SUICIDAL ANGELS interview: “Bloodbath in thrash!!!”

12 Δεκεμβρίου, 2011 - 11:12

Ένα από τα καλύτερα εξαγώγιμα προϊόντα της Ελλάδας στο heavy metal, είναι αναμφισβήτητα οι thrashers SUICIDAL ANGELS. Η νέα τους δισκογραφική δουλειά, με τίτλο “Bloodbath”, κυκλοφορεί μέσα στον Ιανουάριο του 2012 και είναι βέβαιο ότι θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό thrasher… Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά ακόμα. Άλλωστε ο Νίκος (κιθάρα, φωνητικά) υπήρξε ιδιαίτερα αναλυτικός στις απαντήσεις του!!!

 

Suicidal 3Νέος δίσκος, με τίτλο “Bloodbath”. Πόσο δύσκολο είναι να κρατηθείτε στην κορυφή του ευρωπαϊκού αν όχι και παγκόσμιου thrash metal; Πιστεύετε ότι μπορείτε να ανεβείτε κι άλλο με το άλμπουμ αυτό;

Γεια σου Σάκη. Πάνω απ’ όλα θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για την συνέντευξη και να χαιρετήσω όλους τους αναγνώστες του Rock Hard. Για μας το “Bloodbath”, όσο κλισέ κι αν ακουστεί, είναι ό, τι καλύτερο έχουμε κυκλοφορήσει έως τώρα. Προσωπικά, είναι ένας δίσκος ο οποίος αντιπροσωπεύει μια από τις καλύτερες περιόδους της μπάντας. Δε ξέρω κατά πόσο έχουμε ανέβει ή πόσο μπορείς να πεις ότι έχουμε καταξιωθεί στον ευρωπαϊκό χώρο του thrash metal, πάντως το μόνο σίγουρο είναι πως δε μπορείς ποτέ να επαναπαυτείς και να πεις πως «αυτό ήταν». Μόνο με σκληρή δουλειά κι όχι με μοιρολατρία ή θαύματα η βουντού ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο, τα πράγματα μπορούν να πάρουν για αρχή κ αργότερα να διατηρήσουν μια θετική ροπή, τροπή κι εξέλιξη.

Ποιες διαφορές βρίσκετε με τους δύο προηγούμενους δίσκους που σας καταξίωσαν διεθνώς;

Κάθε καινούριος δίσκος, για όλες τις μπάντες ανεξαρτήτως, πρέπει να είναι κάτι ισάξιο τουλάχιστον με τον προηγούμενο, αλλά για μένα προσωπικά πρέπει να είναι κάτι διαφορετικό, να έχει κάτι καινούριο να δώσει, να είναι ένα βήμα προς τα εμπρός. Έτσι λοιπόν και το “Bloodbath”, ακολουθεί αυτό το σκεπτικό και νοοτροπία. Στα πλαίσια λοιπόν της μουσικής που γουστάρουμε να παίζουμε, προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε κάτι διαφορετικό με τα προηγούμενα και πιστεύω πως το καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό. Η μεγαλύτερη ίσως διαφορά, συγκρινόμενο πάντα με τους προκατόχους του, είναι η παραγωγή. Αυτή την φορά δώσαμε ακόμα περισσότερη προσοχή στις λεπτομέρειες. Εξάλλου εκεί κρίνεται η διαφορά τελικά. Δοκιμάσαμε κάποια διαφορετικά πράγματα κατά την διάρκεια της προπαραγωγής, των ηχογραφήσεων και της τελικής μίξης, τα οποία όλα μαζί σε συνδυασμό οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα.

