BAND OF THE WEEK: SOULFLY

30 Οκτωβρίου, 2018 - 00:30

“Ritual” ονομάζεται το 11ο στούντιο άλμπουμ των SOULFLY, που μόλις κυκλοφόρησε και άφησε –αν μη τι άλλο- πολύ θετικές εντυπώσεις. Οι συντάκτες του Rock Hard, μαζεύτηκαν να εκφράσουν τη γνώμη τους για το βασικό σχήμα το Max Cavalera, απ’ όταν έφυγε από τους SEPULTURA και η γνώμη σας είναι πολύ σημαντική, αφού ζητάμε να μας ονομάσετε τον αγαπημένο σας δίσκο από τους Βραζιλιάνους extreme metallers.

Σαν «σωστός» SEPULTURAς, όταν έφυγε ο Max Cavalera από το γκρουπ, κοίταζα με μισό μάτι τις «αμερικανιές» που έκανε. Κάτι “Jumpdafuckup” και τα ρέστα. Ομολογουμένως όμως, οι δύο πρώτοι δίσκοι των SOULFLY, ήταν σαφώς πιο επιτυχημένοι από τους αντίστοιχους των SEPULTURA και σίγουρα εξαιρετικοί για το είδος τους. Πρώτος δίσκος SOULFLY  που ένιωσα πραγματικά, ήταν το “3”. Ίσως επειδή είχε διασκευή στο “One nation” των SACRED REICH… Του έδωσα από νωρίς την ευκαιρία και με κέρδισε από τα αποδυτήρια. Το “Prophecy”, πλησίαζε ακόμα πιο πολύ στον αγαπημένο μου ήχο των SEPS, με το ομώνυμο κομμάτι να σκοτώνει. Ο δίσκος όμως που μου έδωσε τα μυαλά στο πιάτο, ήταν το “Dark ages”. Ένας δίσκος, που περιείχε όλα τα συστατικά που με έκαναν να λατρέψω τον Cavalera στα late 80’s, μέχρι τα μέσα των 90’s. Από εκεί και πέρα, λες και όλη η έμπνευση στέρεψε. Πέντε προκλητικά αδιάφοροι, μέχρι και κακοί δίσκοι για τα γούστα μου, μέχρι το πολύ πρόσφατο “Ritual”, που το άκουσα μετά από παραινέσεις φίλων. Το καλό φεγγάρι που είχε ο Max, με το “Psychosis” των CAVALERA CONSPIRACY, συνεχίζεται κι εδώ. Φαίνεται ότι πήρε παράταση ζωής για εμένα…

Σάκης Φράγκος

 

Όταν ονομάζεσαι Max Cavalera και έχεις συνδέσει το όνομα σου με την χρυσή εποχή της παντοδυναμίας των SEPULTURA, είναι λογικό ο κόσμος να παρακολουθεί στενά κάθε σου κίνηση και να έχει από εσένα πολλές απαιτήσεις. Υπό αυτό το πρίσμα, οι SOULFLY ποτέ δεν με ικανοποίησαν σαν μπάντα πέρα μόνων κάποιων σκόρπιων σποραδικών στιγμών εδώ και εκεί. Και αυτό διότι ξέροντας της δυνατότητες του ηγέτη τους περίμενα κάτι πιο συμπαγές και δυναμικό. Οπότε το γεγονός της κυκλοφορίας νέου δίσκου από δαύτους δεν με κάνει να τρελαίνομαι και από ενθουσιασμό. Οπωσδήποτε και περισσότερο λόγω περιέργειας θα ρίξω μια δυο ακροάσεις, χωρίς ωστόσο να έχω την απαίτηση να ακούσω κάτι το ξεχωριστό. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και δυνατές στιγμές στους δίσκους των SOULFLY.Υπάρχουν αλλά, όπως προανέφερα, για μένα είναι λίγες, πολύ λίγες. Και, για να είμαι ειλικρινής απέναντι σας, αν θελήσω να ακούσω κάτι φρέσκο από τον Max, θα ακούσω τους CAVALERA CONSPIRACY που είναι πιο κοντά σε αυτό που θα ήθελα. Αν πάλι θέλω να θυμηθώ τις πραγματικές δυνατότητες του, υπάρχουν πάντα τα “Beneath The Remains” και “Arise” να με περιμένουν.

