MECHINA – "Acheron" (self-released)

14 Ιανουαρίου, 2015 - 08:45

Βρε καλώς τα Αμερικάνικα πουλέν μου! Τα παιδιά της Πρωτοχρονιάς, μιας και κυκλοφορούν τα τελευταία 3 άλμπουμ τους την 1η μέρα του εκάστοτε έτους, αυτή τη φορά μπορεί να άργησαν μία μέρα, λόγω τεχνικών προβλημάτων, αλλά τους το συγχωρούμε και το πιάνουμε σαν να έγινε και αυτή τη φορά, για τέταρτη συνεχόμενη, τη μέρα της Πρωτοχρονιάς.

Όσοι έτυχε και δεν έχετε ασχοληθεί με αυτή την ιδιαίτερη μπάντα που ακούει στο όνομα MECHINA, οι τύποι παίζουν περίεργα. Συνδυάζουν συμφωνική μουσική για soundtrack sci-fi ταινίας, με industrial ήχο που φέρνει σε FEAR FACTORY αρκετές φορές, με death, αλλά ταυτόχρονα είναι μελωδικοί, ατμοσφαιρικοί, λυρικοί και πάνω από όλα τελείως προσωπικοί σαν ήχος. Και είναι χωρίς κάποια δισκογραφική τόσα χρόνια!

Στο πέμπτο αισίως άλμπουμ τους, σταθερά χωρίς δισκογραφική εταιρεία από πίσω, οι Αμερικάνοι (που έχουν στις τάξεις τους και έναν Έλληνα, τον Steve Amarantos στο μπάσο) πάνε τη μουσική τους ακόμα ένα βήμα παραπέρα. Πιο πειραματικοί από πριν, με αρκετά ορχηστρικά κομμάτια, περισσότερο ambient αισθητική από ποτέ, με περισσότερα μελωδικά περάσματα, μεγαλύτερη ποικιλία μεταξύ των κομματιών, έχοντας παραλείψει τα αντρικά καθαρά (και τίγκα στο auto-tune, αλλά πολύ ταιριαστά στη μουσική τους) φωνητικά, αλλά έχοντας την υπέροχη Mel Rose (που την είχαμε πρωτοσυναντήσει στη διασκευή τους στο “Ordinary world” των DURAN DURAN, η οποία ήταν και η πρώτη της εμφάνιση στο χώρο μάλιστα, ενώ παραγωγός στις σόλο δουλειές της είναι ο mainman των MECHINA, Joe Tiberi) να αναλαμβάνει μεγάλο μερίδιο στα φωνητικά, με τα brutal όμως να παραμένουν τα κύρια.

Τα βασικά χαρακτηριστικά τους, εννοείται πως είναι σταθερά. Απλά είναι πιο εμπλουτισμένα αυτή τη φορά και τα γυναικεία φωνητικά δίνουν πολλά περισσότερα από ότι τα καθαρά αντρικά φωνητικά. Η συμφωνική χρήση των πλήκτρων, τα samples, οι εναλλαγές των φωνητικών, τα περάσματα από πιο ακραία σε πιο μελωδικά μέρη, η ικανότητα του σχήματος να δημιουργεί επιβλητική ατμόσφαιρα, αλλά και η ενορχηστρωτική μαεστρία που κάνει όλα τα στοιχεία να ηχούν τόσο ομοιογενή, κάνει την ακρόαση του “Acheron” απολαυστική. Το «κλασικό» τρικ τους, με την ένωση των κομματιών και το τέλος του ενός να αποτελεί στην ουσία το πέρασμα και το intro του επόμενου, βοηθάει στην ακρόαση του άλμπουμ σερί.

Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι τα κομμάτια έχουν νόημα μόνο συνεχόμενα. Καμία σχέση. Το mid tempo κυρίως “Earth-born axiom” με τη χρήση μόνο ambient γυναικείων φωνητικών, το up tempo, groove-άτο και με τα blast-ίδια του “Vanquisher”, το (κορυφαίο κομμάτι του δίσκου) “On the wings of Nefeli” με τα growls και τα γυναικεία φωνητικά, το ambient instrumental “Lethean waves”, το υπέροχο μινιμαλιστικό, ambient, ατμοσφαιρικό και μόνο με γυναικεία φωνητικά “Ode to the forgotten few”, αλλά και το δαιδαλώδες “The hyperion threnody”, είναι ενδεικτικά τόσο της ποιότητας, όσο και της ποικιλίας και του ταλέντου της μπάντας.

