ARCHGOAT tribute

18 Ιανουαρίου, 2019 - 14:30

30 χρόνια πριν, στο Turku της Φινλανδίας (το οποίο γνωρίζεις μόνο αν παίζεις στοίχημα και σε έχει πάει κουβά η τοπική Inter Turku), δύο δίδυμα -16χρονα τότε- αδέρφια θα ύψωναν τα χέρια τους στον ουρανό επικαλούμενοι τον Άγγελο του φωτός και οτιδήποτε βλάσφημο, αντιχριστιανικό, σατανιστικό, κερατούκλικο κι ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. O Lord Angelslayer (ή αλλιώς Rainer Puolakanaho) και ο Ritual Bucherer (ή αλλιώς Kai Puolakanaho), γεννημένοι την 4η Ιουλίου (σαν ταινία δεν ακούγεται;) του 1973, φόρμαραν το απόλυτο δοχείο που χρησιμοποιείται για τελετές, θυσίες και διάφορα άλλα ανίερα ονόματι Arc. Ανοιχτά εκφράζοντας τις σατανιστικές τους πεποιθήσεις και την τάση τους στον αποκρυφισμό, δεν άργησαν να ηχογραφήσουν τα πρώτα δείγματα δουλειάς τους με το demo ‘’Jesus Spawn’’ να κυκλοφορεί ανεξάρτητα σε κασέτα το 1991. O Lord Angelslayer ανέλαβε το μπάσο και τα φωνητικά, ο Ritual Butcherer τις κιθάρες και συνοδοιπόρο τους είχαν τον Blood Desecrator στα τύμπανα (τον οποίο γνωρίζουμε απλά ως Tommi, αγνώστων λοιπών στοιχείων). 

Το 1992 συνάπτουν συμβόλαιο με την Necropolis Records αλλά θα προλάβουν να κυκλοφορήσουν με την ίδια σύνθεση το δεύτερο demo ‘’Penis Perversor’’ το 1993 και πάλι ανεξάρτητα σε κασέτα. Παρθενική ‘’επίσημη’’ κυκλοφορία τους –και μοναδική- για τη Necropolis θα ήταν το ΕΡ ‘’Αngelcunt (Tales of desecration)’’ σε 12’’ βινύλιο 33 ½ στροφών. Στη συνέχεια θα έμπαιναν στο στούντιο για να ηχογραφήσουν το παρθενικό τους ολοκληρωμένο άλμπουμ, αλλά διαφωνίες στους όρους του συμβολαίου φέρανε την αποδέσμευση τους και αποφάσισαν να μην κυκλοφορήσουν το υλικό και τη μπάντα να εξαφανίζεται γενικώς από τη σκηνή μέχρι και το 2004, θεωρώντας ότι δεν έχουν καμία θέση στην «εμπορική» όπως την χαρακτήριζαν black metal σκηνή της Νορβηγίας! Τελικά μέρη από  το «χαμένο» υλικό κυκλοφόρησε το 2005 στις 26 Φεβρουαρίου ως το ‘’Angelslaying black fucking metal’’ ΕΡ από την Hammer Of Hate Records σε 666 κόπιες και σε 7’’ βινύλιο 33 ½ στροφών.


Ενδιάμεσα το 1999, η Necropolis είχε συμπεριλάβει το ‘’Angelcunt’’ EP σε ένα split μαζί με το ‘’Messe des morts’’ των συμπατριωτών τους BEHERIT. Γενικώς σ’ αυτές τις πρώτες τους κυκλοφορίες οι ARCHGOAT αναμείγνυαν το αρχέγονο black metal με τη death metal λύσσα και όγκο, όντας ιδιαίτερα ακατέργαστοι και πρωτόγονοι και έχοντας ένα cult following στους underground κύκλους, ενώ παρά τη μακρά απουσία της, η μπάντα δεν ξεχάστηκε ποτέ. Το πολυπόθητο πρώτο άλμπουμ έρχεται τελικά πάλι μέσω της Hammer Of Hate Records. Με νέα προσθήκη τον Sinisterror στα τύμπανα (ή αλλιώς Tuomas Karppinen), στις 9 Σεπτεμβρίου του 2006 κυκλοφορεί το ‘’Whore of Bethleem’’, με το ύφος των ARCHGOAT να παραμένει φρενήρες αλλά να αρχίζουν να ακούγονται λίγο πιο συγκεντρωμένοι όσον αφορά την παραγωγή, η οποία παρέμεινε ωμή και ξερή αλλά σε καλύτερη ποιότητα σε σχέση με τις προηγούμενες δουλειές. 

