BAND OF THE WEEK: AVANTASIA

12 Φεβρουαρίου, 2019 - 16:15

Το συγκρότημα που είναι Band of the Week γι’ αυτή την εβδομάδα, δεν είναι άλλο από τους AVANTASIA. Το all-star γκρουπ του mastermind, Tobias Sammet, που κυκλοφορεί το νέο του άλμπουμ, με τίτλο “Moonglow”, έχοντας για μία ακόμη φορά έναν γαλαξία καλεσμένων που απογειώνουν το αποτέλεσμα. Οι συντάκτες του Rock Hard, εκφράζουν τη γνώμη τους για το γκρουπ κι όλοι εσείς, καλείστε να ψηφίσετε το καλύτερο άλμπουμ των AVANTASIA, στο poll που ακολουθεί αμέσως από κάτω.

Έχουν περάσει σχεδόν 20 χρόνια. Ήταν χειμώνας του 2000 και ήμουν ο μοναδικός προσκεκλημένος από την Ελλάδα στην προακρόαση του ντεμπούτου των AVANTASIA, με τίτλο “The metal opera”. Ο Michael Kiske, ο εμβληματικός τραγουδιστής των HELLOWEEN, είχε εξαφανιστεί από το προσκήνιο και δεν τραγουδούσε power metal για χρόνια και υπήρχαν οι φήμες ότι ο “Ernie” που υπήρχε στα credit του δίσκου των AVANTASIA, ήταν εκείνος. Ταξίδεψα μέχρι το Bochum, όπου άκουσα σε πρώτη μετάδοση το άλμπουμ, με τον Tobias Sammet να βγάζει κι έναν λόγο στη μέση της πίστας. Καλεσμένοι ήταν πάρα πολλοί, όχι όμως ο Kiske που απέφευγε τις δημόσιες εμφανίσεις. Το ζήτημα όμως, ήταν πως το άλμπουμ καθ’ αυτό, ήταν ένα από τα αρτιότερα power metal άλμπουμ της ιστορίας. Ένα μνημείο της μουσικής, που ποτέ δεν μπόρεσε να επαναληφθεί. Ο τεράστιος Tobias, όμως, έχει καταφέρει στην πορεία των ετών, να δημιουργήσει με τους AVANTASIA ΜΟΝΟ καλούς έως πολύ καλούς δίσκους, καλώντας την αφρόκρεμα των τραγουδιστών και γράφοντας πολλούς ύμνους!!! Στη χώρα μας, δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πόσο τεράστιο είναι το επίτευγμα του Sammet, αλλά και πόσο μεγάλη η αξία αυτού του συγκροτήματος (εδώ και χρόνια έχει πάψει να είναι ένα απλό project), που περιοδεύει αδιάκοπα, με ένα ασυναγώνιστο cast μουσικών, το οποίο στην Ελλάδα μόνο που δεν το χλευάζουμε, διότι προφανώς «δεν είναι της φάσης». Δεν πειράζει. Όσοι γνωρίζουν, μπορούν να απολαύσουν το “Moonglow”, που είναι ένας ακόμα απίστευτος δίσκος. In Tobias we trust… Από τραγούδι, θα μπορούσα να βάλω οποιοδήποτε από το ντεμπούτο, αλλά είπα να διαφοροποιηθώ, αφού όλοι οι δίσκοι έχουν κομματάρες!

Σάκης Φράγκος

 