Στο δίσκο, έχετε ίσως το πιο death metal κομμάτι σας, στο οποίο μοιράζεται τα φωνητικά μαζί σας ο Karl Willets από τους BOLT THROWER, μία από τις πιο θρυλικές μορφές στο death metal. Πως καταλήξατε σ’ αυτά τα άτομα; Πείτε μας την ιστορία πίσω από αυτή τη συμμετοχη…

Το πιο παράδοξο στην υπόθεση αυτή είναι η δημιουργία αυτού του κομματιού. Πρέπει να ήμαστε σε πολύ ιδιαίτερη στιγμή…χαχαχαχα!! Όταν λοιπόν γράψαμε αυτό το τραγούδι και αφού ολοκληρώθηκαν και οι στίχοι, διαπιστώσαμε όπως είπες κι συ, πως είναι ίσως το πιο death metal κομμάτι μας. Μιας και μας προέκυψε τόσο ιδιαίτερο, σκεφτήκαμε πως ήθελε κάτι ακόμα, το οποίο θα το έκανε ακόμα πιο ενδιαφέρον. Έτσι σκεφτήκαμε να προτείνουμε στον Karl, να κάνει guest φωνητικά στο κομμάτι. Η γνωριμία είχε γίνει μερικά χρόνια πριν, όπου εγώ, ο Ορφέας και 3 παιδιά ακόμα είχαμε πάει στην Ιταλία οδικώς για να τους δούμε live. Καταλήξαμε πέρυσι να μοιραζόμαστε την σκηνή και μερικά κιβώτια μπύρες μαζί τους, όπου τους συναντήσαμε στα Metalfest, κατά την διάρκεια της περιοδείας τους με τους ROTTING CHRIST. Παίξαμε επίσης μαζί τους εδώ στην Αθήνα, μετά από δική τους πρόσκληση, τι live κ αυτό!!! Έτσι λοιπόν, στείλαμε mail στους BOLT THROWER και με μεγάλη μας χαρά, λάβαμε θετική απάντηση. Αυτή είναι η μικρή ιστορία πίσω από αυτή την ιστορική, για την πορεία των SUICIDAL ANGELS, συμμετοχή!

Suicidal 2Ίσως το πιο περίπλοκο κομμάτι που έχετε γράψει είναι το “Bleeding cries”, το οποίο και κλείνει το δίσκο. Μία εξαιρετική μίξη των δύο βασικών επιρροών σας, των SLAYER και των KREATOR. Πως και αποφασίσατε να κάνετε κάτι τόσο διαφορετικό (πάνω από έξι λεπτά, mid tempo και πολύ τεχνικό);

Το είχαμε ρίξει στα σκληρά και τα ληγμένα εκείνη την περίοδο…χαχαχαχα!!! Πέρα από την πλάκα, όπως προανέφερα, αυτός ο δίσκος, είναι αρκετά διαφορετικός από τους προηγούμενους. Υπάρχουν groovy, αργά καθώς κα γρηγορότερα των συνηθισμένων κομμάτια. Έχουμε περάσει και συνδυάσει, περισσότερες επιρροές μας σε κάθε κομμάτι με αποτέλεσμα, το κάθε ένα από αυτά, να έχει την δική του ταυτότητα και να δημιουργείται μια ποικιλία στο δίσκο. Σκέψου μάλιστα, πως κατά την διάρκεια των ηχογραφήσεων, προσαρμόζαμε τα settings των οργάνων στις ανάγκες των κομματιών. Όχι δραματικές αλλαγές, αλλά μικρές τροποποιήσεις, που δίνουν ένα διαφορετικό χαρακτήρα.

