SCAR OF THE SUN interview

25 Ιανουαρίου, 2012 - 23:00

“Ode to success”

Λίγες μέρες μετά το πολύ επιτυχημένο support στους FIREWIND, επικοινωνήσαμε με τον τραγουδιστή και ιδρυτή των SCAR OF THE SUN, Terry Nikas, για να μιλήσουμε για το ντεμπούτο τους, “A series of unfortunate concurrencies”, για την επερχόμενη περιοδεία τους με τους RAGE και πολλά άλλα ενδιαφέροντα…

Το άλμπουμ σας έχει κυκλοφορήσει ήδη εδώ και μερικούς μήνες. Ποια είναι η ανταπόκριση που έχετε από τον κόσμο;
Ευχαριστούμε καταρχήν για τη φιλοξενία. Η ανταπόκριση που έχουμε μέχρι τώρα είναι πάρα πολύ θετική όσον αφορά τις κριτικές τουλάχιστον, γιατί από πωλήσεις δεν έχουμε ακόμα καθαρή εικόνα. Αυτό τον καιρό περιμένουμε να μάθουμε, καθώς οι εταιρίες όπως ξέρεις στέλνουν αναφορά ανά εξάμηνο, και εμείς μόλις φτάσαμε στους 6 μήνες από τη κυκλοφορία. Ότι ξέρουμε μέχρι τώρα είναι ενθαρρυντικό, ειδικά σε μια εποχή που οι πωλήσεις έχουν καταβαραθρωθεί, αλλά για να πουλάς απαιτούνται πολλά live κι εμείς δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση.  
Από κριτικές πήγαμε ανέλπιστα καλά, υπήρχαν πολλές καλές και κάποιες από αυτές ήταν απίστευτες! Ειπώθηκαν πράγματα άκρως τιμητικά για μας από σημαντικά έντυπα της Νορβηγίας, της Ολλανδίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Αμερικής και του Καναδά και είχαμε την τιμή να είμαστε και η μπάντα του μήνα σε ένα μεγάλο ραδιοφωνικό σταθμό του Άμστερνταμ στην Ολλανδία. Όπως καταλαβαίνεις είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι! Φυσικά υπήρχαν και μερικές αρνητικές κριτικές, αλλά ήταν ισχνότατη μειοψηφία και ήταν αναμενόμενο να υπάρχουν και τέτοιες.

Είστε ένα γκρουπ που έχει πολύ έντονη δραστηριότητα στις ζωντανές εμφανίσεις. Μπορείς να μας πεις ποιες από αυτές θεωρείς πιο σημαντικές και ποιες ήταν οι εμπειρίες σας παίζοντας με αυτά τα ονόματα;
Θα ξεχωρίσω δυο εμφανίσεις μας σαν τις πιο σημαντικές ως τώρα. Η πρώτη φορά που παίξαμε εκτός Ελλάδας και συγκεκριμένα στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας, ανοίγοντας για τους INSOMNIUM και τους DARK TRANQUILLITY είναι η μια από αυτές. Πέρα από το ότι ήταν η πρώτη φορά μας έξω, η αντίδραση του κόσμου ήταν απίστευτη και ενώ το άλμπουμ μας δεν είχε κυκλοφορήσει ακόμα! Η δεύτερη και πιο συγκινητική, ήταν η εμφάνιση μας πριν λίγες ημέρες, ανοίγοντας για τους FIREWIND στο Fuzz! Δε πιστεύαμε στα μάτια μας με τις αντιδράσεις του κόσμου! Τραγουδούσαν τους στίχους, συμμετείχαν ενεργά, χτυπιόταν από την αρχή μέχρι το τέλος, και είδαμε ακόμα και mosh pit σε live μας, όχι και τόσο αναμενόμενο σε ατμοσφαιρικό metal live!
Πέρα από αυτό το live όμως δεν μπορώ να μη ξεχωρίσω και την παρουσία μας στο Rockwave του 2009, όπως και το support στους PARADISE LOST. Ήταν για μας πάρα πολύ σημαντικά live και το καταευχαριστηθήκαμε!