Δεν θα ξεχάσω ποτέ μια τηλεφωνική συνέντευξη με τον Tobias Sammet για άλμπουμ των EDGUY, που όμως κατέληξε σε μια συνομιλία οπαδών των HELLOWEEN, με τον Γερμανό κατενθουσιασμένο να μου ανακοινώνει το project των AVANTASIA και περήφανα να μου παίζει μέσα από το ακουστικό αποσπάσματα για να αναγνωρίσω τους συμμετέχοντες!!! Έκτοτε λάτρεψα αυτό που κατέληξε να γίνει η κύρια ασχολία του, διότι δεν συγκρίνεται με τίποτα άλλο εκεί έξω. Είναι οι δαιδαλώδεις συνθέσεις του σε συνδυασμό με τους υπέροχους προσκεκλημένους του, τις φανταστικές του μελωδίες και την απίστευτη παραγωγή. Αν έχω ένα παράπονο είναι τα concept του, τα οποία δεν μπορώ να ακολουθήσω, αλλά αυτό είναι λεπτομέρεια μπρος στα αριστουργήματα των AVANTASIA. Υπάρχει και άλλο ένα πολύ σημαντικό συστατικό που ακούει στο όνομα Sascha Paeth, του φίλου πρώην κιθαρίστα των HEAVEN’S GATE, μιας άλλη μεγάλης μουσικής αγάπης. Η συνεργασία των δύο είναι που έχει κάνει αυτή την μπάντα τεράστια. Στην πορεία μάλιστα σχεδόν όλα τα μέλη των HEAVEN’S GATE συμμετείχαν μόνιμα ή περιστασιακά. Με το "Moonglow" να κυκλοφορεί αυτή την εβδομάδα, δεν θα μπορούσαμε να μην ασχοληθούμε με μια από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές μπάντες των ημερών μας, διότι οι AVANTASIA είναι ακριβώς αυτό και οι πωλήσεις τους, τα βραβεία τους, οι συναυλίες τους  το αποδεικνύουν περίτρανα. Οι πρώτες αγάπες είναι και παντοτινές (όπως και η γνωστή σοκολάτα) και δύσκολα κάτι θα με ενθουσιάσει όπως τα πρώτα δύο άλμπουμ τους. Πάντοτε όμως ευχαριστιέμαι τις κυκλοφορίες τους και νομίζω ότι το επερχόμενο "Moonglow" θα μας αποζημιώσει εκ νέου. 

Γιώργος "Scarecrow" Κουκουλάκης

 

Παραδέχομαι όσο δεν πάει τον Tobias Sammet. Ξεκίνησε με τους EDGUY, αλλά το όραμά του δεν τον περιόρισε εκεί. Με περίσσιο θάρρος και θράσος, σχημάτισε το project των AVANTASIA, έχοντας υπό τις διαταγές του (όχι, δεν είναι συνεργάτες του, ο Tobias είναι το ΑΠΟΛΥΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ) μουσικούς που τα ονόματά τους  προκαλούν δέος, ζάλη, ανατριχίλα και άλλα απολύτως δικαιολογημένα συναισθήματα. Δεν έχει νόημα να τα παραθέσω εδώ, μπορείτε να τα αναζητήσετε σε οποιοδήποτε εγκυκλοπαιδικό λήμμα που να αφορά τη μπάντα. Το θέμα είναι πως οι σκοποί του Tobias είναι ξεκάθαροι: από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι AVANTASIA, οι EDGUY πήραν τη κάτω βόλτα (…όμορφή μου Παναγιώτα). Και αν στα δύο πρώτα έργα, “The Metal Opera pt I-II” υπήρχαν συνθέσεις χαρακτηριστικές του συμφωνικού europower που υπηρετούσε το νεανικό εκείνο σχήμα, στη πορεία το μεγαλεπήβολο σχέδιο του συμπαθέστατου Γερμανού ακολούθησε εντελώς άλλη πορεία, την οποία χάραζε ο mastermind του για να περπατήσουν όσο το δυνατόν πιο άνετα σε αυτή οι εκάστοτε αστέρες του. Πώς να πεις άλλωστε του Biff, του Atkins ή του Ripper να τραγουδήσει χαζοχαρούμενα europower τραγουδάκια; Μου αρέσουν τα έργα των AVANTASIA, τα θεωρώ όαση στο συνεχόμενα βαρετό power που μας έρχεται από τη Γηραιά Ήπειρο. Όλα τους. Όχι, δεν είναι κάτι το συνταρακτικό, αλλά όπως και να το κάνουμε έχουν ποιότητα, έμπνευση και λούστρο. Όσον αφορά το κομμάτι που πάντα διαλέγουμε ως ενδεικτικό, αντί να επιλέξω κάποιο με έναν τεράστιο σε όνομα guest στη φωνή, θα διαλέξω το παρακάτω έπος του ντεμπούτου. Ο λόγος; Εδώ ακούγονται μεταξύ άλλων δύο μεγάλες φωνές που από το παρασκήνιο μαγεύουν όποιον ασχοληθεί μαζί τους. Ο Rob Rock, με θητεία σε Axel Rudi Pell και Chris Impellitteri, και ο αφανής ήρωας και μόνιμος συνεργάτης του Sammett, Oliver Hartmann. Το Ιερατείο. Ο επίσκοπος Johann Adam von Bicken και ο Πάπας Κλήμης ο Όγδοος. “From a world of reign they come... seven eyes to be blind forever in time - Sign of the cross”

