AVATAR interview (John Alfredsson)

26 Νοεμβρίου, 2015 - 17:15

Πέρασε καιρός από την κυκλοφορία του "Hail the apocalypse" για να βρούμε αφορμή να μιλήσουμε με μια από τις νέες ελπίδες της Σκανδιναβίας. Οι Σουηδοί AVATAR έχουν μεταμορφωθεί σε όλα τα επίπεδα στους τελευταίους 2 δίσκους τους και πλέον τραβάνε τα βλέμματα. Το ROCK HARD δεν μπορεί να μείνει ασυγκίνητο, αφού η παρέα από το Γκέτεμποργκ, έχει το απαραίτητο χιούμορ, την απαιτούμενη όρεξη για πολλή δουλειά και το ταλέντο για αναδειχτούν. Απρόσμενα ανέβηκαν στα charts, αλλά φροντίζουν ώστε να μην γίνουν one-hit-wonder. Μετά από μια βαρβάτη εμφάνιση στην τέντα του Wacken Open Air, προλάβαμε να απομονώσουμε τον drummer τους, John Alfredsson, που παραμένει θαυμαστής της χώρας μας και να μας εξηγήσει περισσότερα για την μπάντα. Ενώ γράφονται αυτές οι γραμμές, αυτοί οργώνουν τις ΗΠΑ σε μια headlining περιοδεία που θα κρατήσει 3 εβδομάδες! Δεν είναι και λίγο αυτό.

John έχεις βρεθεί στην Ελλάδα, σωστά;
Βέβαια, εκτός από την φορά που είχαμε παίξει με τους HELLOWEEN, έχω κάνει και τις διακοπές μου στην πανέμορφη χώρα σας. Την λατρεύω την Ελλάδα. Είχαμε τροχόσπιτο και οδηγήσαμε και περάσαμε υπέροχα.

Σήμερα σας είδα για πρώτη φορά και ο κόσμος ήταν αρκετά θερμός. Εκτός από τους πολλούς ντόπιους, μου φάνηκε πως είχατε και πολλούς Σουηδούς από κάτω που ήξεραν καλά τους στίχους.
(γέλια) Αρκετά διεθνές το κοινό πιστεύω, αλλά είχαμε θερμότατη ανταπόκριση. Η περιοδεία πάει πολύ καλά και μετά τους καλοκαιρινούς μας σταθμούς στα Ευρωπαϊκά φεστιβάλ, έχουμε την πρώτη headlining περιοδεία μας και είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με αυτή την προοπτική.

Θα έλεγες πως οι πωλήσεις σας είναι καλύτερες στις ΗΠΑ σε σχέση με την Ευρώπη;
Ναι, αυτή την στιγμή πάμε πολύ καλά, με την επιτυχία του "Welcome to the freakshow", από το προηγούμενο άλμπουμ, αλλά και το "Bloody angel" από το "Hail the apocalypse" πάει εξαιρετικά στο εμπορικό κομμάτι. Είναι περίεργο, γιατί ποτέ δεν περιμέναμε πως θα περιοδεύαμε στις ΗΠΑ κι ότι θα είχαμε εμπορικές επιτυχίες. Την μια μέρα είχαμε μια δισκογραφική εταιρεία να μας προτείνει να κυκλοφορήσει το "Black waltz" και την άλλη είχαμε επιτυχία (γέλια).

Η μπάντα έχει αλλάξει και μουσική κατεύθυνση στην πορεία. Αναμενόμενο, έτσι;
Κοίτα, νομίζω πως η μοναδική μπάντα που δεν επιτρέπεται να αλλάξει είναι οι AC/DC και ίσως οι MOTORHEAD. Πρέπει να κρατάς τον εαυτό σου σε εγρήγορση και για να το διασκεδάζεις, αλλιώς αν δεν περνάς καλά δεν θα κρατήσει αυτό. Η εξέλιξη σου το δίνει αυτό.

