REDEYE CARAVAN interview

15 Μαίου, 2020 - 01:45

«Ταξίδι στην Άγρια Δύση»

Όταν μου δόθηκε το άλμπουμ των REDEYE CARAVAN ήμουν δύσπιστος, μέχρι να τελειώσει η πρώτη εισαγωγή. Μετά καθηλώθηκα Ένα τίμιο άλμπουμ με στοιχεία country, κινηματογραφικά, bluegrass και μια μαγευτική ατμόσφαιρα, που με οδήγησε να ρωτήσω κάποια πράγματα αυτό το νέο σχήμα με τον πολύ ενδιαφέροντα ήχο για τα Ελληνικά δεδομένα. Τρώγοντας φασόλια με λαρδί και πίνοντας φτηνό καφέ, μιλάμε γύρω από την εικονική φωτιά για το καραβάνι «με τα κόκκινα μάτια», λίγο  πριν ξεκινήσει το δρόμο για την «Δύση»

Πείτε λίγα λόγια στον κόσμο για την ιστορία των μελών σας. Που παίζατε πριν και πως συναντηθήκατε και ξεκινήσατε τους REDEYE CARAVAN;
Γεια σας και σας χιλιοευχαριστούμε για την φιλοξενία! Γνωριζόμαστε πολλά χρόνια και είμαστε φίλοι! Παίζαμε και παίζουμε παρέα και σε άλλα σχήματα και στην ουσία η μουσική είναι αυτή που μας ένωσε!
 
Πόσο εύκολο ήταν να βρεθεί η κατάλληλη ομάδα μουσικών για να ασχοληθεί με ένα είδος που στην Ελλάδα αποτελεί «μειονότητα»
Η μουσική μας προέκυψε αυθόρμητα! Απλά έχοντας κάποιες ιδέες και προχωρώντας ένα βήμα τη φορά,  φτάσαμε σ’ αυτό το ηχόχρωμα! Τίποτα δεν ήταν προκαθορισμένο. Οι ιστορίες που εξιστορούμε δίνουν τη βάση και οι μελωδίες ντύνουν τις ιστορίες αυτές!
 
Το όνομα πώς προέκυψε;
Το όνομά μας ήταν μια έμπνευση των Βαλάντη και Άκη αρχικά και φυσικά όλο το σχήμα, στη συνέχεια, το αγκάλιασε! «Redeye» ήταν, εκείνη την εποχή, ένας ευφημισμός για το ουίσκι καθώς επίσης και η ώρα αναχώρησης πολλών καραβανιών πριν ξημερώσει, για μακρινά ταξίδια και διαδρομές. «Caravan» επειδή η μουσική μας είναι το αποτέλεσμα της σύμπραξης επτά διαφορετικών προσωπικοτήτων.
 
Πόσο δύσκολο είναι για ένα σχήμα με τον ήχο σας, να βρει την θέση του στην Ελληνική σκηνή; Υπάρχει country rock σκηνή στην Ελλάδα και την Ευρώπη γενικότερα, πλην της Γερμανίας και της Μ. Βρετανίας;
Οι μουσικοί και το κοινό μπορεί να είναι μικρό σε αριθμό αλλά μεγάλο στην ψυχή! Υπάρχουν σχήματα όπως εμείς στον ευρύτερο ήχο του folk! Τίποτα δεν είναι δύσκολο! Για εμάς ένα πράγμα είχε, έχει και θα έχει σημασία! Να πούμε τις ιστορίες μας και να τις μοιραστούμε με αυτούς και αυτές που θέλουν να ταξιδέψουν μαζί μας στον κόσμο που έχουμε χτίσει και θα συνεχίσουμε να επεκτείνουμε δίσκο με τον δίσκο!
 

Ποιους μουσικούς θα χαρακτηρίζατε ως επιρροές σας;

Η λίστα όπως καταλαβαίνετε είναι τεράστια! Πάντως σίγουρα ανάμεσα στις επιρροές μας θα βρείτε τους GRAVEYARD TRAIN, THE DEAD SOUTH, THE STEELDRIVERS, τον Wilf Carter και άλλους πολλούς καλλιτέχνες του σήμερα ή παλαιότερους!
 