Δημήτρης Τσέλλος

 

Θυμάμαι πολύ έντονα και πολύ χαρακτηριστικά το σοκ που είχα πάθει με το πρώτο άλμπουμ των AVANTASIA. Η πρώτη μου επαφή έγινε με το EP που είχε κυκλοφορήσει προς τα τέλη του 2000. Ήμουν στα Village Cinemas στο Παγκράτι και τότε υπήρχε εκεί ένα κατάστημα Virgin. Μέσα στο εν λόγω κατάστημα είχες τη δυνατότητα να ακούσεις τις νέες κυκλοφορίες με ακουστικά και με το που μπήκα μέσα το μοναδικό metal άλμπουμ που είχε ήταν το EP των AVANTASIA. Εκτιμώντας τη δουλειά του Sammet με τους EDGUY, είπα να ακούσω τι είχε κάνει με το νέο του project. Βάζω λοιπόν το ομώνυμο κομμάτι και...ΣΟΚ! Άκουσα μέχρι το πρώτο ρεφραίν και πήγα κατευθείαν στο ταμείο για να το αγοράσω! Περιττό να αναφέρω ότι έλιωσα το CD αφού περιείχε επίσης και τα απίστευτα κομμάτια "Reach out for the light" και "Final sacrifice". Η συνέχεια λίγους μήνες μετά με το "The metal opera" θα μας έστελνε κυριολεκτικά αδιάβαστους αφού αποκτούσαμε ένα δίσκο-ορόσημο όχι μόνο για το power metal αλλά για τον σκληρό ήχο ευρύτερα. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, ότι κάπου εκεί έκανε δειλά-δειλά την επιστροφή του ο Michael Kiske στο heavy metal. Σήμερα ο Sammet έχει οδηγήσει το όχημα των AVANTASIA σε πιο πομπώδη ή αν προτιμάτε πιο συμφωνικά μονοπάτια. Το ντεμπούτο του όμως θα παραμένει αξεπέραστο στους αιώνες των αιώνων (αμήν)!

Σάκης Νίκας

 

Θεωρώ κάποιες παράπλευρες, από την κύρια μπάντα τους, δισκογραφικές κινήσεις μουσικών περιττές όταν το μουσικό είδος που θέλουν να «εκφραστούν» είναι (σχεδόν) το ίδιο. Οι AVANTASIA όμως ευτυχώς δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Από την παρθενική τους δουλειά 18 χρόνια πριν μέχρι και σήμερα ο ιθύνων νους του σχήματος, Tobias Sammet, έχει καταφέρει να συγκεντρώσει στα album του μερικές από τις καλύτερες φωνές στο hard rock/ heavy metal ήχο, δημιουργώντας συνθέσεις που δεν κοπιάρουν κάτι απλά έχουν σαφείς αναφορές σε μουσικά είδη. Ε και τι με αυτό; Όπως είναι η μουσική βιομηχανία στις μέρες μας όλοι έχουν παίξει τα πάντα οπότε δεν μπορείς να βρεις κάτι τέλεια αυθεντικό. Οι AVANTASIA είναι από τα λίγα σχήματα που δεν έχει κακό δίσκο. Λιγότερο αγαπημένο για κάποιους μπορεί, άσχημο ποιοτικά όχι. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που το group οπού και αν εμφανίζεται δημιουργεί πανικό. Η κάθε νέα δισκογραφική προσπάθεια τους «δίνει τροφή» στον οπαδό για πολλές ώρες συζητήσεων κάτι που μάλλον δεν θα αλλάξει. Ειδικά όσο ο Sammet παραμένει δημιουργικός.             

