακάτα, «επιθετικά» ριφ και τσαμπουκαλίδικο, «αλήτικο» ύφος που αναγκαστικά θα σε ξεσηκώσει. Οι TYSONDOG είναι ενεργοί και φέτος μας πρόσφεραν ένα πολύ αξιόλογο album σχεδόν αντάξιο της ιστορίας τους.

Οι PICTURE κατάγονται από την Ολλανδία και ξεκίνησαν δισκογραφικά την καριέρα τους το 1980 με τον ομότιτλο δίσκο. Ίσως η χρονιά που εμφανίστηκαν δεν ήταν τυχαία για τον ήχο που επέλεξαν να έχουν τα τραγούδια τους. Παρόλο που δεν γεννήθηκαν στην Αγγλία, τα 4 πρώτα μνημειώδη albums τους  “Picture” του 1980, “Heavy Metal Ears” του 1981, “Diamond Dreamer” του 1982 και “Eternal Dark” του 1983 «μυρίζουν» New Wave Of British Heavy Metal. Μελωδικές συνθέσεις με κύριο γνώρισμα την ταχύτητα και το άκρως «αλήτικο», επαναστατικό στυλ έβαλαν άμεσα τους Picture στην heavy metal εγκυκλοπαίδεια με χρυσά γράμματα. Η επόμενη δουλειά τους “Traitor” το 1985, παρόλο που ήταν ένα κλικ πιο κάτω από τους προκατόχους της άρεσε πολύ αφού δεν είχαν αλλάξει στυλ έκφρασης. Κάτι που έγινε με το “Marathon” το 1987 που ήταν λες και άκουγες άλλο συγκρότημα. Είχαν κρατήσει το NWOBHM στοιχείο στον ήχο τους άλλα αυτών που είχαν πολλά πλήκτρα και πιο hard/melodic ύφος. Το album δεν ήταν άσχημο αλλά είχε πολύ πιο εμπορική κατεύθυνση. Ίσως αυτό τους «ώθησε» να κάνουν ένα μεγάλο δισκογραφικό διάλλειμα μέχρι το 2009 που ξανακυκλοφόρησαν δίσκο, το “Old Dogs, New Tricks”. Τα hard rock στοιχεία με έμφαση σε groups όπως οι AC/DC και τα «παιδιά» τους ήταν πιο πολλά σχετικά με το πώς ξεκίνησαν. Το “Warhorse” του 2012 είναι η τελευταία και πιο σκληρή δουλειά τους αφού πια έχουν πάρει σαφή heavy metal κατεύθυνση με πολλά power στοιχεία.

Οι TOKYO BLADE είναι το τρίτο group του κινήματος New Wave Of British Heavy Metal που θα εμφανιστεί. Δισκογραφικά έκαναν την εμφάνιση τους με το ομώνυμο album το 1983 κάνοντας αίσθηση από την πρώτη στιγμή αποσπώντας πολύ καλές κριτικές. Η δεύτερη δουλειά τους “Night Of The Blade” το 1984 ήταν ο έτερος λίθος που δόμησε το μουσικό ποιον του group και τους έβαλε άμεσα σε κάθε metal καρδιά. “Powergame”, “Break The Chains”, “Killer City”, “Sunrise In Tokyo”, “Night Of The Blade”, “Someone To Love”, “Warrior Of The Rising Sun”, “Love Struck”, “Lighting Strikes” και φυσικά το “If Heaven Is Hell”, ένα από τα ωραιότερα τραγούδια σε όλη την metal δισκογραφία, είναι μερικοί τίτλοι από τα δυο albums που έχουν ορίσει ένα ολόκληρο κίνημα και ηχητικό αποτέλεσμα. Δυο albums που είναι τέλεια συνθετικά χωρίς να υπάρχει τραγούδι που να υστερεί το ένα από το άλλο. Δουλειές που είχαν τα πάντα: Ωραίες μελωδίες στις κιθάρες, ξεσηκωτικά ρεφραίν και δυο τραγουδιστές που έβγαζαν τα  εσώψυχα τους στο μικρόφωνο. Η επόμενη δουλειά τους,“Black Hearts And Jaded Spades”, ακολούθησε τα βήματα των δυο πρώτων όντας όμως ένα μικρό –η αλήθεια είναι- κλικ πιο κάτω συνθετικά ξεφεύγοντας από την «μαγεία» που αυτές έβγαζαν. Σημειώστε ότι οι TOKYO BLADE παράλληλα με τα full albums τους κυκλοφόρησαν και πολύ καλά singles και EP με ακυκλοφόρητο υλικό ή άλλες εκτελέσεις τραγουδιών. Τα “Ain’t Misbehavin” το 1987 και “No Remorse” το 1989 που ακολούθησαν διατηρούσαν ζεστό το όνομα των Tokyo Blade στα χείλη των οπαδών απέχοντας αρκετά ηχητικά από ότι είχε παρουσιάσει μέχρι τότε το σχήμα. Η μπάντα πια είχε προσθέσει πολλά melodic στοιχεία στον ήχο της που δεν ήταν άσχημα αλλά και όχι κάτι ιδιαίτερο. Στην δεκαετία 1990-1999 κυκλοφόρησαν δυο δουλειές, τις “Burning Down Paradise” το 1995 και “Pumphouse” το 1998 που σε σύνολο δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο αλλά και πάλι ακούγονταν ευχαρίστα αφού διατηρούσαν το ύφος από το 1987 και μετά. Οι TOKYO BLADE το 2011 κυκλοφόρησαν το “Ten Thousand Strong”, την τελευταία μέχρι στιγμής δουλειά τους, χαρίζοντας πολλά χαμόγελα στους οπαδούς αφού παραπέμπει ηχητικά, αρκετά στην διετία 1983-1985 που τους καθιέρωσε. Από τότε περιμένουμε εναγωνίως την νέα τους δισκογραφική κίνηση.