Παρακολουθείτε την εξέλιξη του ήχου σήμερα με το Southern Rock και το country rock να συγχωνεύονται μέσα από τον ήχο σχημάτων σαν τους BLACKBERRY SMOKE, CADILAC THREE. Πιστεύετε ότι ανήκετε σε αυτή τη γενιά ή είστε πιο κοντά στον παραδοσιακό Country & Western ήχο; Από το άλμπουμ θα έλεγα ότι για εμένα είστε πολύ πιο κοντά στον παραδοσιακό ήχο όπως οι ASLEEP AT THE WHEEL, ALABAMA, Charlie Daniels Band, George Strait, Merle Haggard και με αρκετά bluegrass στοιχεία που σπανίζουν σε Ελληνικό σχήμα.
Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε ξεκάθαρη γνώμη πάνω σε μία τέτοιου είδους «κατάταξη»! Είναι ιδιώματα και μουσικές που ευχαριστιόμαστε ν’ ακούμε, να τις γνωρίζουμε μέρα με τη μέρα όλο και καλύτερα/περισσότερο κι ασφαλώς μας ενδιαφέρει η ιστορία κι η εξέλιξη του ήχου αυτού. Ως προς το Καραβάνι, όμως, προσπαθούμε απλά να γράψουμε αυτό που θα εξυπηρετήσει την ιστορία που έχουμε κάθε φορά να πούμε και να μεταφέρουμε τον ακροατή μέσα στην ατμόσφαιρα που δημιουργούμε. Το αποτέλεσμα είναι εντελώς πηγαίο και οι επιρροές μας υποδόρια χρωματίζουν λιγάκι παραπάνω τον τελικό μας πίνακα!
 
Τα τραγούδια για το άλμπουμ πως ηχογραφήθηκαν; Τζαμάρισμα ή φέρνει κάποιος τις συνθέσεις έτοιμες;
Η διαδικασία είναι πάντα η ίδια: ο Άκης φέρνει τις ιδέες μαζί με κάποιες φωνητικές μελωδίες, ο Βαλάντης γράφει τους στίχους και ο Πάνος ενορχηστρώνει τις ιδέες αυτές! Η Ελένη, ο Θάνος, ο Στέφανος και ο Πάρης θα δώσουν την τελική μορφή!
Όλες οι ηχογραφήσεις, μίξη και mastering έγιναν στο στούντιο του Πάνου (Saint George Studio) στη Βοιωτία!
 
Το βιολί και η φυσαρμόνικα παίζουν σημαντικό ρόλο στον ήχο σας, ειδικά το βιολί. Πόσο δύσκολο ήταν να βρείτε μουσικό με τις επιρροές σας και τις καταβολές σας, που να παίζει βιολί στη χώρα μας;
Και ο Στέφανος και ο Θάνος ήξεραν εξ αρχής τι ήθελαν και έπρεπε να παίξουν! Είχαμε τη χαρά και την τύχη να γνωριζόμαστε πριν τον σχηματισμό της μπάντας, οπότε ο σχηματισμός ήταν… εύκολος! Εν τέλει, όλοι ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να βγει το ηχόχρωμα που έχουμε στο κεφάλι μας.
 
Η μουσική σας είναι στημένη θα έλεγα κινηματογραφικά. Υπήρχε κάποια τέτοια πρόθεση;
Έγινε αυθόρμητα! Ο τρόπος που γράφουμε είναι τέτοιος που μας οδηγεί σ’ αυτό το αποτέλεσμα! Συζητάμε τις ιστορίες για τους ήρωες και τις ηρωίδες των τραγουδιών μας όλοι μαζί και σιγά σιγά το τραγούδι παίρνει σάρκα και οστά!
 

Περιγράψτε τον ιδανικό τρόπο να ακούσει κανείς το άλμπουμ σας και το ιδανικό (για εσάς) ποτό να συνοδεύσει την ακρόαση του.

Σβήστε τα φώτα! Ανοίξτε ένα μπουκάλι bourbon και βάλτε ένα δύο ποτηράκια! Αφήστε τη μουσική να σας ταξιδέψει εκεί που ταξιδεύει και εμάς καθώς τα γράφουμε!
 
Τί εμπνέει ένα country / southern σχήμα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη του 2020 να συνθέτει τραγούδια; Στιχουργικά από που εμπνέεστε;
Βιβλία, ταινίες, μουσική, comics και μπόλικη φαντασία! Η pop κουλτούρα είναι τεράστια και οι θεματικές για τις οποίες μπορούμε να μιλήσουμε και να εντάξουμε είναι ατελείωτες! Αυτά είναι τα εργαλεία μας! Νιώθουμε σημαντικό να χτίσουμε έναν κόσμο όπως τον έχουμε μέσα μας!
 