Γενικώς στη θεματολογία σας, δεν τα έχετε και πολύ καλά με τον Χριστιανισμό!!! Το ίδιο φαίνεται και στον καινούργιο σας δίσκο. Πόσο σημαντικό είναι για τη μουσική σας το θρησκευτικό θέμα;

Πιάνεις ένα πολύ ευαίσθητο σημείο αυτή την στιγμή και δεν ξέρω αν πρέπει να γράψω απάντηση ή έκθεση!!! Κοίταξε να δεις, δυστυχώς ή ευτυχώς η θρησκεία, είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα κι όλοι το αντιμετωπίζουν με ένα φόβο θες, ταμπού θες, δε γνωρίζω πώς να το χαρακτηρίσω. Ζούμε σε μια χώρα που η ύπαρξη της, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και γαντζωμένη με τη θρησκεία, η οποία θρησκεία είναι συνοδοιπόρος της εκάστοτε κυβέρνησης. Είναι τρομερό αυτό που συμβαίνει. Λίγο έως πολύ, το θέμα μας, δεν είναι τόσο με την θρησκεία αυτό καθεαυτό. Ο καθένας είναι ελεύθερος να πιστεύει ό,τι κ όπου θέλει, αρκεί να μπορεί να επιχειρηματολογήσει επ’ αυτού. Αυτό που μου την δίνει στα νεύρα, είναι οι «εκπρόσωποι του κυρίου». Μα είναι ποτέ δυνατόν; Είναι δυνατόν εκάστοτε παχύδερμος παπάς, να είναι εκπρόσωπος, του όπως παρουσιάζουν ρακένδυτου Χριστού; Τελοσπάντων, δε θα ήθελα να επεκταθώ περαιτέρω, μιας και δεν είμαι αρμόδιος να μιλήσω για ένα τέτοιο λεπτό θέμα, αλλά μου έχουν δώσει μεγάλο στιχουργικό θέμα να ασχοληθώ. God Bless, χαχα!

Το εξώφυλλό σας, έκανε για μία ακόμη φορά ο Ed Repka, θρύλος για τη σκηνή. Είστε ικανοποιημένοι από τη δουλειά του; Πως ήρθατε σε επαφή μαζί του και ποια είναι η άποψή του για τους SUICIDAL ANGELS; Πως είναι να συνεργάζεστε με κάποιον που έχει κάνει κάποια από τα πιο γνωστά εξώφυλλα στο thrash/death metal;

Η δεύτερη κατά σειρά συνεργασία μας με τον Ed Repka, είναι αποτέλεσμα αυτού του καταπληκτικού εξώφυλλου. Ο άνθρωπος είναι τρομερός. Και στον προηγούμενο δίσκο και σ’ αυτόν, δεν ζήτησε να μάθει τίποτα πέραν του ονόματος του δίσκου. Το παράδοξο είναι, πως όταν μετά από κάποιο διάστημα έστελνε τα πρώτα δείγματα, είχε «πιάσει» ακριβώς το feeling του εξώφυλλου. Μάλιστα στο συγκεκριμένο, το “Bloodbath”, ακόμα και η ιδέα που έστειλε ήταν πολύ κοντά σε αυτό που είχαμε εμείς στο μυαλό μας. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η εταιρία μας, μας έφερε σε επαφή του, διότι είναι ένας θρυλικός καλλιτέχνης ειδικότερα στον ακραίο χώρο και όταν συνεργάζεσαι με τέτοια ονόματα, το αποτέλεσμα σκοτώνει!  

Suicidal1Στην παραγωγή είναι για μία ακόμα φορά ο Δημήτρης Λιαπάκης. «Ομάδα που νικάει δεν αλλάζει»; Σκεφτήκατε κάποια στιγμή να δοκιμάσετε κάτι άλλο, να αλλάξετε ίσως τον ήχο σας;

Το είχαμε δηλώσει στην έναρξη των ηχογραφήσεων, ομάδα που νικάει δεν αλλάζει. Πλέον ο Δημήτρης, μετά από 3 δίσκους συνεργασίας, είναι σχεδόν σαν 5ο μέλος των SUICIDAL ANGELS. Έχουμε μια πάρα πολύ καλή χημεία μεταξύ μας και μιας και είναι οπαδός της metal μουσικής με μια αρκετά μεγάλη δισκοθήκη, καθώς επίσης ασχολείται κ ο ίδιος με την μουσική, παίζοντας στους MYSTIC PROPHECY και τους DEVILS TRAIN, έχει πάρα πολλές ιδέες πάνω στα κομμάτια. Επίσης έχει καταλάβει τον τρόπο δουλειάς των SUICIDAL ANGELS, πράγμα το οποίο είναι πολύ βασικό για εμάς. Σε αυτό τον δίσκο, όπως προείπα, πράγματι δοκιμάσαμε κάτι άλλο, και ο Δημήτρης από πλευράς του το υποστήριξε 100%. Είναι πολύ ωραίο να δουλεύεις με ανθρώπους που ξέρουν τι θες και απλά το κάνουν πραγματικότητα.

