BAND OF THE WEEK: CAVALERA CONSPIRACY

21 Νοεμβρίου, 2017 - 16:15

Πριν από 10 χρόνια, είχε γίνει η πολυαναμενόμενη επανένωση των αδερφών Max και Igor Cavalera που είχαν πάψει να μιλάνε μεταξύ τους για τα προηγούμενα 10… Το “Inflikted” που βγήκε το 2008, ήταν ένα άλμπουμ που σκόρπισε ελπίδες… Ήταν η συνέχεια όμως έτσι; Band of the week, οι CAVALERA CONSPIRACY λοιπόν, που ανήμερα του Πολυτεχνείου κυκλοφόρησαν το τέταρτο άλμπουμ τους, με τίτλο “Psychosis” και οι συντάκτες του Rock Hard κλήθηκαν να μιλήσουν για την μπάντα και όλοι εσείς να ψηφίσετε τον αγαπημένο σας δίσκο τους. Τι λέτε, πάμε;

 

Θυμάμαι ακόμα την είδηση της επανένωσης των αδερφών Cavalera. Χαράς Ευαγγέλια. Είχαμε ψάξει και είχαμε βρει συνέντευξη στο έντυπο Rock Hard, αμέσως με την είδηση, αρκετούς μήνες πριν βγει το ντεμπούτο τους, τους είχαμε κάνει εξώφυλλο, έσκασε και η κομματάρα “Inflikted” και «την ακούσαμε» καλά. Ακούγοντας όμως το άλμπουμ αυτό, υπήρχαν κάποια τραγούδια που «έσπερναν», αλλά και κάποια άλλα που ήταν πολύ μέτρια… Η επόμενη δουλειά τους, το “Blunt force trauma”, ήταν παντελώς αδιάφορο και το προηγούμενο, το “Pandemonium”, με άφησε τόσο αδιάφορο που δεν ενδιαφερόμουν καν να ακούσω το “Psychosis”. Μέχρι που ο Φραγκίσκος Σαμοΐλης με έπεισε να βάλουμε το “Insane” στη ραδιοφωνική μας εκπομπή. ΣΟΚ!!! Λες και βγήκε μέσα από το “Arise”!!! Ακούγοντας όλο το άλμπουμ, δε, είχα μία γεύση, λες και άκουγα SEPULTURA στις αρχές και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’90!!! Κοίτα να δεις που μερικές φορές το ποτάμι έχει γυρισμό!!!

Σάκης Φράγκος

 

 

Από την στιγμή που ο Max Cavalera έφυγε από τους SEPULTURA, για μένα το εν λόγω σχήμα, έπαψε να έχει την αίγλη του παρελθόντος αφού κανένα μετέπειτα album δεν κατάφερε να με κάνει να το ακούσω όπως όλα μέχρι και το “Roots”. Όταν το 2008 αποφασίζει να ενώσει τις δυνάμεις του με τον αδελφό του Igor, φτιάχνοντας τους CAVALERA CONSPIRACY, πολλοί θα ήθελαν ένα δεύτερο “Arise” ή “Chaos A.D.”. Τα αδέρφια Cavalera, ίσως και σωστά σκεπτόμενα, δεν έκαναν το χατίρι σε κανέναν. Δημιούργησαν όμως ένα σχήμα που τιμάει το ποιόν και των δυο μουσικών αφού οι συνθέσεις χωρίς να είναι το κάτι πρωτοποριακό, έχουν όλα τα στοιχεία που είχαμε αγαπήσει και στους δυο με περίσσιο ηχητικό τσαμπουκά. Παρόλο που δεν κυκλοφορούν συχνά albums με τους CAVALERA CONSPIRACY, όταν το κάνουν, αποτελούν για μένα ευχάριστες εκπλήξεις. Και οι 3 δουλειές τους (την πρόσφατη δεν την έχω ακούσει ακόμα) είναι αρκετά τίμιες, «αγγίζουν» αρκετά το ένδοξο παρελθόν τους, και με έχουν κερδίσει πολύ περισσότερο από τις δισκογραφικές κινήσεις των SEPULTURA. Ίσως η όποια σύγκριση να είναι άσχημη αλλά παράλληλα γίνεται και αναπόφευκτη όταν αναφερόμαστε στο σχίσμα ενός από τα σημαντικότερα συγκροτήματα που έχει «γεννήσει» το heavy metal. Άραγε τι θα γινόταν αν αποφάσιζαν όπως και τόσοι άλλοι να κάνουν μια περιοδεία με την αυθεντική σύνθεση; Μάλλον θα ήταν η μονή κίνηση που ίσως τους έκανε να ασχολιούνται πια με την μουσική εξαιτίας της αγάπης τους για αυτή και όχι για βιοποριστικούς λόγους. Λέτε να το βιώσουμε και αυτό;               

