Southern Rock: "Μικρό αφιέρωμα σε ένα μεγάλο ιδίωμα"

13 Ιουνίου, 2012 - 13:45

 

skynyrd 70sSouthern rock, η μουσική της σημαίας με τα δεκατρία αστέρια. Θα ζητήσω συγγνώμη, από τους «προοδευτικούς» αναγνώστες μας, αλλά το southern rock αποτελεί το όχημα προς την ελευθερία, των πλέων συντηρητικών, πατροπαράδοτων μουσικών και οπαδών ανά την υφήλιο. Γι’ αυτό και είναι πιο γνήσιο, με αρχές και ήθος από όλα τα υπόλοιπα ροκ ιδιώματα. Τμήμα αναπόσπαστο του heavy metal παγκοσμίως, πλην της Ελλάδας, αποτελεί την φυσική εξέλιξη των blues και του rock n’ roll των 50’s.

Η ανάπτυξη του στις νότιες πολιτείες των Η.Π.Α, που ήρθε σαν αντίδραση στον συντηρητισμό και τον ρατσισμό, έφερε το Νότιο ροκ, σε περίοπτη θέση στις προτιμήσεις της εργατικής και μεσαίας τάξης των Η.Π.Α. Συνδυάζοντας τις ουσιαστικές μουσικές παραδόσεις τους, blues (από τους μαύρους), country (από τους λευκούς) , rock n’ roll και από τους δύο, με τον ήχο που έμελε να καθορίσει τα τέλη του ‘60, αρχές ‘70, το hard rock και την fusion jazz, έδωσαν αυτό που όλοι εμείς οι Νότιοι αγαπάμε.

Η διαφοροποίηση του Southern rock, έγκειται ότι στη χώρα μας, είναι πιο δημοφιλές το Southern hard rock (SKYNYRD, BLACKFOOT, MOLLY HATCHET) και λιγότερο τα σχήματα αυτοσχεδιασμού- με επιρροές από country (ALLMAN BROTHERS, WIDESPREAD PANIC, PHISH, ARS, MARSHALL TUCKER BAND) ή οι επηρεασμένοι από την μαύρη σκηνή (soul) και την ψυχεδέλεια (BLACK CROWES). Σε κάθε περίπτωση, το Νότιο ροκ, γνώρισε περιόδους άνθησης, παρακμής και σήμερα υπάρχει ένα νέο κύμα σχημάτων, που ακουμπούν με το ένα πόδι στον ροκ παράδοση και με το άλλο φλερτάρουν τον εναλλακτικό ήχο (DRIVE BY TRUCKERS, KINGS OF LEON) αλλά και μια σειρά από πραγματικά παραδοσιακούς Southern hard rockers (REGULATORS, BLACKBERRY SMOKE, BLACK STONE CHERRY)

Πολύ πριν οι IRON MAIDEN ανακαλύψουν τη δυναμική των τριών κιθαριστών, οι LYNYRD SKYNYRD δίδασκαν, την έννοια του solo, με ουσία, μέσα από τις ζωντανές εμφανίσεις τους, αξιοποιώντας στο μέγιστο τους εκπληκτικούς κιθαρίστες, που διέθεταν. Σύντομα, οι υπόλοιποι Νότιοι ακολούθησαν....

 

1970’s: Pronounced…

 

ABB PromofillmorejpgH αγία τριάδα των 70’s ALLMAN BROTHERS, LYNYRD SKYNYRD, ZZ TOP, ουσιαστικά όρισαν και τα επιμέρους ιδιώματα. Jam Band, Southern Hard rock, Southern blues rock. Επίσης όρισαν τα χαρακτηριστικά του. Τριπλές κιθαριστικές επιθέσεις, συνήθως, τραχιά φωνητικά, μεγάλες σε διάρκεια, επικού τόνου μπαλάντες και σύντομα, έντονα, ρυθμικά κομμάτια, επιδράσεις από Boogie, blues, swing, rock n roll, country και λατρεία, για την ελευθερία, την οικογένεια, τις παραδοσιακές αξίες, το ποτό, τα χαρτιά, τα όπλα και την ανεξαρτησία (κύρια ενάντια στον Βορρά, την αστικοποίηση, τον φιλελευθερισμό, το ελευθεριάζον πνεύμα των 60’s και αργότερα το «δήθεν» του grunge). To Νότιο ροκ ανέκαθεν, ήταν και είναι η μουσική, για τον μέσο Αμερικάνο, που αρέσκεται σε ηχητικό υβρίδιο και σε απλά, καθημερινά ακούσματα, με μια δόση σκληρού ήχου.

