AMORPHIS interview (Esa Holopainen)

18 Αυγούστου, 2015 - 19:30

"Under the red cloud, the king was reborn"!

Τι κι αν ήμασταν στο Wacken με τον Γιώργο Κουκουλάκη. Τι κι αν τρέχαμε σαν παλαβοί τη δεύτερη μέρα για να προλάβουμε και να δούμε μπάντες, αλλά και να είμαστε σωστοί και στις «υποχρεώσεις» μας για το site. Τι κι αν πετυχαίνεις τον Mikael Stanne στα backstage και ξεκινάς κουβεντούλα και ξαφνικά χτυπάει το τηλέφωνο και σε ψάχνουν, γιατί η συνέντευξη με τους AMORPHIS που ήταν να γίνει την επόμενη ημέρα, τελικά με κάποιο «μαγικό» ήτανε εκείνη τη στιγμή; Λες του Stanne ένα ωραίο “μη φύγεις, επιστρέφω” (με τον οποίο, παρεπιπτόντως, είχαμε συνέντευξη, αλλά επικρατούσε ένα χάος και άλλαξαν και εκεί ώρες κλπ) και τρέχεις στη διπλανή, γεμάτη με κόσμο που έπινε τις μπύρες του και χαιρότανε, αίθουσα, για να μιλήσεις με τα παιδιά και συγκεκριμένα με τον ηγέτη τους. Esa Holopainen λοιπόν, με σπουδαίο νέο δίσκο οι AMORPHIS και να τους έχεις την επόμενη μέρα να παίζουν ολόκληρο το “Tales…” και κάποια έξτρα «καλούδια» (διαβάστε αναλυτικά στην ανταπόκριση από το φετινό Wacken εδώ). Ομορφιές! Και να προλαβαίνεις και τον Stanne μετά! (σιγά μην τον άφηνε ο Κουκουλάκης)
 

