BLIND GUARDIAN interview

24 Ιανουαρίου, 2012 - 14:04

“Follow the bards in the twilight world”

5229-003-MF webΔεν υπάρχει καλύτερο για έναν συντάκτη να κάνει συνέντευξη με μουσικούς ευχάριστους, που έχουν διάθεσή να μιλήσουν και να κάνουν χαβαλέ. Οι BLIND GUARDIAN σε κάθε φάση της καριέρας τους έχουν διατηρήσει τα συγκεκριμένα προτερήματα, ασχέτως ποιο μέλος βρίσκεται απέναντί σου ή στην άλλη άκρη του τηλεφώνου. Έχοντας κάνει αρκετές φορές με όλα τα μέλη της αυθεντικής σύνθεσης καταλαβαίνω το χαρακτηρισμό που έχουν κερδίσει από τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, ως τα καλύτερα παιδιά. Ευκαιρίας της best of συλλογής, “Memories of a time to come”, κανονίσαμε μια συνέντευξη με τον Marcus Siepen, με τον οποίο «ταξιδέψαμε» στο παρελθόν, στο παρόν και φυσικά στο μέλλον του αγαπημένου μας συγκροτήματος. Θα διαβάσετε απαντήσεις που έχουν να κάνουν με την ιστορία του συγκροτήματος, τις δύο πολύ ενδιαφέρουσες νέες κυκλοφορίες που ετοιμάζουν (πέρα της συλλογής!), τα σχέδιά τους για ένα νέο festival, σχόλια για την ταινία “The Hobbit”, αν υπάρχουν πλέον στόχοι να επιτευχθούν, κ.α. Πολύτιμοι μου σύμμαχοι η πλειοψηφία των συναδέλφων του Rock Hard!! Ο καθένας είχε και από μια ερώτηση για να υποβάλλω στον Marcus. Αράξτε με το καφεδάκι σας και απολαύστε τις απαντήσεις του αγαπημένου σας φίλου!!