Θοδωρής Μηνιάτης  

 

Όταν έσκασαν τα 2 πρώτα ΑVANTASIA ήταν μια ανάσα για το Ευρωπαϊκό power metal . Δυο εξαιρετικοί δίσκοι που «ψάρωσαν» πολύ κόσμο τότε με το πλήθος των συμμετεχόντων που περιείχε. Ήταν οι δίσκοι που μπορεί να εκτόξευσαν το όνομα του Tobias Sammet έκτοτε και να τον έκαναν σταδιακά το αγαπημένο παιδί του γερμανικού metal,  προσωπικά ήταν για μένα ο λόγος που τον παραδέχθηκα για την μουσική του αξία. 
Εντάξει, είχε δείξει την  αξία του και το ταλέντο του σε δίσκους των EDGUY όπως τα “Vain glory opera” και “Τheater of salvation” αλλά με την έναρξη των AVANTASIA δημιούργησε το δικό του όραμα και κάθε δίσκος που έχουν βγάλει σαν AVANTASIA έχει βρει την θέση του στην δισκοθήκη μου. Απολαμβάνω περισσότερο και παρακολουθώ τις δουλειές των AVANTASIA με περισσότερο ενδιαφέρον από το κύριο του σχήμα, ίσως γιατί δεν μπορώ να ξεχάσω την ποζεράδικη εμφάνιση των EDGUY στην πρώτη τους εμφάνιση στην χώρα μας το 1998 (αυτή με τους IRON SAVIOR) ή γιατί τα τελευταία  πολλά χρόνια οι EDGUY δίσκοι δεν έχουν να μου πουν κάτι. 
Η αλήθεια είναι ότι σαν AVANTASIA δεν έχει βγάλει κακό ή αδιάφορο album ο Sammet, και περιμένω με σχετική αγωνία να ακούσω το “Moonglow” που έρχεται σε λίγες ημέρες.

Γιάννης Παπαευθυμίου 

 

Ειλικρινά δεν μπορώ να βρω ένα project εκεί έξω, που έχει δημιουργηθεί στη λογική των supergroup, με συγκεντρωμένα σε ένα σχήμα μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής μας, το οποίο είναι πιο επιτυχημένο από τους AVANTASIA. Ο Tobias Sammet είχε ένα όραμα το οποίο πήρε σάρκα και οστά μέσω των AVANTASIA και έκτοτε, σε κάθε νέα τους κυκλοφορία, οι AVANTASIA μας έχουν συνηθίσει σε έναν μουσικό οργασμό, που σπάει τα μουσικά στερεότυπα. Αν και το project αυτό ξεκίνησε κλονίζοντας συθέμελα το euro power metal, η μετέπειτα πορεία της μπάντας πήρε άλλη στροφή, σε ένα πολυεπίπεδο μουσικό προσανατολισμό, όπου το hard rock, το metal, pop και ηλεκτρονικά στοιχεία και τραγουδιστές που μας έχουν συγκλονίσει εδώ και δεκαετίες με τις φωνές τους, συνθέτουν την πιο συγκλονιστική θεατρική οπερέτα που έχει γεννήσει ο ακραίος ήχος. Αν και με στεναχωρεί το γεγονός πως από το φως των AVANTASIA γεννήθηκε μία σκιά που κάλυψε τους αγαπημένους μου EDGUY, φαίνεται πως η αστείρευτη πηγή έμπνευσης του Sammet, παράγει ιδέες που ταιριάζουν περισσότερο με τον μουσικό προσανατολισμό των ΑVANTASIA, με τελευταίο παράδειγμα το εξαιρετικό “Moonglow”.