Οι πρωτοπόροι ALLMAN BROTHERS, από το Jacksonville της Φλόριδας ξεχώρισαν με το ντεμπούτο τους, το 1969, για τον αυτοσχεδιασμό και την πολύ καλή κιθαριστική δουλειά του Duane Allman που σκοτώθηκε σε δυστύχημα με την μοτοσικλέτα του το 1971 και του έτερου κιθαρίστα Dickey Betts. Άλλο χαρακτηριστικό τους ήταν οι δύο ντράμερ, που τους έδινε μια πιο τζαζ προσέγγιση. Ξεχωριστά άλμπουμ για αυτούς τα “Brothers and sisters’, “Live at Fillmore East”. Ειδικά το δεύτερο με διασκευές όπως τα “Whipping post” καθιέρωσε αυτό που λέμε jam band sound, που αργότερα συνέχισαν σχήματα σαν τους PHISH, WIDESPREAD PANIC, BLACK CROWES. Η προσθήκη των Warren Haynes, Dereck Trucks και οι συνεχής ανανέωση των μουσικών, ενίσχυσαν την κιθαριστική τους δύναμη και τους έχουν καθιερώσει σαν το Νο1, αυτοσχεδιαστικό ροκ σχήμα του Νότου. Δραστηριοποιούνται μέχρι σήμερα, με μεγάλη επιτυχία και αξίζει αν ακούσετε από τις τελευταίες δουλειές τους το “Hittin the note”.

skynyrd 3Οι LYNYRD SKYNYRD πήραν το όνομα τους από μια παρήχηση του ονόματος του γυμναστή τους, κου Leonard Skinner. Κατάγονται από το Jacksonville της Φλόριδας (και αυτοί) και ξεκίνησαν έχοντας κάποια στιγμή τον σημερινό κιθαρίστα τους, Ricky Medlocke στα ντραμς. Με ψυχή του σχήματος τον τραγουδιστή Ronnie Van Zant και τους κιθαρίστες Gary Rossington και Steve Gaines, πρώτοι καθιέρωσαν την τριπλή κιθαριστική επίθεση, τα «τσαμπουκαλεμένα» φωνητικά και την hard rock αισθητική. Γνωστοί για τις επικές εμφανίσεις τους, επί σκηνής, διέλυσαν τους ROLLING STONES στο Knewbworth το 1976. Aπλά ήταν ένα σχήμα, που επί σκηνής, έδινε άλλο ήχο στα τραγούδια τους. Τυπικοί Νότιοι, περήφανοι και επαναστάτες, απάντησαν στα σχόλια του Neil Young , στο τραγούδι του “Southern man” με το “Sweet Home Alabama”, ενώ δεν δίστασαν να κατακρίνουν τον ρατσισμό των συμπατριωτών τους στο “Things goin’ on” αλλά και να ευχαριστήσουν τους μαύρους μουσικούς για την συνεισφορά και επιρροή τους στο “Ballad of Curis Low”. Όλα αυτά σε εποχές που οι φυλετικές διακρίσεις, δεν είχαν ,έχουν εκλείψει πλήρως, ειδικά στις Νότιες πολιτείες των Η.Π.Α. Εθνικιστές, με την σωστή έννοια του όρου στα τελευταία άλμπουμ τους, έχουν αφιερώσει τη δουλειά τους στα στρατεύματα των Η.Π.Α στο Ιράκ, αλλά και μιλήσει υπέρ της οπλοκατοχής και της Θρησκείας, στο “God and guns”. Τους σέβεσαι και μόνο για το ότι στηρίζουν την ιδεολογία, του επαρχιώτη μεσοαστού, όπως αυτοί.