5917-004-MF webΚαλησπέρα Marcus, ελπίζω να είσαι καλά. Μια συνέντευξη που δεν έχει με νέο δίσκο, αλλά για την συλλογή “Memories of a time to come”.
Καλησπέρα σε όλους τους Έλληνες φίλους μας. Το πρώτο εγχείρημα για την νέα χρονιά, ελπίζω όχι και το τελευταίο. Στην ουσία το “Memories of a time to come” είναι η πρώτη μας συλλογή που αντιπροσωπεύει το σύνολο της δισκογραφίας μας.
Πρέπει η επιλογή των τραγουδιών να ήταν δύσκολη, εξάλλου έχουν περάσει πλέον 24 χρόνια από το “Battalions of fear”.
Ήταν ένα απίστευτο βάρος, που όταν πλησιάζαμε στο τελικό στάδιο της επιλογής, θεωρούσα ότι θα ήταν αδύνατο να βγάλουμε άκρη και να συμφωνήσουμε. Για παράδειγμα έπρεπε να ήταν μέσα το “The bard’s song (in the forest)”, καθώς είναι ένα από τα διασημότερα τραγούδια μας. Αλλά από μόνο του δεν έχει την ίδια αξία, καθώς ήταν μόνο το πρώτο μέρος ενός τραγουδιού, το δεύτερο ήταν το “The bard’s song (the Hobbit)”. Άρα έπρεπε να προσθέσουμε και το δεύτερο, αφήνοντας κάποιο άλλο τραγούδι εκτός. Μια ακόμη δύσκολη επιλογή είχε να κάνει με τραγούδια όπως “And then there was silence”, “Sacred worlds” και “Wheel of time”. Τραγούδια που λατρεύουμε και έχουν ορχηστρικά μέρη. Τελικά διαλέξαμε τα δύο πρώτα.
ede544-011-MF webΤι έχει να προσφέρει η συλλογή σε έναν οπαδό του συγκροτήματος, ο οποίος λογικά έχει όλους τους δίσκους σας;
Είτε έχει κάποιος όλους τους δίσκους ή ξεκινά τώρα να μας ακούει θα βρει τη συλλογή κάτι το εξαιρετικό για την συλλογή του. Επαναμιξάραμε όλα τα τραγούδια μας, ενώ κάποια τα ηχογραφήσαμε ξανά. Επίσης όποιος προτιμήσει να αγοράσει την deluxe, περιορισμένη, έκδοση θα βγει διπλά κερδισμένος, καθώς θα περιέχει ένα επιπλέον CD όπου μεταξύ άλλων θα έχει την ευκαιρία να ακούσει και τραγούδια από το πρώτο μας συγκρότημα που είχε τον τίτλο LUCIFER’S HERITAGE. Δεν κυκλοφορούμε απλά μια ακόμη συλλογή, αλλά ένα δίσκο που οι φίλοι μας θα ακούσουν κάτι διαφορετικό.
Τι ευχαριστήθηκες περισσότερο κατά την διάρκεια της προετοιμασίας της συλλογής;
Τραγούδια από τους δίσκους “Somewhere far beyond” και “Tales from the twilight world”. Τραγούδια που δεν παίζουμε πλέον συχνά στις συναυλίες μας και με πώρωσαν ακούγοντάς τα. Για παράδειγμα το “Somewhere far beyond”, φοβερό τραγούδι (γέλια). Και το “Journey through the dark”! Μακάρι να μπορούσαμε να βάλουμε περισσότερα τραγούδια στη συλλογή.
Ανέφερες πριν ότι στη συλλογή έχετε συμπεριλάβει τραγούδια από τους LUCIFER’S HERITAGE. Δεν φοβηθήκατε μια τέτοια κίνηση, μην χαλάσει το profile που έχετε χτίσει τόσα χρόνια;
(Γέλια). Ομολογώ ότι τότε ήμασταν στην ουσία παιδιά και το τελικό αποτέλεσμα ήταν ανάλογο. Όμως είναι κομμάτι της ιστορίας μας. Το πρώτο βήμα για να δημιουργηθούν οι BLIND GUARDIAN. Ήταν η πρώτη «δοκιμασία» μας (γέλια). Είμαστε περήφανοι για αυτά τα τραγούδια. Μπορεί να μεγαλώσαμε και να προοδεύσαμε σαν μουσικοί, έτσι θέλω να πιστεύω, αλλά δεν ξεχνάμε το παρελθόν μας.
ede544-014-MF webΗ συλλογή κυκλοφορεί από την παλιά σας δισκογραφική εταιρία Virgin. Πως προέκυψε κάτι τέτοιο; Ήταν κάποια υποχρέωση με το συμβόλαιο που είχατε;
