BE’LAKOR – “Vessels” (Napalm Records)

11 Ιουλίου, 2016 - 10:00

Αυτά τα πουλέν από την Αυστραλία έχουν βαλθεί να δικαιώσουν τους όσους (λίγους) πίστευαν από την αρχή ότι είναι μπάντα για πολύ μεγαλύτερη αναγνώριση στο melodic death metal χώρο. Και πραγματικά το “Vessels” είναι δίσκος που ΠΡΕΠΕΙ να τους καθιερώσει. Έστω και αν αυτή τη φορά επιλέγουν ένα κάπως διαφορετικό μονοπάτι.

Τέταρτο λοιπόν άλμπουμ για τους Αυστραλούς με τον ομογενή George Kosmas πίσω από το μικρόφωνο και μάλιστα το καλύτερο της μέχρι τώρα καριέρας τους, το οποίο έρχεται να πάρει τα σκήπτρα από το εξαιρετικό εκείνο δεύτερο άλμπουμ τους, το “Stone’s reach”.

Είχα κλείσει την παρουσίαση του προηγούμενου δίσκου τους, “Of breath and bones”, λέγοντας “άντε και σε μία μεγάλη και σοβαρή εταιρεία επιτέλους!”… και το λογικό και επόμενο (για την ποιότητα της μπάντας) έγινε. Τo “Vessels” είναι το πρώτο άλμπουμ μέσω της νέας δισκογραφικής τους στέγης, της Napalm και αυτό σε συνδυασμό με την ποιότητά του, δείχνει ότι είναι η ώρα για το μεγάλο άλμα τους.

Οι BE’LAKOR πάντα είχανε και Σουηδικές, αλλά και Φινλανδικές επιρροές στον ήχο τους. Πάντα είχανε και prog περάσματα αλα OPETH και AMORPHIS. Εδώ το πάνε όμως παραπέρα. Η «Φινλανδίλα» είναι εντονότερη από ποτέ, ενώ και το progressive στοιχείο υπάρχει παντού. Σαν να κάτσανε σε ένα τραπέζι με τους INSOMNIUM (κυρίως με αυτούς εδώ), τους παλιούς καλούς OPETH, τους AMORPHIS, τους BARREN EARTH, τους BEFORE THE DAWN, τους FRACTAL GATES (αν και Γάλλοι), τους DARK TRANQUILLITY και τους AMON AMARTH και να καταλήξανε στο “Vessels”.

Τίγκα Φινλανδία, με τα Σουηδικά περάσματα να έχουν έναν πιο επικό χαρακτήρα, οι εναλλαγές να είναι συνεχείς, οι συνθέσεις δαιδαλώδεις, με τη διάρκεια των κομματιών να μην ενοχλεί από τη στιγμή που το καθένα από αυτά είναι γεμάτο με σημεία και συνεχείς «εκπλήξεις» ως προς τη δομή και τη συνέχειά του και πολλές και καλές μελωδίες. Υπάρχουν τα ξεσπάσματα, υπάρχουνε και blast beats, όμως η βάση τους είναι η groove-α, η εξαιρετική ατμόσφαιρα που υπάρχει σε όλο το δίσκο, ο λυρισμός και η διάθεσή τους να μην έχουν στεγανά και σε πολλά σημεία να σου δίνουν την εντύπωση ότι πολλά μέρη κομματιών ήταν αποτέλεσμα τζαμαρίσματος στο στούντιο.

Το “An ember’s arc”, που ήτανε το πρώτο δείγμα που μας έδωσαν από το δίσκο πριν από δύο μήνες, ήτανε εξαιρετική επιλογή, τόσο επειδή σαν τραγούδι «σκοτώνει», αλλά και επειδή αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό το τι συμβαίνει στο “Vessels”. Ειδικά σε συνδυασμό με το “Roots to sever” (δεύτερο δείγμα και κομματάρα) και το “The smoke of many fires” (τρίτο δείγμα, επίσης κομματάρα που «κλείνει» το άλμπουμ), κάλυψαν σε τεράστιο βαθμό το νόημα αυτού του άλμπουμ.

Κορυφαίες στιγμές ενός δίσκου που δεν έχει ούτε μισό filler, τα “An ember’s arc”, “Withering strands”, “Road to sever”, “Grasping light” (με έντονη αίσθηση AMON AMARTH και ENSLAVED) και το “The smoke of many fires”.

Ας μετακομίσουν επιτέλους στο Ελσίνκι και να κάνουν περιοδεία με τους INSOMNIUM και να έρθουν από τα μέρη μας καμία βόλτα! Μετά τους INSOMNIUM είναι οι BE’LAKOR και πανάξια έχουν καταφέρει και βρίσκονται στις κορυφαίες θέσεις του melodic death metal της εποχής μας. Αν δεν τους ξέρετε, ακούστε το “Vessels” και δε θα μετανιώσετε. Δίσκος-καρφί για τα κορυφαία 20 της χρονιάς!

8.5/10

Φραγκίσκος Σαμοΐλης

 

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

FOREVER – “Forever” (Evil Confrontation Records)

15 Μαίου, 2019 - 13:15 Ντίνος Γανίτης

Jonas Wikstrand. ENFORCER! FRANK MARINO αλλά και FRANK STALLONE, KISS, RUSS BALLARD, DESMOND CHILD. Classic rock, Hard rock (ή ROCK HARD;), Disco, AOR. Ημερολόγιο και σωτήριο έτος 2019. Ναι; Χλωμό...

[περισσότερα]

BLACK OAK COUNTY - “Theatre of the Mind” (Mighty Music)

15 Μαίου, 2019 - 13:00 Δημήτρης Τσέλλος

Οι Jack Svendsen (κιθάρα), René Hjelm (μπάσο, φωνή) και Mike Svendsen (τύμπανα) είναι οι BOC, μας έρχονται από την Δανία και ευελπιστούν με το δεύτερο άλμπουμ τους να κάνουν το μεγάλο «μπαμ» και να...

[περισσότερα]

AFTERMATH – “There is Something Wrong” (Sleaszy Rider)

14 Μαίου, 2019 - 12:45 Άγγελος Κατσούρας

Άντε να δούμε τι άλλο θα γίνει φέτος και ποιος άλλος νεκρός θα αναστηθεί εν έτει 2019… Νέο άλμπουμ λέει από τους AFTERMATH. Αν πρόλαβες το μοναδικό τους και απίστευτα σούπερ άλμπουμ “Eyes of tomorrow...

[περισσότερα]

WHITESNAKE – “Flesh & Blood” (Frontiers)

14 Μαίου, 2019 - 12:30 Σάκης Νίκας

Ειλικρινά είμαστε τυχεροί. Θα έλεγα, μάλιστα, ότι πρέπει μερικές φορές να πάρουμε τα χέρια μας από το πληκτρολόγιο, να σταματήσουμε όλα αυτά τα μίζερα «κατηγορώ» στο Facebook και να ευχαριστούμε τους...

[περισσότερα]

ARCH/MATHEOS – “Winter Ethereal” (Metal Blade Records)

14 Μαίου, 2019 - 12:30 Δημήτρης Τσέλλος

John Arch. Προικισμένος από την Φύση με μια φωνή που όσες δυνατότητες έχει, άλλο τόσο ιδιαίτερη είναι. Φωνή που την λατρεύεις, ή την μισείς. Δεν μπορώ να θυμηθώ να έχω συναντήσει κάπου μια πιο...

[περισσότερα]