Θοδωρής Μηνιάτης 

 

 

Οι CAVALERA CONSPIRACY είναι το συγκρότημα που για εμένα πάντα θα αντιπροσωπεύει την επανασύνδεση των αδερφών Cavalera. Όταν χωρίστηκαν οι δρόμοι τους από τους SEPULTURA και μάλιστα με άσχημο τρόπο, ο Igor συνέχισε με τους SEPS ενώ ο Max ξεκίνησε μία απίστευτη πορεία με τους SOULFLY. Οι SOULFLY μετά από κάποια περίοδο όμως ξεκίνησαν να παίρνουν τον κατήφορο, ενώ οι SEPULTURA τον είχαν πάρει ήδη από καιρό. Όταν τα δύο αδέρφια έλυσαν τις διαφορές τους και ίδρυσαν τους CAVALERA CONSPIRACY, μόνο κάτι εξαιρετικό θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν και αυτό δεν είναι άλλο από το άλμπουμ “Inflicted”, που προοριζόταν για το όνομα της μπάντας αλλά λόγω δικαιωμάτων τελικά δεν προχώρησε. Η αλήθεια είναι πως μετά το “Inflicted”, ότι κυκλοφόρησε το συγκρότημα δεν με ενθουσίασε, όπως και ότι έχει κάνει ο Max όλη αυτή την περίοδο. Τα τραγούδια που κυκλοφόρησαν από το επερχόμενο τους άλμπουμ, “Psychosis”, είναι ότι καλύτερο έχω ακούσει από τους αδερφούς Cavalera τα τελευταία δέκα χρόνια. Αν είναι έτσι ολόκληρο το άλμπουμ, σίγουρα θα μιλάμε για μία τρομερή επιστροφή που το μόνο που θα μας θυμίζει είναι το χρυσό παρελθόν των SEPULTURA.

Δημήτρης Μπούκης

 

Οι CAVALERA CONSPIRACY είναι από τις περιπτώσεις εκείνες που λέμε «με το ζόρι παντρειά». Έτσι το βλέπω εγώ τουλάχιστον. Οι αδερφοί Cavalera (Max και Igor) ήταν επί χρόνια η κινητήρια δύναμη πίσω από τη βραζιλιάνικη thrash-ομηχανή των SEPULTURA. Η απόσταση από τη φτώχεια και την ανυποληψία στη διεθνή αναγνώριση και καταξίωση, καλύφθηκε με τέσσερεις δίσκους που έβαλαν τη δική τους κοτρώνα (ο όρος «λιθαράκι» δεν αρμόζει σε τέτοιες κυκλοφορίες) στην εδραίωση αλλά και εξέλιξη του thrash και έκαναν τους «αλήτες» από το Belo Horizonte μεγάλο όνομα. Έκτοτε, ο Max κυνήγησε το δικό του όνειρο το 1997 με τους SOULFLY, με τον Igor να μένει στη μπάντα και να τον ακολουθεί το 2008. Έτσι «γεννήθηκαν» οι CAVALERA CONSPIRACY, οι οποίοι δεν είναι SOULFLY (ευτυχώς), αλλά δεν είναι και SEPULTURA (εδώ λέμε και ευτυχώς, και δυστυχώς, ανάλογα πως βλέπει κανείς τα πράγματα). Προσωπικά, αγαπόντας τους δίσκους της πρώην μπάντας των αδερφών Cavalera ως και το τιτάνιο “Arise”, δεν μπορώ να δεχτώ αυτό που ακούγεται στις μέρες μας, πως δηλαδή οι CAVALERA CONSPIRACY είναι οι «πραγματικοί» SEPULTURA. Και αυτό διότι μπορεί οι δεύτεροι να έχουν πέσει σε παρακμή, αλλά και οι πρώτοι δεν μου έχουν δώσει τη παραμικρή αφορμή να δηλώσω τη προτίμησή μου προς το πρόσωπό τους. Μοντέρνο ή και μεταμοντέρνο groovy thrash σε τέσσερεις ως τώρα δίσκους, έντονο κοπάνημα αλλά πέραν τούτου, λίγα πράγματα. Ελπίζω να αλλάξουν στο μέλλον τα δεδομένα. Άλλωστε, οι Max και Igor δεν είναι ούτε 50 ετών ακόμη και η έμπνευση δεν ξέρεις πότε θα σου (ξανα)χτυπήσει τη πόρτα. Κάποια πρώτα δείγματα, ίσως να τα έλεγε κανείς και ενθαρρυντικά. Λες;