Ποιο πιστεύεις ότι ήταν το κομβικό σημείο που η καριέρα σας πήρε την ανιούσα;

Θεωρώ πως το κομβικό σημείο στην πορεία των SUICIDAL ANGELS υπήρξε το γεγονός ότι κερδίσαμε τον διαγωνισμό της Rock the Nation το 2009, πράγμα το οποίο μας προσέφερε συμβόλαιο με την Nuclear Blast και την Rock the Nation. Και αυτές οι 2 εταιρίες, η μια στο χώρο της δισκογραφίας και η άλλη στο χώρο του booking, είναι από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως και συνεπώς αρχίσαμε (επιτέλους) να μιλάμε και να δουλεύουμε με επαγγελματίες. Βέβαια, το βασικότερο όλων για μας είναι το γεγονός ότι μέσα από αυτή την συνεργασία μας δόθηκε η ευκαιρία να πάρουμε μέρος σε πάρα πολλές περιοδείες και φεστιβάλ, που αυτό ήταν κιόλας αυτό που αποζητούσαμε.

Τι διαφορά έχει για εσάς να είστε στη NoiseArt απ’ ότι στη Nuclear Blast;

Σχεδόν καμία. Οι άνθρωποι είναι απόλυτα αφοσιωμένοι και προσηλωμένοι σε αυτό που κάνουν και το ξέρουν καλά. Επίσης το γεγονός ότι η Noise Art είναι το δισκογραφικό κομμάτι της Rock the Nation, μας βοηθάει πολύ γιατί τα έχουμε όλα σε ένα!

Suicidal Angels - Bloodbath - ArtworkΈχετε περιοδεύσει σχεδόν σ’ όλον τον κόσμο, με γκρουπ όπως οι KREATOR, EXODUS, OVERKILL κι έχετε παίξει σε μερικά από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης… Ποια είναι η πιο δυνατή σας ανάμνηση απ’ όλα αυτά;

Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να ξεχωρίσω μια στιγμή που θα μπορούσα να αναφέρω ως ιδιαίτερη ή ξεχωριστή. Συνέβησαν τόσα πολλά και γρήγορα, που για να χωρέσουν σε μια απάντηση ίσως χρειαστώ μερικές σελίδες… Βέβαια, το βασικότερο είναι πως έχουμε κερδίσει πάρα πολλές εμπειρίες, καλές και κακές, γιατί όπως πιθανότατα θα ξέρεις ή θα σου έχουν πει, δεν είναι και όλα τόσο ρόδινα. Επιπλέον, το να κάνεις περιοδείες με μπάντες οι οποίες αφενός είναι οι επιρροές σου, αφετέρου έχουν παίξει σε κάθε γωνιά του πλανήτη, έχουν στη πλάτη τους τόσων ετών εμπειρία, το ελάχιστο που μπορώ να πω είναι πως προσπαθείς να ρουφήξεις όσα περισσότερα γίνεται από την εμπειρία τους. Θα σου πω και κάτι ακόμα το οποίο λίγο έως πολύ είναι κοινό μυστικό για όλες τις μπάντες… Ότι γίνεται στο δρόμο, μένει στο δρόμο.