Από την άλλη ήταν άτυχοι καθώς στο αποκορύφωμα της καριέρας τους, ένα αεροπορικό δυστύχημα, τους στέρησε τον ηγέτη και τραγουδιστή τους, το 1977, αλλά και τον Steve Gaines και την αδελφή του Cassie (δεύτερα φωνητικά) , με αποτέλεσμα την διάλυση του σχήματος. Η επιστροφή με τον αδελφό του πεθαμένου τραγουδιστή τους, τον Johnnie στα φωνητικά και το θρυλικό πλέον tribute άλμπουμ, τους επανεγκατέστησε στο πάνθεον του Νότιου ροκ, ως τους απόλυτους Hard rockers, ενώ το συγκεκριμένο άλμπουμ ελάχιστα υστερεί του κλασικού διπλού live “One more from the road”. Συνεχίζουν πλέον με σύνθεση που αλλάζει μιας και τα αυθεντικά μέλη έχουν βαλθεί να αποβιώσουν με τη σειρά, Allen Collins, Leon Wilkeson , Billy Powell, αλλά και η μεταγραφή του Hughie Thomasson (OUTLAWS) που τους βοήθησε να κρατήσουν τον ήχο τους, αλλά να αλλοιώσουν κατά πολύ την αρχική τους σύνθεση. Στις ζωντανές εμφανίσεις τους παίζουν 90 λεπτά και απλά δεν αφήνουν τίποτα και κανένα ανέγγιχτο. Κορυφαία στιγμή το “Free bird”, η απόλυτη Νότια μπαλάντα, με το χαρακτηριστικότερο σόλο όλων των εποχών. Στην έκδοση του “Southern By The Grace Of God/Lynyrd Skynyrd Tribute Tour 1987”, όταν επανασυγκροτήθηκαν οι εναπομείναντες, για να αποτίσουν φόρο τιμής στους χαμένους συντρόφους τους, τραγουδιόταν από το κοινό, αφήνοντας το συγκρότημα, άναυδο ως φόρο τιμής στα χαμένα μέλη του. Νότιοι και με τη βούλα, επηρέασαν τους πάντες. Το νέο τους άλμπουμ κυκλοφορεί τον Αύγουστο, ενώ καμία δουλειά τους, δεν ήταν ποτέ κακή.

ZZTopΟι τρίτοι της Αγίας Τριάδας, μεγάλωσαν, με ψυχεδέλεια, blues, πεγιότ, μεσκαλίνη και άλλα καλά. Οι Τεξανοί ΖΖ ΤΟP, απλά ξεκίνησαν και παραμένουν ως τρίο, με επιρροές από την Βρετανική σκηνή (CREAM) αλλά και τη σκηνή του Σικάγο. Το αργό, γεμάτο σκόνη και κάψα blues rock τους, μετατράπηκε σε hard rockin’ blues, μετά το τρίτο άλμπουμ τους και κυκλοφόρησε μια σειρά, σφιχτοδεμένα άλμπουμ με κλασσικά τα “Deguello”, “Texas” πριν αποφασίσουν τη στροφή προς τον «εμπορικό» ήχο. Μετά από επτά στούντιο άλμπουμ κυκλοφόρησαν το “Eliminator” και ισοπέδωσαν το MTV, με τα ηλεκτρονικά ντραμς τους, τα κοφτά riff και τις συνθέσεις τους. Πολυπλατινένιο, ακολουθήθηκε από μια στροφή σε πιο «εμπορικό» blues ήχο και μια στασιμότητα. Ενώ συναυλιακά, έσπερναν, στουντιακά, αδυνατούσαν να προσεγγίσουν τον αρχικό ήχο τους, έχοντας μετακομίσει σε περισσότερο mainstream καταστάσεις. Στα τελευταία άλμπουμ τους, “Mescalero” (2003) υπάρχει μια βελτίωση, ενώ η νέα τους δουλειά, με παραγωγό τον Rick Rubin αναμένεται με αγωνία, αν θα τους αναστήσει και στο στούντιο. Πρόσφατα πέρασαν από την Ελλάδα, για να μας θυμίσουν, τα καουμπόικα καπέλα και γενειάδες, είναι απαραίτητα συστατικά, αν θες να είσαι ένα επιτυχημένο Νότιο σχήμα από το Τέξας.  

 