Όχι καθόλου, το συμβόλαιο το είχαμε εξαντλήσει και δεν είχαμε καμία υποχρέωση απέναντί τους. Έχουμε όμως διατηρήσει άριστες σχέσεις μαζί τους και μια ημέρα μας πλησίασαν και μας πρότειναν να κυκλοφορήσουμε μια συλλογή. Εμείς από την άλλη πλευρά νιώσαμε ότι ήρθε η στιγμή μετά από εννέα δίσκους να φτιάξουμε την πρώτη, μεγάλη, συλλογή. Όπως σου απάντησα σε προηγούμενη ερώτηση δεν είναι απλά μια συλλογή!
Μιας και μπήκαμε στο τομέα των δισκογραφικών εταιριών, ξεκινήσατε την καριέρα σας σε μια μικρή και ασήμαντη γερμανική δισκογραφική εταιρία, την No Remorse records. Ξαφνικά μετά το “Tales of the twilight world” βρεθήκατε σε μια πολυεθνική εταιρία που θα ζήλευαν μεγαλύτερα σε φήμη συγκροτήματα. Επίσης η Virgin εκείνη την περίοδο δεν είχε metal συγκροτήματα και επέλεξε εσάς, που για να λέμε την μαύρη αλήθεια δεν παίζατε εμπορικό heavy metal. Οι στίχοι σας δεν ήταν για γυναίκες, μηχανές ή ανάλογα θέματα που τραβούσαν την προσοχή των πολυεθνικών. Πως τα καταφέρατε;
Ούτε εμείς έχουμε καταλάβει τι τους άρεσε τότε τόσο πολύ από μας ώστε να μας υπογράψουν. Όταν κυκλοφορήσαμε το “Tales of the twilight world” η No Remorse κήρυξε πτώχευση, γιατί είχε υπογράψει περισσότερα συγκροτήματα από όσα μπορούσε στην ουσία να διαχειριστεί. Όμως είχε κλείσει πριν λίγο καιρό συμφωνία διανομής με την Virgin και μετά την πτώχευση μας πλησίασαν και μας πρότειναν συμβόλαιο. Τους άρεσε η μουσική μας όπως και οι στίχοι που ήταν επηρεασμένοι από το χώρο του φανταστικού. Μας πίστεψαν και μας υποστήριξαν καθ’ όλη την διάρκεια της συνεργασίας μας και μας έδωσαν το ελεύθερο να συνθέσουμε την μουσική μας, χωρίς να μας θέσουν «περιορισμούς» για εμπορικούς λόγους, όπως σωστά ανέφερες. Περάσαμε υπέροχα με τα παιδιά της Virgin και τους ευχαριστούμε για όλα! Τους οφείλουμε πολλά και δεν το ξεχνάμε.
BlindGuardian2011a webΣτο δεύτερο δίσκο είχατε μια συμμετοχή έκπληξη, συγκεκριμένα στο τραγούδι “Valhalla”, αυτή του Kai Hansen, ο οποίος τότε είχε σπουδαία φήμη και μεγάλη επιτυχία. Κάτι που επαναλήφθηκε και στον επόμενο δίσκο. Πως προέκυψε η συνεργασία; Θεωρείς ότι βοήθησε η συμμετοχή του να γίνεται γνωστοί εκείνα τα χρόνια;
Τον γνωρίσαμε στο studio που δουλεύαμε στο Αμβούργο. Ήταν πολύ καλός φίλος με τον παραγωγό μας και συχνά τον βρίσκαμε να αράζει μαζί του. Έτσι γνωριστήκαμε και εμείς μαζί του και γίναμε πολύ καλοί φίλοι. Οπότε η συνεργασία μας στο “Valhalla” ήταν φυσικό επακόλουθο της φιλίας μας. Στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σου σίγουρα βοήθησε με τον τρόπο του, εξάλλου ήταν ο Kai Hansen των HELLOWEEN που ακόμα δεν είχε κυκλοφορήσει τον πρώτο δίσκο με τους GAMMA RAY. Λογικό οι θαυμαστές του να αναζητούσαν όπου έπαιζε μουσική ή τραγουδούσε.
Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι είστε από εκείνα τα συγκροτήματα που μπορούν να ισχυριστούν ότι η μουσική τους σημάδεψε μια γενιά metallers και επηρέασε νέα συγκροτήματα; Δεν είναι υπερβολή ότι η γενιά των 30αρηδων μεγάλωσε μαζί σας, με αποτέλεσμα να έχετε καταφέρει, παρά τις όποιες αλλαγές, να ακούνε τις νέες σας δουλειές μια συντριπτική πλειοψηφία των θαυμαστών που σας έμαθε και σας αγάπησε με δίσκους όπως “Somewhere far beyond” και “Imaginations from the other side”.