Θα έλεγες πως είναι αναμενόμενη η εξέλιξή σας; Είναι μια φυσιολογική μετάλλαξη για σας;
Ήμασταν αρκετά brutal στα πρώτα 2. Ξεκινήσαμε σαν 15άχρονοι και σε αυτή την ηλικία όσο γρηγορότερα και όσο πιο τεχνικά και βαριά παίζεις, τόσο εντυπωσιάζεις τους φίλους σου. Μου αρέσουν κι αυτά, αλλά μετά από 2 άλμπουμ δεν μας ήξερε κανείς. Δεν είχαμε καταφέρει τίποτα και πήραμε συνειδητά την απόφαση να αλλάξουμε ύφος για να ενδιαφερθεί ο κόσμος και κάναμε το ομότιτλό μας δίσκο, όσο πιο εμπορικό γινόταν. Σε σημείο που για 5 χρόνια δεν μου άρεσε τίποτα εκεί. Νομίζω μόνο πρόσφατα άρχισα να εκτιμώ κάποια τραγούδια πάλι. Αλλά ξέρεις κάτι; Πάλι κανείς δεν ενδιαφέρθηκε! (γέλια) Οπότε σε ένα μπαρ, το πήραμε απόφαση πως έπρεπε να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια και να διαλύσουμε τους AVATAR. Πέντε λεπτά και μια μπύρα αργότερα, το είχαμε πάρει πίσω, αφού τα πίναμε εγώ κι ο Johannes, επανασυνδεθήκαμε. (γέλια) Απλά είπαμε πως θα κάνουμε μια απέλπιδα προσπάθεια με ένα άλμπουμ έτσι όπως το θέλαμε και το νοιώθαμε εμείς, χωρίς να μας νοιάζει τίποτα και για κανένα. Τελικά αυτό ήταν το "Black waltz" και η εμπορική επιτυχία ήρθε από το πουθενά. Φαίνεται πως ο κόσμος εκτιμά την ειλικρίνεια στην μουσική σου.

Αν επιζητείς την διάρκεια, χρειάζεται να είσαι ειλικρινής με τον κόσμο. Περιστασιακά μπορεί να πιάσει, αλλά χωρίς ειλικρίνεια δεν θα κρατήσει.
Είχαμε τόσες περιστασιακές μπάντες και δεν θέλαμε να γίνει και σε μας αυτό. Θέλαμε να υπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο, αλλά όχι με σκοπό τα charts, αλλά την μακροβιότητα της μπάντας μας. Άρα για να απαντήσω στην ερώτησή σου, η εξέλιξη στα άλμπουμ μας, φανερώνει την εξέλιξή μας ως παιδιά που μεγαλώνουν.

Στην μουσική σας συνδυάζετε αρκετά στοιχεία, από μοντέρνες μπάντες, μελωδικό death, κάτι gothic με κολλητικές μελωδίες. Από πού προέρχονται όλες αυτές οι επηρροές; Μου έρχονται αρκετές στο μυαλό, από γειτονικές σας μπάντες, μέχρι HIM, Marilyn Manson.
Είσαι ο πρώτος που λέει για ΗΙΜ, αλλά έχεις δίκιο. Έχουμε πολλά στοιχεία. Είμαστε 5 άτομα με πολλές και διαφορετικές επιρροές, αλλά όταν συνθέτουμε, αυτό γίνεται κυρίως από τους κιθαρίστες μας και τον τραγουδιστή μας. Στην πορεία προσθέτουμε και οι υπόλοιποι. Τέλη Ιουλίου περάσαμε μια εβδομάδα στο Ελσίνκι, όπου ασχοληθήκαμε με τις ιδέες που μας έφεραν για τον επόμενο δίσκο μας και αυτό κάναμε ανέκαθεν. Εκεί μπαίνουν τα ακούσματα του καθένα μας και έτσι συνθέτουμε την ταυτότητά μας. Αφού τελειώσουμε, μετά αρχίζουμε τις τρελές ιδέες σαν τελευταία πινελιά (γέλια).

Εκτός από την μουσική σας εξέλιξη, υπάρχει μια μεγάλη διαφορά στις εμφανίσεις σας και την θεατρικότητα που προσθέσατε.
Πάντα μας άρεσαν οι μπάντες που έβαζαν θεατρικά στοιχεία στις εμφανίσεις τους, αλλά πριν το "Black waltz" νομίζαμε πως δεν θα μας ταίριαζαν. Όταν πλέον είπαμε πως θα κάνουμε τα πάντα όπως θέλουμε, χωρίς να μας νοιάζουν οι άλλοι, προσθέσαμε κι αυτό στις συναυλίες μας και κόλλησε.

Με τον Johannes στην Φινλανδία, πώς λειτουργεί η μπάντα;
Δεν υπάρχει πρόβλημα και όταν πριν 1 χρόνο μετακόμισε, δεν μας έχει επηρεάσει. Παλαιότερα, κάναμε πρόβες καθημερινά, αλλά πλέον δεν μας χρειάζεται αυτό, οπότε και δεν μας επηρεάζει. Αυτός είναι και ο λόγος που πήγαμε στο Ελσίνκι για να δουλέψουμε για μια εβδομάδα μαζί, αφού έπρεπε να περιποιηθεί τον σκύλο του και δεν μπορούσε να φύγει (γέλια). Αλήθεια. Όσο μεγαλώνεις, περιπλέκουν τα πράγματα και πρέπει να κάνεις μεγαλύτερη προσπάθεια για να το κάνεις να δουλέψει.

