Sweden Rock Festival Preview

4 Ιουνίου, 2013 - 12:45

srfΣτις αρχές της δεκαετίας του 1990, η ιστορία λέει πως κάπου στην Νότια πλευρά της Σουηδίας, ο Ingolf, έβλεπε άλλα εμπορικά φεστιβάλ να γίνονται το καλοκαίρι, που απευθυνόταν κυρίως σε έφηβους που άκουγαν ποπ. Ο ίδιος, αν και σχεδόν άσχετος με την μουσική βιομηχανία ήθελε να δημιουργήσει ένα αντίστοιχο φεστιβάλ στο οποίο θα ήθελε να βρίσκεται μαζί με τους φίλους του. Κάπως έτσι ξεκίνησε το Sweden Rock Festival το καλοκαίρι του 1992.

Τα χρόνια περνούσαν και η σταθερή παρουσία του Sweden Rock στα καλοκαιρινά δρώμενα της χώρας, διόγκωνε τη φήμη του. Ο ερασιτεχνισμός των διοργανωτών, έφερε το φεστιβάλ στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και το 2000, μετά την ολοκλήρωση του διημέρου.

 

Sweden-Rock-Festival-2013-605x844Ο Ingolff αν και αισιόδοξος, έβλεπε το τέλος μπροστά του και έκανε επαφές προσπαθώντας να το σώσει. Η επαγγελματική πλευρά που έλειπε για να ισορροπήσει τον αυθορμητισμό και την αγάπη για την μουσική, προσωποποιήθηκε στον ... Martin. Παρότι συμφώνησε να συνεργαστούν, δεν τα έκανε όλα μόνος του. Έψαξε και συμφώνησε με ένα εγχώριο περιοδικό για μόνιμη συνεργασία, ώστε να δημιουργήσει ένα brand name. 

Το “Bright Eyes” ξεκίνησε ως fanzine και ο Martin, ο οποίος όπως όλοι μας εκείνη την εποχή, έκανε τα πάντα στην αρχή. Από τις συνεντεύξεις, μέχρι το να συρράπτει τις φωτοτυπίες των σελίδων, με το χέρι. Αν και είχε φτάσει σε ικανοποιητικά επίπεδα όταν έλαβε την πρόσκληση του Sweden Rock Festival για συνεργασία, ο ψηλός metalhead, δεν χρειάστηκε να το σκεφτεί πολύ πριν συμφωνήσει για να μετονομάσει το περιοδικό σε Sweden Rock Magazine. 

Η σύμπραξη, έφερε και την πρόσληψη άλλων, έμπειρων ανθρώπων σε διάφορες θέσεις, με διασυνδέσεις που είχαν σαν στόχο να πραγματοποιήσουν το όραμα του Ingolf, με την επιχειρηματικότητα του Martin. Δημιούργησαν προϋπολογισμό, έκαναν σχεδιασμό, έθεσαν όρια και έβαλαν στόχους για να γίνουν μια κερδοφόρα επιχείρηση.

Η ιδέα έγινε συνήθεια και η ομάδα πέτυχε όλους τους στόχους. Το 2003, οι TWISTED SISTER ουσιαστικά επανασυνδέθηκαν για να παίξουν στο Sweden Rock Festival, αφού αποδέχθηκαν την γενναία προσφορά των διοργανωτών. Ήδη ήταν τριήμερο. Ήδη είχε δημιουργήσει μια εξαιρετική φήμη στην Ευρώπη. Ήδη σχεδίαζαν το λαμπρό μέλλον. Το 2004 ήταν οι δικοί τους EUROPE που έπαιξαν το πρώτο σόου της δικής τους επανασύνδεσης στο Solvesborg. Μια εμφάνιση που γέμισε τον κόσμο με ενθουσιασμό για την επιστροφή τους, ακούγοντας 2 ακυκλοφόρητα τραγούδια από το επερχόμενο (τότε) "Start from the dark". Παράλληλα οι JUDAS PRIEST την ίδια χρονιά θα έκαναν στην ίδια σκηνή την πρώτη τους εμφάνιση με το Halford στο μικρόφωνο μετά από πολλά χρόνια.