Είσαι ο δεύτερος συντάκτης που μου κάνει αυτή την ερώτηση, μέσα σε λίγες μέρες. Ειλικρινά δεν το είχα σκεφτεί ποτέ πριν μου κάνουν την ερώτηση. Η πιο γρήγορη απάντηση που μου έρχεται στο μυαλό είναι ένα μεγάλο «ευχαριστώ». Στο κόσμο που μας αγάπησε, στις δισκογραφικές εταιρίες που μας υποστήριξαν, στα μέσα για την αντιμετώπισή τους. Ήμασταν τέσσερις φίλοι που θέλαμε να παίξουμε τα δικά μας τραγούδια και να φτάσουμε με το συγκρότημα όσο πιο μακριά γίνεται. Να παίξουμε συναυλίες και να επισκεφτούμε χώρες που υπό άλλες συνθήκες δεν θα είχαμε την δυνατότητα. Το ότι βρήκε η δουλειά μας τόσο μεγάλη ανταπόκριση εκπλήρωσε σε μεγάλο βαθμό τα όνειρά μας. Ποτέ δεν φανταστήκαμε ότι θα φτάναμε ως αυτό το σημείο. Και έχει και συνέχεια (γέλια).
5917-001-MF webΑπό το σύνολο της δισκογραφίας σας, ποιον δίσκο θεωρείς ως το πιο σημαντικό. Προσωπική μου άποψη είναι ότι το “Somewhere far beyond” ήταν ο δίσκος που έδωσε μεγάλη ώθηση στην καριέρα σας.
Δύσκολο να επιλέξω κάποιο δίσκο, ο καθένας είναι σημαντικός για μένα για διαφορετικούς λόγους. Στο “Imaginations…” βελτιώσαμε πολύ τον ήχο μας και η μουσική προσωπικότητα του συγκροτήματος ήταν έντονη. Στο “Nightfall..” ασχοληθήκαμε με ένα βιβλίο που λατρεύουμε όλοι στο συγκρότημα και θέλαμε το τελικό αποτέλεσμα να ικανοποιεί πρώτα εμάς. Επίσης ήταν ο πρώτος concept δίσκος μας και ευτυχώς έμειναν όλοι ικανοποιημένοι. Όσον αφορά το “Somewhere far beyond” θα συμφωνήσω μαζί σου ότι ήταν ο δίσκος που έκανε αισθητή την παρουσία μας στα μουσικά δρώμενα. Αποκτήσαμε πολλούς φίλους με αποτέλεσμα να σχηματιστεί μια δυνατή βάση θαυμαστών, επίσης περιέχει μερικά από τα πιο γνωστά τραγούδια μας, όπως τα “Bard’s song”, το ομώνυμο και “Time what is time”. Ακόμα κι αν κάποιος δεν γουστάρει τη μουσική μας, γνωρίζει ότι το “Bard’s song – In the forest” είναι δικό μας τραγούδι.
Θα ήθελα να γυρίσουμε πολλά χρόνια πίσω στους πρώτους σας δίσκους και θα ήθελα να ρωτήσω αν μπήκατε ποτέ στην διαδικασία να ψάξετε για έναν τραγουδιστή, πιο εμπορικό, και ο Hansi να αφοσιωνόταν στο μπάσο.
Βέβαια, ήταν κάτι που είχε προτείνει από την αρχή και ο ίδιος να ψάξουμε για έναν «επαγγελματία» τραγουδιστή. Κάναμε ακροάσεις για τη θέση, αλλά δεν βρήκαμε κάποιον που να μας άρεσε ή που να πιστεύαμε ότι θα ταίριαζε στη μουσική μας και ευτυχώς καθιερώθηκε ο Hansi πίσω από το μικρόφωνο. Δεν μπορώ να φανταστώ τα τραγούδια μας χωρίς την φωνή του.
BlindGuardian2011b webΘυμάστε τι είδους τραγουδιστή ψάχνατε;
Λυπάμαι, δεν θυμάμαι καθόλου, έχουν περάσει τόσα χρόνια από τότε. Πάντως ακούσαμε διάφορους τραγουδιστές.
Πάμε λίγο στο μέλλον και ας μιλήσουμε για τους δίσκους που ετοιμάζεται. Πρώτα από όλα να μιλήσουμε για το ορχηστρικό, για το οποίο έχουμε μεγάλη αγωνία να ακούσουμε και το περιμένουμε μέσα στη χρονιά.
Η αλήθεια είναι δεν ξέρουμε αν θα κυκλοφορήσει φέτος (γέλια).
Τι εννοείς;