Amorphis1Καλησπέρα και πάλι Esa, αυτή τη φορά εκτός Ελλάδας!
(γέλια) Καλησπέρα φίλε μου.
Πρέπει να σου πω ότι έχω ήδη ακούσει το νέο άλμπουμ και χαμογελούσα σαν ηλίθιος καθόλη τη διάρκειά του!
(πολλά γέλια) Αυτό είναι κοπλιμέντο! Είναι υπέροχη στιγμή για εμάς. Έχουμε τελειώσει το άλμπουμ, κάνουμε τις συναυλίες για την επέτειο του “Tales…” και απλά περιμένουμε τις αντιδράσεις του κόσμου. Είναι συναρπαστικό για εμάς.
Μήπως το γεγονός ότι είχατε τα επετειακά shows για το “Tales…” επηρέασε και τις συνθέσεις του νέου άλμπουμ; Όχι ότι μοιάζουν, απλά επειδή είναι το πιο brutal από όσα έχετε κάνει τα τελευταία πολλά χρόνια.
Αυτό είναι αλήθεια! Δε ξέρω αν το επηρέασε τόσο πολύ συνθετικά, αλλά στη ψυχολογία μας πιθανότατα να το έκανε αρκετά. Επειδή ήμασταν πολύ χαρούμενοι με τα shows του “Tales…” και στις ιδέες μας γίναμε πιο
επιθετικοί ίσως στο νέο άλμπουμ. Και είναι και κάτι που σε όλους άρεσε πάρα πολύ.
Και έχετε και πράγματα που δεν είχαμε συνηθίσει από εσάς. Screams, γυναικεία φωνητικά. Πράγματα που δεν υπήρχαν ουσιαστικά στους AMORPHIS.
Ναι. Ακριβώς. Στο “Circle” είχαμε κάποια σαν screams από πίσω...
Ναι, αλλά όχι κύρια.
Ναι. Όχι κύρια. Έχεις δίκιο σε αυτό. Τώρα θέλαμε πραγματικά να τα βγάλουμε μπροστά αυτά. Και ο Jens (σ.σ. Jens Bogren, ο διάσημος Σουηδός παραγωγός), ο παραγωγός μας, ήθελε να σπρώξει τη φωνή του Tomi στην ακόμη πιο επιθετική μεριά της. Συμφωνώ απολύτως μαζί σου, ότι αυτό είναι το πιο επιθετικό άλμπουμ μας με τον Tomi στη μπάντα.
Για να είμαι ειλικρινής, το “Death of a king” που κυκλοφορήσατε πρώτο, παίζει να είναι και το «χειρότερο» κομμάτι μου εκεί μέσα. Μου αρέσει πολύ, άλλωστε 9/10 θα πάρει ο δίσκος από εμένα, αλλά έχετε άλλα τραγούδια ακόμη καλύτερα που θα μπορούσατε να δώσετε πρώτα. Ακόμα και το “Sacrifice”, που είναι το πιο εμπορικό.
Ναι, καταλαβαίνω πως το εννοείς και συμφωνώ ως ένα βαθμό με αυτό που λες. Άλλωστε όμως θα υπάρξει και ένα δεύτερο single. Και μάντεψε ποιο. Το “Sacrifice”! (γέλια) Το “Death of a king” επιλέχθηκε από τη δισκογραφική μας για να δώσει στοιχεία του νέου άλμπουμ.
Amorphis2015bΕίναι ένα σχετικά δύσκολο κομμάτι όμως για πρώτη εντύπωση. Ειδικά για ένα τόσο πολυδιάστατο άλμπουμ.
Ισχύει. Είναι δύσκολο να επιλέξω κι εγώ ένα κομμάτι από το δίσκο που να τον αντιπροσωπεύει απόλυτα. Αλλά ως ένα βαθμό αυτό αντιπροσωπεύει τα φωνητικά του δίσκου, τις μελωδίες του.
Τι σας έκανε να πάτε σε συνθετικές εποχές που είχατε αρκετά ξεχάσει; Έχει στοιχεία μέχρι και από “Elegy” μέσα, ειδικά στις folk μελωδίες. 
Ναι. Όταν συνθέταμε τα κομμάτια και τα προβάραμε, μιλώντας τουλάχιστον από τη δική μου οπτική γωνιά του θέματος, δεν είχα πραγματικά καμία τέτοια πρόθεση, τουλάχιστον όχι επιτηδευμένα. Απλά προσπαθούσα να φέρω νέες ιδέες. Και όταν τα προβάραμε, ήταν φυσικό να έρθουν τελείως στον ήχο των AMORPHIS. Αλλά πρέπει να πω εδώ, πως ο Jens, ο παραγωγός μας, με τον οποίο κάναμε και την προπαραγωγή του δίσκου, ενδιαφέρθηκε πολύ, ειδικά για τις ενορχηστρώσεις. Και σε αρκετά κομμάτια είναι η αλήθεια ότι ανεβάσαμε αρκετά το tempo...
Βασικά είναι το πιο up tempo, συνολικά μιλώντας, άλμπουμ της εποχής με τον Tomi στη μπάντα.
