“Bay Area Godfathers part 1” (MetalRock Films)

1 Οκτωβρίου, 2020 - 09:30

San Francisco Bay Area. Τα άγια, τιμημένα χώματα της Αμερικής. Η Μέκκα οποιουδήποτε thrasher σέβεται τον εαυτό του, τα ραφτά και τη συλλογή του. Ακούς τις λέξεις και riffs στριφογυρίζουν στο μυαλό σου από EXODUS, TESTAMENT, DEATH ANGEL, VIO-LENCE, POSSESSED, BLIND ILLUSION, HEATHEN, DEFIANCE, FORBIDDEN, LAAZ ROCKIT και πάει λέγοντας. Το “Get thrashed” του 2007, όσο και το περσινό “Murder in the front row”, μας δώσανε μία αναλυτικότατη ματιά, το μεν στο thrash metal εν γένει, το δε στο Bay Area συγκεκριμένα. Ήρθε λοιπόν, σαν συνέχεια, η ταινία που μας πάει λίγο πιο πίσω στο χρόνο. Που εξηγεί κατάτι παραπάνω τις ρίζες όλου αυτού του κινήματος, βλέποντας πιο σφαιρικά την μουσική σκηνή του San Francisco. Ο τίτλος αυτής, “Bay Area godfathers” και στις 6 Οκτωβρίου κυκλοφορεί το πρώτο μέρος της.

Επί της ουσίας, οι πρωταγωνιστές των γεγονότων μας παίρνουν σε ένα ταξίδι από τη δεκαετία του ‘70 μέχρι και λίγο πριν αρχίσει το μεγάλο ΜΠΑΜ με το New Wave Of British Heavy Metal, στη στροφή της δεκαετίας και λίγο προτού αρχίσει όλο το thrash γαϊτανάκι στη δεκαετία του ‘80. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά με τα δύο προαναφερθέντα ντοκιμαντέρ. Αλλαγή έμφασης. Δόθηκε μεγάλη έμφαση στο hard rock των Y&T, JOURNEY και σε underground metal μπάντες στα όρια του cult, όπως οι RUFFIANS, ROADRUNNER, ANVIL CHORUS κλπ. Οι μπάντες αυτές, είναι λογικά πρωτάκουστες για τους περισσότερους που διαβάζουν αυτό το κείμενο. Λογικό βέβαια, αφού δεν κυκλοφόρησαν πολλά άλμπουμ και δεν κάνανε μεγάλη καριέρα, ΩΣΤΟΣΟ, δώσανε την κλωτσιά που χρειαζόταν ένα ιδίωμα για να βγουν μπάντες που εν τέλει μπόρεσαν να κάνουν περισσότερα πράγματα σε βάθος χρόνου, όπως οι σπουδαίοι VICIOUS RUMORS και ARMORED SAINT.

Μεγάλο κεφάλαιο της ταινίας, ήταν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί, τα δισκάδικα και ο πρώιμος έντυπος τύπος, που ήταν περισσότερο οι αγνές προσπάθειες μερικών ορκισμένων οπαδών να βγάλουν μία μουσική σκηνή προς όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο και που εκ του αποτελέσματος, το κατάφεραν. Αναφέρονται ενδεικτικά το KUSF’s Rampage Radio, με τον Ron Quintana ως παρουσιαστή, όπως και τα διάφορα έντυπα τύπου Metal Mania, Metal Rendevouz και πάει λέγοντας. Όλα αυτά, σκιαγραφούν μία σκηνή μακριά από φώτα της δημοσιότητας, που μεταδόθηκε σχεδόν αποκλειστικά από στόμα με στόμα, από οπαδούς, για οπαδούς. Το πως φέρανε τις μουσικές της Ευρώπης (New Wave Of British Heavy Metal, MERCYFUL FATE, BLACK SABBATH, JUDAS PRIEST, MOTORHEAD, SCORPIONS, ACCEPT) στην Αμερική και έτσι η Αμερική τις έμαθε και μετά οι μπάντες αυτές ήρθαν στη χώρα για πρώτη φορά, εμπνέοντας τους τότε πιτσιρικάδες που τους βλέπανε να αρχίσουν τις δικές τους μπάντες.

Η ταινία, δεν παραλείπει να δώσει μεγάλη προσοχή στην ανάπτυξη των guitar heroes της εποχής, τραβώντας μία χρονολογική γραμμή από τους Carlos Santana, Ronnie Montrose, Neil Schon (JOURNEY) και Dave Meniketti (Y&T), οι οποίοι έθεσαν τον πήχη ψηλά για όλους τους παίκτες της περιοχής. Οι δε συλλογές της Sharpnel Records, με τον τίτλο “U.S. metal”, αναδείκνυαν νέα ταλέντα στη δεκαετία του ‘80, με τις ευλογίες του Mike Varney (ιδρυτή της) και συνεισέφεραν προς αυτήν την κατεύθυνση. Έφερε μάλιστα τον Yngwie Malmsteen στο Αμερικάνικο κοινό, αλλάζοντας τον τρόπο που παίζεται η ηλεκτρική κιθάρα έκτοτε. Έτσι, εμφανίστηκαν οι βιρτουόζοι Marty Friedman, Jason Becker, Joe Satriani, Joey Tafolla και όλος ο εντυπωσιακός κατάλογος της Sharpnel Records (που όπως οι συνάδελφοι σας τόνισαν στο αφιέρωμα στο tech thrash, είχε τότε δώσει το έναυσμα σε όλους να παίξουν πιο τεχνικά, και πιο αντισυμβατικά πράγματα).