Έχουμε ξεκινήσει τις ηχογραφήσεις σε συνεργασία και με την συμφωνική ορχήστρα, ενώ ο πιο διάσημος Γερμανός συγγραφέας του fantasy, Markus Heitz, έχει σχεδόν ολοκληρώσει την ιστορία που θα “ντύσουμε” με την μουσική μας. Όμως προχωράμε με αργά βήματα, εξαιτίας του φορτωμένου προγράμματος μας και γιατί θέλουμε να είναι κάτι το εξαιρετικό. Επίσης παράλληλα προετοιμάζουμε και έναν, καθαρά, metal δίσκο. Όποιο τελειώσει πρώτο, θα κυκλοφορήσει και πρώτα. Μπορεί το 2012 να μην κυκλοφορήσουμε και τίποτα απολύτως! Δεν βιαζόμαστε, δουλεύουμε μεθοδικά και βελτιώνουμε συνέχεια τις ιδέες μας. Υπομονή λοιπόν φίλοι μου.
Πολλοί συνάδελφοι του Rock Hard θέλουν να σε ρωτήσω ποιες είναι οι προσδοκίες σου για την ταινία “The Hobbit” που ετοιμάζει ο Peter Jackson. Όπως φαίνεται η γνώμη σας είναι σημαντική σε ότι έχει να κάνει με Tolkien.
Με ότι έχω διαβάσει μέχρι στιγμής σε διάφορα, κινηματογραφικά sites και blogs είμαι πολύ επιφυλακτικός με το τελικό αποτέλεσμα. Διαβάζω για επιστροφή του Frodo, Legolas και αναρωτιέμαι που κολλάνε με το βιβλίο. Επίσης δεν μου αρέσει που θα γίνουν δύο ταινίες, αφού το βιβλίο είναι μικρό και θα μπορούσε να βγει σε μια ταινία.
blindguardian2010nΑν κατάλαβα καλά Marcus θα υπάρχει μια σχετική σύνδεση με το “Lord of the rings” και με τους χαρακτήρες που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο. Αμφιβάλλω αν τους βάλει στην κεντρική ιστορία του “The Hobbit”.
Μακάρι φίλε μου να έχεις δίκιο, γιατί πραγματικά αναρωτιέμαι για το αποτέλεσμα και περισσότερο απαισιόδοξος αισθάνομαι. Υπομονή μέχρι να την δούμε.
Το όνομα σας είχε αναφερθεί για την σύνθεση του soundtrack της τριλογίας, κάτι που δεν προχώρησε. Ο Hansi μου είχε αναφέρει ότι είχατε κάποιες ιδέες για τις συνθέσεις. Τελικά τι ισχύει και τι όχι με την όλη ιστορία.
Το όλο θέμα προέκυψε με ένα gallop που έκανε η παραγωγός ιστορία για το ποιος θα ήθελε να συνθέσει το soundtrack. Ξαφνικά οι περισσότερες απαντήσεις ήταν BLIND GUARDIAN. Οι υπεύθυνοι άρχισαν να αναρωτιούνται ποιοι είμαστε και έψαξαν να μας βρουν. Είχαμε μια πρώτη επαφή μαζί τους, αλλά δεν προχώρησαν οι συζητήσεις. Δεν υπήρξε καν ούτε μια πρόχειρη συμφωνία. Δεν επικοινώνησαν ξανά μαζί μας και εμείς δεν το κυνηγήσαμε, καθώς ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα θα σήμαινε το τέλος της metal καριέρας μας. Δεν θα είχαμε χρόνο να ασχοληθούμε με τίποτα άλλο.
blind-guardian-24726Και οι ιδέες που είχατε ετοιμάσει, σύμφωνα με τον Hansi;
Μην φανταστείς ότι γράψαμε τραγούδια, απλά σκόρπιες ιδέες που ποτέ δεν τις υλοποιήσαμε. Αλλά θα υπάρχουν στο ορχηστρικό δίσκο που ετοιμάζουμε. Δουλεμένες αυτή τη φορά και με την τελική τους μορφή.
Αυτό είναι ένα πολύ καλό νέο! Σε συνέχεια της κουβέντας μας γύρω από το “The Hobbit” θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα ακόμη σπουδαίο επίτευγμα σας. Έχετε καταφέρει να γίνετε μέρος της κληρονομιάς του Tolkien, με αποτέλεσμα οι απόψεις σας γύρω από το έργο του να έχουν βαρύτητα. Πως αισθάνεστε;
(Γέλια). Δεν ξέρω αν ο Tolkien ζούσε και άκουγε τη μουσική μας θα αισθανόταν ικανοποιημένος. Σαν συγκρότημα είμαστε φανατικοί με τα βιβλία του και αποτελούν πηγή έμπνευσης. Το ότι ο κόσμος μας υπολογίζει σαν μέρος της κληρονομιάς του μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους. Ελπίζω να παραμείνουμε άξιοι πρεσβευτές του!!.