Είναι, όντως είναι. Και βασικά δεν είσαι ο πρώτος που μας λέει ότι φέρνει στο μυαλό στοιχεία του “Elegy”. Σίγουρα τα folk στοιχεία το φέρνουν στο μυαλό. Είναι αλήθεια αυτό.
Έχετε επίσης και κάποια modern grooves ας πούμε. Περισσότερα unison μέρη.
Ναι, ναι! Ισχύει και αυτό. Και είναι πραγματικά δύσκολο όταν ηχογραφείς το άλμπουμ, το τελειώνεις και ακούς το τελικό αποτέλεσμα, να το αναλύσεις μετά. Αλλά δεν το σκέφτεσαι αυτό όταν φτιάχνεις τα κομμάτια ή
τα ηχογραφείς. Τα κομμάτια έρχονται όπως έρχονται. Αλλά είμαι πολύ ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα. Σίγουρα υπάρχει σύνδεση με παλαιότερες κυκλοφορίες μας, μαζί με κάποια νέα στοιχεία όπως αυτά που είπες. Είναι και μία συνέχεια από το “Circle”.
Ναι, μπορεί να είναι ως ένα βαθμό μία συνέχεια του “Circle”, αλλά με πολύ περισσότερο εύρος στη μουσική σας και μία πιο ποικίλη προσέγγιση στον ήχο. Γίνονται περισσότερα πράγματα μουσικά μέσα στα κομμάτια.
Αυτό είναι αλήθεια. Συμβαίνουν περισσότερα πράγματα, μουσικά, μέσα στα κομμάτια. Αυτό είναι πιθανότατα ένα από τα άλμπουμ των AMORPHIS που έχουμε δουλέψει σκληρότερα. Ο Jens, ο παραγωγός μας, είναι τελειομανής. Ξεκινούσαμε στις 7, 8 το πρωί και τελειώναμε αργά το απόγευμα ή βράδυ με τις ηχογραφήσεις. Δεν υπήρχε χρόνος λοιπόν να σκεφτούμε τίποτα άλλο. Απλά επικεντρωνόμασταν στη μουσική. Και αυτό είναι κάτι καλό.
Θα προμοτάρετε λογικά το δίσκο και με κάποια περιοδεία. Θα είναι αυτή με τους ARCH ENEMY και τους NIGHTWISH ή θα υπάρξει και καθαρή δική σας;
Ναι, θα κάνουμε σίγουρα αυτή την περιοδεία. Πριν από αυτή, θα δώσουμε κάποια shows στη Φινλανδία. Στην περιοδεία όμως με τους NIGHTWISH, δε ξέρω ακόμα πόση ώρα θα παίζουμε κάθε βράδυ, αλλά θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε όσα περισσότερα κομμάτια από το νέο άλμπουμ θα μπορέσουμε. Και μετά, στις αρχές του επόμενου έτους, σχεδιάζουμε τη δική μας περιοδεία.
Amorphis8Ακόμη ένα άλμπουμ, ακόμα δυσκολότερο το setlist για εκείνη την περιοδεία.
(γέλια) Δε θέλω καν να το σκέφτομαι! Θα είναι εφιάλτης! Είναι λογικό. Θα πρέπει να καλύψουμε και το νέο άλμπουμ, αλλά ταυτόχρονα να προσπαθήσουμε να μην αφήσουμε παραπονεμένους ούτε τους παλαιότερους, ούτε τους νεότερους οπαδούς μας.
Υπάρχει πιθανότητα να σας δούμε και στην Ελλάδα στη δική σας περιοδεία;
Φυσικά! Είμαι πολύ σίγουρος για αυτό. Θα το ήθελα πολύ! Πάντα παίζουμε στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Πως το λένε το venue στην Αθήνα; Το Gagarin. Και ένα άλλο που είχαμε παίξει...
Το “Ρόδον”. Την πρώτη φορά που είχατε έρθει και είχατε αλλάξει κάπως και το setlist επειδή ο κόσμος ήθελε λίγο “Tales…” παραπάνω.
Σωστά! (γέλια) Το έχουμε κάνει και αυτό!
Πότε γράφετε μουσική, όταν για παράδειγμα είστε καιρό σε περιοδεία και υπάρχουν και deadlines πολλές φορές από τις εταιρείες; Τι σε εμπνέει;
Εγώ, για παράδειγμα, δε μπορώ με τίποτα να γράψω μουσική όταν είμαστε σε περιοδεία. Είτε δική μας, είτε παίζοντας σε festivals, ή όταν βρισκόμαστε σε μέρη σαν (κενό και κοιτάει γύρω του το χαμό) αυτό. (γέλια) Καταλαβαίνεις! Θέλω την ησυχία μου. Έζησα όλη μου τη ζωή στη Φινλανδία και έχουμε ένα οικογενειακό εξοχικό στην επαρχία. Εκεί πήγαινα κάθε καλοκαίρι από παιδί. Ακόμα και τώρα, όταν θέλω να αδειάσω το μυαλό μου και να γράψω, εκεί πάω. Είναι το καταφύγιό μου αν θες. Δίπλα στη λίμνη, πας για ψάρεμα, βόλτα στο δάσος. Φεύγεις από το κλασικό περιβάλλον της καθημερινότητας. Αυτό με εμπνέει.