Περιμένατε τον χαμό που έγινε όταν παίζατε στο Sonisphere στο Big 4;

Δεν έχω να πω τίποτα για αυτό το live. Απλά άφωνος και το μόνο που μπορώ να πω είναι ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ευχαριστώ σε όλο τον κόσμο που ήταν εκεί από τις 12 και μ’ αυτή του την παρουσία εξέφρασε την υποστήριξή του. Ευχαριστούμε και πάλι.

Πως αντιμετωπίζουν τους SUICIDAL ANGELS στο εξωτερικό, γνωρίζοντας ότι είναι από την Ελλάδα;

Βασικά όταν έρχεται κάποιος ο οποίος δεν μας έχει ξαναδεί και μας ρωτάει παιδιά από που είστε και απαντάμε Ελλάδα, μένει λίγο με το στόμα ανοιχτό. Είμαστε κάτι σαν εξωτικό φρούτο, χαχα! Μιας και η Ελλάδα δεν έχει την παράδοση που έχουν άλλες χώρες στη metal μουσική και πόσο μάλλον στο thrash, καταλαβαίνεις πως είναι ελαφρώς δικαιολογημένη μια έκπληξη. Σε ένα περιστατικό μάλιστα, κάποιος με τον οποίο μιλούσαμε και άρχισε να λέει χώρες της Ευρώπης απ’ όπου θα μπορούσαμε να είμαστε είπε τα πάντα πλην Ελλάδας. Δυστυχώς δεν φημιζόμαστε για την μουσική μας, αλλά για το τζατζίκι και τα σουβλάκια. Βέβαια δε θα σου κρύψω το γεγονός, ότι λόγω αυτής της κατάστασης που βρίσκεται η Ελλάδα τώρα, σε συνδυασμό με την προπαγάνδα που κάνουν τα media στο εξωτερικό, έχουμε δεχθεί ορισμένα πικρόχολα σχόλια. Ευτυχώς όμως αυτό το φαινόμενο δεν το συναντάμε συχνά παρά σε μεμονωμένες περιπτώσεις. Απανταχού metalheads δεν δίνουν καμία σημασία στην καταγωγή ή την εθνικότητά σου, αρκεί να παίζεις καλή μουσική κ έτσι πρέπει να είναι.

Ποια είναι τα πλάνα σας για περιοδεία το 2012;

Προς το παρόν ετοιμαζόμαστε για το Full of Hate 2012 Φεβρουάριο-Μάρτιο, με BEHEMOTH, CANNIBAL CORPSE, LEGION OF THE DAMNED, MISERY INDEX και NEXUS INFERIS. Επίσης έχουμε κλείσει και μερικά φεστιβάλ για το καλοκαίρι του 2012 κι ακόμα έπεται συνέχεια. Προβλέπεται να είναι μια ωραία χρονιά.

Έχετε γυρίσει κάποια video clip; Πιστεύετε ότι έχει νόημα στις μέρες μας να γυρίζει κανείς video clip ή το κάνετε μόνο για το youtube;

Ακόμα δεν έχουμε γυρίσει κάποιο, προς το παρόν συζητάμε διάφορες ιδέες. Αν δεν καταλήξουμε σε κάτι που να μας αρέσει πραγματικά, δεν θα γυρίσουμε. Το youtube είναι απλά ένας χώρος προβολής των βίντεο, τίποτα παραπάνω. Τα video clip όπως και παλαιότερα, μπαίνουν σε συλλογές περιοδικών, προβάλλονται σε metal clubs και γενικότερα χρησιμοποιούνται για το καλύτερο promotion της μπάντας. Μάλιστα πολλές φορές τα βίντεο χρησιμοποιούνται κι ως ντοκιμαντέρ της ζωής στο δρόμο ή της ζωής μέσα στο στούντιο και διάφορα τέτοια θέματα, όπου οι ακροατές δεν έχουν την δυνατότητα να ξέρουν ή να έρθουν σε επαφή. Εμένα προσωπικά μου αρέσουν τα καλογυρισμένα και καλοστημένα βίντεο.