Δημήτρης Μπούκης

 

Ο συμπαθέστατος Tobias Sammet αποτελεί κατά την προσωπική μου άποψη, έναν από τους πιο ταλαντούχους και χαρισματικούς συνθέτες της σύγχρονης ιστορίας του metal. Καταφέρνει και αξιοποιεί στο μέγιστο βαθμό την ικανότητά του να παντρεύει στη μουσική του πολλές επιρροές, όλα αυτά τα μουσικά βιώματα που τον στιγμάτισαν και που ο ίδιος έχει αναφέρει σε συνεντεύξεις του, να γράφει τραγούδια εξαιρετικά ποικιλόμορφα, πρωτότυπα, μακριά από κλισέ και δήθεν ταμπέλες. Τον παρακολουθώ από τους EDGUY, τους δίσκους των οποίων ειδικά μέχρι το “Hellfire Club” έχω λατρέψει, ενώ στην πορεία το ενδιαφέρον μου μεταφέρθηκε στους AVANTASIA, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή πραγματικά με κέρδισαν ολοκληρωτικά. Ακούγοντας τα δύο “Metal Opera” πραγματικά έμεινα κατάπληκτη και ο ενθουσιασμός με κατέκλυσε, όχι μόνο για τις απίστευτες κομματάρες που περιείχαν αλλά και για το γεγονός ότι τόσα τεράστια ονόματα του χώρου συνεργάστηκαν με τον Γερμανό. Κι εκεί που προσωπικά, είχα υποθέσει ότι η υπόθεση AVANTASIA είχε κλείσει, ήρθε τελικά η συνέχεια έξι χρόνια αργότερα με το “Scarecrow” και κάπου εκεί μπήκε το νερό στ’ αυλάκι, με το συγκρότημα πλέον του Sammet, να κυκλοφορεί πάντα και μόνο αξιόλογες δουλειές, άλλες εξαιρετικές, άλλες λιγότερο.  Η μοναδική μου ένσταση σε όλο αυτό, είναι η αίσθηση που μου έχει μείνει, ότι στο βωμό των AVANTASIA θυσιάστηκαν κατά μία έννοια οι EDGUY που κατέληξαν ένα hard rock συγκρότημα με μέτριες κυκλοφορίες τα τελευταία χρόνια, αφήνοντας μακρινή ανάμνηση την προσφορά τους στο ευρωπαϊκό power metal.   
Αυτό πάντως δε μειώνει ούτε στο ελάχιστο την τεράστια αξία του Tobias, που και μόνο με τις τόσες σπουδαίες συνεργασίες που έχει πραγματοποιήσει στα τόσα χρόνια του με τους AVANTASIA, αποδεικνύει το πόσο μεγάλης εκτίμησης και σεβασμού χαίρει από την metal και rock σκηνή.  
Αν πρέπει να επιλέξω αγαπημένο άλμπουμ, θα καταλήξω μάλλον εύκολα στο ντεμπούτο του συγκροτήματος, το “Metal Opera” με το οποίο υπάρχει και ένα ιδιαίτερο συναισθηματικό δέσιμο. Τραγούδι δε που πάντα με εξιτάρει όταν ακούω, κι ας πέρασαν 18 χρόνια τότε, είναι σίγουρα το “Reach out for the light”. 

Χαρά Νέτη

 

Από τις περιπτώσεις όπου το side project κάποιου ακούγεται καλύτερα από την κανονική του μπάντα, οι AVANTASIA δημιουργήθηκαν από τον ηγέτη των EDGUY, Tobias Sammet, αρχικά ως ένα project που δεν θα διαρκούσε παραπάνω από έναν ή δυο δίσκους. Βλέποντας την επιτυχία του εγχειρήματος, ο Sammet συνέχισε να κυκλοφορεί δίσκους με τους AVANTASIA, πάντα με την ίδια συνταγή, δηλαδή  συμφωνικό power metal πλαισιωμένος κάθε φορά με εκλεκτούς μουσικούς σαν καλεσμένους, ιδίως στα φωνητικά, καθώς οι ιστορίες που πλάθει ο Sammet απαιτούν και διαφορετικούς χαρακτήρες. Και κάπου εκεί έρχεται η επιτυχια των AVANTASIA καθώς κάθε τραγουδιστής δίνει την δική του ταυτότητα στο κομμάτι που ερμηνεύει κάνοντας την ακρόαση κάθε δίσκου άκρως ενδιαφέρουσα, κάτι που ενδεχομένως να μη συνέβαινε εάν υπήρχε μόνο ένας άνθρωπος πίσω από το μικρόφωνο. Σε λίγες μέρες κυκλοφορεί το νέο άλμπουμ των AVANTASIA με καλεσμένους ονόματα που μόνο η ανάγνωση τους προκαλεί ίλιγγο και μας κάνει να ανυπομονούμε για το τελικό αποτέλεσμα. Μέχρι τότε, ας ακούσουμε κάτι από τα παλιά…