Amorphis3Ας γυρίσουμε στα του δίσκου. Τι γίνεται στιχουργικά; Δεν έχει να κάνει με το “Kalevala” αυτή τη φορά, αλλά είναι κατά κάποιο τρόπο εμπνευσμένο από αυτό. Σωστά;
Κατά κάποιο τρόπο ναι. Υπεύθυνος για τους στίχους είναι και πάλι ο Pekka Kainulainen. Είναι το τέταρτο άλμπουμ για την ακρίβεια στο οποίο γράφει τους στίχους. Η έμπνευσή του είναι από τη φύση, τα αρχαία πνεύματα στα οποία πίστευαν οι άνθρωποι στη Φινλανδία, τις παλιές πεποιθήσεις. Και τα περνάει στο σήμερα. Το “Under the red cloud” αντιπροσωπεύει ταυτόχρονα και την κατάσταση του κόσμου στον οποίο ζούμε. Την αβέβαιη αυτή κατάσταση, που δε ξέρουμε τι ξημερώνει. Αυτό πιστεύει ο Pekka. Ότι αν συνεχίσουμε να ζούμε όπως τώρα, θα έρθουν στιγμές της Αποκάλυψης. Είναι πολύ εγωιστικός ο κόσμος μας και πρέπει να αλλάξουμε κατεύθυνση. 
Ο Pekka μπορεί να μην είναι ακριβώς μέλος, αλλά πλέον έχει καταλήξει να είναι σαν «κρυφό» μέλος.
(γέλια) Είναι το μέλος-φάντασμα! Γράφει πολύ ωραίους στίχους, που ταιριάζουν με τα κομμάτια μας. Και η θεματολογία και τα πιστεύω του, είναι πολύ κοντά στα δικά μας και σε αυτά που θέλουμε να πούμε με τη μουσική μας.
Amorphis2015hΕκτός από στοιχεία στη μουσική σας, το εξώφυλλο είναι επίσης κάτι πολύ διαφορετικό από αυτά που έχουμε συνηθίσει από τους AMORPHIS. Καταλήξατε εκεί λόγω στίχων ή απλά θέλατε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό;
Ναι. Υπάρχουν κάποια στοιχεία από τους στίχους, ισχύει αυτό. Για παράδειγμα οι 4 σοφοί, οι σαμάνοι, τα φίδια, η θάλασσα. Είναι τα φυσικά στοιχεία που θέλαμε να περιλάβουμε μέσα στο εξώφυλλο. Και αυτό ενέπνευσε τον Valnoir (σ.σ. Valnoir Mortasonge, που έχει δουλέψει με μπάντες όπως οι BEHEMOTH, PARADISE LOST, LAIBACH, WATAIN), τον σχεδιαστή του εξωφύλλου. Δεν είναι ένα τυπικό ας πούμε εξώφυλλο metal άλμπουμ. Αλλά είναι πολύ όμορφο, συμμετρικό, με ωραία χρώματα και περιγράφει πολύ καλά τη θεματολογία του δίσκου.
Ναι. Ταιριάζει πολύ με τα folk στοιχεία του δίσκου. Και έχετε 2 κομμάτια που είναι πολύ folk. Είχατε χρόνια να το κάνετε αυτό.
Ισχύει. Πάντα είχαμε τα στοιχεία, αλλά αυτή τη φορά έχουμε και folk κομμάτια. Ο Jens πάλι, ο παραγωγός μας, είχε την ιδέα να προσκαλέσει τον Chrigel από τους ELUVEITIE, για να παίξει πραγματικό φλάουτο και πραγματικά μας άρεσε πολύ που έγινε. Γιατί όπως και να το κάνουμε, το αληθινό δίνει έναν πολύ καλύτερο οργανικό και φυσικό ήχο. Εκτός αυτού, έχουμε και τα ανατολίτικα στοιχεία, ηχογραφήσαμε με ηλεκτρικό σιτάρ. Πάντα το είχαμε βέβαια με το folk, όπως είπες. Είμαστε και τεράστιοι οπαδοί συγκροτημάτων όπως οι JETHRO TULL για παράδειγμα. Ξέρεις. Πάντα μας γοήτευε το γεγονός ότι μπορείς να συνδυάσεις folk στοιχεία στη μουσική σου. Νομίζω ότι πάει το όλο πράγμα σε ένα άλλο επίπεδο.
Amorphis2015jΑπλά κάπου το ξεχάσατε μέσα στην πορεία όλων αυτών των χρόνων.
Κατά κάποιο τρόπο. Αλλά ισχύει αυτό.