Το 2007 έφερε περιοδεία με τους Aμερικάνους BLACK WITCHERY, και αποτέλεσμα αυτής ήταν να κυκλοφορήσει από την Osmose Productions το split live album ‘’Desecration & sodomy’’ σε 1000 κόπιες διπλού 12’’ βινυλίου στις 15 Οκτωβρίου 2008. Οι ARCHGOAT δεν είχαν καιρό να χάσουν και στις 7 Φεβρουαρίου του 2009, κυκλοφορούν το δεύτερο και μικρότερο σε διάρκεια άλμπουμ τους. Το οριακά μισάωρο ‘’The light-devouring darkness’’ κυκλοφόρησε σε 12’’ βινύλιο 33 ½ στροφών από την Blasphemous Underground Productions και οι  Φιλανδοί εδραιώθηκαν στις καρδιές των οπαδών, πιο γρήγοροι και βλάσφημοι από ποτέ με τη σατανίλα να κρατάει καλά και τις μετοχές τους να ανεβαίνουν σε underground και μη κύκλους. Το 2010 θα φέρει την χορταστικότερη μέχρι εκείνη τη στιγμή κυκλοφορία τους με τη διπλή συλλογή ‘’The aeon of the angelslaying darkness’’ να κυκλοφορεί στις 13 του Μάη από την Debemur Morti Productions και σε συνολικά 40 κομμάτια στα δύο δισκάκια (!), περιέχονται όλα όσα είχαν κάνει μέχρι τότε, ακόμα και το ‘’Jesus spawn’’ demo.

Για άλλη μία χρονιά θα είχαμε κυκλοφορία από τη μπάντα και στις 14 Οκτωβρίου, από την ίδια εταιρεία με τη συλλογή θα κυκλοφορήσει το ΕΡ ‘’Heavenly Vulva (Christ’s last rites)’’, όπου και ο ήχος τους γίνεται υπέροχος και λίγο πιο ογκώδης και ντεθμεταλλάτος. Το 12’’ βινύλιο βγήκε ως 45 στροφών και δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι είναι η καλύτερη τους κυκλοφορία συνολικά. Η μπάντα ακούγεται καλύτερο από ποτέ, αλλά αυτό ήταν μόνο το πρόγευμα από ότι θα ακολουθούσε. Μετά από παύση το 2012, στις 8 Οκτωβρίου το 2013 κυκλοφορεί split με τους ΜΕΓΑΛΟΥΣ INCANTATION, το ‘’Reh & live 1990’’/’’Jesus spawn’’ από τη Nuclear War Now! Productions πάλι σε 12’’ βινύλιο 33 ½ στροφών, ενώ βγήκε σε μαύρο, λευκό και διάφανο βινύλιο (ονόματι die hard version) κατά την πρώτη κοπή, στη δεύτερη κοπή η die hard version ήταν με διάφανο splatter βινύλιο. 

Στις 12 Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς, θα βγει άλλο ένα split live, με τους Ταϊλανδούς (!) SURRENDER OF DIVINITY ονόματι ‘’Angelslaying Christbeheading black fucking metal’’ από την InCoffin Productions σε 12’’ βινύλιο 33 ½ στροφών (κλασσικά). Άλλη μία split live κυκλοφορία θα ερχόταν αλλά αυτή τη φορά με τη μορφή DVD, στις 20 Δεκεμβρίου του 2014, ονόματι ‘’Brazilian ritual second attack’’, όπου μαζί με τους ARCHGOAT, συναντάμε τους BLACK WITCHERY, IMPURITY και GRAVE DESECRATOR. Τα ψέματα τελειώνουν επίσημα στις 27 Ιανουαρίου του 2015, με το τρίτο και απόλυτο ως εκείνη την εποχή άλμπουμ τους, ‘’The apocalyptic triumphator’’, πάλι από την Debemur Morti Productions και πάλι σε 12’’ βινύλιο 33 ½ στροφών (συνταγή πετυχημένη δεν αλλάζει ποτέ). Αποθεωτικές κριτικές για τα 41’ οχετού επίθεσης, βλασφημίας και σατανικής λατρείας που χαρίζει ο δίσκος, σίγουρα ο δίσκος που οι δύο δίδυμοι θα ονειρευόντουσαν ως παιδιά που φτιάξανε τη μπάντα, ενώ στην τελευταία του κυκλοφορία με τη μπάντα, ο Sinisterror διαλύει τα τύμπανα και φεύγει με το κεφάλι πολύ ψηλά. 


Στα τέλη της χρονιάς, βγαίνει άλλο ένα  split live αυτή τη φορά με τους SATANIC WARMASTER ονόματι ‘’Lux Satanae (Thirteen hymns of Finnish devil worship)’’. Βγήκε στις 14 Δεκεμβρίου 2015 από την Hells Headbangers Records, ενώ είναι αχρείαστο να αναφέρω άλλη μία φορά τη μορφή έκδοσης, θα αναφέρω μόνο ότι βγήκαν 222 κόπιες σε μωβ βινύλιο, άλλες 222 σε picture disc και αδιευκρίνιστος αριθμός σε μαύρο βινύλιο. Στις 30 Ιουνίου 2016 θα προστεθεί Ελληνικό χρώμα σε κυκλοφορία ARCHGOAT, καθώς η Floga Records κυκλοφόρησε το ‘’Total satanic darkness’’ box set με τις 5 κασέτες των ‘’Angelcunt’’, ‘’Whore of Bethleem’’, ‘’The light-devouring darkness’’, ‘’The aeon of the angel-slaying darkness’’ και ‘’The apocalyptic triumphator’’. Χορταστικότατο πακέτο, μόλις σε 500 κόπιες όμως δυστυχώς. Η μπάντα δεν έμεινε ανενεργή το 2017 και στις 29 Σεπτεμβρίου κυκλοφόρησε το ψηφιακό ΕΡ ‘’Eternal damnation of Christ’’, ενώ τελευταία κυκλοφορία της μπάντας ήταν στις 14 Σεπτεμβρίου του 2018, με το τέταρτο άλμπουμ τους ‘’The luciferian crown’’, πάλι από την Debemur Morti Productions και πάλι σε ψηφιακή μορφή.