Παράλληλα στον Νότο, μια γενιά άλλων σχημάτων, με απήχηση κύρια στις Η.Π.Α., ενίσχυσε το όνομα του Νότιου Ροκ. Οι OUTLAWS με τους Hughie Thomasson, Paul Henry και τον ύμνο “This is another love song”, ο πιο country Charlie Daniels με το κλασσικό πλέον τραγούδι του “The devil went down to Georgia” αλλά και οι KENTUCKY HEADHUNTERS. Ο Jim Dandy και οι BLACK OAK ARKANSAS, με βασικό μουσικό όργανο του, επί σκηνής, μια σανίδα πλυσίματος, φωνητικά που θα ταίριαζαν άνετα στους ACCEPT και τραγούδια σαν το “When electricity came to Arkansas” στήριξαν το ιδίωμα σε πιο cult εκδόσεις. Ξεχωριστή μνεία θα κάνω στους BLACKFOOT. Δημιούργημα του Ricky Medlocke, πρώην και νυν LYNYRD SKYNYRD, ήταν απλά η απόδειξη του ότι οι Νότιοι μουσικοί δεν είναι ρατσιστές. Με τη συμμετοχή 3 γηγενών Ινδιάνων, και μια μουσική κατεύθυνση, σκληρή όσο δεν παίρνει και τραγούδια σαν τα “Reckless abandoner”, “Diary of a working man” έλιωσαν τις συναυλιακές σκηνές. Απλό παράδειγμα το εκπληκτικό live τους με τίτλο “Highway song”. Αντίστοιχα οι MOLLY HATCHET, η πιο άσχημη μπάντα στον κόσμο, όπως αυτοπροβλήθηκαν, με μια εξίσου δυναμική τριπλή επίθεση “Fall of the peacemakers” και άλμπουμ σαν τα “Flirtin’ with disaster”, “Molly Hatchet” και το “Double trouble live”, με διασκευές σε SKYNYRD και ALLMAN, αποτέλεσαν τις πιο σκληρές φράξιες στο Νότιο στρατόπεδο. Τελευταίοι και αρκετά παραγνωρισμένοι οι DOC HOLLIDAY, που πήραν το όνομα τους από τον γνωστό πιστολά της Άγριας δύσης. Άλλη μια επιμειξία Hard rock, με country στοιχεία. Συνοπτικά θα αναφέρω τους πιο country OZARK MOUNTAIN DAREDEVILS, MARSHALL TUCKER, τους 38 SPECIAL συγγενικά συνδεδεμένους με τους SKYNYRD (τραγουδά ο Donnie Van Zant, αδελφός των τραγουδιστών των SKYNYRD), με τον πιο FM Rock προσανατολισμό, τους πολυπαραγωγικούς και αρκετά σκληρούς POINT BLANK, αλλά και τους ξεχωριστούς ARS (Atlanta Rhythm Section), με την πολύ πιο country αισθητική τους που συναντούσε τις AOR αρμονίες και το πιο jazz, smooth fm rock ήχο τους, όσο και το παραπαίδι των ALLMAN BROTHERS τους SEA LEVEL, που ουσιαστικά ήταν μια jazz fusion υπόθεση.

 

1980: Street survivors

TheGeorgiaSatellitesGeorgiaSatellitesΗ επιρροή του Νότιου ροκ, ουσιαστικά τερματίστηκε με την πρώτη διάλυση των SKYNYRD που με το Southern hard rock τους, έκαναν γνωστό το ιδίωμα στις μάζες, εντός και εκτός Η.Π.Α. Παρόλα αυτά στην ακμή του hair metal, μια ομάδα μουσικών, που φλέρταρε με το sleaze, έφερε southern στοιχεία, κύρια πολλαπλές κιθαριστικές επιθέσεις, slide κιθάρες, boogie και soul στοιχεία και το πνεύμα των redneck. Hard rock groups με Southern rock πινελιές στον ήχο τους σαν τους FOUR HORSEMEN, JACKYL, BLIND MELON (με τον αδελφό του Axl Rose στα φωνητικά, που πέθανε από καταχρήση ουσιών), οι CRY OF LOVE, με τον τραγουδιστή τους Robert Mason, σήμερα σε LYNCH MOB, WARRANT, CIRCUS OF POWER, NEVADA BEACH, JOHNNY LAW, RHINO BUCKET.

To σχήμα που κράτησε ψηλά την σημαία στα δύσκολα χρόνια, ήταν οι GEORGIA SATELLITES με το “Keep your hands to yourself” και το hit από το soundtrack της ταινίας “Coctail”, τη διασκευή στο “Hippy hippy shake”. Δυστυχώς διέλυσαν μόνο μετά από τρία στούντιο άλμπουμ. Ο τραγουδιστής τους Dan Baird συνέχισε την southern rock πορεία του, με τους YAHOO, SOFA KINGS, με τρομερά αξιόλογα boogie rock άλμπουμ για τους πιστούς. Παράλληλα τα μεγάλα ονόματα του χώρου (βλέπε BLACKFOOT, MOLLY HATCHET, ZZ TOP, LYNYRD SKYNYRD, ARS, 38 SPECIAL) ή έκαναν στροφή στον AOR ήχο με επιτυχία (38 SPECIAL- “Hold on loosely”- “Wild eyed Southern boys”- ZZ TOP ) ή με αποτυχία (BLACKFOOT - “Siogo” με το τραγούδι-αποτυχία “Teenage idol”, με συμμετοχή του Ken Hensley -ex URIAH HEEP) ή στην country (ARS).