Σειρά στις ερωτήσεις μου έχει το “A twist in the myth”. Από την πλειοψηφία θεωρείται ως η πιο αδύναμη στιγμή σας. Μετά από 5 χρόνια πιστεύεις ότι υπάρχει κάτι που θα αλλάζατε, για παράδειγμα αν είχατε την δυνατότητα να ξανά γράψετε το δίσκο θα υπήρχαν κάποια τραγούδια ή θα τα αφαιρούσατε τελείως από το tracklist;
Ήταν μια περίεργη κατάσταση για εμάς, καθώς για πρώτη φορά είχαμε αλλαγές στο line up και δεν έφυγε απλά ένας συνάδελφος, αλλά ένας πολύ καλός φίλος. Αυτό μας αποσυντόνισε αρκετά. Επίσης με την είσοδο του Frederik θεωρήσαμε ότι ήταν μια καλή στιγμή να διαφοροποιήσουμε λίγο το μουσικό μας ύφος. Δεν το θεωρώ ως την πιο αδύναμη μας στιγμή. Είναι ένας δίσκος που ηχογραφήθηκε υπό ιδιαίτερες συνθήκες. Δεν θα άλλαζα κάτι αν είχα την δυνατότητα.
blindguardian2010gΠως ήταν οι πρώτες ηχογραφήσεις χωρίς τον Thomen; Όπως σωστά ανέφερες ήσασταν πολλά χρόνια φίλοι.
Πολύ δύσκολο για μένα! Τον πρώτο καιρό που έμπαινα στο studio είχα την αίσθηση ότι θα δω πίσω από τα drums τον Thomen και θα ξεκινήσουμε τις πλάκες μας και χαβαλέ που ήταν στο ημερήσιο πρόγραμμα. Όμως και ο Frederik δεν χρειάστηκε πολύ χρόνο για να εξοικειωθεί μαζί μας και να μπει σε ανάλογο κλίμα.  
Τώρα τελευταία έχει γίνει μόδα στο metal συγκροτήματα να παίζουν στις συναυλίες τους ολόκληρο δίσκο, συνήθως τον πιο πετυχημένο ή πιο γνωστό. Για παράδειγμα o Jon Oliva θα παίξει το “Hall of the mountain king” και οι METALLICA το ομώνυμο. Θα μπαίνατε σε μια τέτοια διαδικασία;
Κατηγορηματικά όχι! Πολλοί θαυμαστές μέσω του internet ή των συναυλιών μας ζητάνε να παίξουμε ιδιαίτερα το “Nightfall in middle earth”, με τις εισαγωγές και τα intro που έχει. Ποιο το νόημα να δεις μια συναυλία όταν ξέρεις από την αρχή το setlist. Χάνεται το πλεονέκτημα της έκπληξης. Εμένα μου αρέσει να πηγαίνω σε μια συναυλία και το συγκρότημα να με ξαφνιάζει με τις επιλογές του. Όσες φορές τέθηκε σαν θέμα συζήτησης ανάμεσα στο συγκρότημα δεν ασχοληθήκαμε σοβαρά. Εγώ τουλάχιστον είμαι αρνητικός.
blind-guardian-24729Ένα ακόμη σημείο αναφοράς στην πετυχημένη καριέρα σας είναι το festival που διοργανώσατε και γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Κανένα συγκρότημα δεν το είχε επιχειρήσει ξανά. Σας παίδεψε η όλη διοργάνωση;
Στην αρχή μας φάνηκε κάτι που θα μπορούσαμε να τα βγάλουμε πέρα. Ο υπεύθυνος για τις συναυλίες μας είχε αναλάβει το οργανωτικό κομμάτι και εμείς απλά θα προετοιμαζόμασταν για την εμφάνισή μας. Όμως μέρα με τη μέρα προέκυπταν προβλήματα, με αποτέλεσμα όλοι μας να ασχολούμαστε με την οργάνωση. Ποια θα ήταν τα συγκροτήματα που θα έπαιζαν, που θα έμεναν οι θεατές, τα μαγαζιά που θα ήταν εντός χώρου, η διαμόρφωση του συναυλιακού χώρου και των παρασκηνίων. Χάσαμε αρκετές ώρες ύπνου.
Υπάρχει ενδεχόμενο να το επαναλάβετε (γιατί με Φραγκίσκο αναμένουμε την στιγμή);
Το έχουμε στο μυαλό μας. Πρώτα πρέπει να βρούμε χρόνο για να ασχοληθούμε, τον κατάλληλο χώρο για να γίνει και φυσικά έναν πολύ καλό δίσκο για να το διοργανώσουμε. Την πρώτη φορά το κάναμε για να ηχογραφήσουμε ένα live δίσκο, με όσα περισσότερα τραγούδια γινόταν. Οπότε η λύση ενός δικού μας festival ήταν η καλύτερη.