Ο δίσκος συνεχίζει εκεί που σταμάτησε ο προκάτοχός του, ‘’The apocalyptic triumphator’’ και να παρουσιάζει τη μπάντα ωριμότερη από ποτέ (όσο ώριμο μπορεί να χαρακτηριστεί αυτό το χαοτικό πράγμα που παίζουν). Στο νέο άλμπουμ συστήνονται τα νέα μέλη Diabolus Sylvarum (ή αλλιώς Risto Suomi) και ο ντράμερ Goat Aggressor (ή αλλιώς Τuukka Franck), μικρός δολοφόνος που συμπληρώνει επάξια το κενό του γίγαντα Sinisterror. Με τα πολλά, πέρασαν ακριβώς 30 χρόνια από την ημέρα που οι δύο δίδυμοι φάγανε τη φλασιά να σχηματίσουν ένα από τα πλέον ξεχωριστά και DIY λογικής συγκροτήματα εκεί έξω, και η στρογγυλή αυτή επέτειος φέρνει στο ταξίδι τους και την Ελλάδα για πρώτη φορά, η οποία δεν ξέρουμε αν θα έχει συνέχεια, γι’ αυτό και η εμφάνιση αυτή είναι ήδη από τις πλέον ειδικές στην ιστορία του συναυλιακού χάρτη της χώρας μας. Υπόσχονται ένα βέβηλο υπερθέαμα για το οποίο όλα τα ανήσυχα αρχέγονα πνεύματα θα δώσουν τις… ευλογίες τους (μπρρρρ) και η φήμη που τους συνοδεύει προηγείται των εμφανίσεων τους. Και μόνο για την ιδιαίτερη στάση τους αυτή την 30ετία, αξίζουν σεβασμό ειδικά από τους ακραίους οπαδούς. Τα υπόλοιπα; Επί σκηνής!
Άγγελος Κατσούρας

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

“Abandon hope all ye who enter here” - a tribute to the doom metal masters pt.II

6 Μαίου, 2019 - 15:45 Άγγελος Κατσούρας

Το δεύτερο και τελευταίο μέρος του μεγάλου αφιερώματος στο doom metal. Στο πρώτο μέρος καταπιαστήκαμε με το άλμπουμ που γέννησε το είδος (“Black Sabbath”) και αναφερθήκαμε σε τριάντα πέντε ακόμη...

[περισσότερα]

“Procession to the gallows” - a tribute to the doom metal masters pt. I

16 Απριλίου, 2019 - 16:00 Δημήτρης Τσέλλος

Πρόλογος…   Πρώτο μισό της δεκαετίας του ’80. Σε μια εποχή που οι περισσότερες μεγαθηριακές μπάντες σε Ευρώπη και Η.Π.Α ήταν στο απόγειό τους, κάποιες άλλες είχαν από καιρό ξεκινήσει ένα...

[περισσότερα]

ROCK HARD TAPES Vol. 11: ARTILLERY

4 Απριλίου, 2019 - 16:00 Δημήτρης Τσέλλος

ARTILLERY στην Ελλάδα λοιπόν… Ένα από τα τιμιότερα συγκροτήματα όλων των εποχών, ένα συγκρότημα που μπορεί να υπερηφανεύεται ότι όχι απλά δεν έχει βγάλει ποτέ κακό δίσκο (Π-Ο-Τ-Ε), αλλά κρατούν ψηλά...

[περισσότερα]

H.E.A.T. - Ταξίδι στο όνειρο

27 Μαρτίου, 2019 - 17:15 Δημήτρης Σειρηνάκης

Μέσα από δυο μπάντες που δεν μπόρεσαν να ξεχωρίσουν (DREAM, TRADING FATE) κάπου στο 2004 ξεκινά η ιστορία των H.E.A.T. οι οποίοι με τα χρόνια έδωσαν πραγματικά πνοή και φρεσκάδα στο μελωδικό hard...

[περισσότερα]

GRA – Extreme metal chaos

21 Μαρτίου, 2019 - 03:30 Άγγελος Κατσούρας

Grá: Μίξη του Ισλανδικού "grár" και του Σουηδικού "grå" το οποίο απλά σημαίνει «γκρίζο». Το γκρίζο των GRA από τη Στοκχόλμη όμως έμελλε να έχει ένα κατάμαυρο φόντο σε όλη την καριέρα τους, λόγω...

[περισσότερα]