HOLOCAUST – “The Nightcomers” (Metal Nation Records)

15 Σεπτεμβρίου, 2017 - 17:00

Υπάρχουν κάποια σχήματα που όσα χρόνια και αν περάσουν, έχοντας κυκλοφορήσει ένα album που έχει θεωρηθεί κλασικό, δεν θα ξεχαστούν ποτέ και πάντα θα μνημονεύονται για την συγκεκριμένη δουλειά. Ο λόγος γίνεται για τους HOLOCAUST, ένα από τα πιο γνωστά συγκροτήματα του New Wave Of British Heavy Metal κινήματος. 

Ήταν Απρίλιος του 1981 όταν το φως της δημοσιότητας είδε η παρθενική τους δουλειά και ένα από τα επιδραστικότερα albums του κινήματος, το “The Nightcomers”. Ο συγκεκριμένος δίσκος εξαιτίας της συνθετικής αρτιότητας του, μάλλον «στοίχειωσε» το σχήμα, αφού τα μετέπειτα χρόνια μέχρι και το 2015 που έχουν κυκλοφορήσει την τελευταία δισκογραφική τους προσπάθεια, δεν κατάφεραν να «πιάσουν» το vibe και την μουσική «μαγεία» του album που μας συστήθηκαν. 

Το New Wave Of British Heavy Metal κίνημα ήταν μια απόπειρα πολλών νέων ανθρώπων να εκφράσουν μέσα από την μουσική τους την αγανάκτηση και τον θυμό που είχαν για τα τότε δρώμενα στην Αγγλία προσπαθώντας μέσα από την μουσική να εκτονωθούν, σαφώς να διασκεδάσουν αλλά και να «διαμαρτυρηθούν» για οτιδήποτε τους ενοχλούσε. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που τα τραγούδια τους είχαν μια ηχητική «βρωμιά» και «ωμότητα», επηρεασμένα ίσως εν μέρη από το punk και new wave κίνημα που προϋπήρχαν χρονικά. 

Οι HOLOCAUST δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν από την «μόδα» της εποχής. Από το πρώτο δευτερόλεπτο του εναρκτήριου “Smokin Valves” μας έκαναν σαφείς τις προθέσεις τους. Ήθελαν να γράψουν τραγούδια που θα έσφυζαν από τσαμπουκά και θα έδιναν την εκτόνωση που ήθελε ο ακροατής. Τραγούδια που θα «ενοχλούσαν» κάθε γείτονα αν τα ηχεία τα έπαιζαν στο τέρμα. Τραγούδια που αν ήταν άνθρωπος, θαρρούσες ότι διαμαρτυρόταν έντονα για τα κακώς κείμενα της εποχής με άκρως νευρικό τρόπο, σχεδόν σαν να φωνάζει άκρως οργισμένος.   

Το σχήμα είχε «κληρονομιά» και «επιρροή» την προηγούμενη δεκαετία εκεί που ήδη είχαν κυκλοφορήσει αξιομνημόνευτες δουλειές σχήματα όπως οι  MOTORHEAD, BLACK SABBATH, JUDAS PRIEST στα πρώτα τους βήματα, αλλά και όλοι οι φτασμένοι rock και hard rock καλλιτέχνες της εποχής. Βασισμένοι στα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία όλων αυτών, χωρίς να κοπιάρουν αλλά να θυμίζουν, πρόσθεσαν μια «αλήτικη», σχεδόν σε στιγμές punk αισθητική, κάνοντας το τέλειο μίγμα, χαρίζοντας μας τραγούδια που δεν μπορούν να σε αφήσουν αδιάφορο. Ο κυριότερος λόγος ήταν η ευφυΐα που είχαν τα μέλη, να παράγουν άκρως κολλητικά –in your face- «επιθετικά» ρίφς συνδυασμένα με μια απόκοσμη υποβόσκουσα ατμόσφαιρα σε κάθε σύνθεση. Κάτι που παράλληλα με την συνολική αρχική δισκογραφική παρουσία των συντοπιτών τους VENOM, WITCHFYNDE, WITCHFINDER GENERAL κλπ, σίγουρα έδωσε το έναυσμα σε σχήματα όπως οι MERCYFUL FATE και οι CELTIC FROST ακούγοντας τα, ίσως να «πατήσουν» σε αυτά και να κτίσουν ο καθένας την δική του καριέρα.    