Η παραγωγή, εξελίσσεται μαζί με τη μπάντα από δίσκο σε δίσκο και στο “Acheron” είναι η καλύτερη που μας έχουν παρουσιάσει μέχρι σήμερα. Και για όσους έχουν ακούσει τα προηγούμενα άλμπουμ, εκεί υπήρχε πραγματικό πρόβλημα. Και με αυτό σχεδόν λυμένο πλέον, όλα δείχνουν πολύ καλά για τους Αμερικάνους.

Μόνο αρνητικό της κυκλοφορίας, είναι ότι 2-3 κομμάτια είναι μεν καλά, αλλά όχι στα επίπεδα των προαναφερθέντων. Όμως στη συνεχόμενη ακρόαση του δίσκου, δεν ενοχλεί ιδιαίτερα αυτό.

Το πιο ώριμο και ποικίλο άλμπουμ, από μία μπάντα που παίζει κάτι δικό της, το κάνει εξαιρετικά και παρόλο που περιορίζεται στις κυκλοφορίες δίσκων και χωρίς (επαναλαμβάνω) να έχει κάποια εταιρεία από πίσω της (μάλλον από επιλογή, γιατί μου φαίνεται αδύνατο να μην τους έχει πλησιάσει καμία), ρίχνει τόση δουλειά στη μουσική της, που αξίζει έστω να την ακούσεις και ας μη σου αρέσει στο τέλος. Προσωπικά πάντως, τους γουστάρω με χίλια. Πολύ ιδιαίτερο σχήμα!

8/10

Φραγκίσκος Σαμοΐλης

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

METALIAN - “Vortex” (High Roller Records)

7 Αυγούστου, 2019 - 11:00 Δημήτρης Τσέλλος

Γνωστοί και μη εξαιρετέοι στους κύκλους των απανταχού «αμανικοραφτάκηδων» (aka NWOTHM fans), οι Καναδοί METALIAN επανέρχονται για να καλύψουν το χαμένο έδαφος. Μπορεί να θεωρούνται, και να είναι...

[περισσότερα]

EARTH – “Full upon her burning lips” (Sargent House)

6 Αυγούστου, 2019 - 09:45 Πάνος Δρόλιας

Σκαλίζοντας ανάμεσα στον ορυμαγδό των λέξεων και των εκφράσεων που είναι ικανές να περιγράψουν ή έστω να προσεγγίσουν τη μουσική κληρονομιά που με περίσσια αποθέματα υπομονής και μεθοδικότητας έχουν...

[περισσότερα]

GRAVE VIOLATOR - “Back to the cult” (Reaper Metal Productions)

5 Αυγούστου, 2019 - 13:30 Θοδωρής Κλώνης

Από τη Φινλανδία, την χώρα των χιλίων λιμνών και συγκεκριμένα από το Ελσίνκι, έρχονται ετούτοι εδώ οι λεβέντες που ύστερα από δύο demo και ένα EP, κυκλοφορούν το πρώτο τους full length άλμπουμ, με...

[περισσότερα]

VULTURE - “Ghastly waves & battered graves” (Metal Blade Records)

5 Αυγούστου, 2019 - 13:30 Θοδωρής Κλώνης

Δεύτερος δίσκος για τους  Γερμανούς VULTURE, μετά από το εξαιρετικό ντεμπούτο τους “The guillotine”, που κυκλοφόρησε δύο χρόνια πριν και έκανε πολύ κόσμο να παραμιλάει με το εκπληκτικό speed...

[περισσότερα]

SUICIDAL ANGELS – “Years of aggression” (NoiseArt Records)

1 Αυγούστου, 2019 - 12:00 Ντίνος Γανίτης

Τα δικά μας παιδιά! Θυμάμαι όταν είχαμε τους SUICIDAL ANGELS μπάντα της εβδομάδας είχα γράψει τα εξής: “ Ήμουν εκεί… Το διάστημα που το συγκρότημα έκανε τα πρώτα του βήματα στο μαγικό χώρο του heavy...

[περισσότερα]