Ήτανε και από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία των AMORPHIS, ειδικά σε δίσκους όπως τα “Tales…” και “Elegy”.
Ακριβώς! Και είμαι πραγματικά χαρούμενος που το ξαναφέραμε περισσότερο στην επιφάνεια. Και ειδικά με πραγματικά όργανα.
Είναι σαν να παίρνετε στοιχεία του παρελθόντος σας, αλλά να τα κάνετε νέα κατά κάποιο τρόπο, προσαρμόζοντάς τα στο σήμερα.
Αυτό!
Η αλήθεια είναι πάντως, πως ενώ μέχρι και το “Am universum” ή το “Tuonela”, ανάλογα πως το βλέπει κανείς, εξελισσόσασταν πάρα πολύ μουσικά και βγάζατε άλμπουμ με τεράστιες διαφορές, μετά το “Eclipse” χάθηκε αυτό το στοιχείο και είναι αρκετά παρεμφερή τα άλμπουμ σας, συγκριτικά με ότι μας είχατε συνηθίσει κάποτε.
Βασικά έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός πως αφότου μπήκε στη μπάντα ο Tomi και βγάλαμε το “Eclipse”, έχουμε το ίδιο lineup. Πριν από εκείνη τη στιγμή, πάντα είχαμε αλλαγές στο lineup μας. Είτε μικρές, είτε μεγαλύτερες. Νομίζω ότι αυτό επηρέασε επίσης και τον ήχο. Τόσο τότε, όσο και τώρα. Τώρα δουλεύουμε με το ίδιο lineup και ξέρουμε ακριβώς τι κάνει το κάθε μέλος στη μπάντα.
Έχετε καλύψει αρκετές μουσικές περιοχές όλα αυτά τα χρόνια, υπάρχουν όμως κάποιες ανεξερεύνητες στο μυαλό σου;
Νομίζω πως μπάντα υπάρχει πάντα αυτή η συμμαχία, ας πούμε, μεταξύ των πλήκτρων και των μελωδιών της κιθάρας. Ένα χαρακτηριστικό μας. Και ο τρόπος που παίζουμε, είναι αυτά που διαμορφώνουν τον ήχο των AMORPHIS. Μπορεί να ακούγεται κάπως, απλά είναι ο φυσικός τρόπος που παίζουμε τόσα χρόνια σε αυτή τη μπάντα. Δε ξέρω αν υπάρχει κάτι που δεν έχουμε εξερευνήσει όπως είπες. Τουλάχιστον όχι εσκεμμένα.
Amorphis2Ένα περίεργο κομμάτι για AMORPHIS και αναπάντεχο, ήταν το τελευταίο του δίσκου, το “White night”. Έκπληξη, αλλά πολύ ωραία έκπληξη τελικά.
Ναι. Κι εμείς εκπλαγήκαμε με το πως βγήκε τελικά αυτό το κομμάτι, για να είμαι ειλικρινής. Είχαμε μία γυναίκα guest τραγουδίστρια, την Aleah Stanbridge, των TREES OF ETERNITY, μίας gothic wave μπάντας από τη Σουηδία. Μένει πολύ κοντά εκεί που μένει ο Jens, o παραγωγός μας. Όποτε ο Jens, αμέσως μόλις άκουσε το κομμάτι, είχε την ιδέα ότι θα χρειαστούμε τα φωνητικά της για τα κουπλέ και έγινε. Έχει πραγματικά μία πολύ ωραία φωνή. Darkwave, αιθέρια φωνή, που ταιριάζει πάρα πολύ καλά στους AMORPHIS. Είμαι πολύ χαρούμενος με το πως εξελίχθηκε. Έχει ένα μουντό συναίσθημα το κομμάτι και εξελίσσεται.
Πως το αποφασίσατε όμως, να έχετε γυναικεία φωνητικά, μετά από τόσα χρόνια;
Απλά έπρεπε να πάμε όπου μας πήγαινε το κομμάτι. Και με τους όρους του παραγωγού μας. Για να είμαι ειλικρινής, είμασταν λίγο επιφυλακτικοί στην αρχή. Λέγαμε “πραγματικά, θα τραγουδήσει όλα τα κουπλέ;”. Αλλά όταν ακούσαμε το αποτέλεσμα, τότε παραδεχθήκαμε ότι είναι πάρα πάρα πολύ ωραίο.
Είναι ένα πείραμα λοιπόν που πέτυχε και θα το ξαναδούμε;
(κενό και μετά γέλια) Δε ξέρω. Πραγματικά δε ξέρω.
Amorphis2015cΔεν είσαι και μεγάλος οπαδός ε;
Δεν είμαι του οπερατικού στυλ βασικά. Θαυμάζω μεν αυτό που κάνουν οι NIGHTWISH για παράδειγμα, γιατί το κάνουν τέλεια. Αλλά για αυτή τη μπάντα, τους AMORPHIS, δε θα μπορούσα να σκεφτώ συμφωνική τραγουδίστρια για παράδειγμα. (κενό πάλι και γέλια)