Υπάρχει κάτι για το επόμενο άλμπουμ που θα μπορούσες να μοιραστείς μαζί μας;
Τι να σου πω; Είναι ακόμα φρέσκο, δίχως να έχουν ολοκληρωθεί τα κομμάτια. Σίγουρα μου φαίνεται διαφορετικό από τα δυο προηγούμενα, αλλά δεν απομακρύνεται πολύ. Υπάρχουν αρκετά υμνικά στοιχεία, για να μπορεί ο κόσμος να τραγουδά μαζί μας. Στο ξεκίνημα είναι για headbanging, στο μέσο του άλμπουμ θα τραγουδάς μαζί και στο τέλος του θα κλαις. Αυτό είναι το concept, μουσικά. Το τέλειο metal άλμπουμ και μάλιστα, χωρίς πολλές λεπτομέρειες, μάλλον θα υπάρχει κάποια ιστορία, ένα στιχουργικό concept.

Ωραία, άρα υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να δούμε το μέλλον των AVATAR.
Δεν υπάρχει κάποια ημερομηνία ακόμα, μην κρατάτε την αναπνοή σας (γέλια). Μετά την Αμερικάνικη περιοδεία, σίγουρα θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε τις εμφανίσεις μας. το "Hail the apocalypse" πάει πολύ καλά και δεν βιαζόμαστε για τον επόμενο δίσκο. Θέλουμε να συγκεντρωθούμε και να κάνουμε τον καλύτερο δίσκο μας, οπότε δεν έχουμε κάποια προθεσμία ακόμα. Θα κυκλοφορήσει όταν είμαστε ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα.

Γιώργος "Kay" Κουκουλάκης

 

www.avatarmetal.com

 

Line-up:
Johannes Michael Gustaf Eckerström – φωνητικά
John Alfredsson – ντραμς
Kungen – κιθάρα
Tim Öhrstrom – κιθάρα
Henrik Sandelin – μπάσο

 

Discography:
Thoughts of No Tomorrow (2006)
Schlacht (2007)
Avatar (2009)
Black Waltz (2012)
Hail the Apocalypse (2014)

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

INTELLIGENT MUSIC PROJECT (Milen Vrabevski)

23 Οκτωβρίου, 2020 - 12:45 Σάκης Νίκας

“Music is intelligence” Ο Milen Vrabevski είναι ένας Βούλγαρος συνθέτης, μουσικός, παραγωγός και ο ιθύνων νους πίσω από το INTELLIGENT MUSIC PROJECT στο οποίο συμμετέχουν διάσημοι μουσικοί όπως...

[περισσότερα]

JOHN PETRUCCI interview

21 Οκτωβρίου, 2020 - 02:30 Σάκης Φράγκος

“Instrumental experiments” Έχω μιλήσει με πρώην και νυν μέλη των DREAM THEATER, αμέτρητες φορές. Για κάθε στούντιο άλμπουμ από το “Falling into infinity”, σε κάθε ζωντανή τους εμφάνιση, για κάθε...

[περισσότερα]

SACRED OUTCRY interview (Γιώργος Απαλοδήμας)

15 Οκτωβρίου, 2020 - 10:00 Δημήτρης Τσέλλος

“Feel the anger, feel the pain, hear the sacred outcry!” Οι Έλληνες SACRED OUTCRY «τάραξαν τα νερά» του επικού power metal στην χώρα μας με το εκπληκτικό ντεμπούτο τους, “Damned for all time...

[περισσότερα]

JUDICATOR interview (John Yelland)

13 Οκτωβρίου, 2020 - 09:30 Δημήτρης Τσέλλος

“O stavros nika, oh let there be light!” Οι Αμερικάνοι JUDICATOR, κυκλοφόρησαν φέτος μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της χρονιάς, το άλμπουμ “Let there be nothing”. Ή τουλάχιστον έκπληξη για...

[περισσότερα]

Δείτε ολόκληρο το Instagram Chat με τον Matt Barlow (ASHES OF ARES, SCHAFFER / BARLOW PROJECT, ex-ICED EARTH)

6 Οκτωβρίου, 2020 - 01:15 Σάκης Φράγκος

Την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, ο Σάκης Φράγκος έκανε ένα Instagram Live Chat μέσα από τη σελίδα του Rock Hard με καλεσμένο τον Matt Barlow τραγουδιστή των ASHES OF ARES, SCHAFFER / BARLOW PROJECT,...

[περισσότερα]