blackfootΣυνολικά όμως η σκηνή ήταν σε παρακμή και στηριζόταν από τις δημιουργίες των 70’s και τους σκληροπυρηνικούς οπαδούς, αφού οι νέες κυκλοφορίες τους, απασχολούσαν λίγο κόσμο, πλην των ALLMAN BROTHERS- -ZZ TOP. Xαρακτηριστική περίπτωση οι BLACKFOOT, μόνο με τον Ricky Medlock στη σύνθεση τούς, που κυκλοφόρησαν μια σειρά μέτρια ως ικανοποιητικά άλμπουμ, σε hard rock εταιρία την MFN και έμειναν στην αφάνεια, έως ότου ο Medlock επέστρεψε στους SKYNYRD. Οι δε SKYNYRD παρέμειναν στην επιφάνεια με το σχήμα των ROSSINGTON-COLLINS και τραγουδίστρια τη γυναίκα του Rossington, Dale Krantz, που έκανε και κάνει δεύτερα φωνητικά στους SKYNYRD, με πολύ μειωμένη αποδοχή. Όλα αυτά μέχρι την επανασύνδεση τους για την περιοδεία του 1987.

 

1990: Second helping

zakkΣτη δεκαετία του ‘90, δεν υπήρχε χώρος για το Νότο στη καρδιά των λευκών, προτίμησαν το κλάμα του grunge ή το παραλήρημα της rap. Αυτό δεν εμπόδισε μια ομάδα νέων μουσικών σαν τους BROTHER CANE, RAGING SLAB, BLACK CROWES, να επαναφέρουν το ιδίωμα με τον τρόπο τους στην επικαιρότητα. Οι πρώτοι με μια επιστροφή στον κολεγιακό ήχο, οι δεύτεροι και πιο γνωστοί με την επίδραση της ψυχεδέλειας, των blues αλλά και της soul στο Νότιο hard rock τους. Ας μην ξεχνάμε και την συνεργασία τους σαν touring band του Jimmy Page και το αντίστοιχο live άλμπουμ που κυκλοφόρησε. Ο τρίτοι και πιο σκληροπυρηνικοί, με την ανάμιξη του heavy ήχου αλά METALLICA με το Νότιο ροκ και το Southern boogie για την ακρίβεια και περισσότερο από όλα την άρνηση για συνεργασία με μεγάλες εταιρίες και τους κανόνες τους, όπως και τη συμμετοχή γυναικών στο σχήμα (μίλησε κανείς για σεξισμό/ρατσισμό στο Νότο;). Ας μην αφήσουμε έξω και πιο αφανή σχήματα σαν τους REBEL PRIDE, THE REGULATORS, THE LAST AMERICAN VIRGINS (ένα σχήμα που η εμφάνιση ξεγελά, αλλά ο ήχος είναι πραγματικά καθαρόαιμο southern hard rock), Moon Dog Mane (ex-TESLA) ένα εκπληκτικό Νότιο άλμπουμ, με hard rock έκφραση που παρέμεινε στα αζήτητα, ALLIGATOR STEW (με τον τραγουδιστή των ASPHALT BALLET σε μια κατάθεση ψυχής). Ειδική μνεία θα γίνει στους PRIDE & GLORY την μοναδική προσπάθεια του Zakk Wylde να παίξει ότι του έλεγε η καρδιά του, με σημαντική πιστότητα και επιτυχία. Ουσιαστικά ένα tribute στους SKYNYRD, δείτε πως ονόμασε την εταιρία που έφτιαξε, για τα δικαιώματα των τραγουδιών. Αν το βρείτε προτιμήστε την έκδοση με το bonus CD με τις διασκευές και τα ακουστικά τραγούδια. Από τον ίδιο καλλιτέχνη, υπάρχει και το “Book of shadows” μια ακόμη Νότια προσπάθεια, στο ύφος περισσότερο των ALLMAN, ακουστικό και πραγματικά Νότιο ροκ. Κάποια ώθηση προς την δημοσιότητα, για τον Νότιο ήχο, έδωσε η διασκευή, κακίστη, από τους METALLICA στο "Tuesday's Gone" στο “Garage Inc.” άλμπουμ.