Στην αρχή της καριέρας σας, ιδιαίτερα τα γερμανικά περιοδικά, όπως το ROCK HARD, σας είχαν σε πολύ υψηλή εκτίμηση και ο κόσμος σας ψήφιζε ως τη μεγαλύτερη ελπίδα για το μέλλον. Πως βλέπετε μετά από 3-4 χρόνια σε υψηλό επίπεδο να το «εισπράττετε»;

Καταρχήν η υποστήριξη του τύπου στην Ευρώπη και ιδιαίτερα σε Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Ολλανδία ήταν τρομερή. Από την κυκλοφορία του “Sanctify the darkness” κι έπειτα, κάθε φορά που βγάζουμε δίσκο, λαμβάνουμε mail συγχαρητηρίων από διάφορα περιοδικά, είτε έντυπα, είτε online. Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο αυτό το γεγονός γιατί σε συνδυασμό με την στήριξη του κόσμου, δίνει δύναμη για να συνεχίσουμε, γιατί όπως προφανώς ξέρεις, οι εποχές είναι ιδιαίτερα δύσκολες για όλους. Είναι αρκετά ενθαρρυντικό.

Σάκης Φράγκος

 

www.suicidalangels.com

 

Line-Up:

Nick: φωνητικά, κιθάρα
Panos: κιθάρα
Angel: μπάσο
Orfeas: ντραμς


Discography:

Eternal domination” (2007)                                                                 
“Sanctify the darkness” (2009)

“Dead again” (2010)

“Bloodbath” (2012)

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

INTELLIGENT MUSIC PROJECT (Milen Vrabevski)

23 Οκτωβρίου, 2020 - 12:45 Σάκης Νίκας

“Music is intelligence” Ο Milen Vrabevski είναι ένας Βούλγαρος συνθέτης, μουσικός, παραγωγός και ο ιθύνων νους πίσω από το INTELLIGENT MUSIC PROJECT στο οποίο συμμετέχουν διάσημοι μουσικοί όπως...

[περισσότερα]

JOHN PETRUCCI interview

21 Οκτωβρίου, 2020 - 02:30 Σάκης Φράγκος

“Instrumental experiments” Έχω μιλήσει με πρώην και νυν μέλη των DREAM THEATER, αμέτρητες φορές. Για κάθε στούντιο άλμπουμ από το “Falling into infinity”, σε κάθε ζωντανή τους εμφάνιση, για κάθε...

[περισσότερα]

SACRED OUTCRY interview (Γιώργος Απαλοδήμας)

15 Οκτωβρίου, 2020 - 10:00 Δημήτρης Τσέλλος

“Feel the anger, feel the pain, hear the sacred outcry!” Οι Έλληνες SACRED OUTCRY «τάραξαν τα νερά» του επικού power metal στην χώρα μας με το εκπληκτικό ντεμπούτο τους, “Damned for all time...

[περισσότερα]

JUDICATOR interview (John Yelland)

13 Οκτωβρίου, 2020 - 09:30 Δημήτρης Τσέλλος

“O stavros nika, oh let there be light!” Οι Αμερικάνοι JUDICATOR, κυκλοφόρησαν φέτος μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της χρονιάς, το άλμπουμ “Let there be nothing”. Ή τουλάχιστον έκπληξη για...

[περισσότερα]

Δείτε ολόκληρο το Instagram Chat με τον Matt Barlow (ASHES OF ARES, SCHAFFER / BARLOW PROJECT, ex-ICED EARTH)

6 Οκτωβρίου, 2020 - 01:15 Σάκης Φράγκος

Την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, ο Σάκης Φράγκος έκανε ένα Instagram Live Chat μέσα από τη σελίδα του Rock Hard με καλεσμένο τον Matt Barlow τραγουδιστή των ASHES OF ARES, SCHAFFER / BARLOW PROJECT,...

[περισσότερα]