Θοδωρής Κλώνης 

 

Είκοσι χρόνια κλείνουν φέτος από την πρώτη κυκλοφορία των SOULFLY. Στα είκοσι αυτά χρόνια ο Max Cavalera ήταν παραπάνω από ενεργός δισκογραφικά. Μόνο με τους SOULFLY σε αυτό το διάστημα, έβγαλε 11 studio albums, συμπεριλαμβανομένου και του καινούργιου δίσκου “Ritual”. Aν δε, προσθέσουμε τους CAVALERA CONSPIRACY και τους KILLER BE KILLED, μιλάμε για σχεδόν ένα δίσκο κάθε χρόνο. 
Είναι πολύ ευχάριστο που το “Ritual” είναι ένας πάρα πολύ καλός δίσκος για τους SOULFLY, μια ευχάριστη έκπληξη  για μας τους οπαδούς του Max, μιας και τα τελευταία χρόνια υπήρχε μια επανάληψη και μια κούραση τις κυκλοφορίες της μπάντας. Αυτό, μ’ ένα μαγικό τρόπο δείχνει να έχει ξεπεραστεί, αν κάποιος ακούσει το “Ritual” και δεν ξέρει τι ακούει θα νομίσει ότι παίζουν εικοσάχρονα, τέτοια ενέργεια αποπνέει.
Πάντως σε μια συνάντηση που είχα με τον Μax στο ξενοδοχείο του για μια συνέντευξη, το 2003 όταν έπαιξαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τους SOULFLY, μου είχε κάνει αίσθηση το πόσο χαμηλών τόνων και καλόκαρδος ήταν σαν άνθρωπος και πως μεταμορφώθηκε σαν κτήνος  πάνω στην σκηνή λίγες ώρες μετά. 
Προσωπικά απολαμβάνω τον ήχο των SOULFLY και δεν με ενδιαφέρει καν η επανασύνδεση των SEPULTURA που επιθυμούν  κάποιοι. Κάθε πράγμα στον καιρό του που λέει και η γνωστή παροιμία. Αν κάποιος ασχοληθεί με την δισκογραφία των SOULFLY, θα βρει τουλάχιστον πέντε -έξι διαμαντάκια να ακούσει. 
O Μax είναι μια μεγάλη μορφή στον χώρο μας και είναι αληθινός σε ότι και αν κάνει. Γι’ αυτό και από εμένα έχει και θα έχει πάντα ένα τεράστιο respect. 

Γιάννης Παπαευθυμίου   

 

 

Όταν ήμουν σε νεαρή ηλικία, θυμάμαι να με χαλάνε πολλά πράγματα που ξέφευγαν από το «σωστό» μονοπάτι του metal. Η πορεία που πήραν οι SEPULTURA ήταν ένα κομμάτι που με ξενέρωνε, κάνοντας με να μην βλέπω αμερόληπτα την μουσική που έπαιζαν. Το ίδιο συνέβη και με τον Max Cavalera, όταν έφτιαξε τους SOULFLY μέσα σε ένα μουσικό είδος που θεωρούσα ξένο και εχθρικό. Μεγαλώνοντας, κοιτάζοντας ή μάλλον ακούγοντας διαφορετικά τα πράγματα, άρχιζα να γουστάρω πολύ την δουλειά των SOULFLY, σε αντίθεση με τους SEPULTURA που μέχρι σήμερα υπάρχουν ελάχιστες δουλειές τους μετά το “Roots” που θα κάτσω να ακούσω. Σε αυτό βοήθησε το εξαιρετικό “Prophecy” (αγαπημένος δίσκος των SOULFLY μακράν του δεύτερου) και φυσικά το μεγαλειώδες και εκρηκτικό live τους στην Μαλακάσα, στα πλαίσια του Rockwave του 2004. Έκτοτε ακολουθώ τους SOULFLY στενά, με αρκετά άλμπουμ να τα γουστάρω πολύ και μερικά άλλα να τα θεωρώ κορυφαίες πατάτες. Αναγνωρίζω όμως πως από την στιγμή που τρέχει ο Cavalera με τόσα project, γράφοντας τόσο συχνά καινούργια μουσική, είναι πολύ δύσκολο να κρατήσει το ποιοτικό επίπεδο των συνθέσεων του. Στο νέο του άλμπουμ το “Ritual” πάντως τα καταφέρνει μια χαρά και για ακόμα μία φορά έχουμε έναν δίσκο που είναι αντάξιος του ονόματος του.

Δημήτρης Μπούκης

 

 