Παράλληλα είχαμε την ουσιαστική καθιέρωση των πνευματικών απογόνων των ALLMAN BROTHERS, των Jam bands (βλέπε PHISH, WIDESPRAD PANIC), που ειδικεύτηκαν στην κυκλοφορία, μακροσκελών τραγουδιών, με ελεύθερη φόρμα και ζωντανά ηχογραφημένων άλμπουμ, με τον αυτοσχεδιασμό κυρίαρχο στοιχείο τους. Είναι μια ειδική κατηγορία σχημάτων που ανήκουν στο Southern rock, όσο και σε σειρά άλλων ιδιωμάτων.

down2Την ίδια εποχή όμως ήρθε η επανασύνδεση των LYNYRD SKYNYRD με τον αδελφό του Ronnie, Johnny, στα φωνητικά και μια σειρά πολύ καλών άλμπουμ, που μετακινούνταν από το αμιγώς Hard rock “Twenty” έως τα πιο ακουστικά –καντρίζοντα “Last rebel”-“Endangered species”, να αποτελούν την καλύτερη απάντηση σε όσους τους κατηγορούσαν για νεκρανάσταση. Είχα την τύχη να τους δω το 1997 στο Λονδίνο, και να «προσκυνήσω» την εμφάνιση τους. Μιλάμε για 90 λεπτά μουσικού παραδείσου, για ανθρώπους με αρχές και πίστη στη σημαία με τα δεκατρία αστέρια. Ειδικά όταν έπαιξαν το “Free bird” με τη τριπλή κιθαριστική επίθεση με Rossington, Medlocke, Thomasson δεν υπάρχουν λόγια για να περιγραφεί, το συναίσθημα, η εμπειρία που βίωσα/με.

Στις Νότιες πολιτείες ξεκίνησε και ένα κίνημα που ονομάστηκε Southern Sludge με πρωτεργάτες αμιγώς Heavy metal σχήματα , κύρια του ακραίου χώρου σαν τους EYEHATEGOD, ACID BATH, SOILENT GREEN, CORROSION OF CONFORMITY, DOWN, (ειδικά από τη metal σκηνή της Νέας Ορλεάνης) με επιρροές από MELVINS, BLACK SABBATH και Southern rock. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στα άλμπουμ των COC με τον Keenan όσο και στα DOWN αλλά και αμυδρά στους EYEHATEGOD.

 

2000: God and guns

BlackStoneCherryΤην δεκαετία του 2000, μιλάμε για την χρυσή εποχή του εναλλακτικού Νότιου ήχου με σχήματα σαν τους KINGS OF LEON, DRIVE BY TRUCKERS, MY MORNING JACKET, αλλά και την εμφάνιση νέων σκληροπυρηνικών παραδοσιακών ή λιγότερο παραδοσιακών Νότιων σχημάτων σαν τους BLACKBERRY SMOKE, BRAND NEW SIN, NASHVILLE PUSSY, Chris Hicks, GATOR COUNTRY, MAYLENE AND THE SONS OF DISASTER, SOUTHERN ROCK ALLSTARS, THE SHOWDOWN, BLACK STONE CHERRY (οι πιο επιτυχημένοι, με τρία πολύ δυνατά άλμπουμ στο ενεργητικό τους και πραγματικά Hard rock υπόβαθρο). Ξεχωριστή μνεία πρέπει να γίνει στους GOV’T MULE του κιθαρίστα των ALLMAN BRΟTHERS, Warren Haynes, την πιο γνήσια συνέχεια των ALLMAN BRΟTHERS. Είναι φημισμένοι για την εμμονή τους στα ατελείωτα τζαμαρίσματα, τα μακροσκελή live album, την πληθώρα καλεσμένων σε αυτά και τις πραγματικά ελεύθερες φόρμες, που χαρακτηρίζουν την μουσική τους έκφραση. Μια μίξη blues, fusion, hard rock, boogie, jazz, southern rock, που πραγματικά καθηλώνει τον ακροατή.

Από τα παλικάρια του ανεξάρτητου ήχου το άλμπουμ “Southern rock opera” των DRIVE BY TRUCKERS με θέμα τους LYNYRD SKYNYRD, αποτέλεσε ακόμα ένα φόρο τιμής σε αυτούς, που έκανα γνωστό το ιδίωμα του Southern rock.

