TESSERACT interview (James Monteith)

12 Φεβρουαρίου, 2016 - 12:45

“Rust in prog… Polaris”

Οι TESSERACT έγιναν ευρέως γνωστοί στο ελληνικό κοινό πριν από περίπου δύο χρόνια, μετά την κυκλοφορία του εξαίσιου “Altered State”. Από τα στενά όρια του djent μεταπήδησαν στο πολυπληθέστερο κοινό της progressive κοινότητας. Με αφορμή την κυκλοφορία του “Polaris” στα μέσα του περασμένου έτους μιλήσαμε με τον James Monteith για τα περασμένα και τα μελλούμενα.

Καλησπέρα.
Καλησπέρα και σε σένα.

Όλα καλά;
Όλα μια χαρά εσύ;

Μια χαρά κι εδώ, αν και κρυώνουμε λίγο. Φαντάζομαι ότι εκεί θα κάνει περισσότερο κρύο.
Όχι και τόσο, για έναν περίεργο λόγο έχουμε έναν ζεστό καιρό. Έχει κρύο, αλλά όχι όσο θα έπρεπε.

Που σε πετυχαίνω αλήθεια τώρα, γιατί είχατε και μια περιοδεία στην Αμερική.
Βρισκόμαστε στην Αγγλία.

Ωραία, σχετικά με το “Polaris” τώρα, έχει μερικούς μήνες που κυκλοφόρησε. Ποιες ήταν οι πρώτες αντιδράσεις από το κοινό σας, αλλά και τους κριτικούς;
Από το μεγαλύτερο μέρος είχαμε θετικά σχόλια. Αυτή η ανταπόκριση ήταν μια ευχάριστη έκπληξη και είμαστε πολύ χαρούμενοι.

Ο προηγούμενος δίσκος σας “Altered State”, χωρίς δεύτερη σκέψη έβαλε ψηλά τον πήχη των προσδοκιών. Ειδικά το πρώτο μέρος του το λάτρεψα.
Ευχαριστώ πολύ.

Νιώσατε καθόλου πίεση κατά την ηχογράφηση, ώστε να ανταποκριθείτε στις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν;
Όχι απαραίτητα, γιατί θεωρώ ότι όσα συνέβησαν σε αυτόν τον δίσκο, με την αλλαγή του τραγουδιστή, και μετά την περιοδεία όπου προχωρήσαμε μπροστά σε ότι έχει να κάνει με την μουσική και την ζωή μας, στην ουσία θεωρώ ότι αλλάξαμε κεφάλαιο και ότι δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τον δίσκο με το παρελθόν. Δουλεύουμε με όσα έχουμε τώρα. Και θεωρώ ότι είμαστε μια χαρά.
    
Εννοείς ότι φτιάχτηκε αρκετά γρήγορα;
Ναι γράφτηκε αρκετά γρήγορα. Θα έλεγα μέσα στον προηγούμενο χρόνο. Οι περιοδείες ήταν αρκετά απλωμένες, οπότε λείπαμε για καιρό από την βάση μας. Οπότε μετά τις αρχές αυτού του 2015, μείναμε πίσω και κάτσαμε να γράψουμε τον δίσκο.

Καθώς άκουγα τον δίσκο είχα την αίσθηση ότι ο Dan Tompkins, προσπαθούσε να πλησιάσει την φωνή του Ashe. Για να μη παρεξηγηθώ, δεν εννοώ στο στυλ ή την χροιά, αλλά περισσότερο για τα ατμοσφαιρικά μέρη. Ήταν κάτι που πραγματοποιήθηκε συνειδητά ή βγήκε φυσικά;
Ξεκάθαρα δεν υπήρχε κάποια πρόθεση, δεν υπήρχε κάποιο πλάνο για το πώς θα ακουστεί. Απλά ακούστηκε έτσι. Θέλησε να χειριστεί έτσι την φωνή του, να ανεβάσει την ένταση αλλά και το εύρος της. Και ίσως να μη θέλει να κάνει πιο άγρια φωνητικά πια. Από την άλλη ταίριαξε όλα τα στοιχεία που έχει μέσα του.

Ωραία, απ’ ότι καταλαβαίνω το “Polaris” βγήκε φυσικά. Θα έλεγες όμως ότι είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ δύο περιόδων; Ένα πέρασμα από την πιο επιθετική μεριά στην πιο χαλαρή;
Δεν ξέρω να σου πω την αλήθεια. Περιμένω κι εγώ να δω τι θα συμβεί. Δεν υπήρχε ποτέ μια προκαθορισμένη ιδέα. Κάθε φορά παίζουμε αυτό που ευχαριστιόμαστε.