Θοδωρής Κλώνης

 

 

Οι AVANTASIA ξεκίνησαν σαν side project των EDGUY και μόνο για 2 δίσκους (“The metal opera part 1&2”), εκπληρώνοντας το παιδικό όνειρο του mastermind τους Tobias Sammet  να δημιουργήσει μια metal-opera όπου θα τραγουδούσαν οι “μουσικοί» του ήρωες (λέγε με Michael Kiske των HELLOWEEN). Όμως ύστερα από την επανενεργοποίησή τους το 2008 για την “Wicked Trilogy” (με τα “The scarecrow” του 2008 και το διπλό album “The wicked symphony”/”Angel of Babylon” του 2010) και μετά από την απήχηση του κοινού τόσο στις πωλήσεις των δίσκων όσο και στις περιοδείες που ακολούθησαν, ο Tobias αποφάσισε (με την παρότρυνση φυσικά της Nuclear Blast) να ρίξει το “δημιουργικό” του βάρος στους AVANTASIA και να αφήσει σε δεύτερη μοίρα τους EDGUY. 
Και δε μπορώ να πω ότι διαφωνώ με αυτή του την απόφαση. Το αντίθετο μάλιστα. Ο Tobias έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα παραγωγικός με τους AVANTASIA, κυκλοφορώντας ένα δίσκο κάθε 2 με 3 χρόνια, κάτι το οποίο μόνο εύκολο δεν είναι αναλογιζόμενοι το μέγεθος του κάθε project. Με τον ήχο τους να κυμαίνεται από το power metal των δύο πρώτων δίσκων στο heavy rock/metal με power metal εξάρσεις, από το 2008 και μετά, οι AVANTASIA δεν είναι σαν τις άλλες metal-rock opera που ακούμε κατά καιρούς (με κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις φυσικά). 
Έχουν ένα μοναδικό τρόπο να λένε την ιστορία που κρύβεται πίσω από κάθε δίσκο και τόσο η μουσική όσο και οι ερμηνείες των διακεκριμένων guests, που συμμετέχουν σε κάθε δίσκο, δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα, που σε κάνει να αισθάνεσαι μέρος της ιστορίας. 
Με τα πρώτα δύο “δείγματα γραφής» να είναι αρκετά ενθαρρυντικά, όπως και σε κάθε προηγούμενη κυκλοφορία τους, έτσι και σε αυτή περιμένω με ανυπομονησία να ακούσω το αποτέλεσμα και ξέρω πως ούτε σε αυτή την περίπτωση θα με απογοητεύσουν!

Γιώργος Βογιατζής

 

 

