BAND OF THE WEEK: WINTERSUN

3 Οκτωβρίου, 2017 - 03:00

Μία από τις πιο πολυσυζητημένες μπάντες των τελευταίων μηνών, όχι μόνο εξαιτίας του πολύ καλού δίσκου της, “The forest seasons”, αλλά και διότι κατάφεραν, μέσω μίας crowdfunding καμπάνιας στο Indiegogo, όπου ζητούσαν από τους οπαδούς τους 150.000 ευρώ για να φτιάξουν το στούντιό τους, κατάφεραν να πιάσουν το στόχο μέσα σε μία μέρα και να συγκεντρώσουν κάτι λιγότερο από μισό εκατομμύριο ευρώ. Κάτι που σαφώς φανερώνει μία τεράστια δυναμική και πολλούς φανατικούς οπαδούς. Οι WINTERSUN, του ευφυούς Jari Maenpaa, έρχονται για συναυλίες την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου στο Piraeus Academy στην Αθήνα και την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου στο Principal Club Theater και το ROCK HARD ζήτησε από τους συντάκτες του τη γνώμη τους για το σχήμα και απ’ όλους εσάς να μας πείτε τον αγαπημένο σας δίσκο από το γκρουπ.

Να ξεκαθαρίσω τη θέση μου. Άσχετα με το αν μου αρέσει ή όχι η μουσική των WINTERSUN, θεωρώ τον Jari Maenpaa, έναν ιδιοφυή τεμπέλη, που του παίρνει χρόνια ολόκληρα να συνθέσει ένα δίσκο, που επιβιώνει εξαιτίας του πολύ ευνοϊκού για τους μουσικούς Φιλανδικού κράτους, αλλά που ταυτόχρονα είναι ιδιαίτερα χαρισματικός ώστε να έχει μία στρατιά ΠΟΛΥ φανατικών οπαδών που τον ακολουθούν πιστά απ’ όταν έφυγε από τους ENSIFERUM. Εξαιτίας τους, κατάφερε να συγκεντρώσει το αδιανόητα τεράστιο χρηματικό ποσό των 464.000 ευρώ για να φτιάξει το στούντιο του συγκροτήματος. Στα πλαίσια της περιοδείας τους, έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και είμαι περίεργος για το πώς θα ερμηνεύσουν επί σκηνής, την βαρυφορτωμένη μουσική τους, παρότι είχα την ευκαιρία να τους δω πριν αρκετά χρόνια, όταν ακόμα είχαν βγάλει μόνο το ομώνυμο ντεμπούτο τους. Ακόμα δε, δεν μπορώ να αποφασίσω αν ο Maenpaa (που να μη γελιόμαστε, είναι όλοι οι WINTERSUN), είναι ένας τσαρλατάνος ή μία μουσική ιδιοφυία, αλλά είναι βέβαιο ότι θα παρακολουθήσω με ιδιαίτερη προσοχή τη συναυλία τους…

Σάκης Φράγκος

 

Η αλήθεια είναι ότι οι WINTERSUN είναι μία μπάντα που έχει σηκώσει αρκετές και μεγάλες συζητήσεις. Το κακό είναι ότι δεν το έχει κάνει τόσο για τη μουσική της, όσο για τον «περίεργο», αλλά συνάμα τόσο ταλαντούχο κύριο Jari Maenpaa! Ειδικά για τις καμπάνιες τους, που από το αποτέλεσμα κρίνονται άκρως πετυχημένες τόσο σαν ιδέα, όσο και σαν αποτέλεσμα, αφού μαζεύτηκε ένα τρελό ποσό κοντά στα 500.000 ευρώ!!! Για να μαζευτεί όμως αυτό, έβαλαν τον οβολό τους πολλοί οπαδοί της μπάντας, καθώς οι WINTERSUN έχουν καταφέρει μ’ ένα ουσιαστικά άλμπουμ, το “Time I”, να έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό. Φυσικά και έχει παίξει ρόλο πως ο Maenpaa ήταν ήδη γνωστός, όντας ο κιθαρίστας και τραγουδιστής των ENSIFERUM στα δύο πρώτα, εξαιρετικά άλμπουμ τους. Το ντεμπούτο των WINTERSUN, “Wintersun” (2004), είναι αρκετά κοντά στον ήχο των CHILDREN OF BODOM. Όμως έκανε τη δουλειά του δημιουργώντας θόρυβο γύρω από τη νεοσύστατη μπάντα. Όμως χρειάστηκαν 8 ολόκληρα χρόνια μέχρι την  κυκλοφορία του δεύτερου και σημαντικότερου άλμπουμ τους, του “Time I” το 2012. Ένα άλμπουμ που μάγεψε κανονικότατα ένα μεγάλο μέρος των οπαδών του melodic death με συμφωνικά και folk στοιχεία. Πέντε χρόνια μετά, η μπάντα κυκλοφόρησε φέτος το “The forest seasons”, το οποίο δεν πλησιάζει τα επίπεδα του “Time I”, όμως ακόμα και τώρα, το κοινό της περιμένει πως και πως το “Time II”, που έχει προαναγγείλει χρόνια τώρα ο Jari και για να είναι όπως αυτός το έχει στο μυαλό του, δήλωσε ότι έκανε και την καμπάνια που του απέφερε το τρελό αυτό ποσό. Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, ειδικά στο θέμα «εργατικότητα» (δεν τον λες και φανατικό), αδιαμφισβήτητα όμως ταλαντούχος μουσικός και συνθέτης. Προσωπικά, όσο και αν οι WINTERSUN είναι τόσο κοντά μουσικά σε πάμπολλες μπάντες που γουστάρω με χίλια, δεν μου έκαναν ποτέ το τόσο κλικ. Όμως το πακέτο της συναυλίας τους, μαζί με τους ανερχόμενους (και δικαιότατα) WHISPERED ειδικά, αλλά και τους Ιταλούς BLACK THERAPY που τώρα ξεκινάνε στην ουσία, είναι ιδανικό για οπαδούς του melodic death metal των καιρών μας. Ανεξάρτητα από τη γνώμη που έχει ο καθένας μας, τους λες και «φαινόμενο» τους WINTERSUN, κυρίως για την «ορκισμένη» στήριξη που έχουν από τους οπαδούς τους. Εκεί βγάζεις καπέλο.