Σίγουρα το έχεις αναφέρει κι άλλες φορές, αλλά θα ήθελα να μας πεις μερικά πράγματα για την αποχώρηση του Ashe. Ποια είναι τα συναισθήματα που επικρατούν τώρα;
Όχι ακριβώς. Μετά από μια έντονη περιοδεία, ήταν κοινή άποψη ότι θα ήταν καλύτερο να χωρίσουμε τους δρόμους μας. Δεν είχαμε τους ίδιους στόχους, τα ίδια ενδιαφέροντα. Οπότε χωρίσαμε τους δρόμους μας με έναν φιλικό τρόπο.

Ρωτάω κυρίως, γιατί και με τον Dan Tompkins είχατε χωρίσει τους δρόμους σας μετά τον πρώτο δίσκο και τώρα είστε και πάλι μαζί.
Ναι έχεις δίκιο. Αλλά όποιες αποφάσεις είχαν παρθεί δεν είχαν σχέση με την μουσική. Οπότε δεν υπάρχει κάτι μεμπτό. Τώρα είναι ικανός να ανταπεξέλθει, και αφού έτυχε να είναι διαθέσιμος, του ζητήσαμε να έρθει.

Για να γυρίσουμε στο tour, μόλις τελειώσατε την περιοδεία σας στην βόρεια Αμερική. Πως ήταν;
Ήταν εξαιρετικά. Είχαμε κατακλειστεί από την ανταπόκριση του κόσμου, και μπορώ να πω ότι η προσέλευση ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Έχεις κάτι να μοιραστείς μαζί μας; Κάποια ιδιαίτερη στιγμή από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού;
Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο. Όλα τα venues ήταν γεμάτα με κόσμο. Ήταν τρομερές οι στιγμές με τα sing along του κοινού. Είχαμε ωραίες στιγμές στο δρόμο και ανακαλύψαμε μια ήπειρο που είναι πολύ μακριά από τα σπίτια μας. Ήταν εκπληκτικά.

Δηλαδή σου δόθηκε η εντύπωση ότι ο κόσμος εκεί εκδηλωνόταν πιο εύκολα από ότι στην Ευρώπη;
Θα έλεγα ότι εκεί υπήρχε μια συνέπεια με τα καλά shows. Υποθέτω αυτό συμβαίνει γιατί είναι μεγάλη χώρα και πολύς ο κόσμος. Τώρα που το σκέφτομαι έχουμε και καιρό να περιοδεύσουμε στην Ευρώπη με αυτόν τον τρόπο, οπότε καλύτερα να με ρωτήσεις όταν θα γυρίσουμε από την επερχόμενη περιοδεία, εκεί στα τέλη του Φεβρουαρίου.

Ναι, και έχετε τόσες πολλές ημερομηνίες προγραμματισμένες.
Όντως, και δυστυχώς δεν θα τα καταφέρουμε να φθάσουμε μέχρι την Ελλάδα.

Δυστυχώς, γιατί υπάρχει ένα μεγάλο κοινό που δημιουργήθηκε κυρίως μετά τον προηγούμενο δίσκο σας.
Θα θέλαμε να ‘ρθουμε, αλλά έχω την εντύπωση ότι δεν προσπάθησε κανείς να μας κλείσει.

Τώρα σχετικά με την περιοδεία στην Αμερική. Είχατε μαζί σας τους SKYHARBOR, η πρώην μπάντα του Dan Tompkins. Πως ήταν για τον ίδιο να βλέπει την πρώην μπάντα του να παίζει support στον ίδιο;
Όλως παραδόξως, ήταν εύκολο. Τα παιδιά στην μπάντα είναι φίλοι του και η απόφασή του να συνεχίσει με μας έγινε αποδεκτή. Έπαιζαν πολύ ωραία, ο διάδοχός του ο Eric Emery ήταν πολύ καλός. Και για να σου πω την αλήθεια, όλοι φοβόμασταν πως θα καταλήξει αυτό, αλλά τελικά είχε επιτυχία. Κάθε βράδυ ήταν πολύ καλό και η ανταπόκριση, ιδίως στην αρχή ήταν μεγάλη, κι από όσο ξέρω ο Dan είναι χαρούμενος για αυτούς.

Πολύ ωραία. Κάτι διαφορετικό τώρα. Νιώθεις ότι τα τελευταία δύο χρόνια το όνομα των TESSERACT έχει μεγαλώσει;
Ναι ξεκάθαρα. Το βλέπουμε στις περιοδείες, με το πλήθος του κόσμου και στα μέρη όπου δεν έχουμε πάει πιο πριν;

Να φανταστώ σαν το event που πραγματοποιήθηκε την άνοιξη που μας πέρασε. Αναφέρομαι στο Jägermeister Ice Cold Gig. Θέλεις να μας πεις δυο λόγια για αυτό; Είχε τόσο κρύο όσο έδειχνε;
Ναι, δεν μπορείς να φανταστείς. Αν και το περίμενα ακόμα χειρότερα. Αλλά είχε γύρω στους -7oC. Πραγματοποιήθηκε στην Λαπωνία, στην Φινλανδία, πάνω από τον αρκτικό κύκλο. Με το που μας ρώτησαν, απαντήσαμε θετικά αμέσως. Παίξαμε πάνω στον θόλο ενός ιγκλού, σε ένα κοινό των 80-100 ατόμων, οι οποίοι είτε μένανε στο ξενοδοχείο εκεί, είτε ήταν ντόπιοι. Δεν είχαν σχέση με το συγκρότημα, αλλά τραγούδαγαν με τα κομμάτια. Ήταν αρκετά σουρεαλιστικό.

