BAND OF THE WEEK: GODSMACK

11 Ιουνίου, 2018 - 23:45

Άλλοι τους λένε groove metal, άλλοι απλώς hard rock, όπως και να έχει, οι GODSMACK είναι από τα σημαντικότερα αμερικάνικα σχήματα των τελευταίων 15 ετών, ένα από τα ελάχιστα σχήματα που κατάφεραν να έχουν τρία διαδοχικά άλμπουμ τους στην κορυφή του Billboard 200 με την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας τους. Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησαν το έβδομο άλμπουμ τους, με τίτλο “When legends rise” και οι συντάκτες του Rock Hard μπήκαν στη διαδικασία να γράψουν τη γνώμη τους κι όλοι εσείς να ψηφίσετε τον αγαπημένο σας δίσκο από το σχήμα.

Οι GODSMACK, είναι σίγουρα από τα συγκροτήματα που δεν έχουν να αποδείξουν και πολλά στο κοινό τους. Με τεράστιες ραδιοφωνικές επιτυχίες, τρεις συνεχόμενους δίσκους στο #1 του Billboard την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας τους, προσωπικά μου ακούγονται ως μια πιο επιμεταλλωμένη εκδοχή των ALICE IN CHAINS, με πολλά groove metal στοιχεία. Τραγούδια όπως το “Cryin’ like a bitch”, το “I stand alone” ή το “Speak” ήταν καταδικασμένα να γίνουν επιτυχίες και το γκρουπ, καθοδηγούμενο από τον τραγουδιστή Sully Erna, έχουν καταφέρει να είναι εδώ και χρόνια στην ελίτ της σκληρής μουσικής στην ήπειρό τους κι όχι μόνο. Προσωπικά, τους πήρα χαμπάρι από το soundtrack της ταινίας, “Scorpion king”, όπως και πολύς άλλος κόσμος κι από τότε, χωρίς να είμαι ο μεγαλύτερος οπαδός τους, πάντα έδινα τη δέουσα προσοχή στις κυκλοφορίες τους. Το “When legends rise”, που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες, αρχικά φαίνεται να ξένισε τους φίλους τους, αλλά ποσώς με ενδιαφέρει αν είναι λιγότερο σκληρό από τις προηγούμενες δουλειές τους. Βρίσκω ότι έχει τρομερές συνθέσεις, πιο rock και λιγότερο metal, αλλά ποιος νοιάζεται, αλήθεια; Αν μείνεις σ’ αυτό, χάνεις έναν πολύ αξιόλογο δίσκο…

Σάκης Φράγκος

 

Ελάχιστες είναι οι μπάντες που συνεχίζουν και πουλάνε εκατομμύρια δίσκους κόντρα στις επιταγές της εποχής μας που χαρακτηρίζεται από μία ολοένα και πιο ανησυχητική φθίνουσα πορεία πωλήσεων. Οι GODSMACK είναι μία από αυτές τις μπάντες η οποία μπορεί να θεωρείται σχετικά νέα αλλά μετρούν ήδη 20 χρόνια και 7 studio άλμπουμ στο ενεργητικό τους! Και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού γίνεται χαμός με αυτούς. Κυκλοφορίες σαν το "The oracle", "1000 hp" και ειδικά το "IV" (μακράν η αγαπημένη μου κυκλοφορία από τους GODSMACK") έχουν αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα τους στο σύγχρονο αμερικάνικο hard rock. Ακόμη και η ακουστική πλευρά των Αμερικανών ενέχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θα πρέπει να την τσεκάρετε. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κομμάτια τους είναι το "The enemy", τρίτο κομμάτι από το τέταρο κατά σειρά άλμπουμ τους.