SRFPosterFinal2Μόνο επιτυχίες λοιπόν και το φεστιβάλ που το 2001 έκανε 7.400 εισιτήρια έκανε 13 χιλιάδες το 2003 και έγινε sold out το 2004 με 15.000 σε κάθε βραδιά. Ακολούθησαν κι άλλα βήματα, με τις 3 σκηνές να γίνονται 4 και πλέον 5. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 37 έτη. Η μουσική περιορίζεται στα ξεχειλωμένα όρια του rock. Οι πιστοί είναι πλέον χιλιάδες, που φροντίζουν να πληρώσουν εισιτήριο πριν ακόμη ανακοινωθούν τα ονόματα της επόμενης χρόνιας, αλλά οι υπεύθυνοι φροντίζουν κάθε χρονιά να μην τους απογοητεύσουν. Αποκλειστικότητες όπως η εμφάνιση του Sammy Hagar ή των STYX. Μεγάλα ονόματα όπως των MOTLEY CRUE και των KISS. Δώρα, καθαριότητα και φαντασία, συμβάλλουν στο να γίνει το Sweden Rock Festival ένας αγαπημένος θεσμός.

Φέτος οι EUROPE το διάλεξαν για να μαγνητοσκοπήσουν μια ζωντανή επετειακή εμφάνιση, για τα 30 χρόνια της καριέρας τους. Το διάλεξαν και οι RUSH ως το μοναδικό φεστιβάλ που θα εμφανιστούν!!! Άλλωστε όπως περήφανα δηλώνει ο Martin, τους κυνηγούσαν από το 2000 και κάθε χρονιά ήταν πολύ κοντά. Και θα συνεχίσουν έτσι. Μόνο οι LED ZEPPELIN τους έμεινε απωθημένο!!! (μεταξύ αστείου και σοβαρού)

Από την πλευρά του κοινού αυτό που ξεχωρίζει είναι η εξαιρετική ατμόσφαιρα. Η πολιτισμένη συμπεριφορά όλων είναι χαρακτηριστικό, αφού δεν συγκρίνεται με αντίστοιχες εκδηλώσεις που γνωρίζουμε. Είναι και η εξαιρετική διοργάνωση, με καθαρές τουαλέτες (με νερό στο καζανάκι παρακαλώ), μεγάλη ποικιλία φαγητού, πρόσχαρο και εξυπηρετικό προσωπικό, οι Σουηδοί κάνουν την διαφορά.

Επειδή ο Ιούνιoς έφτασε και ήρθε πάλι η ώρα για Sweden Rock Festival, ανανεώνουμε το ραντεβού μας με περισσότερα την Πέμπτη!

Γιώργος "Kay" Κουκουλάκης

(Ευχαριστούμε τον Martin Forssman για τις πληροφορίες και το χρόνο του)

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

FIREWIND – A career retrospective through the eyes of some special friends

28 Μαίου, 2020 - 00:00 Γιώργος Κουκουλάκης

Η πορεία του Gus από την γενέτειρά του Θεσσαλονίκη, ως το να παίζει σε τεράστια ακροατήρια, ως κιθαρίστας του Ozzy Osbourne, είναι πλαισιωμένη από ανθρώπους που τον πίστεψαν, τον ενθάρρυναν και τον...

[περισσότερα]

Extended Plays, Extended Pleasure – Ένα αφιέρωμα στα σημαντικότερα EP στο heavy metal (Part 2)

28 Απριλίου, 2020 - 11:00 Σάκης Φράγκος

Συνεχίζουμε, με το δεύτερο μέρος των πιο σημαντικών –κατά την προσωπική μου άποψη- EP στο heavy metal, με αλφαβητική σειρά. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε το πρώτο μέρος καθώς και την απαραίτητη εισαγωγή...

[περισσότερα]

Concept albums / Rock Operas forgotten by the time...

22 Απριλίου, 2020 - 09:45 Δημήτρης Σειρηνάκης

Concept albums και Rock όπερες (με τη γενικότερη έννοια του όρου) όπως όλοι γνωρίζουμε υπάρχουν πολλά κάποια μάλιστα θεωρούνται και αριστουργήματα της μουσικής μας, άσχετα αν είναι πιο heavy, άλλα...

[περισσότερα]

Extended Plays, Extended Pleasure – Ένα αφιέρωμα στα σημαντικότερα EP στο heavy metal (part 1)

16 Απριλίου, 2020 - 18:45 Σάκης Φράγκος

Σ’ αυτό το αφιέρωμα που θα αποτελείται από δύο μέρη, με αλφαβητική σειρά, θα επιχειρήσουμε μία καταγραφή μερικών από τα πιο σημαντικά EP όλων των εποχών στο heavy metal. Υπάρχουν πάρα πολλά και καλά...

[περισσότερα]

“The vintage sound of the 70s - The Revival” - Part IΙ

4 Απριλίου, 2020 - 20:45 Δημήτρης Τσέλλος

Δεύτερο μέρος του αφιερώματος στο retro κίνημα και στην αναβίωση του vintage ήχου της περιόδου 1969-1979. Όπως και στο πρώτο μέρος, το οποίο μπορείς να διαβάσεις εδώ, έτσι και τώρα, παρουσιάζονται...

[περισσότερα]