Καθώς το έτος φθάνει στο τέλος του (σ.σ. όπως καταλαβαίνετε, η συνέντευξη έγινε λίγο πριν τα Χριστούγεννα), μήπως έχεις κάποιο τοπ 5 από δίσκους που άκουσες περισσότερο;
Χμ, πάντα δύσκολη ερώτηση αυτή. Για να δούμε.

Οτιδήποτε έρχεται στο μυαλό σου.
Ο δίσκος τους Steven Wilson φυσικά. Μετά οι BETWEEN BURIED AND ME έβγαλαν καλό δίσκο. Τι άλλο, δεν μου έρχεται κάτι αυτή την στιγμή.

Έχεις ακούσει τον νέο δίσκο των SIKTH, που επέστρεψαν μετά από τόσα χρόνια;
Ναι ναι, το ep των SIKTH. Πρόκειται για μια ιστορική μπάντα. Κλασικός δίσκος SIKTH, αλλά με καλύτερη παραγωγή. Ήταν αρκετά απολαυστικό. Επίσης οι DEAD LETTER CIRCUS έβγαλαν πολύ καλό δίσκο.

Ωραία, πέρα από την περιοδεία που έχετε ποια άλλα είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Κάποιος δίσκος ίσως;
Ναι έχουμε μερικά κομμάτια στο μυαλό μας, περισσότερο ιδέες. Από τον επόμενο χρόνο (σ.σ. το 2016) θα ξεκινήσουμε να γράφουμε ώστε ο δίσκος να κυκλοφορήσει νωρίς το 2017.

Άρα θα έχετε τον χρόνο που σας έλειψε με τον “Polaris”.
Ναι, αν και δεν έχει να κάνει τόσο η διάρκεια του χρόνου, όσο ο σταθερός ρυθμός με τον οποίο θα γράφουμε. Δεν θέλουμε να βγάλουμε κάτι που δεν ταιριάζει με τα δεδομένα μας.

Και εμείς περιμένουμε το ίδιο. Λοιπόν δεν έχω κάτι άλλο να ρωτήσω. Καλή σου ημέρα.
Ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη. Γεια σου

Νίκος Ζέρης

http://tesseractband.co.uk/

Δισκογραφία:

“One” (2011)
“Altered State” (2013)
“Polaris” (2015)

 

Line-up:

Alec "Acle" Kahney – lead κιθάρα
Jay Postones – drums    
James 'Metal' Monteith – ρυθμική κιθάρα
Amos Williams – μπάσο
Daniel Tompkins – φωνητικά

Σχόλια

Άλλα άρθρα του συντάκτη

Διαβάστε επίσης

THE OBLYVION interview

10 Αυγούστου, 2020 - 09:00 Σάκης Φράγκος

“Helios and amydgala” Οι Γερμανοί melodic death metallers, THE OBLYVION, κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους, που έχει τον ελληνικότατο τίτλο “Amygdala”!!! Μία πραγματικά πολύ...

[περισσότερα]

RAMBOMESSER interview

6 Αυγούστου, 2020 - 09:45 Σάκης Φράγκος

"The knives of John Rambo" Οι Γερμανοί RAMBOMESSER, κυκλοφόρησαν τον δίσκο τους “Krawall am Kiosk” σε old school crossover metal και ο Σάκης Φράγκος δεν...

[περισσότερα]

Dee Snider interview

27 Ιουλίου, 2020 - 15:30 Ντίνος Γανίτης

“You can’t stop rock n’ roll” Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για το ποιος είναι ο Dee Snider. Μιλάμε για την φωνή των TWISTED SISTER, έναν από τους κορυφαίους frontmen που γέννησε η σκηνή...

[περισσότερα]

ANGELS PR MUSIC PROMOTION interview

25 Ιουλίου, 2020 - 08:00 Σάκης Φράγκος

Στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν και πολλές εταιρίες που να αναλαμβάνουν το promotion καλλιτεχνών, ιδιαίτερα στον χώρο της σκληρής μουσικής. Η Angels PR Music Promotion, είναι στο χώρο 15 χρόνια κι...

[περισσότερα]

TRYYGON INTERVIEW

23 Ιουλίου, 2020 - 02:00 Λευτέρης Τσουρέας

Oi TRYYGON είναι το σχήμα ενός Αμερικανού με φιλοδοξία να παρουσιάσει κάτι καινούριο στον, ήδη, κορεσμένο χώρο του black metal. Ήρθαμε σε επαφή μαζί του με αφορμή το πρώτο του album, "Exilium"....

[περισσότερα]