Φραγκίσκος Σαμοΐλης

 

Η Φινλανδία είναι από τις χώρες που μας έχουν χαρίσει τα πιο μαγευτικά σύνολα στην ιστορία του σκληρού ήχου. Ένα από τα πιο ιδιαίτερα σύνολα είναι και οι WINTERSUN, που με μόνο τρία άλμπουμ σε σχεδόν δεκαπέντε χρόνια έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μια πιστή βάση οπαδών που τους λατρεύει.  Το δημιούργημα του Jari Maenpaa, κιθαρίστα και τραγουδιστή στα δύο πρώτα άλμπουμ των ENSIFERUM, είναι από τα πιο ιδιαίτερα σύνολα του συμφωνικού μελωδικού death metal με folk στοιχεία που έχετε ακούσει ποτέ.

Το πρώτο ομότιτλο άλμπουμ τους ήταν και η αιτία της απόλυσης του Jari από τους ENSIFERUM. H ιστορία λέει ότι μετά την κυκλοφορία του “Iron” ο Jari ζήτησε λίγο χρόνο να ασχοληθεί με το ντεμπούτο των WINTERSUN και οι ENSIFERUM του έδωσαν όσο χρόνο χρειαζόταν απολύοντας τον! Καμιά φορά το να κυνηγάς αυτό που αγαπάς πολύ έχει και τις απόλυες του. Όπως και να έχει, άσχετα με τις δυσκολίες που αντιμετώπισε για πολλά χρόνια, ο Jari είδε φέτος με το τελευταίο τους μαγικό άλμπουμ, “The Forest Seasons”, να γίνεται νούμερο ένα στην Φινλανδία! Πραγματικά η μεγαλύτερη ανταμοιβή για μια τόσο μοναδική μπάντα. 
Μου είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσω κάποιο από τα τρία άλμπουμ τους, γιατί το καθένα με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Ίσως το “Time” να στέκεται ακόμη πιο ψηλά αν και ομολογώ ότι έχω λιώσει το “The Forest Seasons” εδώ και κάποιους μήνες. Είναι μεγάλη ευκαιρία η επίσκεψη τους στην χώρα μας σε λίγε μέρες, ώστε να δούμε κάτι εντελώς διαφορετικό επιτέλους on stage.  Οι «μαγικοί» WINTERSUN, έδωσαν στο metal τις δικές του «Τέσσερις Εποχές». Ακολουθήστε τους…

Γιώργος Καραγιάννης

 