Blind-Guardian---The-Lucifers-Heritage-Demos-Front-Cover-10399Σαν μουσικοί έχετε συμμετάσχει σε δίσκους άλλων συγκροτημάτων, ειδικά ο Hansi και γενικά είστε ένα συγκρότημα με πολλούς φίλους. Έχετε σκεφτεί το ενδεχόμενο να ηχογραφήσετε ένα δίσκο με συμμετοχές φίλων – μουσικών;
Πολύ δύσκολο να γίνει. Δύσκολο, επειδή δεν μπορείς να προγραμματίσεις τόσους μουσικούς να έρθουν στο studio. Από την άλλη πρέπει να γράψουμε τραγούδια που να ταιριάζουν σε όλους τους τραγουδιστές που θα μας κάνουν την τιμή να έρθουν.
Διαθέτετε ένα δικό σας studio, σπουδαίο πλεονέκτημα για κάθε συγκρότημα, στο οποίο πολλά γνωστά ονόματα έχουν ηχογραφήσει τις δουλειές τους. Ήσουν ποτέ παρών σε κάποια και μάλιστα να έχεις βρεθεί στη θέση να δώσεις συμβουλές σε νεότερους μουσικούς;
Ναι έχω βρεθεί κατά την διάρκεια των ηχογραφήσεων, αλλά σπάνια δίνω συμβουλές. Δεν θέλω να επηρεαστούν από μένα, πρέπει να σταθούν στα δικά τους πόδια και να αφήσουν το μουσικό ένστικτο να τους καθοδηγήσει. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια πίεση στα νέα συγκροτήματα για άμεση επιτυχία, με αποτέλεσμα να μην διαθέτουν καθαρό μυαλό. Δεν χρειάζεται πίεση. Αν δεν πετύχεις στο πρώτο δίσκο, δεν τέλειωσε ο κόσμος. Υπάρχει και ο δεύτερος και ο τρίτος, πρέπει οι δισκογραφικές να αφήσουν ελεύθερα τα συγκροτήματα και να μην τα πιέζουν συνεχώς.
Blind Guardian3Ένα από τα ισχυρά ατού της μουσικής σας είναι ο ιδανικός συνδυασμός με τον Andre, δημιουργώντας ένα δυνατό κιθαριστικό δίδυμο. Πως δέσατε στην αρχή;
Απλή απάντηση, κατανομή ρόλων (γέλια)! Εμένα πάντα μου άρεσε η ρυθμική κιθάρα και στον Andre η lead. Δεν μπλέχτηκε ποτέ ο ένας στα πόδια του άλλου. Έχοντας στο μυαλό μας τα εξαιρετικά δίδυμα που είχαν οι THIN LIZZY (σ.σ. ένας ακόμη μουσικός που παραδέχεται το μεγαλείο τους) και με πολλές πρόβες αποκτήσαμε μια ισορροπία και ταυτότητα.
Στη πορεία σας μέχρι τώρα έχετε καταφέρει να σημαδέψετε μια γενιά, να είστε πηγή έμπνευσης για πολλά συγκροτήματα, να έχετε συνθέσει τραγούδια που τα ξέρουν ακόμα και metallers που δεν είναι θαυμαστές σας, έχετε οργανώσει δικό σας festival, έχετε το δικό σας studio και αποτελείτε μέρος της κληρονομιάς ενός μεγάλου συγγραφέα. Τι άλλο υπάρχει για να πετύχετε;
Δεν έχουμε γράψει τον καλύτερο δίσκο στην ιστορία του metal (γέλια)!!! Υπάρχουν ακόμα στόχοι, να παίξουμε σε χώρες που δεν έχουμε επισκεφτεί μέχρι στιγμής, να ηχογραφήσουμε δίσκους πρόκληση για εμάς, όπως το ορχηστρικό που ετοιμάζουμε. Πιστεύω ότι θα σας εκπλήξουμε ευχάριστα.
Marcus κάπου εδώ φτάσαμε στο τέλος, ελπίζω μέσα στο χρόνο να κυκλοφορήσετε νέο δίσκο ώστε να τα ξανά πούμε.
Ευχαριστώ πολύ για την στήριξή σας. Η Ελλάδα ήταν και θα είναι μια σημαντική χώρα για τους BLIND GUARDIAN. Μας στηρίξατε σε εποχές που ήμασταν γνωστοί μόνο σε 2-3 χώρες και δεν το ξεχνάμε. Κάθε φορά που ερχόμαστε για συναυλία είναι σαν να παίζουμε σπίτι μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και θα τα πούμε γρήγορα από κοντά.

