MEMORIAM - “For the fallen” (Nuclear Blast)

25 Απριλίου, 2017 - 10:15

“Οι MEMORIAM γεννήθηκαν από το σκοτάδι. Είχα την επιλογή να βουλιάξω μέσα σε έναν λάκκο από μιζέρια και απόγνωση, περιμένοντας κάτι να συμβεί ή να συνεχίσω την ζωή μου δημιουργώντας κάτι νέο. Από το σκοτάδι έρχεται το φως, από την θλίψη έρχεται η χαρά και από την απόγνωση έρχεται η ελπίδα. Αυτό είναι οι MEMORIAM”.

Με αυτά τα λόγια ο Karl Willets, ο πρώην τραγουδιστής των BOLT THROWER, φανέρωσε σε όλους μας την γέννηση των MEMORIAM, ένα συγκρότημα που δημιουργήθηκε μέσα από την θλίψη και την απόγνωση. 

O θάνατος του drummer των BOLT THROWER, Martin "Kiddie" Kearns, σήμανε το τέλος αυτής της πολύ σπουδαίας μπάντας, με τα μέλη της να δηλώνουν πως το συγκρότημα τελείωσε μια για πάντα. Τρεις εβδομάδες μετά από τον χαμό του Kearns ο μπασίστας των BENEDICTION Frank Healy, χάνει επίσης τον πατέρα του. Ο Willets μαζί με τον Healy, που  είναι χρόνια καλοί φίλοι, ήθελαν πάντα να ιδρύσουν μία μπάντα οι δυο τους. Οι τραγικές καταστάσεις που βίωσαν τους ώθησαν στο να φτιάξουν τους MEMORIAM μέσω των οποίων εξωτερικεύσανε την θλίψη τους, δημιουργώντας έτσι ένα συγκρότημα που στην αρχή λειτουργούσε μόνο για να παίζουν διασκευές από τα αγαπημένα τους συγκροτήματα.

Δεν άργησαν όμως πολύ στο να έχουν νέες ιδέες και με την έλευση του Scott Fairfax στο συγκρότημα στο ρόλο του κιθαρίστα αλλά και του Andrew Whale, ο πρώτος drummer των BOLT THROWER, ξεκίνησαν να γράφουν μουσική δίνοντας με αυτόν τον τρόπο τον δικό τους φόρο τιμής στους ανθρώπους που έχασαν. Μετά τα δύο πρώτα τους EP “The hellfire demos I & II” ήρθε η στιγμή να κυκλοφορήσει το παρθενικό τους album “For the fallen”.

Το ablum αποτελείται από οκτώ τραγούδια, δομημένα επάνω σε κλασικές death metal φόρμες, με τα στοιχεία για τα οποία ξεχώριζαν οι BOLT THROWER να είναι εμφανή στα περισσότερα από αυτά. Η συναισθηματική φόρτιση των μελών του συγκροτήματος έχει εμποτιστεί μέσα στο “For the fallen” δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο μία ζοφερή doom ατμόσφαιρα σε όλα τα τραγούδια του album. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το τραγούδι “Corrupted system” το οποίο διακατέχεται από punk στοιχεία πλήρως εναρμονισμένα με τον death metal ήχο της μπάντας.

Το doom στοιχείο είναι εμφανές από την εισαγωγή του album το οποίο συνδυάζεται για πρώτη φορά με ένα ενδιαφέρον και δυνατό riff στο πρώτο κιόλας τραγούδι του δίσκου το “War rages on”. Ο Scott Fairfax αποδίδει μερικά πολύ όμορφα, δυνατά και βαριά riff μέσα στο album αυτό, ενώ η συνοδεία του μπάσου του Healy και του όγκου που προσφέρει αυτό, δομεί την μακάβρια doom ατμόσφαιρα. Η φωνή του Karl Willets από την άλλη όμως δεν εντυπωσιάζει, δίνοντας σου την εντύπωση πως προσπαθεί πολύ να τραγουδήσει.