Οι WINTERSUN είναι ένα συγκρότημα που έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν έναν μικρό ντόρο γύρω τους, χωρίς στην ουσία να έχουν καταφέρει κάτι συγκλονιστικό. Ο Jari Mäenpää προτίμησε να απολυθεί από τους ENSIFERUM, που διαρκώς αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη αναγνώριση, για να ασχοληθεί με το προσωπικό του όραμα στους WINTERSUN. Το πρώτο ομώνυμο άλμπουμ της μπάντας ήταν ικανό να δημιουργήσει μία καλή βάση οπαδών. Μετά από εκεί ξεκινάνε όμως τα μυστήρια.. Οκτώ χρόνια πήρε στο συγκρότημα να κυκλοφορήσει το πολυαναμενόμενο “Time I”, με την δικαιολογία πως ο Jari δεν είχε τον κατάλληλο εξοπλισμό για την παραγωγή που ήθελε σε αυτό το άλμπουμ, ούτε το ανάλογο budget. Το αποτέλεσμα είναι να κυκλοφορήσει ένα άλμπουμ, που ναι μεν έχει πολύ ωραία τραγούδια αλλά η παραγωγή του τελικά κρίνεται ως προβληματική. Και εκεί που όλοι περιμένουμε το “Time II”, που το αναφέρει ο ηγέτης των WINTERSUN όπου βρεθεί και όπου σταθεί, πετάει ξαφνικά το φημισμένο πλέον crowd funding από το οποίο ευελπιστεί να κερδίσει τα χρήματα που θα του επιτρέψουν να φτιάξει το studio που επιθυμεί, με τον σούπερ ντούπερ εξοπλισμό. Οι οπαδοί τα ακούμπησαν κανονικά, ο Jari κέρδισε πολύ παραπάνω από το ποσό που επιθυμούσε και μετά το καλό “Forest seasons” αναμένουμε το “Time II”. Δεν γνωρίζω αν άξιζε από τον κόσμο να στηρίξει αυτήν την προσπάθεια, σίγουρα όμως οι απαιτήσεις που θα υπάρχουν από εδώ και στο εξής από την μπάντα θα είναι τεράστιες και το ενδεχόμενο ενός κακού δίσκου θα είναι και η καταδίκη τους. Για την ώρα απολαμβάνουμε τα τρία καλά τους άλμπουμ και περιμένουμε να τους απολαύσουμε σύντομα από κοντά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. 

Δημήτρης Μπούκης

 

Πρέπει να ομολογήσω ότι παρότι ακούω τους Φιλανδούς, δεν τρελαίνομαι ιδιαίτερα για τη μουσική τους. Εκεί που με κερδίζουν με την επική επιθετικότητα τους και με τα εμπνευσμένα πλήκτρα τους, με χάνουν όταν χρησιμοποιούν τα καθαρά φωνητικά. Και όταν λέω με χάνουν, είναι σαν να κάνεις σεξ με τη γυναίκα σου και τσουπ, να έρχεται ο γιος σου στο δωμάτιο. Τέτοια ξενέρα! Δε το ‘χω με τον επικό ήχο, όταν έχει καθαρά φωνητικά. Όμως, τον τελευταίο δίσκο “The forest seasons” μπορώ να πω ότι τον ακούω πιο ευχάριστα και είμαι σίγουρος ότι θα είναι φαντασμαγορικός live. Επειδή όμως μου αρέσει η ειλικρίνεια, δε μπορώ να μη πω ότι θα προτιμούσα τη μπάντα να είναι… instrumental! Όπως το bonus CD του “Time I”.

Γιώργος Δρογγίτης

 

Δεν θα καθόμουν να ακούσω ποτέ νέο συγκρότημα το οποίο οι Ούνοι, Μπούκης και Σαμοΐλης αποθεώνουν. Ποτέ όμως. Να που το αφεντικό αποφάσισε όμως ότι πρέπει να γράψουμε δυο αράδες γι’ αυτούς τους ταλαίπωρους του Βορρά. Τι να γράψω δηλαδή, που δεν έχω ιδέα. Καλός ο χαβαλές αλλά να πούμε και πέντε αλήθειες. Σίγουρα, μουσικά δεν είναι στα γούστα μου αλλά οι οπαδοί των ENSIFERUM σίγουρα έχουν πολλά να ακούσουν από το ίδιο το συγκρότημα. Η αλήθεια είναι ότι βρήκα σημεία στη μουσική τους τα οποία μου αρέσουν και σίγουρα αν ήμουν του συγκεκριμένου ήχου θα πήγαινα στην επερχόμενη συναυλία τους στη χώρα μας. Όπως και να χει η προσπάθεια των WINTERSUN είναι αρκετά φιλότιμη και από μένα θα πάρουν και 5 βαθμούς σαν άλλη Δάφνη Μπόκοτα στη βαθμολογία της Eurovision. 