Δεν έχεις άλλες μουσικές ανησυχίες; Τις καλύπτους όλες οι AMORPHIS; Γιατί βλέπουμε πολλές μπάντες που τα μέλη τους έχουν side projects.
Βασικά μου τις καλύπτουν είναι η αλήθεια. Τουλάχιστον στον συντριπτικά μεγαλύτερο βαθμό. Κάτι λίγα, μικρά, έχουμε οι περισσότεροι βέβαια. Ο Tomi ας πούμε. Βασικά, ξέρεις τους TURBONEGRO;
Ναι, φυσικά.
Ε, έχουν μαζί μία μπάντα διασκευών (γέλια) Αλλά κατάλαβες. Τέτοια πράγματα. Όχι κάτι περισσότερο.
Έχει υπάρξει κάποιος δίσκος που δεν κάλυπτε τις ανησυχίες σου; Να έχεις μετανιώσει για αυτόν;
Ναι.
Για να είμαι ειλικρινής, το μόνο άλμπουμ σας που δεν έχω ούτε σε CD, ούτε σε βινύλιο, ούτε καν σε MP3, είναι το “Far from the sun”.
(γέλια) Αυτό θα έλεγα κι εγώ!
Απογοητεύτηκα πολύ από αυτό το άλμπουμ.
Amorphis6Κι εγώ το ίδιο! (γέλια) Ξέρεις, αυτή ήταν μία περίεργη περίοδος. Δε θα πω ότι θα ήταν καλύτερο να μην το είχαμε κυκλοφορήσει καν, αλλά! Ο Pasi, ο πρώην τραγουδιστής μας, δεν είχε καθόλου κίνητρο εκείνη την περίοδο. Κάποιοι από εμάς το σκεφτόμασταν ακόμα και να κάνουμε ένα άλμπουμ. Ήταν τόσο δύσκολα εκείνη την περίοδο. Ξέρω ότι σε κάποιους αρέσει αυτός ο δίσκος και η μουσική είναι ΟΚ, αλλά δεν υπάρχει καθόλου πάθος εκεί μέσα.
Συμφωνώ μαζί σου. Όταν το άκουσα σκέφτηκα απλά ότι το κυκλοφορήσατε γιατί έπρεπε να κυκλοφορήσετε ένα άλμπουμ.
Ναι. Έτσι είναι. Σε καταλαβαίνω. Αυτό είναι το άλμπουμ για το οποίο έχω μετανιώσει. Το μόνο.
Amorphis2015iΠοιό είναι το αγαπημένο σου τότε; Αν υπάρχει. Δώσε μου καλύτερα 3, να στο κάνω ευκολότερο, αφού έχετε και διαφορετικές περιόδους.
Καλύτερα! (γέλια) Το “Elegy”, το “Eclipse” και πιθανότατα το καινούργιο! (γέλια)
Πόσα θες να βάλεις και το “Tales…”; Ασχέτως αν είναι οι δύο αδυναμίες μου μαζί με “Elegy”.
(γέλια) Μου αρέσει περισσότερο το “Elegy”! Κι όμως. Τo “Tales…” είναι κλασικό φυσικά και μας άνοιξε πόρτες, όμως στο “Elegy”, νομίζω πως βάλαμε τις μουσικές μας φιλοδοξίες.
Διασκευάζουν και οι CHILDREN OF BODOM τώρα το “Black winter day”.
Ναι, όντως. Δεν το έχω ακούσει ακόμα.
Ούτε εγώ, αλλά φοβάμαι!
(γέλια) Ελπίζω να είναι καλό!
Είχαμε και τους ENSIFERUM που έπαιζαν το “Into hiding” στα live τους και σας αναφέρουν ως μεγάλη επιρροή τους.
Ναι. Τέτοια πράγματα, είναι πραγματικά μεγάλο κοπλιμέντο για εμάς! Αυτό είναι το καλύτερο που μπορείς να βιώσεις νομίζω σαν μουσικός. Όταν έρχεται ένας άλλος μουσικός και σου λέει “φίλε, η μουσική σου είναι μεγάλη έμπνευση για μένα κλπ”.
To να μπαίνεις κατά κάποιο τρόπο στη θέση των ειδώλων σου. Όπως εσένα σε ενέπνευσαν κάποιες άλλες μπάντες στο παρελθόν ή συνεχίζουν και τώρα.
Ναι, ακριβώς αυτό! Είναι περίεργο, αλλά καταπληκτικό συναίσθημα. Είναι από τα σπουδαία πράγματα που σου δίνουν κίνητρο να συνεχίσεις να γράφεις.
Νομίζω ότι ο χρόνος μας τελειώνει. Κλείσε αυτή τη συνέντευξη όπως θες.
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη, έστω και στο χαμό εδώ πέρα! (γέλια) Ελπίζω να έρθουμε και αυτή τη φορά κάτω στην Ελλάδα. Δε θα γίνει με την περιοδεία των NIGHTWISH, αλλά ελπίζω να επισκεφθούμε τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα στη δική μας περιοδεία το 2016.