Σάκης Νίκας

 

Με τους Αμερικάνους στη χώρα μας είχαμε κόλλημα εξ αρχής (καλά τώρα, δεν είναι και η πρώτη φορά που εμπορικά καταξιωμένους καλλιτέχνες απαξιούμε να τους αγαπήσουμε, σνομπάροντάς τους πριν ακόμα τους ακούσουμε!). Βέβαια, ο κύριος Sully Erna, με τις εριστικές του τάσεις, δεν είναι και το πιο αγαπητό πρόσωπο στο χώρο, αλλά ως ντίβα ξέρει τι χρειάζεται για να διατηρήσει την μπάντα του στην επικαιρότητα. Δεν γίνεται να αγνοείς μια μπάντα της οποίας 3 από τα 7 άλμπουμ έφτασαν στο νούμερο 1 των ΗΠΑ και μετρά ήδη 23 singles στο top 10. Οπότε ακούστε τους, ψάξτε τους και πιστεύω θα βρείτε κάτι φυχαγωγικό σε αυτούς, είτε είναι οι στίχοι τους (βλ. "Cryin' like a bitch"), είτε επειδή σας αρέσουν τραγούδια από soundtrack (βλ. "I stand alone" από το 3o Mummy-The scorpion King), είτε επειδή σας αρέσουν τα αυτοκίνητα ("1000hp"), είτε γιατί οι τίτλοι τους σας θυμίζουν κάτι ("Whiskey hangover") ή γιατί στην τελική ψάχνετε ριφ που να σας διαλύουν (όπως του "Speak"). Μπορεί οι GODSMACK να είναι η μετεξέλιξη της σκηνής του Seattle, σε συνάρτηση με τον μοντέρνο ήχο των LINKIN PARK, NICKELBACK και DISTURBED που δεν αρέσει σε πολλούς εδώ, αλλά εγώ τους ακολουθώ ασταμάτητα σχεδόν 20 χρόνια. Ακούστε λοιπόν αυτό κι ελπίζω να καταπιαστείτε κι εσείς με αυτό το κάτι που έχουν.

Γιώργος "Kay" Κουκουλάκης 

 

Tους GODSMACK τουs ανακάλυψα σε μια εποχή που ο έντυπος τύπος είχε ακόμα μεγάλη δύναμη και δεν είχε προλάβει το internet για να του δώσει το τελειωτικό χτύπημα. Ήταν η εποχή του δεύτερου δίσκου τους “Awake”, στα τέλη του 2000 όταν το Αμερικάνικο  περιοδικό Spin τους είχε στο εξώφυλλο  μαζί με τους LINKIN PARK και μιλούσε για το νέο κύμα του heavy metal. Η περιέργεια ήταν μεγάλη, η παραγγελία από το Αμερικάνικο amazon έγινε σχεδόν αμέσως και άλλο ένα αγαπημένο σχήμα ήρθε να προστεθεί στα καινούργια ονόματα. 
H πορεία της μπάντας από το “Awake” και έπειτα άρχισε να εκτοξεύεται τόσο στο καλλιτεχνικό όσο και στο εμπορικό κομμάτι. Σε μια εποχή που το nu metal ήταν στα φόρτε του, οι GODSMACK ήταν από τα σχήματα που όχι μόνο κατάφεραν τελικά να επιζήσουν και να χαράξουν την δική τους αυτόνομη πορεία  αλλά και να είναι ένα από τα πιο σπουδαία ονόματα που έμειναν από το συγκεκριμένο παρακλάδι του metal.  
Προσωπικά μου αρέσουν όλα τους τα album, άλλα περισσότερο (“Awake”, “Faceless”, “IV”, “Τhe oracle”), άλλα λίγο λιγότερο(“Godsmack”, “1000HP”), αλλά αυτό που παραδέχομαι σε αυτούς είναι ότι κατάφεραν να βρουν την δική τους ηχητική ταυτότητα. Εκεί που στις αρχές της πορείας τους περιγράφαμε σαν μια μίξη METALLICA με ALICE IN CHAINS, πλέον τους ακούς και καταλαβαίνεις τον δικό τους ήχο. Κύριος υπεύθυνος της ταυτότητας της μπάντας είναι ο τραγουδιστής Sully Erna που με την εξαιρετική βαθιά και δυναμική φωνή του μπορεί να χρωματίσει ακόμα και τις πιο αδύναμες συνθέσεις. Θεωρώ επίσης πολύ σημαντική στην δυναμική της μπάντας, την προσθήκη του Shannon Larkin (WRATHCHILD AMERICA, UGLY KID JOE κ.α) την εποχή του “Faceless”, χωρίς να παραβλέπω την συμβολή των υπόλοιπων δύο μελών στο ήχο της μπάντας. 
Στις δύο ήδη δεκαετίες που μετρά η μπάντα στο προσκήνιο, στο εμπορικό κομμάτι έχουν καταφέρει πράγματα που λίγα συγκροτήματα του σκληρού ήχου έχουν να επιδείξουν.
Έχουν τρία # 1 albums ("Faceless”,” IV” και “Τhe oracle”), τρία ακόμα στα top 10 (“Awake”, “1000HP” και το πρόσφατο “When legends rise”). Αν προσθέσουμε στα παραπάνω και το ep  του 2004 (“The other side”- #5), οι GODSMACK έχουν πλέον στο βιογραφικό τους 7  top 10 album, καθιερώνοντάς τους σαν ένα από τα πιο εμπορικά ονόματα  των τελευταίων δύο δεκαετιών. Εκτός των charts όμως, εδώ έχουμε να κάνουμε μια αυθεντική μπάντα, με ξεχωριστό ήχο και ωραίους στίχους. Nιώθω πολύ τυχερός που συμβάδισα όλα αυτά τα χρόνια με την μουσική τους, κάθε δίσκος τους μου κρατούσε συντροφιά για πολλούς μήνες όταν κυκλοφορούσε και τους θεωρώ σαν ένα από τα πιο σημαντικά σχήματα που ακούσαμε την δεκαετία του 2000.