SOTS.2 webΕτοιμάζεστε να βγείτε ευρωπαϊκή περιοδεία με τους RAGE, τους COMMUNIC και τους TYR. Πες μας λεπτομέρειες για το πώς έγινε και τι περιμένετε από αυτήν την περιοδεία.
Μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ θεωρήσαμε δεδομένο το να βγούμε σε περιοδεία για την προώθηση του άλμπουμ. Κατά τη γνώμη μου όποιος θέλει να κάνει κάτι σοβαρό πρέπει να βγει έξω και να παίξει. Θέλει θυσίες, οικονομικές και προσωπικές αν θέλεις να προοδεύσεις. Ψάχνοντας για πακέτα tour βρήκαμε διάφορες προσφορές, τα περισσότερα πακέτα όμως ήταν πολύ διαφορετικά από το ύφος μας. Προσπαθήσαμε να μπούμε και σε κάποιο πακέτο σχετικό και δεν τα καταφέραμε, οπότε στη συνέχεια προέκυψε η προσφορά για το tour των RAGE και απλά το δεχτήκαμε. Δεν είμαστε κοντά στο ύφος τους βέβαια, αλλά το πακέτο συνολικά είναι πολύ καλό και καμία μπάντα δεν έχει σχέση με την άλλη. Αυτή είναι πρακτική που ακολουθούν τα booking agencies προκειμένου να προσελκύσουν περισσότερο και διαφορετικό κόσμο, οπότε και εμείς δεχτήκαμε.
Ο δίσκος σας είχε βοήθεια στην παραγωγή από τον Rhys Fulber, αλλά μεγάλο μέρος του έγινε κι από εσάς. Πόσο σας βοήθησε εκείνος και κατά πόσο θεωρείς ότι μπορεί να γίνει αξιοπρεπής παραγωγή σε ελληνικά studio;
Ο Rhys μας βοήθησε πάρα πολύ! Πριν ξεκινήσουμε τις ηχογραφήσεις συζητήσαμε τεχνικές λεπτομέρειες, μας έδωσε οδηγίες για το πώς θα ήθελε να ηχογραφήσουμε όλα τα όργανα και τα κάναμε όπως μας είπε. Δοκιμάσαμε μικρόφωνα, του στείλαμε δείγματα, επέλεξε αυτά που του έκαναν και γενικά είχαμε ένα μεγάλο πάρε-δώσε, μια που η δουλειά έγινε εξ αποστάσεως. Πρέπει να σημειώσω ότι το υλικό μας του άρεσε πάρα πολύ και γι αυτό έθεσε εξ αρχής τον όρο να μπορεί να επέμβει στη μουσική μας, πράγμα που προφανώς θέλαμε και εμείς. Δούλεψε έξτρα σε θέματα ηλεκτρονικών ήχων, πρόσθεσε πλήκτρα, άλλαξε ήχους και έκανε επεμβάσεις και στην ενορχήστρωση. Θέλαμε να κάνουμε ένα mainstream metal δίσκο και οι επεμβάσεις του ήταν τέτοιες που πήγαν το αποτέλεσμα εκεί, μια που ο Rhys έχει φοβερή αισθητική και σχετική εμπειρία.
Στην Ελλάδα έχουμε καλά studios και εξοπλισμό και τελευταία φτιάχνει και το θέμα των ηχοληπτών που ήταν πάντα το πρόβλημα. Η εμπειρία των μεγαλυτέρων μπαντών σε παραγωγές στο εξωτερικό έφερε και εδώ σιγά-σιγά την βελτίωση. Έχουμε πολύ καλό επίπεδο, απλά ακόμα το να κάνεις παράγωγη, μίξη και mastering έξω λειτουργεί σαν θετικό credit, κυρίως για τους ξένους οι οποίοι δυστυχώς έχουν μια αρνητική προκατάληψη προς τους Έλληνες.

SOTS.3 webΕκτός από την παραγωγή, ο Fulber ασχολήθηκε και με τη μίξη, ενώ το mastering έκανε άλλο ένα μεγάλο όνομα του χώρου, ο Greg Reely. Πως ήρθατε σε επαφή με αυτούς; Ήταν οι πρώτες σας επιλογές επειδή έχουν δουλέψει με σχήματα που έχετε παρόμοιο ήχο;
Ο Rhys Fulber είναι ένας high profile παραγωγός με ένα τεράστιο βιογραφικό, με ονόματα μέσα και έξω από το metal. Επειδή αφενός παρακολουθούμε χρόνια τη σκηνή, αφετέρου επειδή τυχαίνει να είμαι επαγγελματίας ηχολήπτης γνώριζα σε βάθος τη δουλειά του. Το βασικό για μας ήταν να βρούμε έναν παραγωγό ο οποίος θα μπορούσε να χειριστεί με επιτυχία τα πολλά είδη που αναμιγνύουμε στη μουσική μας. Heavy κιθάρες, πολλά και μοντέρνα πλήκτρα και mainstream φωνητικές γραμμές. Δεν είναι εύκολο να δουλέψουν μαζί αν δεν «το έχει» ο παραγωγός. Ο Rhys έχει κάνει τέτοιες δουλειές στο παρελθόν, τόσο με τους PARADISE LOST, όσο και με τους FEAR FACTORY μεταξύ άλλων, που πάντα διακρίνονταν για τις παράγωγες τους. Ήταν η πρώτη μας επιλογή και άπιαστο όνειρο αρχικά. Αφού όμως ήρθαμε σε επαφή μαζί του και του άρεσε η μουσική μας πολύ, μετά ήταν εύκολα τα πράγματα. Σε επαφή ήρθαμε μέσο του management του, όπου απευθυνθήκαμε και στη συνέχεια αυτοί μας έφεραν σε επαφή μαζί του.