Φραγκίσκος Σαμοΐλης

Line-up:
Tomi Joutsen – φωνητικά
Esa Holopainen – κιθάρα (lead)
Tomi Koivusaari – κιθάρα (ρυθμική)
Niclas Etelavuori – μπάσο
Santeri Kallio – πλήκτρα
Jan Rechberger – τύμπανα

Δισκογραφία:
“The Karelian Isthmus” (1992)
“Tales From The Thousand Lakes” (1994)
“Elegy” (1996)
“Tuonela” (1999)
“Am Universum” (2001)
“Far From The Sun” (2003)
“Eclipse” (2006)
“Silent Waters” (2007)
“Skyforger” (2009)
“The Beginning Of Times” (2011)
“Circle” (2013)
“Under The Red Cloud” (2015)

Amorphis9

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

GENTIHAA interview (Valgran)

27 Σεπτεμβρίου, 2019 - 15:45 Δημήτρης Μπούκης

“Demons and supernatural powers” Οι GENTIHAA είναι ένα σχήμα που μπήκε στη ζωή μας  τους τελευταίους μήνες, με το εξαιρετικό μίγμα ακραίου και κλασικού metal, με πολύ ωραίο concept και...

[περισσότερα]

DEMON’S GATE FESTIVAL (Κώστας Μυλωνάς)

21 Σεπτεμβρίου, 2019 - 02:15 Σάκης Φράγκος

“Demons of doom” To Demon’s Gate Festival, με τους ERIC CLAYTON AND THE NINE αλλά και τους SORCERER, SATURNUS, ON THORNS I LAY, DOOMCRACY και MEDEN AGAN, βρίσκεται προ των πυλών!!! Το Rock Hard,...

[περισσότερα]

SORCERER interview (Anders Engberg)

21 Σεπτεμβρίου, 2019 - 02:00 Δημήτρης Τσέλλος

“Onto the ship of doom!” Οι Σουηδοί τιτάνες του επικού doom metal SORCERER δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Από τα ιστορικότερα σχήματα του χώρου και με εξαιρετική δισκογραφία, θα εμφανιστούν...

[περισσότερα]

DISILLUSIVE PLAY interview

20 Σεπτεμβρίου, 2019 - 18:15 Γιάννης Σαββίδης

“With arms wide open” Ένα πολλά υποσχόμενο και με γερή συναυλιακή παρουσία συγκρότημα, οι DISILLUSIVE PLAY έχουν ήδη από τη προηγούμενη χρονιά κυκλοφορήσει το εξαιρετικό ντεμπούτο τους “Open arms...

[περισσότερα]

SAVIOUR MACHINE interview (Eric Clayton)

13 Σεπτεμβρίου, 2019 - 12:30 Σάκης Φράγκος

“Join the carnival of souls” Χρόνια οπαδός των SAVIOUR MACHINE, είναι φοβερό που έχουμε την ευκαιρία να ξαναδούμε ουσιαστικά αυτό το συγκρότημα στο Demon’s Gate Festival στις 27 Σεπτεμβρίου στη...

[περισσότερα]