Μια καινούργια κυκλοφορία από τους AVANTASIA είναι πάντα ένα πολύ καλό νέο, που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο Tobias Sammet έχει φτάσει να έχει ως πρώτη προτεραιότητα με τα χρόνια το προσωπικό του project τους AVANTASIA, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τους EDGUY και δίνοντας τους μια άλλη μουσική κατεύθυνση από την power πλευρά με την οποία και έκαναν όνομα στο χώρο του metal. Ε και θα πω εγώ, με τους δεύτερους βγάζει πλέον την εμπορική του πλευρά κινούμενος σε hard rock δρόμους, με τους πρώτους όμως με τους οποίους και έχει καταφέρει να κυκλοφορήσει 8 στούντιο δουλειές από το 2000 μέχρι και σήμερα, ακολουθεί το τα power και symphonic metal μονοπάτια, έχοντας κατορθώσει να επιδείξει στο μεγαλύτερο μέρος τους εξαιρετικές δουλείες και καμιά πραγματικά εξ αυτών να μπορεί να χαρακτηριστεί ως κακή, κατά την γνώμη μου. Οι rock – metal όπερες όπως θα μπορούσαν να ειπωθούν τα έργα που φτιάχνει μέσα από τους AVANTASIA έχουν δώσει πολλά ερεθίσματα σε νεότερες γενιές, έχουν κατατάξει τον ίδιο ως έναν από τους πιο έξυπνους και ταλαντούχους καλλιτέχνες της γενιές του και μας έχει προσφέρει υπέροχους δίσκους. Η συνθετική του ικανότητα λάμπει ακόμα περισσότερο από το γεγονός πως καταφέρνει να ταιριάζει και να δένει με μαεστρικό τρόπο τόσους πολλούς και πολλές φορές ανόμοιους, πρώτης γραμμής τραγουδιστές αλλά και μουσικούς μέσα στα άλμπουμ των AVANTASIA. Μην κουράζουμε όμως άλλο το ''Moonglow'' που είναι η νέα τους κυκλοφορία ίσως να είναι για πολλούς αλλά και για τον γράφοντα μέσα στις καλύτερες κυκλοφορίες της χρονιάς και όχι αδίκως. Μέχρι όμως να έρθει εκείνη η ώρα ας επιλέξουμε έτσι για το χαβαλέ τον καλύτερο δίσκο τους και ένα κομμάτι όπως έχουμε συνηθίσει να κάνουμε στην συγκεκριμένη στήλη. Για δίσκο επειδή τις πρώτες αγάπες δύσκολα τις ξεχνάς θα πάω στα ''Metal opera'' τώρα για ποίο part από τα δυο είναι πάντα ένα ζήτημα της στιγμής οπότε ας πούμε τυχαία το Part ΙΙ. Για κομμάτι θα πάω σε κάτι μεταγενέστερο επιλέγοντας το ''Wicked Symphony'' μέσα από το ομώνυμο άλμπουμ.

Παναγιώτης Γιώτας

 

 

O Tobias Sammet είναι μία από τις μεγαλύτερες μορφές σε ολάκερο το heavy metal. Τρομερός συνθέτης, καταπληκτικός μουσικός, υπεύθυνος για ότι κινείται σε ένα τόσο μεγάλο συγκρότημα όπως οι AVANTASIA. Από το συγκεκριμένο Project έχει περάσει σχεδόν όλη η αφρόκρεμα του χώρου και σε στιγμές μας έχει χαρίσει πραγματικά μνημεία για τη μουσική που ακούμε. Όπως γνωρίζετε, δεν μου αρέσει να γράφω και πολλά λόγια, ιδιαίτερα για μπάντες οι οποίες έχουν αφήσει το σημάδι τους στην αγαπημένη μας μουσική. Όπως είμαι σίγουρος, πως το νέο άλμπουμ των AVANTASIA θα είναι και αυτό εξαιρετικό!

Ντίνος “Benjamin Breeg” Γανίτης

 