Στο ντεμπούτο σας, έχετε μία στρατιά από καλεσμένους. Σκοπεύετε να κάνετε κάτι παρόμοιο και στην επόμενη δουλειά σας; Πόσο βοήθησε το άλμπουμ το γεγονός ότι συμμετείχε ο Mikael Stanne, ο Bob Katsionis και οι υπόλοιποι;
Δε πρόκειται να έχουμε τόσους καλεσμένους στο επόμενο άλμπουμ μας. Σίγουρα θα συμμετέχει πάλι ο Bob, αφενός γιατί είναι ένας από τους καλύτερούς μας φίλους, αφετέρου γιατί του αρέσει πάρα πολύ αυτό που κάνουμε. Η αλήθεια είναι ότι στο πρώτο άλμπουμ απλά προέκυψε να έχουμε τόσους καλεσμένους, δεν το προσχεδιάσαμε. Μόνο ο Mikael Stanne ήταν κάτι που τέθηκε στο τραπέζι σαν κανονικό guest, και αυτό έγινε στο τέλος, καθώς το “Ode To A Failure” ήταν το τελευταίο τραγούδι που γράψαμε για τον δίσκο. Οι υπόλοιποι είναι καλοί μας φίλοι (και η γυναίκα του παραγωγού μας) και ήρθε κάπως φυσιολογικά το πράγμα. Η παρουσία του Mikael (ο οποίος είναι επίσης παλιός φίλος) βοήθησε σε κάποιο βαθμό ώστε να ακουστεί το όνομα την μπάντας. Όμως ας μη γελιόμαστε, καμία εταιρία δεν σε υπογράφει εξαιτίας του οποιουδήποτε guest, ούτε ο guest όμως θα συμμετείχε κάπου αν δε του άρεσε η μουσική της μπάντας. Δε βάζεις το όνομα σου όπου να ’ναι όταν είσαι φτασμένος.

Scar Of The Sun Symbol webΣτο επόμενο άλμπουμ σας, τι αλλαγές σκοπεύετε να έχετε στον ήχο σας; Υπάρχει έτοιμο υλικό ή προωθείτε ακόμα το “A series…”;
Έχουμε ξεκινήσει να γράφουμε υλικό για τον καινούριο μας δίσκο εδώ και λίγο καιρό, έχουμε ήδη 3 ολοκληρωμένα τραγούδια και δουλεύουμε σε 3-4 ακόμα. Ειλικρινά, δε ξέρω που θα πάει το υλικό και δεν θέλουμε να το ελέγξουμε. Θα υπάρχουν διαφορές με την έννοια ότι θα είναι σίγουρα πιο κιθαριστικό το άλμπουμ, αλλά θα είναι σίγουρα πολυσυλλεκτικό πάλι και αρκετά βαθύ, όπως και το πρώτο. Ίσως θα είναι πιο mainstream κατά μια έννοια, αλλά ακόμα είναι νωρίς για να πω. Χρειαζόμαστε 5-6 μήνες για να δούμε που πάει το πράγμα. Τα κομμάτια των SCAR δεν γράφονται εύκολα και πρόχειρα και υπόκεινται σε αρκετές αλλαγές μέχρι να καταλήξουμε, οπότε σίγουρα είναι νωρίς ακόμα.

Πως είναι η συνεργασία σας με τη Scarlet; Πως βλέπετε τα πράγματα στη δισκογραφία τώρα που έχετε πάρει την «κρυάδα»;
Είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι με την Scarlet! Σε μια εποχή που οι δισκογραφικές δεν κάνουν τίποτε για τις μικρότερες τους μπάντες, η Scarlet μας έχει στηρίξει, δουλεύει καλά, και μας έχει κάνει πολύ καλό promotion για καινούρια μπάντα. Δώσαμε αρκετές συνεντεύξεις σε μεγάλα Ευρωπαϊκά περιοδικά και γενικά βλέπουμε ότι το άλμπουμ είναι διαθέσιμο στον κόσμο. Μια εταιρία βέβαια θα κάνει αυτό που πρέπει, αλλά αν δεν κάνεις περιοδείες, δε σε μαθαίνει ο κόσμος και γι αυτό και εμείς πάμε να κάνουμε το δικό μας καθήκον. 

