“Spider-Man: Homecoming” (Feelgood Entertainment)

0
177




Δεύτερο reboot για τον άνθρωπο-αράχνη και όλων η σκέψη είναι πως επιτέλους θα γίνει καλή απόδοση του χαρακτήρα εφόσον την ευθύνη παίρνουν τα Marvel Studios. Αν και προσωπικά μου άρεσε ο Spider-Man/Peter Parker στις 2 πρώτες από τις 3 ταινίες του Sam Raimi, με τον Tobey Maguire στο συγκεκριμένο ρόλο, ήμουν περίεργος να δω πως θα τον παρουσιάσουν πλέον. Έχοντας πάρει ήδη μία πρώτη γεύση από το “Captain America: Civil war”, φαινόταν ότι υπήρχε διάθεση για μία διαφορετική οπτική.

Να ξεκινήσουμε αναφέροντας ότι δε βλέπουμε πάλι το origin story. Δηλαδή, δεν το βλέπουμε με τη στενή έννοια του όρου. Τη γνωστή σε σχεδόν κάθε υποτυπωδώς οπαδό των κόμικ της Marvel ιστορία με το θάνατο του θείου Μπεν και τη φράση “With great power comes great responsibility”, εδώ δε θα τη δείτε. Και πάλι καλά δηλαδή, διότι νισάφι πια! Δε θα το κάνουμε εδώ “Batman vs. Superman”! Κατά μία πιο ευρεία έννοια, ναι, το “Spider-Man: Homecoming” είναι το origin story του Spider-Man, διότι δείχνει την πρώιμη ζωή του, όταν είναι ακόμη πρωτάρης στο ρόλο του superhero, αλλά και παιδαρέλι στο σχολείο. Προφανώς η ιστορία συνεχίζει χρονικά λίγους μήνες μετά τα περιστατικά του “Captain America: Civil war” και περίπου 8 χρόνια μετά το “The avengers”.

Το “Spider-Man: Homecoming” διαφέρει από τις superhero ταινίες που έχουμε συνηθίσει, είτε της Marvel studios, είτε της DC, είτε της Fox, είτε της Sony. Δεν είναι πηγμένη στη φαντασμαγορική δράση και στα εντυπωσιακά εφέ. Ούτε δείχνει έναν Peter Parker ή Spider-Man που ξέρει τι του γίνεται ή είναι κουλ. Είναι πιο προσγειωμένη. Εξερευνεί τον χαρακτήρα σε ανθρώπινα πλαίσια, δείχνοντας την πλευρά του εφήβου που αφενός δεν ξέρει πως να συμπεριφέρεται γιατί ακόμη ανακαλύπτει τον εαυτό του και ποιος θέλει να γίνει, αφετέρου είναι ανυπόμονος να (δείξει ότι έχει) μεγαλώσει για να αποδείξει ότι είναι ισότιμος, υπεύθυνος και αξιόλογος. Προσθέστε σε αυτό και λίγη αθώα high school/teen movie νοοτροπία των 90s et voilà!

Ο Tom Holland είναι απολαυστικός και πιστευτός στο ρόλο του Peter Parker/Spider-Man, αποδίδοντας στην εντέλεια την απειρία και τον αυθορμητισμό που απαιτούσε το σενάριο. Ο Robert Downey Jr., όνομα εδώ και χρόνια συνυφασμένο με το ρόλο του Tony Stark/Iron Man, αναλαμβάνει να παίξει το μέντορα του Tom Holland με ειλικρίνεια και σοβαρότητα. Βασικός αντίπαλός τους, ο Michael Keaton ως Adrian Toomes/Vulture, με μία στολή που είναι πολύ πιο high-tech και πιστευτή από αυτή των κόμικ, έχοντας στο πλευρό του και μερικούς ακόμη γνωστούς εχθρούς του Spider-Man.

Συνολικά η ταινία δίνει μία νέα πνοή στο είδος που τα τελευταία χρόνια, παρόλα τα διασκεδαστικά δείγματα που υπάρχουν, έχει αρχίσει να δείχνει επαναλήψιμο και βαλτώδες. Αν και όπως έχουμε ήδη επισημάνει σε προηγούμενες παρουσίαση, αυτή η νέα πνοή έχει ήδη ξεκινήσει να έρχεται από τα “Logan” και “Wonder woman” νωρίτερα εντός του έτους. Προφανώς αυτό οφείλεται και στην επιλογή του σκηνοθέτη, του Jon Watts, ο οποίος είναι κι αυτός σχετικά πρωτάρης, οπότε μπορεί να έβαλε κι αυτός ένα κομμάτι εναλλακτικής θεώρησης των πραγμάτων. Όπως και να ‘χει, το “Spider-Man: Homecoming” καταφέρνει να διαφέρει από τα προηγούμενα έργα που καταπιάνονταν με τον ήρωα και αποτελεί γερό πάτημα για εξίσου, εάν όχι περισσότερο, πετυχημένα sequels.

Η ταινία θα προβάλλεται από την Πέμπτη 06/07 στους κινηματογράφους, με επιλογή για 3D, από την Feelgood entertainment.

Κωνσταντίνος Βασιλάκος

Υ.Γ.: Δεν ξεχνάμε να κάτσουμε μέχρι το τέλος, όπως πάντα σε ταινία των Marvel Studios, για τα πολλαπλά post-credit scenes.