Γιάννης Παπαευθυμίου 

 

Η νέα Αμερικάνικη  metal σκηνή όπως αναδύθηκε μέσα από το nu metal  μας έδωσε ένα ξεχωριστό σχήμα. Οι GODSMACK είναι μια περίπτωση, μ’ έναν τραγουδιστή, με ξεχωριστό μέταλλο φωνής, ιδιαίτερη αίσθηση της μελωδίας και ανήκουν στην κλάση σχημάτων όπως οι CREED, STAIN, ALTERBRIDGE, DISTURBED, FIVE FINGER DEATH PUNCH, AVENGED SEVENFOLD, BULLET FOR MY VALENTINE αλλά με πιο έντονο το METALLICA στοιχείο στον ήχο τους. Ο τραγουδιστής τους Sully Erna  έχει και μια σειρά προσωπικών άλμπουμ, που αναδεικνύουν την ένταση και το χρώμα της φωνής του αλλά και την ομοιότητα σε σημεία με τον Hetfield/ Layne Staley. Alternative rock, metal, hard rock  σε μία μίξη που στο " IV" βρίσκει κατ’ εμέ την καλύτερη έκφρασή της.
Αν ο Αμερικάνικος "metal" ήχος των FM, με τις ογκώδεις κιθάρες και τα δυναμικά, αλλά χαμηλών συχνοτήτων, μελωδικά με ολίγον γρέζι φωνητικά σας αρέσει, ξέρετε γιατί οι GODSMACK ανήκουν στα κορυφαία σχήματα του είδους και η νέα τους δουλειά λογικά θα το επιβεβαιώσει ακόμη μια φορά. Η υποψία ότι μείωσαν τον όγκο προς χάρη της μελωδίας στο νέο άλμπουμ ελέγχεται.

Στέλιος Μπασμπαγιάννης

 

Προς τα τέλη της δεκαετίας των 90’s ήρθε στην επιφάνεια ένα νέο κύμα heavy metal συγκροτημάτων από την Αμερική, τα περισσότερα εκ των οποίων ακολούθησαν το ιδίωμα του nu metal και αργότερα εξελίχθηκαν σε κάτι τελείως διαφορετικό, ενώ άλλα κράτησαν λίγο από τον χαρακτήρα του grunge, που είχε αρχίσει ήδη να εξαφανίζεται, και πειραματίστηκαν με εναλλακτικούς ροκ ήχους. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά συγκροτήματα που ξεπήδησαν αυτή την περίοδο ήταν οι GODSMACK. Αν και δεν ήμουν ποτέ φανατικός οπαδός τους, δεν μπορώ να πω ότι με χαλάει η μουσική τους. Αντιθέτως, όποτε έπεφτα επάνω σε έναν δίσκο τους τον άκουγα πάντα με μεγάλη μου ευχαρίστηση. Τα groove μέρη τους, η χαρακτηριστική φωνή του τραγουδιστή τους, τα κολλητικά ρεφρέν και ο αμερικάνικος, σήμα κατατεθέν, ήχος τους είναι αυτά που με τράβηξαν σε αυτό το συγκρότημα. Το γεγονός πως και τα εφτά τους άλμπουμ, αν δεν κάνω λάθος, έχουν περάσει από το top 10 του Billboard, δεν μπορεί, κάτι θα λέει αυτό για την αξία της μπάντας. 
Υ.Γ. Το τραγούδι που επιλέγω είναι ένα από τα καλύτερα motivated τραγούδια που έχω ακούσει ποτέ!