scarofthesunΗ δισκογραφία βρίσκεται σε άθλια κατάσταση όμως, το παράνομο downloading έχει καταστρέψει τις μπάντες και αυτό είναι κάτι που ο κόσμος δεν καταλαβαίνει! Οι εταιρίες θα σταματήσουν να κυκλοφορούν CD σε λίγο καιρό και αυτό που βλέπω εγώ είναι ότι θα γυρίσουμε σε εποχές 50’s, όπου οι μπάντες και οι μουσικοί κυκλοφορούσαν singles με 1-2 κομμάτια. Τώρα πάει προς τα εκεί η κατάσταση, αλλά digital. Περιττό να πω ότι το βρίσκω άθλιο, γιατί ένας δίσκος είναι μια οντότητα και έχει ένα συνολικό όραμα που αναδεικνύει τον καλλιτέχνη. Ξεχωριστά τραγούδια δεν επιτρέπουν να φανεί η προσωπικότητα ενός μουσικού η μιας μπάντας!

Ποιοι είναι οι στόχοι των SCAR OF THE SUN στο απώτερο μέλλον;
Βασικά οι στόχοι είναι οι κλασικοί! Να ετοιμάσουμε το καινούριο μας άλμπουμ και να τελειώσουμε τη παράγωγη/ηχογράφηση/μίξη μέσα στο 2012, έτσι ώστε να είναι έτοιμο για κυκλοφορία αρχές 2013 (αν υπάρχει ακόμα ο πλανήτης γη, και εάν υπάρχουμε ακόμα ως κράτος).
Από εκεί και πέρα, ελπίζουμε να καταφέρουμε να κάνουμε άλλη μια περιοδεία για το πρώτο μας άλμπουμ και μετά τα πράγματα θα πάρουν τον δρόμο τους.

Ευχαριστούμε πολύ και πάλι για τη φιλοξενία και ευχόμαστε τα καλύτερα στη νέα διαδικτυακή προσπάθεια του Rock Hard!  

Σάκης Φράγκος

www.scarofthesun.com

Line-up:
Panagiotis Gatsopoulos – μπάσο
Terry Nikas – φωνητικά, πλήκτρα
Alexi Charalambous – κιθάρες
Greg Eleftheriou – κιθάρες
Thanos Pappas – ντραμς

Δισκογραφία:
“A series of unfortunate concurrencies” (2011)

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

INTELLIGENT MUSIC PROJECT (Milen Vrabevski)

23 Οκτωβρίου, 2020 - 12:45 Σάκης Νίκας

“Music is intelligence” Ο Milen Vrabevski είναι ένας Βούλγαρος συνθέτης, μουσικός, παραγωγός και ο ιθύνων νους πίσω από το INTELLIGENT MUSIC PROJECT στο οποίο συμμετέχουν διάσημοι μουσικοί όπως...

[περισσότερα]

JOHN PETRUCCI interview

21 Οκτωβρίου, 2020 - 02:30 Σάκης Φράγκος

“Instrumental experiments” Έχω μιλήσει με πρώην και νυν μέλη των DREAM THEATER, αμέτρητες φορές. Για κάθε στούντιο άλμπουμ από το “Falling into infinity”, σε κάθε ζωντανή τους εμφάνιση, για κάθε...

[περισσότερα]

SACRED OUTCRY interview (Γιώργος Απαλοδήμας)

15 Οκτωβρίου, 2020 - 10:00 Δημήτρης Τσέλλος

“Feel the anger, feel the pain, hear the sacred outcry!” Οι Έλληνες SACRED OUTCRY «τάραξαν τα νερά» του επικού power metal στην χώρα μας με το εκπληκτικό ντεμπούτο τους, “Damned for all time...

[περισσότερα]

JUDICATOR interview (John Yelland)

13 Οκτωβρίου, 2020 - 09:30 Δημήτρης Τσέλλος

“O stavros nika, oh let there be light!” Οι Αμερικάνοι JUDICATOR, κυκλοφόρησαν φέτος μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της χρονιάς, το άλμπουμ “Let there be nothing”. Ή τουλάχιστον έκπληξη για...

[περισσότερα]

Δείτε ολόκληρο το Instagram Chat με τον Matt Barlow (ASHES OF ARES, SCHAFFER / BARLOW PROJECT, ex-ICED EARTH)

6 Οκτωβρίου, 2020 - 01:15 Σάκης Φράγκος

Την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, ο Σάκης Φράγκος έκανε ένα Instagram Live Chat μέσα από τη σελίδα του Rock Hard με καλεσμένο τον Matt Barlow τραγουδιστή των ASHES OF ARES, SCHAFFER / BARLOW PROJECT,...

[περισσότερα]