Tην ίδια στιγμή οι LYNYRD SKYNYRD, ALLMAN, ZZ TOP, MOLLY HATCHET κυκλοφορούν από ευπρόσωπες (MOLLY HATCHET) έως πολύ καλές (LYNYRD SKYNYRD) στούντιο δουλειές , που αποδεικνύουν , ότι δεν μιλάμε για σχήματα που αναμασούν το παρελθόν τους. Ενδιαφέρον έχει και η συνέχιση της δράσης των BLACKFOOT, με σύνθεση που επέλεξε, ο πρώην αρχηγός τους Ricky Medlocke και δεν περιέχει κανένα από τα αυθεντικά μέλη.

MOLLY HATCHETΣήμερα, ευτυχώς, τα νέα σχήματα τύπου BLACK STONE CHERRY, κρατάνε τη φλόγα ζωντανή, μαζί με τις παλιοσειρές, ZZ TOP, ALLMAN, SKYNYRD. Σημαντική βοήθεια ήρθε πρόσφατα από το πουθενά από τον λευκό πρώην ράπερ Kid Rock που με το άλμπουμ του 2007 “Rock N Roll Jesus” στην πράξη, έδειξε ότι έχει βιώσει και μεγαλώσει με το Νότιο ροκ. Στο single του 2008 "All Summer Long" (με samples το "Sweet Home Alabama" επανέφερε στο προσκήνιο και το ραδιόφωνο, την τιμημένη μουσική του Νότου. Νέα ονόματα όπως ο Bo Bice φιναλίστ του American Idol συνέχισαν την παράδοση με επιτυχία, ακούστε το άλμπουμ του, με τον εκφραστικότατο τίτλο «3» και θα καταλάβετε. Όπως και τα συμμετοχή του στους BROTHERS OF THE SOUTHLAND με μουσικούς από OUTLAWS, ALLMAN, SRV, WET WILLIE BAND, GIANT. Ψήγματα Νότιου ήχου θα υπάρξουν, υπάρχουν σε σχήματα σαν τους SHINEDOWN, NICKELBACK, S, 3 DOORS DOWN, 12 STONES, SISTER HAZEL που ουσιαστικά αποτελούν τον δημοφιλή hard rock-Εναλλακτικό ήχο στις Η.Π.Α σήμερα, όσο και αν στην Ελλάδα, δεν τους αποδεχόμαστε. Από την άλλη οι τελευταίες δουλειές των BLACK CROWES, αλλά και οι προσωπικές των αδελφών Robinson συνεχίζουν την Free jam πολιτική, μαζί με τους αειθαλείς PHISH, ένα σχήμα που κάνει τους ALLMAN να μοιάζουν με μαθητές δημοτικού, που μαθαίνουν μουσική και κυκλοφορεί μνημειώδη live, που θα ζήλευαν σε ποσότητα και οι PEARL JAM.

Παράλληλα η στροφή των country καλλιτεχνών σε πιο ροκ ακούσματα, έχει ενισχύσει το υβρίδιο του Southern rock, μέσα από τις δουλειές μουσικών όπως οι Toby Keith, Jimmy Aldridge. Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί ο Shooter Jennings που κινείται ανάμεσα στο Νότιο ροκ και στο Sludge metal και κυκλοφορεί δουλείες με διάφορα σχήματα, ονόματα ανάλογα τι θέλει να εκφράσει την συγκεκριμένη στιγμή.

 

Zωντανά Ηχογραφημένα άλμπουμ

Θα μπορούσα να βάλω μια σειρά από προτεινόμενα στούντιο άλμπουμ. Αλλά δεν θα μίλαγα για Νότιο ροκ. Στο Νότο, ο φυσικός χώρος έκφρασης των σχημάτων είναι η σκηνή.

Παραθέτω μια μικρή σειρά από άλμπουμ, που καλά θα κάνετε να αγοράσετε, αν δεν τα έχετε ήδη προκειμένου, να αντιληφτείτε την αίσθηση του Νότιου ροκ, του αυτοσχεδιασμού και της πολλαπλής κιθαριστικής επίθεσης.

onemorefromtheroadLYNYRD SKYNYRD - “One more from the road”- “Southern By The Grace Of God/Lynyrd Skynyrd Tribute Tour 1987” - ”Live from Freedom hall ”

ALLMAN BROTHERS “Live at Fillmore east” – “One way out”

ZZ TOP “Fandango” - “Live from Texas”

MOLLY HATCHET “Double trouble”

BLACKFOOT “Highway song live”

OUTLAWS “Bring It Back Alive”