Δημήτρης Μπούκης

 

Οι Αμερικανοί GODSMACK μου είναι αν μη τι άλλο συμπαθέστατοι. Βρίσκω  αρκετά ελκυστικό σε γενικές γραμμές τον μοντέρνο ήχο τους, με το δυνατό rhythm section, τα όμορφα ρεφρέν, την groove αίσθηση που αφήνουν. Τους έχω παρακολουθήσει από την αρχή της πορείας τους και αν μη τι άλλο, κάθε δισκογραφική τους δουλειά μου άφησε τουλάχιστον έξι κομμάτια που να γούσταρα ιδιαίτερα. Έχουν την τύχη να έχουν στις τάξεις τους έναν πολύ ταλαντούχο καλλιτέχνη όπως ο Sully Erna, που δεν διαθέτει μόνο την ιδανική φωνή για να αναδείξει το στυλ των κομματιών τους, αλλά και τη συνθετική ικανότητα να προσφέρει επιτυχίες. Δεν γνωρίζω την απήχηση που έχουν στη χώρα μας, το σίγουρο είναι όμως πως η τεράστια επιτυχία που σημειώνουν στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, εδώ και σχεδόν 15 χρόνια, κερδίζοντας απανωτές πρωτιές στο Billboard με κάθε κυκλοφορία δίσκου τους, μόνο τυχαία δεν είναι. Με χαροποιεί ιδιαίτερα που συνεχίζουν να πατούν σταθερά στην κορυφή και να εξελίσσονται, όπως μαρτυρά το εξαιρετικό ολοκαίνουριο άλμπουμ τους, “When Legends Rise”. Αν θα έπρεπε να επιλέξω αγαπημένη μου δουλειά απ’ αυτούς, πιθανόν να κατέληγα στο “Faceless” του 2003. Το τραγούδι πάντως που ποτέ δε βαρεθώ όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσες φορές κι αν το ακούσω, είναι σίγουρα αυτό: 

Χαρά Νέτη 

 

Υπάρχουν κάποια συγκροτήματα που παρόλο που δεν ανήκουν στα αγαπημένα είδη μουσικής που ακούς, σου «κάνουν» πολύ στο αυτί και παρακολουθείς την καριέρα τους. Έτσι είναι και η δίκη μου σχέση με τους GODSMACK, ένα σχήμα που αποτελεί ένα από τα ελάχιστα του μουσικού ύφους που αντιπροσωπεύουν, το οποίο μου αρέσει τόσο πολύ. Ο συνδυασμός ωραίων, δυναμικών μελωδίων με τα υπέροχα φωνητικά του Sully Erna, δίνει ένα μοναδικό αποτέλεσμα στον ακροατή που σίγουρα δεν μπορεί παρά να είναι σε μια συνεχή εγρήγορση ακούγοντας τους. Το group αποτελεί ένα από αυτά που πάντα αναμένω με αρκετό ενδιαφέρον την κάθε νέα δουλειά τους. Μέχρι στιγμής δεν με έχουν απογοητεύσει καθόλου αφού αποτελούν μια σταθερή μουσική αξία στο χώρο και σίγουρα το κάθε τους δισκογραφικό πόνημα ηχεί πολύ ευχάριστα. Αν δεν τους έχετε ήδη ακούσει, κάντε το άμεσα (ειδικά την προτεινόμενη ακουστική εκτέλεση του “Re-Align”) αφού νομίζω ότι είναι σχήμα για όλα τα γούστα, μια και τα τραγούδια τους θα σας διασκεδάσουν, ότι δηλαδή χρειαζόμαστε από έναν καλλιτέχνη.                    