Γνωρίζουμε πως ο Max Cavalera λατρεύεται στην Ελλάδα, ίσως επειδή μας αρέσει να μένουμε κολλημένοι στις παλιές μας αγάπες, ως ρομαντικοί Μεσόγειοι, ίσως επειδή δεν σταματά να βγάζει καλές στιγμές εκεί που ετοιμαζόμαστε να τον ξεγράψουμε, ίσως γιατί είναι ζωντανή απόδειξη του ότι μπορείς να κάνεις τα όνειρά σου πραγματικότητα, ακόμα κι όταν προέρχεσαι από το πουθενά (όπως ήταν η Βραζιλία για την μεταλλική σκηνή τότε που ξεκινούσαν οι SEPULTURA). Πάντως η παρέα των SOULFLY, κυκλοφορεί τον καλύτερό της δίσκο εδώ και αρκετά χρόνια, όπως έκαναν και οι SEPULTURA πέρυσι. Aφού η σύγκριση με το συγκρότημα που δημιούργησε και αργότερα εγκατέλειψε είναι αχρείαστη, εμείς οφείλουμε να ακολουθούμε τα βήματα και των δύο. Προσωπικά με είχαν συγκινήσει τα πρώτα τους δύο άλμπουμ, όπως και οι εκρηκτικές τους συναυλίες που είχα παρακολουθήσει. Η συνέχεια όμως, μείωσε το ενδιαφέρον και τον ενθουσιασμό μου για τους SOULFLY. Ο Cavalera είναι μάστορας του groove που συνδυάζει τα ethnic Βραζιλιάνικα στοιχεία, όσο έχει και μια χαρακτηριστική χροιά στην φωνή που (αν και περιορισμένη) σε τραντάζει. Από την μπάντα του πέρασαν αξιόλογοι μουσικοί, άλλοτε γνωστοί (Logan Mader, Roy Mayorga, Antonio Campos) κι άλλοτε λιγότερο γνωστοί αλλά προικισμένοι (Marc Rizzo, Joe Nunez, Mikey Doling). Για μένα είναι αυτή η ιδιαίτερη σχέση που έχει η μπάντα στο να συνδυάζει βρωμιά, σκληράδα και groove στον ήχο της, που με οδηγεί στο να την ακούω εδώ και 20 χρόνια. Όσοι έχετε συγκινηθεί από το ύφος τους, θα αγαπήσετε το "Ritual".

Γιώργος "Kay" Κουκουλάκης

 

 

Οι SOULFY είναι μια μπάντα με παγιωμένο ήχο εξ αρχής. Όσοι γούσταραν τη ριζική στροφή των SEPULTURA στο “Roots” βρήκαν την «υγειά» τους με τη νέα μπάντα του Max Cavalera. Προσωπικά είχα απογοητευτεί από το “Roots” και δεν περίμενα να μου αρέσουν οι SOULFLY. Οπότε το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι σφύζουν από ενέργεια επί σκηνής, αλλά εμένα δε με συγκινούν… Όσο κι αν θέλει κάποιος να με πείσει για το αντίθετο, οι SOULFLY για εμένα είναι μια στατική μπάντα ηχητικά που διαιωνίζει την ύπαρξη της, δίνοντας στην κυκλοφορία, παρόμοιους ηχητικά, δίσκους.

Λευτέρης Τσουρέας

Σχόλια

Άλλα άρθρα του συντάκτη

Διαβάστε επίσης

BAND OF THE WEEK: CELTIC FROST

17 Ιουλίου, 2019 - 15:45 Rockhard

Αυτήν την εβδομάδα, η στήλη μας δεν θα ασχοληθεί με την επικαιρότητα. Στις 19 Ιουλίου, ο Thomas Gabriel Fischer, ηγετική μορφή των –διαλυμένων πλέον- CELTIC FROST, κλείνει τα 56 του χρόνια και με...

[περισσότερα]

BAND OF THE WEEK: ABBATH

9 Ιουλίου, 2019 - 13:30 Rockhard

Μπάντα της εβδομάδας  τώρα, είναι οι ΑΒΒΑΤΗ, το γκρουπ του Olve Oikemo ή Abbath Doom Occulta ή απλά Abbath. Του ανθρώπου που έχει παίξει τα πάντα στους IMMORTAL (κιθάρα, μπάσο, ντραμς) κι έχει...

[περισσότερα]

BAND OF THE WEEK: SKID ROW

3 Ιουλίου, 2019 - 14:15 Rockhard

Μία από τις κορυφαίες hard rock μπάντες όλων των εποχών, παρουσιάζεται στη στήλη μας Band of the week. Ο λόγος για τους Αμερικάνους SKID ROW, που έρχονται για δεύτερη φορά στη χώρα μας, τη Δευτέρα 15...

[περισσότερα]

BAND OF THE WEEK: LAMB OF GOD

27 Ιουνίου, 2019 - 12:30 Rockhard

LAMB OF GOD για Band of the week αυτήν την εβδομάδα, λοιπόν. Ένα από τα σημαντικότερα σχήματα που ξεπήδησαν τα τελευταία χρόνια στη σκληρή μουσική, πέρα από κάθε αμφισβήτηση. Ένα συγκρότημα που εκεί...

[περισσότερα]

BAND OF THE WEEK: DEMONS & WIZARDS

18 Ιουνίου, 2019 - 01:45 Rockhard

Είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα project στο χώρο του heavy metal. Η σύμπραξη μεταξύ BLIND GUARDIAN και ICED EARTH. Περιμένοντας τον τρίτο δίσκο τους, οι DEMONS & WIZARDS κάνουν μία περιοδεία...

[περισσότερα]