ANCIENT – Trolltaar tales (αφιέρωμα)

0
207

Το να περιγράψει κανείς το ειδικό βάρος που είχαν οι ANCIENT στα mid 90s είναι πολύ εύκολο. Κι αυτό γιατί αρκεί να ακούσει κανείς τις ηχογραφήσεις τους από το θρυλικό “Early howling winds” και το τρομερό 7ιντσο “Det glemte riket” που δημιούργησε μεγάλο αντίκτυπο στο underground! Η ιδιόμορφη ατμόσφαιρα που ανάβλυζαν οι συνθέσεις τους παρουσιάστηκαν με τον καλύτερο τρόπο στο “Svartalvheim” του 1994 από την Listenable recordst! Πραγματικά ένα από τα καλύτερα ντεμπούτα της νορβηγικής σκηνής από το δίδυμο Aphazel (κιθάρα, μπάσο, πλήκτρα) και Grimm (τύμπανα,φωνητικά). Το ιδιότυπο που είχαν οι συνθέσεις τους είναι το γεγονός ότι ήταν πολύ διαφορετικές μεταξύ τους τόσο σε επίπεδο ρυθμών όσο και ενορχήστρωσης! Ηταν πραγματικά μάστορες στο να εμπλουτίζουν το primitive black metal τους ακόμα και με ακουστική κιθάρα που την έβαζαν μάλιστα και μπροστά στη μίξη!

Ο εκπληκτικός τρόπος τους να αποδώσουν την ηχητική της βίβλου του black metal, “Under the sign of black mark”, με έναν τελείως δικό τους τρόπο είναι και η αιτία που απέκτησαν μεγάλη φήμη στο underground εκείνη την εποχή. Απλά ακούστε το “The call of the absu deep” και είμαι σίγουρος ότι θα αναφωνήσετε για το πόσο ξεχωριστοί ήταν τότε.

Ο κύκλος της πρώτης εποχής έκλεισε με την κυκλοφορία του “Trolltaar” EP από την Damnation, το οποίο ήταν και η τελευταία κυκλοφορία με το line up αυτό. Στα 20 λεπτά του οι ANCIENT έδειξαν τις δυνατότητες τους στο να γράφουν συνθέσεις ικανές να τους κάνουν μεγάλους. Και καθόλου τυχαία η μουσική βιομηχανία που έψαχνε το next big thing στον ακραίο ήχο, τους έδωσε ένα συμβόλαιο με τη Metal Blade! Ποιος πραγματικά να το πίστευε ότι μια μπάντα με τέτοιο ιδιόμορφα primitive ήχο θα έμπαινε στα σαλόνια; Εγω πραγματικά είχα σοκαριστεί και ακόμα και σήμερα μου φαίνεται απίστευτο ότι το συμβόλαιο αυτό κράτησε μέχρι και το “Night visit” του 2004!

Πρώτο, όμως, album μέσω της αμερικάνικης θρυλικής εταιρίας ήταν το “The cainian chronicle” με καινούριο line up και καινούρια ηχητική πιο «προσιτή» στο ευρύτερο κοινό! Αυτό που έχει σημαδέψει εκείνη την περίοδο ήταν η προσπάθεια τους να γίνουν πιο μελωδικοί και στρωτοί στη δομή τους. Cult στιγμή το videoclip για το “Lilith’s embrace” που έπαιζε συχνά το Headbanger’s Ball, αλλά πολύ φοβάμαι ότι δεν βοήθησε το σχήμα όσο θα έπρεπε. Κι αυτό γιατί ήταν κακοστημένο σε σημείο να θεωρηθεί πραγματικά τροχοπέδη για την επέκταση της φήμης που είχαν μέχρι εκείνη τη στιγμή. Καθόλου τυχαία δεν υπάρχει διαθέσιμο στο youtube για να το δείτε και οι πλέον ανυποψίαστοι! Πλέον ο Aphazel είχε μετακομίσει στην Αμερική και το line up απαρτιζόταν από τον Lord Kaiaphas στα φωνητικά και στα drums μαζί με τον Kjetil και την Kimberly Goss στα γυναικεία φωνητικά.

Η συνέχεια απογοήτευσε τους παλιούς οπαδούς της μπάντας με το “Mad grandiose bloodfiends” (1997) ακόμα και από το εξώφυλλο να δείχνει ότι προσπάθησαν να ανέβουν στο τρένο της επιτυχίας που είχαν εκείνη την περίοδο οι CRADLE OF FILTH. Κάπου εδώ χάθηκε η πυξίδα και το σημείο επαναφοράς τους ήρθε δύο χρόνια μετά με το “The halls of eternity”, το οποίο παρουσίασε τους ANCIENT με ανανεωμένη διάθεση να παίξουν extreme metal με τον δικό τους τρόπο. Τα “Proxima Centauri” και “Night visit” συνέχισαν να εξελίσσουν τον ήχο τους, αλλά ο κόσμος μαζικά είχε πάψει να ασχολείται μαζί τους αν και ήταν ακόμα στη Metal Blade – άλλη μια απόδειξη ότι δεν αρκεί να είσαι σε μεγάλη εταιρία για να είσαι μεγάλο όνομα!

Περνώντας και από την Ελλάδα ο Aphazel κατέληξε μετά από 12 χρόνια να κυκλοφορήσουν το 2016 το “Back to the land of the dead” και να έχουν στις τάξεις τους τον «πολύ» Nick Barker! Με εκείνον πίσω από τα τύμπανα υπόσχονται ένα δυνατό setlist από τις 90s κυκλοφορίες τους, το Σάββατο 15 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη και την επόμενη μέρα στην Αθήνα μαζί με τους CANNIBAL CORPSE! Μην τους χάσετε!

Λευτέρης Τσουρέας

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here