Οι Γιαπωνέζοι LOUDNESS είναι αναμφισβήτητα ένας από τους καλύτερους πρεσβευτές μιας χώρας που λατρεύει σε υπερβολικό βαθμό ότι έχει το συνθετικό metal. Σίγουρα όμως βάση πορείας και συνολικής δισκογραφίας συγκαταλέγονται στις 5 κορυφαίες μπάντες που έχει η χώρα. Ξεκίνησαν την καριέρα τους το 1981 κυκλοφορόντας το “The Birthday Eve”. To 1982 κυκλοφόρησαν το “Devil Soldier” και μια χρονιά μετά το “The Law Of Devil’s Land”. Οι πολέμιοι του heavy metal χαρακτήρισαν και τα 3 albums εξαιτίας των τίτλων και των εξωφύλλων που είχαν, την ηχητική τριπλέτα αποτύπωσης της έλευσης του Εωσφόρου στην γη. Βλακείες για ανίδεους. Μουσικά και συνθετικά οι LOUDNESS και στις 3 δουλειές παίζουν ένα κάπως ακατέργαστο heavy metal. Βασισμένο στις κλασσικές φόρμουλες συνδύαζε αρκετά obscure στοιχεία με πιο hard μέρη δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα που άρεσε σε όσους το άκουγαν αφού ήταν πολύ κοντά στην «μόδα» της εποχής. Το “Disillusion” του 1984 διατήρησε την ίδια ταυτότητα κρατώντας ζεστό το όνομα του σχήματος στους οπαδούς. Η αναγνώριση όμως θα ερχόταν ένα χρόνο μετά. Το 1985 κυκλοφορεί το “Thunder In The East”, το πρώτο album από αυτά που θα έκαναν τους LOUDNESS να λογίζονται ένα σχήμα που έχει περάσει τον πήχη του μετρίου. Από κει και μετά τα “Shadows Of War” το 1986, “Lighting Strikes” το 1986, “Hurricane Eyes” το 1987 και “Soldiers Of Fortune” το 1989 απλά γιγάντωσαν το όνομα τους. Είχε μεσολαβήσει βέβαια και το “Jealousy” το 1988 αλλά δεν πολυακούστηκε. Τα πέντε albums της περιόδου 1985-1989 έδωσαν την ευκαιρία στους LOUDNESS να γράψουν το όνομα τους στην metal ιστορία με χρυσά γράμματα αφού όλα είχαν μόνο επιτυχίες. Το “Heavy Chains” από το “Thunder In The East” έχει λατρευτεί όσο κανένα άλλο από την καριέρα τους. Στα 4 αυτά χρόνια δημιούργησαν τραγούδια που βασίζονταν στις κλασσικές φόρμουλες των Ευρωπαίων JUDAS PRIEST και ACCEPT και είχαν πολύ μελωδία, riff που σε ξεσήκωναν, ρεφρέν που σου έμεναν άμεσα και ερμηνείες από τους τραγουδιστές που δεν μπορούσαν να σε αφήσουν ασυγκίνητο. Από το 1991 όμως και μετά ο συνθετικός οίστρος σταμάτησε να υφίσταται και έτσι οι συνθέσεις δεν είχαν καμία σχέση με το παρελθόν. Είναι προς τιμήν τους ότι ποτέ δεν σταμάτησαν να κυκλοφορούν albums. Τα πιο πολλά τραγούδια όμως που εμπεριέχονται στα albums μέχρι το 2004 είναι μάλλον αδιάφορα. Σε αρκετές δουλειές παρά βάρυναν τον ήχο τους σε σημεία να ακούγονται σαν grunge ή industrial μπάντα. Ευτυχώς από το 2011 και με την κυκλοφορία του “Eve To Dawn” και μέχρι και σήμερα, αποφάσισαν να ξαναγυρίσουν σε πιο κλασσικές metal φόρμουλες και έτσι κέντρισαν και πάλι το ενδιαφέρον των απανταχού μεταλλάδων. Μακάρι να δούμε και μια δουλειά που να μπορεί να σταθεί αντάξια δίπλα στα τέσσερα χρυσά χρόνια τους.    