Δημήτρης Τσέλλος

 

Η σχέση των αδερφών Cavalera στην πορεία του χρόνου πέρασε από όλα τα στάδια που περνάνε συγγενείς που έχουν πολλά να χωρίσουν. Η ουσία είναι ότι τα παραμερίσανε ακριβώς τη στιγμή που ο Igor αποφάσισε να φύγει από τους SEPULTURA για πολλούς και διάφορους λόγους. Και έκανε το αναμενόμενο να τα ξαναβρεί με τον αδερφό του και μαζί να ξεκινήσουν μια μπάντα. Τι πρωτότυπο θα μου πείτε. Η συνέχεια, όμως, δεν τους βγήκε όπως την περίμεναν. Και πιστεύω ακράδαντα ότι περίμεναν να έχουν οι ίδιοι επιτυχία και αντίκτυπο που ανάγκαζε τον Kisser να δεχτεί την επιστροφή τους SEPULTURA όπως έγινε για παράδειγμα στην περίπτωση του Harris και των IRON MAIDEN με τον Bruce Dickinson.
Όσοι ήμασταν παρόντες το 2007 στο Rockwave festival πήραμε μια γερή δόση από CAVALERA CONSPIRACY και τι είναι πέρα από την επιτηδευμένη old school extreme metal ηχητική τους. Είναι δύο μουσικοί που παλεύουν με το φάντασμα της αποτυχίας σε ό,τι κάνουν και όταν τους κυριεύει αναπολούν τι έκαναν πριν 20 χρόνια, παρουσιάζοντας albums σαν το “Roots”. Και σε αυτή τη συναυλία φάνηκε πόσο απέχουν από τα albums που έχουν βγάλει ως CAVALERA CONSPIRACY. Δεν έχω ακούσει ακόμα το καινούριο τους, αλλά θαρρώ πως θα μου επιβεβαιώσουν τη φοβία που μου έχουν προξενήσει όσον αφορά το συνθετικό τους οίστρο. Και το όνομα τους συγκινεί μια μεσαίου βεληνεκούς εταιρία πλέον από τη μουσική βιομηχανία για να κυκλοφορήσουν τον τέταρτο δίσκο τους, ενώ ξεκίνησαν από τα σαλόνια της Roadrunner… Καθόλου τυχαίο!

Λευτέρης Τσουρέας

 

Όταν τα αδέρφια ανακοίνωσαν την συνεργασία τους στους CAVALERA CONSPIRACY ξέσπασε και πάλι η συζήτηση για την συνέχεια των SEPULTURA δίσως αυτών, αλλά και φούντωσε η σύγκριση ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα. Η έκπληξη δεν ήταν η συμμετοχή του Rizzo (SOULFLY) αλλά αυτή του Joe Duplantier (GOJIRA) που βέβαια έμελλε να είναι προσωρινή. Το "Inflikted" είχε σπίθα και ενέργεια και για μένα ήταν ο τελευταίος αξιόλογος δίσκος του Max. Παρά τις απαιτήσεις του κόσμου για έντονες SEP-ηροές ("Black ark" κανείς;), το αποτέλεσμα ήταν πιο σύγχρονο, αν και άκρως επιθετικό. Σίγουρα πιο ενδιαφέρον από αυτό που ακολούθησε. Με το "Psyhcosis" να είναι το τέταρτο άλμπουμ τους πλέον, οι CIIC περιμένω να μας κινήσουν και πάλι το ενδιαφέρον διότι με κάθε τους κυκλοφορία έπεφτε και η επίδοσή τους. Αυτό τουλάχιστον μας έδωσαν να πιστεύουμε, τα πρώτα τους δείγματα, με το "Spectral war"  και το "Insane" να είναι της εποχής του "Arise" με λίγο "Chaos A.D.". για να δούμε πώς θα είναι το σύνολο όμως!