Το εξώφυλλο έχει ξεκάθαρες αναφορές στην Αμερικάνικη παράδοση, ποιος είναι υπεύθυνος για αυτό;
Υπεύθυνος για το εξώφυλλο είναι ο Κωνσταντίνος Αδαμόπουλος, καταπληκτικός ζωγράφος και φίλος μας! Έδωσε χρώμα και εικόνα στον ήχο μας! Το εξώφυλλο μπορεί να ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως, κύριο θέμα όμως, όπως και σε πολλά από τα κομμάτια μας, είναι ο κύκλος, το αναπόφευκτο κι η αντιμετώπιση των χαρακτήρων απέναντί του. 
 
Ποια τραγούδια θα ξεχωρίζατε από το άλμπουμ; Εγώ ξεχώρισα τα “Banshee”, “At gallows end”.
Αυτό όπως καταλαβαίνετε είναι πάρα πολύ δύσκολο για εμάς! Όλα τα κομμάτια τα δουλέψαμε με πολύ μεράκι γιατί θέλαμε να ‘ναι τέλεια, κυρίως για εμάς τους ίδιους. Πλέον κουβαλάνε, όχι μόνο τις ιστορίες που αφηγούνται, αλλά κι όλα όσα έγιναν στη διαδικασία σύνθεσης και ηχογράφησής τους…
 
Αναφέρετε ότι στις ζωντανές σας εμφανίσεις παρουσιάζετε ένα πρόγραμμα μιας ώρας. Επιλέγετε και κάποιες διασκευές ή απλά τραβάτε τα τραγούδια σε μορφή αυτοσχεδιασμού;
Όταν τελειώσει όλη αυτή η δύσκολη συγκυρία θα συνεχίσουμε την προετοιμασία για την παρουσίαση του δίσκου! Αγαπάμε τον αυτοσχεδιασμό, αλλά η αλήθεια είναι πως με το Καραβάνι θέλουμε να είμαστε ακριβείς όπως και το OST μιας ταινίας εποχής, ώστε να ταξιδεύουμε παράλληλα με τον ακροατή αλλά και τον δίσκο. Τελικά θ’ ανακαλύψουμε πως ο χρόνος μετράει διαφορετικά όταν μπαίνεις σε έναν άλλο, παράλληλο κόσμο!
 
Που θα μπορούσε να δει κανείς τους REDEYE CARAVAN να παρουσιάζουν τη μουσική τους; Μαγαζιά, συναυλίες, φεστιβάλ;
Παντού! Όπου υπάρχει όρεξη και άνθρωποι που μας τιμούν με την αγάπη τους! Τα Καραβάνια δεν έχουν τέτοια “κολλήματα”!
 

Ακούγοντας το άλμπουμ μου ήρθε στο μυαλό εκτός των spaghetti western και western γενικότερα, σειρές σαν το “Hell on wheels”. Δεν ξέρω αν το έχετε δει και πόσο πιστεύετε ότι τέτοιες σειρές βοηθάνε τον Ευρωπαίο να έρθει πιο κοντά σε μουσική σαν τη δική σας;

Καταπληκτική σειρά όπως και πολλές άλλες! Με την άνθιση που γνωρίζουν οι σειρές τα τελευταία χρόνια, σίγουρα έχουμε όλοι πάρει μυρωδιές από μέρη κι εποχές πολύ διαφορετικά απ’ αυτά που ζούμε. Στιχουργικά, επίσης, το Twilight Zone και οι Ιστορίες από την Κρύπτη είναι πολύ κοντά στην ψυχοσύνθεση των κομματιών μας! Γενικά, πάντως, υπάρχουν τόσο καλά σχήματα που υποστηρίζουν τον ήχο αυτό παντού στον κόσμο κι ας έχουν και μικρότερη απήχηση! Στη μουσική μετράει η ψυχή και όχι οι αριθμοί!
 
Η country μουσική και οι hillbillies γενικότερα έχουν κατηγοριοποιηθεί από τον μέσο Ευρωπαίο και Βόρειο Αμερικάνο, ως μουσική συντηρητική και οπισθοδρομική. Σας προβλημάτισε αυτό, όταν αποφασίσετε να προχωρήσετε με την κυκλοφορά του άλμπουμ;
Ποτέ δε δίναμε σημασία στα “κλισέ”! Σημασία έχει τι έχεις να πεις! Εμείς παρουσιάζουμε ιστορίες γεμάτες πόνο, χαρά, φαντασία και ταυτιζόμαστε με τους ήρωες που χτίζουμε!
 