Ντίνος “Benjamin Breeg” Γανίτης

 

 

Οι WINTERSUN είναι αναμφίβολα ένα ανερχόμενο αστέρι της Φινλανδικής σκηνής. Με συνολικά τρεις studio δίσκους στη φαρέτρα τους και ειδικά την υπέρ φιλόδοξη τελευταία τους κυκλοφορία “The forest seasons”, αποτελούν ηχηρό όνομα στη majestic/power/black metal σκηνή. Με το “forest seasons” φαίνεται πως έχουν, ευτυχώς, απομακρυνθεί από το power metal των STRATOVARIUS και CHILDREN OF BODOM και έχουν εμβαθύνει περισσότερο στην απόκοσμη και majestic ατμόσφαιρα κάνοντας μια κάποια καινοτομία. 
Έχοντας ακούσει στα γρήγορα τα πρώτα τους άλμπουμ που με άφησαν παντελώς αδιάφορο, πρέπει να πω πως εξεπλάγην πολύ ευχάριστα με το “The forest seasons” μιας και είναι αρκετά απρόβλεπτο, επικό και όντως φιλόδοξο με μόνο τέσσερα κομμάτια μέσης διάρκειας τα 14 λεπτά! Πιστεύω πως όσοι παρευρεθούν στο live τους στην Αθήνα στις 4 του μήνα θα χαθούν πολύ όμορφα στην επιβλητική ατμόσφαιρα του “Eternal darkness” που αναφέρεται και στο φθινόπωρο που ζούμε τώρα. Είναι το κομμάτι που ξεχώρισα από το δίσκο για τo απρόβλεπτο περιεχόμενο του και τη σχέση του με το majestic black metal. 

Φίλιππος Φίλης

 

Η αλήθεια είναι ότι ετούτους εδώ τους λεβέντες αρχικά δεν τους είχα πάρει με καλό μάτι. Ίσως λόγω της συμπάθειας μου στη προηγούμενη μπάντα του  ηγέτη τους Jari Maenpaa, τους ENSIFERUM. Ίσως πάλι διότι το μελωδικό death metal δεν ανήκει και στις μεγάλες μου συμπάθειες. Ακούγοντας όμως τη δισκογραφία τους είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί έχουν τόσο μεγάλο feedback στον κόσμο. Μέχρι και το crowdfunding για τις ηχογραφήσεις του “The Forest Seasons” κινήθηκε ανέλπιστα καλά, αποδεικνύοντας ότι η μπάντα έχει πιστούς και φανατικούς οπαδούς. Από εκεί και πέρα, τον λόγο πάντα, ως είθισται, έχει η μουσική. Μια μουσική που, για μένα προσωπικά, μπορεί να μην είναι το στυλ που μου ταιριάζει, οφείλω όμως να παραδεχτώ ότι αυτό που κάνουν το κάνουν καλά, πολύ καλά μάλιστα. Και για αυτό έχουν τον μέγιστο σεβασμό μου. 

Θοδωρής Κλώνης 

Σχόλια

Άλλα άρθρα του συντάκτη

Διαβάστε επίσης

BAND OF THE WEEK: GUNS N’ ROSES

17 Ιουλίου, 2018 - 18:00 Rockhard

Μιλάμε για ένα από τα σημαντικότερα σχήματα όλων των εποχών στη μουσική. Τόσο απλά. Οι GUNS N’ ROSES, επανακυκλοφόρησαν το θρυλικό “Appetite for destruction” και με συνοπτικές διαδικασίες έγιναν Band...

[περισσότερα]

BAND OF THE WEEK: Rockwave Festival

10 Ιουλίου, 2018 - 02:00 Rockhard

Ιδιότυπο το Band of the Week αυτής της εβδομάδας, αφού δεν έχει συγκρότημα, αλλά… φεστιβάλ. Rockwave Festival λοιπόν, με IRON MAIDEN, JUDAS PRIEST, VOLBEAT, SAXON, ACCEPT, SABATON και πολλές άλλες...

[περισσότερα]

BAND OF THE WEEK: IMMORTAL

3 Ιουλίου, 2018 - 00:15 Rockhard

Καιρός ήταν να σκληρύνουμε λίγο τη στήλη μας, Band of the week λοιπόν, οι Νορβηγοί θρύλοι του black metal, IMMORTAL, οι οποίοι κυκλοφορούν το ένατο άλμπουμ τους, “Northern chaos Gods” σε λίγες μέρες...

[περισσότερα]

BAND OF THE WEEK: MEGADETH

26 Ιουνίου, 2018 - 02:15 Rockhard

Έφτασε και η ώρα να έχουμε τους MEGADETH ως “Band of the week”. Μόλις επανακυκλοφόρησαν –για μία ακόμη φορά- το ντεμπούτο τους, κάναμε μία συνέντευξη που διαδόθηκε από τα μεγαλύτερα sites του κόσμου...

[περισσότερα]

BAND OF THE WEEK: U.D.O. – DIRKSCHNEIDER

19 Ιουνίου, 2018 - 19:45 Rockhard

Ο σπουδαίος Udo Dirkschneider, εμφανίζεται το Σάββατο 30 Ιουνίου, με τους DIRKSCHNEIDER, παίζοντας θρυλικά και αγαπημένα τραγούδια των ACCEPT για τελευταία φορά, στο Chania Rock Festival και οι...

[περισσότερα]