Γιώργος Κουκουλάκης

 

Mετά τον χωρισμό των τριών μελών των SEPULTURA με τον Max Cavalera το 1996, η μπάντα συνέχισε να κάνει ωραίους δίσκους και ο Max δεν τα πήγε και άσχημα, μιας και οι SOULFLY που δημιούργησε μετά την αποχώρηση του από το σχήμα ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένοι και εμπορικά και καλλιτεχνικά.
Ο πρώτος δίσκος των CAVALERA CONSPIRACY το 2008 ουσιαστικά σηματοδοτούσε την  αποκατάσταση στις σχέσης των δύο αδελφών και σκέφθηκαν μιας και είχαν να συνεργασθούν πάνω από μια δεκαετία να θυμηθούν τα (πιο) παλιά και να αποτυπώσουν το ευχάριστο γεγονός με έναν δίσκο. Το “Inflikted” ήταν ένα πολύ ωραίο album που δέχθηκε θετική αντιμετώπιση από σύσσωμο τον μεταλλικό κόσμο.  
Ο δεύτερος δίσκος, το “Blunt force trauma”  κυκλοφόρησε το 2011, ουσιαστικά στα διαλείμματα ανάμεσα στους δίσκους των SOULFLY και παρόλο που δεν αντιμετωπίσθηκε όπως το ντεμπούτο εμένα μου άρεσε αρκετά. 
Το “Pandemonium” του 2014 είναι σαν να μην κυκλοφόρησε για μένα, μιας και δεν θυμάμαι να το άκουσα ποτέ ή να το άκουσα μια φορά και αυτό ήταν. Οι λόγοι άγνωστοι, μιας και συμπαθώ και Max πάρα πολύ και είχα την τύχη να τον συναντήσω στις αρχές του 2000 για μια συνέντευξη,  την πρώτη φορά που ήρθαν οι SOULFLY στην Ελλάδα.
Το καινούργιο “Psychosis”, τέταρτο κατά σειρά album των Cavalera Bros,  παρουσιάζει ενδιαφέρον, αν και οι ακροάσεις που του έχω κάνει μέχρι στιγμής δεν μου επιτρέπουν ασφαλές συμπέρασμα. 
Γενικότερα δεν είμαι απ’ εκείνους που περιμένουν το πολυπόθητο reunion, αν συμβεί είναι καλοδεχούμενο, αλλά πλέον κανένα από τα μέλη της μπάντας δεν είναι 20-25 χρονών, τότε δηλαδή που σκορπούσαν τα αριστουργήματα το ένα μετά το άλλο. Οπότε καλό είναι να μην έχουμε λανθασμένες  προσδοκίες κι επίσης πιστεύω ακράδαντα ότι μερικά πράγματα καλό είναι να μένουν όπως έχουν. 

Γιάννης Παπαευθυμίου      

 

 

Τα αδέρφια CAVALERA δεν θέλουν ιδιαίτερες συστάσεις!!! Έχουν προσφέρει εκπληκτικούς δίσκους στο παρελθόν και αυτό έκαναν και με τους CAVALERA CONSPIRACY. Αγαπημένη δουλειά τους είναι ο δίσκος "Inflikted". Ένας δίσκος που σήμανε την πρώτη δουλειά που κυκλοφόρησαν μαζί μετά από 10 χρόνια αλλά και ένας δίσκος που έσπρωξαν ακόμα πιο πολύ τα death/thrash metal και punk μουσικά όρια. 