DOC HOLLIDAY “Song for the Outlaw – Live”

BLACK OAK ARKANSAS “Raunch 'N' Roll Live”

GOV'T MULE “Live... With a Little Help from Our Friends”

BLACK CROWES “Freak 'n' Roll...Into the Fog: The Black Crowes All Join Hands, The Fillmore, San Francisco”

38 SPECIAL “Live at Sturgis”

 

 

Επίλογος: One more from the road

The-General-Lee-from-Dukes-of-HazzardH παρουσίαση αυτή είναι μικρή και συνοπτική. Σκοπός ήταν να παρουσιάσει κάποια στοιχεία για το τι εστί Southern rock και κάποια σχήματα, που αξίζει να ακούσετε και να ψάξετε. Αν υπάρχουν χρονολογικά και εννοιολογικά, λάθη, επαφίενται όλα στον τρόπο που ερμηνεύονται δεκαετίες, μουσικά ρεύματα, αποδοχή και επιρροές. Δυστυχώς ή ευτυχώς χιλιάδες μικρά και άγνωστα σχήματα, δεν έχουν υποπέσει καν στην αντίληψη μου/ μας. Όλους αυτούς με ανοικτό μυαλό, ας τους ψάξουμε την επόμενη φορά.

Στις 18 Ιουνίου θα κυματίσει στον Ελληνικό ουρανό η σημαία με τα δεκατρία αστέρια. Αν δεν ξέρετε τι πρεσβεύουν οι LYNYRD SKYNYRD, μην έρθετε. Αν νομίζετε, ότι εκτός του Pronounced και του One more for the road δεν υπάρχουν πια, μετά το 1977, μην έρθετε επίσης. Ο Νότος και η ανεξαρτησία απέναντι στον τυραννικό βιομηχανικό Βορρά, είναι μια ιδεολογία, που προϋποθέτει αρχές , πάθος και διάθεση για θυσίες. Για τους υπόλοιπους, θα βρεθούμε εκεί, μαζί με τον Στρατηγό Lee, τους Dukes of Hazard και τον Earl. The South is here to rule.

Στέλιος Μπασμπαγιάννης

 

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

RIVERSIDE – Best-of Spotify list

2 Μαρτίου, 2020 - 21:15 Άγγελος Κατσούρας

Με αφορμή την τρίτη (κι ελπίζουμε καλύτερη) επίσκεψη των Πολωνών RIVERSIDE στη χώρα μας (και πρώτη μετά από 7 χρόνια), αποφασίσαμε να φτιάξουμε μια λίστα Spotify με τα καλύτερα κομμάτια τους....

[περισσότερα]

WOLVES IN THE THRONE ROOM – A tribute to the mighty black metallers

5 Φεβρουαρίου, 2020 - 15:30 Άγγελος Κατσούρας

Οι Αμερικάνοι black metallers WOLVES IN THE THRONE ROOM επισκέπτονται τη χώρα μας για δεύτερη φορά και μάλιστα σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα. Με νωπές ακόμα τις αναμνήσεις από την πρώτη τους...

[περισσότερα]

NEIL PEART – A farewell to a king

11 Ιανουαρίου, 2020 - 19:00 Rockhard

“Suddenly you were gone, from all the lives you left your mark upon” Ίσως ο κορυφαίος ντράμερ όλων των εποχών, ο Neil Peart, άφησε την τελευταία του πνοή στις 7 Ιανουαρίου (άσχετα αν...

[περισσότερα]

Neil Peart – The man, the myth, the legend

11 Ιανουαρίου, 2020 - 03:00 Σάκης Φράγκος

Έχουν περάσει ελάχιστες ώρες από τη στιγμή που ανακοινώθηκε ο θάνατος του κορυφαίου ντράμερ Neil Peart. Ειλικρινά, δεν ξέρω πώς να αντιδράσω… Στην αρχή, σοκ! Μετά άρνηση, στη συνέχεια όμως προσπαθώ...

[περισσότερα]

Dimebag Darrell (20/8/1966 – 8/12/2004)

7 Δεκεμβρίου, 2019 - 22:00 Rockhard

Η 8η Δεκεμβρίου 2004 υπήρξε μία αποφράδα ημέρα για τον κόσμο του heavy metal, καθώς ο ψυχοπαθής Nathan Gale σκότωσε τον κιθαρίστα των PANTERA/DAMAGEPLAN κι έναν από τους σπουδαιότερους κι...

[περισσότερα]