Παναγιώτης Δημητρόπουλος

http://www.blind-guardian.com/

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

•    “Battalions of fear” (1988)
•    “Follow the blind” (1989)
•    “Tales from the twilight world” (1990)
•    “Somewhere far beyond” (1992)
•    “Imaginations from the other side” (1995)
•    “Nightfall in middle earth” (1998)
•    “A night at the opera” (2002)
•    “A twist in the myth” (2006)
•    “At the edge of time” (2010)

LINE UP

•    Hansi Kursch (φωνητικά)
•    Andre Olbrich (lead κιθάρες)
•    Marcus Siepen (rhythm κιθάρες)
•    Frederik Ehmke (ντραμς)

 

 

 
 
    
    

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

INTELLIGENT MUSIC PROJECT (Milen Vrabevski)

23 Οκτωβρίου, 2020 - 12:45 Σάκης Νίκας

“Music is intelligence” Ο Milen Vrabevski είναι ένας Βούλγαρος συνθέτης, μουσικός, παραγωγός και ο ιθύνων νους πίσω από το INTELLIGENT MUSIC PROJECT στο οποίο συμμετέχουν διάσημοι μουσικοί όπως...

[περισσότερα]

JOHN PETRUCCI interview

21 Οκτωβρίου, 2020 - 02:30 Σάκης Φράγκος

“Instrumental experiments” Έχω μιλήσει με πρώην και νυν μέλη των DREAM THEATER, αμέτρητες φορές. Για κάθε στούντιο άλμπουμ από το “Falling into infinity”, σε κάθε ζωντανή τους εμφάνιση, για κάθε...

[περισσότερα]

SACRED OUTCRY interview (Γιώργος Απαλοδήμας)

15 Οκτωβρίου, 2020 - 10:00 Δημήτρης Τσέλλος

“Feel the anger, feel the pain, hear the sacred outcry!” Οι Έλληνες SACRED OUTCRY «τάραξαν τα νερά» του επικού power metal στην χώρα μας με το εκπληκτικό ντεμπούτο τους, “Damned for all time...

[περισσότερα]

JUDICATOR interview (John Yelland)

13 Οκτωβρίου, 2020 - 09:30 Δημήτρης Τσέλλος

“O stavros nika, oh let there be light!” Οι Αμερικάνοι JUDICATOR, κυκλοφόρησαν φέτος μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της χρονιάς, το άλμπουμ “Let there be nothing”. Ή τουλάχιστον έκπληξη για...

[περισσότερα]

Δείτε ολόκληρο το Instagram Chat με τον Matt Barlow (ASHES OF ARES, SCHAFFER / BARLOW PROJECT, ex-ICED EARTH)

6 Οκτωβρίου, 2020 - 01:15 Σάκης Φράγκος

Την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, ο Σάκης Φράγκος έκανε ένα Instagram Live Chat μέσα από τη σελίδα του Rock Hard με καλεσμένο τον Matt Barlow τραγουδιστή των ASHES OF ARES, SCHAFFER / BARLOW PROJECT,...

[περισσότερα]