Θάνος “Thanoz” Κολοκυθάς

 

 

Εκτιμώ ότι οι Max και Igor Cavalera αποτέλεσαν τον ακρογωνιαίο λίθο του ήχου των SEPULTURA. Χωρίς αυτούς οι SEPULTURA δεν είναι οι SEPULTURA που εγώ προσωπικά γνώρισα και αγάπησα. Καταλαβαίνετε την χαρά μου όταν έμαθα ότι τα δυο αδέρφια όχι μόνο τα ξαναβρήκαν αλλά άρχισαν να συνεργάζονται και σε ένα project με το όνομα CAVALERA CONSPIRACY. Δυστυχώς, με εξαίρεση το ντεμπούτο τους, οι υπόλοιποι δίσκοι τους με απογοήτευσαν λιγάκι. Όχι ότι είναι κακοί, αλλά από τους δυο αυτούς λεβέντες από το Belo Horizonte πάντα είχα, και έχω, πολλές απαιτήσεις. Η είδηση ότι κυκλοφορούν νέο δίσκο, με άφησε ψιλοαδιάφορο, μέχρι που άκουσα το “Insane” ως πρώτο δείγμα της καινούργιας τους δουλειάς. Και τα μυαλά μου κόλλησαν στον τοίχο με αυτήν την “Arise” χροιά. Αν είναι έτσι όλο το “Psychosis”, τότε σίγουρα θα μιλάμε για την καλύτερη τους δουλειά και σίγουρα θα θέσει υποψηφιότητα για τους δίσκους της χρονιάς. Μέχρι να ακούσω όλον τον δίσκο, βάζουμε το “Insane” στο repeat και τα κεφαλάκια πάνω κάτω…. 

Θοδωρής Κλώνης

Σχόλια

Άλλα άρθρα του συντάκτη

Διαβάστε επίσης

BAND OF THE WEEK: ALICE IN CHAINS

11 Σεπτεμβρίου, 2018 - 01:15 Rockhard

Η στήλη Band of the week, επέστρεψε από τις καλοκαιρινές διακοπές και παίρνει τη θέση της με μεγαλοπρέπεια στο Rock Hard για τη νέα σεζόν, με πρώτο συγκρότημα όπου οι συντάκτες του περιοδικού...

[περισσότερα]

BAND OF THE WEEK: GUNS N’ ROSES

17 Ιουλίου, 2018 - 18:00 Rockhard

Μιλάμε για ένα από τα σημαντικότερα σχήματα όλων των εποχών στη μουσική. Τόσο απλά. Οι GUNS N’ ROSES, επανακυκλοφόρησαν το θρυλικό “Appetite for destruction” και με συνοπτικές διαδικασίες έγιναν Band...

[περισσότερα]

BAND OF THE WEEK: Rockwave Festival

10 Ιουλίου, 2018 - 02:00 Rockhard

Ιδιότυπο το Band of the Week αυτής της εβδομάδας, αφού δεν έχει συγκρότημα, αλλά… φεστιβάλ. Rockwave Festival λοιπόν, με IRON MAIDEN, JUDAS PRIEST, VOLBEAT, SAXON, ACCEPT, SABATON και πολλές άλλες...

[περισσότερα]

BAND OF THE WEEK: IMMORTAL

3 Ιουλίου, 2018 - 00:15 Rockhard

Καιρός ήταν να σκληρύνουμε λίγο τη στήλη μας, Band of the week λοιπόν, οι Νορβηγοί θρύλοι του black metal, IMMORTAL, οι οποίοι κυκλοφορούν το ένατο άλμπουμ τους, “Northern chaos Gods” σε λίγες μέρες...

[περισσότερα]

BAND OF THE WEEK: MEGADETH

26 Ιουνίου, 2018 - 02:15 Rockhard

Έφτασε και η ώρα να έχουμε τους MEGADETH ως “Band of the week”. Μόλις επανακυκλοφόρησαν –για μία ακόμη φορά- το ντεμπούτο τους, κάναμε μία συνέντευξη που διαδόθηκε από τα μεγαλύτερα sites του κόσμου...

[περισσότερα]