Η doom/death μουσική που παίζει το συγκρότημα βρίσκει την καλύτερη της εφαρμογή στα τραγούδια “Surrounded by death” και “Last words”, με το δεύτερο να αποτελεί για εμένα το καλύτερο τραγούδι του δίσκου θυμίζοντας ανατριχιαστικά το ένδοξο παρελθόν των THROWER χωρίς όμως να τους αντιγράφει.

Το “For the fallen” δεν είναι μία νέα αποκάλυψη για την death metal. Είναι όμως ένα album που δεν θα αφήσει τους οπαδούς του είδους ανικανοποίητους. Δεν μπορώ να πω πως εκεί που τελείωσαν οι BOLTH THROWER ξεκινούν οι MEMORIAM. Προτιμώ να θεωρώ τους MEMORIAM ως ένα νέο και ελπιδοφόρο σχήμα που με αυτό το πρώτο ζοφερό, βαρύ, καταθλιπτικό αλλά συνάμα δυνατό, γεμάτο εμπνευσμένα μπαρουτοκαπνισμένα riff, album ξεκινάει ένα νέο πολεμικό ταξίδι συνεχίζοντας με δειλά βήματα τον ανατριχιαστικό μύθο που άφησαν ως κληρονομιά οι BOLT THROWER. Θέλουν πολύ δουλειά όμως ακόμα για να φτάσουν σε ένα αποτέλεσμα που θα αφήσει το δικό του σημάδι στον ακραίο ήχο.

6,5 / 10

Δημήτρης Μπούκης

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

DEMOLIZER - “Thrashmageddon” (Mighty Music)

24 Σεπτεμβρίου, 2020 - 09:45 Θοδωρής Κλώνης

ΟΛΕΘΡΟΣ! Και τώρα που έχω την προσοχή σας, αντί προλόγου, ένα σύντομο βιογραφικό. Οι DEMOLIZER έρχονται από τη Δανία και ουσιαστικά υφίστανται από το 2014, αρχικά ως RADTSKAFFEN. To 2018 άλλαξαν...

[περισσότερα]

UNLEASH THE ARCHERS – “Abyss” (Napalm Records)

21 Σεπτεμβρίου, 2020 - 10:15 Γιώργος Κουκουλάκης

Οι UNLEASH THE ARCHERS κατάγονται από τον Καναδά και η αλήθεια είναι πως δύσκολα βρίσκεις κακό συγκρότημα από την βορειότερη χώρα της Αμερικανικής ηπείρου. Πολλά τα παραδείγματα άλλωστε....

[περισσότερα]

PROJECT THEORY – “Blood and Loyalty” (Infinity Entertainment)

21 Σεπτεμβρίου, 2020 - 09:45 Έλενα Μιχαηλίδου

Επειδή έχω μία ιδιαίτερα ενοχλητική συνήθεια να μπαίνω συχνά στο τριπάκι να μεταφράσω λέξεις που δεν μεταφράζονται μεταξύ Αγγλικών και Ελληνικών,το “loyalty” με έχει απασχολήσει αρκετά στο παρελθόν....

[περισσότερα]

ALCATRAZZ – “Born Innocent” (Silver Lining)

18 Σεπτεμβρίου, 2020 - 09:30 Σάκης Νίκας

Υπάρχουν κάποιες αδιαπραγμάτευτες σταθερές που καθορίζουν σχεδόν εκ προοιμίου την ποιότητα μίας κυκλοφορίας. Είναι κάποια πράγματα, που σε προϊδεάζουν θετικά, προτού καν ακούσεις το δίσκο. Από την...

[περισσότερα]

HITTMAN - "Destroy All Humans" (No Remorse Records)

17 Σεπτεμβρίου, 2020 - 09:45 Δημήτρης Τσέλλος

Κάποτε, το US heavy/power/progressive/κατάλαβες ποιο εννοώ metal κυριαρχούσε στην παγκόσμια σκηνή. Οι μεγάλοι δίσκοι διαδέχονταν ο ένας τον άλλον ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τα μεγάλα συγκροτήματα...

[περισσότερα]