Αν και είμαι σταθερός οπαδός του power metal εκ Αμερικής, Γερμανίας και Σκανδιναβίας, ας πούμε τα τρία βασικά κέντρα που μας έδωσαν τους SANCTUARY, HELLOWEEN και STRATOVARIUS, ομολογώ πως με τις μπάντες του κατά τα άλλα τρομερού μουσικού, συνθέτη και τραγουδιστή, Tobias Sammet, δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα. Τα τρία πρώτα άλμπουμ των EDGUY σε γενικές γραμμές μ’ αρέσουν αλλά δεν με ξεσηκώνουν για τους ίδιους λόγους που οι AVANTASIA δεν με ξεσηκώνουν επίσης. Το καλό Euro power για μένα οφείλει να έχει ισάριθμες δόσεις από τραχύτητα και μελωδία, οργή και χαρά. Φανταστείτε το τέρας του Frankenstein όπου το μισό σώμα είναι στρουμφάκι και το άλλο μισό ένας βασιλιάς της Μέσης Γης ή τουλάχιστον ένα άγριο και σιχαμερό Ορκ. Οι AVANTASIA για μένα είναι 80% στρουμφάκι και 20% Άραγκορν ή Ορκ. Το πιάσατε το νόημα πιστεύω. Όσο λοιπόν και αν βρίσκω γλυκανάλατο και υπέρ του δέοντος χαρούμενο το power metal των AVANTASIA πρέπει να παραδεχτώ πως αυτό που κάνει ο Tobias εδώ το κάνει με τρομερό μεράκι και γνώση και στο βαθμό που θέλω να ακούσω χαρούμενο power metal, οι ANANTASIA με καλύπτουν πλήρως. 

Φίλιππος Φίλης 

 

 

Ο Tobias Sammet μου είναι συμπαθής από εκείνη τη φορά που είχα δει στο March Metal Day 2008 τους EDGUY. Ομολογώ, δεν έχω ακούσει ολοκληρωμένη δουλειά του με AVANTASIA, αλλά σίγουρα είναι δουλευταράς και με τις 2 μπάντες, και αυτό πάντα το θαυμάζω στους μουσικούς. Επίσης, πάντα έχω εκτίμηση για τους ανθρώπους που φτιάχνουν χαρούμενη μουσική. Ας επιλέξω ένα κομμάτι, το “Dying for an angel” με τον λατρεμένο μου Klaus Meine (SCORPIONS). 

Γιάννης Σαββίδης

Σχόλια

Άλλα άρθρα του συντάκτη

Διαβάστε επίσης

BAND OF THE WEEK: LAMB OF GOD

27 Ιουνίου, 2019 - 12:30 Rockhard

LAMB OF GOD για Band of the week αυτήν την εβδομάδα, λοιπόν. Ένα από τα σημαντικότερα σχήματα που ξεπήδησαν τα τελευταία χρόνια στη σκληρή μουσική, πέρα από κάθε αμφισβήτηση. Ένα συγκρότημα που εκεί...

[περισσότερα]

BAND OF THE WEEK: DEMONS & WIZARDS

18 Ιουνίου, 2019 - 01:45 Rockhard

Είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα project στο χώρο του heavy metal. Η σύμπραξη μεταξύ BLIND GUARDIAN και ICED EARTH. Περιμένοντας τον τρίτο δίσκο τους, οι DEMONS & WIZARDS κάνουν μία περιοδεία...

[περισσότερα]

BAND OF THE WEEK: ANTHRAX

11 Ιουνίου, 2019 - 02:00 Rockhard

Στις 30/6 μαζί με τους DISTURBED, θα εμφανιστεί κι ένα από τα σημαντικότερα thrash metal συγκροτήματα όλων των εποχών, οι Αμερικάνοι ANTHRAX. Αφού δίσκο κυκλοφορούν όσο αραιά και οι DEF LEPPARD στα...

[περισσότερα]

BAND OF THE WEEK: MANOWAR

4 Ιουνίου, 2019 - 01:30 Rockhard

Στις 14 Ιουνίου, οι ζωντανοί θρύλοι του επικού metal, MANOWAR, θα εμφανιστούν στην Πλατεία Νερού κι όπως είναι φυσικό, με συνοπτικές διαδικασίες, έγιναν Band of the Week, λίγες μέρες πριν την...

[περισσότερα]

BAND OF THE WEEK: DEATH ANGEL

28 Μαίου, 2019 - 01:45 Rockhard

Οι Bay Area Thrashers, DEATH ANGEL, παρουσιάζουν μία αξιοσημείωτη συνέπεια και ποιότητα από την επανασύνδεσή τους και μετά, χαρίζοντάς μας τον έναν σπουδαίο δίσκο μετά τον άλλο. Το “Humanicide” είναι...

[περισσότερα]