Εν μέσω κορονοϊού, με την Αθήνα έρημη, ποια τραγούδια θα διαλέγατε για soundtrack περιήγησης στην άδεια πόλη;
Αν είχαμε να διαλέξουμε κάποια δικά μας λογικά το “The Descent” ή το “El Muerto”. Από άλλους καλλιτέχνες το “End of the World” των GRAVEYARD TRAIN. Για τους λάτρεις των κλασικών rpg παιχνιδιών, πάντως, μάλλον η παλιά, κλασική τζαζ είναι μονόδρομος για κάτι τέτοιο! (βλέπε fallout).
 
Υπάρχουν κάποιες ιδέες για προώθηση της μουσικής σας; Πόσο πιστεύετε θα σας δυσκολέψει η υπάρχουσα κατάσταση;
Συνεργαζόμαστε καιρό τώρα πια με την Angels PR και τα παιδιά έχουν κάνει καταπληκτική δουλειά γιατί αγαπούν αυτό που κάνουμε! Η υπάρχουσα κατάσταση μας ταλαιπωρεί κι εμάς όπως και όλους αλλά σημασία έχει να σκεφτόμαστε θετικά κι όσο γίνεται εποικοδομητικά: εμείς, πχ, εκμεταλλευόμαστε αυτή τη δυσκολία για να ετοιμάσουμε τον δεύτερο δίσκο μας!
 
Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι; Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.
Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε από την καρδιά μας για την πολύ ωραία μας κουβέντα! Ελπίζουμε να την συνεχίσουμε και από κοντά στο σύντομο μέλλον! Σας ευχόμαστε υγεία και καλή δύναμη στο δύσκολο έργο που κάνετε!
Υγεία και δύναμη σε όλους και όλες από καρδιάς!
Στέλιος Μπασμπαγιάννης 

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

ZANPANZAR interview (Shargaz Isidor)

17 Ιουλίου, 2020 - 06:30 Θανάσης Μπόγρης

“Billy Idol goes… Black metal” Οι ZANPANZAR μας έρχονται από τη Στουτγκάρδη της νότιας Γερμανίας και παίζουν black metal. Αυτό τον καιρό ετοιμάζουν το ντεμπούτο τους και αφού ακούσαμε το “Urgewalt...

[περισσότερα]

Δείτε ολόκληρο το Instagram Chat με τον Ralf Scheepers (PRIMAL FEAR)

13 Ιουλίου, 2020 - 17:00 Σάκης Φράγκος

Την Πέμπτη 2 Ιουλίου, ο Σάκης Φράγκος έκανε ένα Instagram Live Chat μέσα από τη σελίδα του Rock Hard με καλεσμένο τον τραγουδιστή των PRIMAL FEAR, Ralf Scheepers. Δείτε ολόκληρο το video αυτής...

[περισσότερα]

Δείτε ολόκληρο το Instagram Chat με τον Donnie Van Stavern (RIOT V)

13 Ιουλίου, 2020 - 16:45 Σάκης Φράγκος

Την Παρασκευή 19 Ιουνίου, ο Σάκης Φράγκος έκανε ένα Instagram Live Chat μέσα από τη σελίδα του Rock Hard με καλεσμένο τον μπασίστα των RIOT V, Donnie Van Stavern. Δείτε ολόκληρο το video...

[περισσότερα]

OzNor interview

7 Ιουλίου, 2020 - 03:00 Σάκης Φράγκος

“Magyar stormbringer” Ο Norbert Ozogány είναι ένας Ούγγρος καλλιτέχνης, που κυκλοφόρησε τους τελευταίους μήνες το full length instrumental άλμπουμ, “Stormbringer” και το EP “Shattered illusions”....

[περισσότερα]

FOVITRON interview

7 Ιουλίου, 2020 - 01:30 Γιάννης Σαββίδης

“Altar of symphonic black metal” Οι Αθηναίοι FOVITRON, αφού μας συστήθηκαν μουσικά, έπρεπε να μας συστηθούν και λεκτικά. Οι ανερχόμενοι Blacksters από την Αθήνα, έπειτα από την παρουσίαση του “...

[περισσότερα]