Αυτό ήταν μάλλον και το σήμα κατατεθέν που καθιέρωσε και αυτούς  στις συνειδήσεις των οπαδών. Κατάφεραν να μεταφέρουν στα 80’s, το επαναστατικό rock ύφος των 70’s, με τον μοναδικό δικό τους «βαρύ» τρόπο, παίζοντας και αυτοί, μουσική που έλειπε από τον οπαδό. Μουσική που θα σε έκανε σε όλη την διάρκεια του εκάστοτε album να διασκεδάσεις και να ξεχαστείς από τις όποιες έννοιες σε απασχολούσαν. Όλα τα τραγούδια του δίσκου με αποκορύφωμα τα 3 προσωπικά αγαπημένα, “Death Or Glory”, “Cryin’ Shame”, και “Heavy Metal Mania” παίζονται από ένα rhythm section που είναι τόσο στιβαρό σαν ένας τεράστιος τοίχος που σε περιβάλλει και δεν σε αφήνει να ξεφύγεις.     

Πριν την κυκλοφορία του δεύτερου full length album τους “No Man’s Land” το 1984, είχαν ήδη δει το φως της δημοσιότητας 3 ep τους σε 12’ βινύλιο, τα “Heavy Metal Mania” και “Smokin’ Valves” το 1980 και το “Coming Through” το 1982, όλα με είτε ακυκλοφόρητο υλικό, είτε με ήδη υπάρχον σε άλλη έκδοση. Και τα 3 αυτά 12άρια υπάρχουν σαν bonus υλικό στην συγκεκριμένη επανέκδοση κάνοντας την ακόμα πιο «πλούσια» και επιθυμητή προς απόκτηση.          

Το “The Nightcomers”  είναι ένα από τα πολλά albums που δεν μπορείς να πατήσεις το stop αφού ανήκουν στην άτυπη κατηγορία «Δεν ξαναγράφεται ποτέ τέτοιο υλικό». Θέλεις να το ακούς πάντα ολόκληρο, φυσικά λόγω όλων των συνθέσεων με κύριο εκφραστή έναν εκ των απόλυτων ύμνων του είδους αλλά και του heavy metal, το “Heavy Metal Mania”, τίτλος και στίχοι που απλά «τα λένε» όλα: “ Inside the power cage/I can feel the music of my age/It's paranoid... first degree/Tellin' me that I'm not free/I've got Heavy Metal music in my blood/And I'd like to give it to you if I could”. Αν δεν έχετε στην συλλογή σας σε κάποιο format το υλικό που εμπεριέχεται στην εν συγκεκριμένη «συλλογή» επιβάλλεται να την αγοράσετε άμεσα. Ακόμα όμως και αν έχετε το υλικό, ας την αγοράσετε έτσι ώστε να ακούτε το CD και να μην φθείρονται τα βινύλια σας.  
                
10 / 10

Θοδωρής Μηνιάτης

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

SOTO - “Origami” (Inside Out)

5 Ιουνίου, 2019 - 16:45 Γιώργος Κουκουλάκης

Ένας από τους πιο σκληρά εργαζόμενους μουσικούς του χώρου μας, είναι αδιαμφισβήτητα ο κύριος Jeff Scott Soto. Επειδή στη χώρα μας τυγχάνει σεβασμού και αναγνώρισης, δεν χρειάζεται να μείνω στα...

[περισσότερα]

TANITH - “In another time” (Metal Blade)

5 Ιουνίου, 2019 - 16:45 Δημήτρης Τσέλλος

Τελικά, κάθε χρόνο, θα έχουμε οπωσδήποτε δίσκους ο οποίοι θα αναβιώνουν τον ήχο και το συναίσθημα της δεκαετίας του ’70. Κρατάει χρόνια αυτή η, ας την πούμε, παράδοση. Ναι, είναι πολλές οι μπάντες...

[περισσότερα]

KAMPFAR - “Ofidians manifest” (Indie Recordings)

5 Ιουνίου, 2019 - 16:15 Θάνος Κολοκυθάς

“Ofidians Manifest” ο τίτλος του νέου δίσκου των KAMPFAR, οι οποίοι επανέρχονται μετά από τέσσερα ολόκληρα χρόνια από την τελευταία τους δουλειά του 2015 “Profan”. Οι τελευταίες δουλειές τους, μου...

[περισσότερα]

XENTRIX – “Bury the pain” (Listenable)

5 Ιουνίου, 2019 - 15:30 Άγγελος Κατσούρας

Κάποιος με δουλεύει ψιλό γαζί αλλά ειλικρινά δε με πειράζει καθόλου. Χωρίς καν να ερωτηθώ, λαμβάνω μία μέρα από τον αγαπητό Σάκη Φράγκο το σύνδεσμο να κατεβάσω το δίσκο και έπλεα σε πελάγη ευτυχίας...

[περισσότερα]

ULTRA SILVAM – “The Spearwound Salvation” (Shadow Records)

5 Ιουνίου, 2019 - 15:15 Νίκος Χασούρας

Δύο χρόνια μετά από ένα demo που μάζεψε αρκετό hype (για τα underground black metal δεδομένα πάντα μιλώντας), οι Σουηδοί κυκλοφορούν το πρώτο τους ολοκληρωμένο άλμπουμ, με το οποίο δικαιώνουν τις...

[περισσότερα]