Το δεύτερο μέρος της ταινίας, έπιασε το μεγάλο δίπολο της εποχής. Thrash metal εναντίον punk και του κλασσικού heavy metal. Πρέπει να σας πω, πως αυτό το κομμάτι της ταινίας ήταν πολύ διδακτικό. Πέραν της κόντρας thrash vs punk που υπήρχε και ήταν γνωστή τότε, έδειξε την κόντρα με το κλασσικό heavy metal. Μου άρεσε που έδειχνε την πλευρά αυτών που αδικήθηκαν από το πως κινήθηκαν οι εξελίξεις, με παράδειγμα τους VICIOUS RUMORS φερ’ ειπείν, που ενώ τους πρότειναν να thrash-άρουν, εκείνοι δεν το έκαναν, γιατί ήθελαν να μείνουν πιστοί τόσο σε αυτό που θέλανε να κάνουν, όσο και σε όσα μπορούσαν να κάνουν καλά. Μπορεί να τόνισε το μεγάλο αίσθημα αδελφοσύνης στη σκηνή (περνάει από μπροστά η αφίσα του “Killian on command” show, που ήταν για τη θεραπεία του τραγουδιστή των VIO-LENCE... ΣΕΒΑΣΜΟΣ!), αλλά δεν ωραιοποίησε τίποτα.

Αδελφοσύνη, που τονίστηκε και από τη πτυχή των clubs/venues, που μέσω των ανθρώπων που τα είχαν, οργάνωσαν βραδιές και έστησαν το σκηνικό για να ανθίσει μία ολόκληρη μουσική σκηνή. Ruthie’s Inn, The Stone, Warfield, Old Wardorf... όλη η ιστορία ζωντανή μέσα σε τέσσερις τοίχους μερικών συναυλιακών χώρων. Δίνοντας πάτημα όχι μόνο σε metal μπάντες, αλλά και σε punk συγκροτήματα που θέλανε απλώς ένα χώρο να παίξουν. Οι αναλυτικές συνεντεύξεις με τους παράγοντες του χώρου, είναι πολύ πιο περιγραφικές και ενδεικτικές του κλίματος της εποχής, από όσο θα μπορούσαν να είναι οι δικές μου ταπεινές περιγραφές. Από τις μεγάλες ιστορίες του πως το Ruthie’s Inn ήταν το μέρος για να παίξουν οι πιο ακραίες μπάντες της σκηνής (για αυτό και μπάντες όπως οι SLAYER ξεκινούσαν από εκεί), το πως μοιράζονταν οι βραδιές στα venues… ειλικρινά πρέπει να το δείτε για να τα συνειδητοποιήσετε!

Εν κατακλείδι, ένα ντοκιμαντέρ, πολύ διαφορετικό από τον προκατόχό του (σε κινηματογραφικούς όρους τα δύο μέρη αυτά, τα λες και prequels), πιο ευρύ, μουσικά μιλώντας και φυσικά, με τα φώτα στραμμένα στο κομμάτι που δεν έχει πάρει όση προβολή του έπρεπε, δίνοντας μία ρεαλιστική και συνάμα ρομαντική ματιά στα πράγματα. Εγώ προσωπικά, ανυπομονώ για το δεύτερο μέρος! Δείτε το όπως είστε. Όχι μόνο αν είστε thrashers, αλλά αν θέλετε μια ματιά σε μία υπέροχη μουσική σκηνή, από μία ευρύτερη μουσική οπτική. Υπεράνω βαθμού.

Γιάννης Σαββίδης

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

TWISTED SISTER – “We are Twisted fucking Sister” DVD (Music Box Films)

23 Αυγούστου, 2016 - 02:15 Σάκης Νίκας

Εδώ έχουμε στα χέρια μας ένα άκρως συλλεκτικό DVD το οποίο αποτελεί απόκτημα ανεκτίμητης αξίας για τους fans των TWISTED SISTER (ναι, όλους εσάς τους SMF εκεί έξω!) αφού έχει συγκεντρωμένο σε 135...

[περισσότερα]

NEED – “Orvam: Α song for Atlanta” (DVD) (Trailblazer)

29 Οκτωβρίου, 2015 - 16:45 Κώστας Αλατάς

Αααχ αυτό το ταλαίπωρο το progressive metal… Τι έχει περάσει κι αυτό... Από τις δόξες των 90’s στην εσωστρέφεια, στη φάση με τους εξωσχολικούς neo-progsters και ξυπόλυτο πάνω στη σκηνή, με το metal...

[περισσότερα]

PAUL DI’ ANNO – “The beast arises” (Metal Mind)

25 Νοεμβρίου, 2014 - 14:00 Σάκης Φράγκος

Κάποια στιγμή πρέπει να λήξει αυτό το παραμύθι με τον Paul Di’ Anno και νομίζω ότι το DVD “The beast arises”, είναι μία καλή αρχή. Δηλαδή, sorry ρε παιδιά, ποιος Di’ Anno; Σ’ ευχαριστούμε πάρα πολύ...

[περισσότερα]

GEORGE KOLLIAS – “Intense metal drumming II” (Hudson)

17 Απριλίου, 2013 - 13:30 Λευτέρης Τσουρέας

Όσοι είχατε την ευκαιρία να δείτε το πρώτο DVD του Κόλλια σίγουρα θα περιμένετε πολλά περισσότερα σε αυτό. Πιστέψτε με είναι πολλά περισσότερα, καθ’όσον συζητάμε για 5 ώρες βιντεοσκοπήσεις που...

[περισσότερα]