Θοδωρής Μηνιάτης

LOUDNESS (JAP)
TOKYO BLADE (UK)
PICTURE (HOL)
TYSONDOG (UK)
BAI BANG (SWE)
CLAIRVOYANT (GR)
R.U.S.T.Χ (CY)
FIST (UK)
GANG (FR)
WISDOM (GR)
LACHRYMOSE (GR)

 

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

ULI JON ROTH mixtape - Chania Rock Festival 2019

27 Ιουνίου, 2019 - 18:00 Φίλιππος Φίλης

Στις 5 Ιουλίου ο γίγαντας και θρύλος της ηλεκτρικής κιθάρας ULI JON ROTH θα εμφανιστεί στα πλαίσια του Chania rock festival μαζί με τη θεά TARJA και άλλους σημαντικούς καλλιτέχνες. Χρειάζονται πολλά...

[περισσότερα]

DISTURBED mixtape

27 Ιουνίου, 2019 - 17:30 Δημήτρης Μπούκης

Let’s get down with the sickness Μία από τις μεγαλύτερες στιγμές του φετινού καλοκαιριού, αναμφισβήτητα είναι η παρθενική εμφάνιση των Αμερικάνων DISTURBED στην χώρα μας και πιο συγκεκριμένα στο...

[περισσότερα]

ALICE IN CHAINS: Did you know that – 30 unknown facts!!!

20 Ιουνίου, 2019 - 17:00 Σάκης Νίκας

Ένα από τα κορυφαία συγκροτήματα που βγήκαν από το Seattle, οι ALICE IN CHAINS, έρχονται για πρώτη φορά στη χώρα μας στο Release Festival, στις 24 Ιουνίου και ο Σάκης Νίκας με τον Στέλιο...

[περισσότερα]

ANCIENT - Trolltaar tales (αφιέρωμα)

14 Ιουνίου, 2019 - 16:00 Λευτέρης Τσουρέας

Το να περιγράψει κανείς το ειδικό βάρος που είχαν οι ANCIENT στα mid 90s είναι πολύ εύκολο. Κι αυτό γιατί αρκεί να ακούσει κανείς τις ηχογραφήσεις τους από το θρυλικό “Early howling winds” και το...

[περισσότερα]

ANDRE MATOS – Unfinished allegro

10 Ιουνίου, 2019 - 00:30 Σάκης Φράγκος

Στις 8 Ιουνίου, σε ηλικία 47 ετών, έφυγε από τη ζωή ένας χαρισματικός τραγουδιστής, ένας εκπληκτικός, καλλιεργημένος άνθρωπος, ο Βραζιλιάνος Andre Matos, που μεγαλούργησε με τους ANGRA στα 90’s, αλλά...

[περισσότερα]