Θοδωρής Μηνιάτης  

 

Ετούτους εδώ τους λεβέντες, ενώ τους ήξερα σαν όνομα, δεν είχα ασχοληθεί ποτέ μαζί τους. Προσωπική μου εκτίμηση λοιπόν, είναι ότι μιλάμε για μια μπάντα άκρως επαγγελματική, που ξεχειλίζει από ενέργεια και από ό,τι είδα τα δίνει όλα επί σκηνής. Παραδέχομαι ότι δεν είναι από τις μπάντες που θα είναι η πρώτη μου επιλογή όταν θελήσω να ακούσω μουσική, αλλά και το να πέσω επάνω τους τυχαία δεν θα με χάλαγε κιόλας. Οι οπαδοί τους από εκεί και πέρα έχουν ξεσηκωθεί καθώς μόλις κυκλοφόρησαν νέο δίσκο. Προτού ακούσω λοιπόν τη νέα τους δουλειά, αρχίζω το ψάξιμο στη δισκογραφία τους και ελπίζω να ανακαλύψω και άλλες κομματάρες σαν το παρακάτω.

Θοδωρής Κλώνης

 

Κλασσική περίπτωση αδιάφορης μπάντας για την αφεντιά μου. Από τα συγκροτήματα που δεν μου έκαναν ποτέ «κλικ» για ευνόητους λόγους. Ποτέ δε μου άρεσαν, δεν βρήκα ούτε μία νότα που να με συγκινήσει και μοιραία κατέληξαν στον μουσικό Καιάδα μου. Το μόνο που βρήκα ενδιαφέρον από τους GODSMACK είναι η παρακάτω διασκευή…

Ντίνος “Benjamin Breeg” Γανίτης

Σχόλια

Άλλα άρθρα του συντάκτη

Διαβάστε επίσης

BAND OF THE WEEK: IN FLAMES

9 Απριλίου, 2019 - 01:45 Rockhard

13 στούντιο άλμπουμ, μετρούν οι IN FLAMES, με το πιο πρόσφατο να είναι το “I, the mask”, που κυκλοφόρησε πριν λίγες εβδομάδες και ήταν η αφορμή για να είναι Band of the week στο Rock Hard. Αγαπημένη...

[περισσότερα]

BAND OF THE WEEK: BULLET FOR MY VALENTINE

2 Απριλίου, 2019 - 02:15 Rockhard

Οι Ουαλοί metallers, BULLET FOR MY VALENTINE, επισκέπτονται την Αθήνα, την Παρασκευή 5/4, στο Piraeus Academy και βρήκαμε την ευκαιρία να έχουμε band of the week, ένα συγκρότημα που metalcore-ίζει,...

[περισσότερα]

BAND OF THE WEEK: H.E.A.T.

26 Μαρτίου, 2019 - 01:45 Rockhard

Καιρό είχαμε να βάλουμε στο Band of the Week μία hard rock μπάντα και η πολυαναμενόμενη συναυλία των Σουηδών H.E.A.T. το Σάββατο 30/3 στο Gagarin, μας οδήγησε σε μονόδρομο!!! Ας διαβάσουμε λοιπόν την...

[περισσότερα]

BAND OF THE WEEK: CHILDREN OF BODOM

19 Μαρτίου, 2019 - 01:45 Rockhard

Οι Φιλανδοί melodic extreme metallers, CHILDREN OF BODOM, έφτασαν αισίως στον δέκατο δίσκο της καριέρας τους με το “Hexed” που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες, δίνοντάς μας την ευκαιρία να τους κάνουμε...

[περισσότερα]

BAND OF THE WEEK: ARMORED SAINT

12 Μαρτίου, 2019 - 13:00 Rockhard

Συγκρότημα της εβδομάδας; Οι θρυλικοί ARMORED SAINT. Δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις για ένα από τα σημαντικότερα US Metal σχήματα όλων των εποχών, που συνεχίζουν και δισκογραφούν βγάζοντας...

[περισσότερα]