BEYOND THE PALE VOL. 16 (ROSETTA STONE – PRIEST – SIBERIA – CHILDREN OF THE STUN)

16 Μαίου, 2019 - 11:45

Συνεχίζουμε ακάθεκτοι και αυτή την εβδομάδα με το “Beyond the pale” και έχουμε από όλα τα καλά. Και νέες, σημαντικές κυκλοφορίες και live review και μια πλούσια ατζέντα για το weekend που μας έρχεται. Κάτι κινείται πολύ καλά στην ευρύτερη, σκοτεινή σκηνή και μόνο αισιοδοξία μπορούμε να έχουμε για το τι μπορεί να συμβεί μέσα στο 2019.
Στα επίσης πολύ καλά νέα, η στήλη πάρα πολύ σύντομα θα αποκτήσει και ραδιοφωνική εκπομπή, η οποία θα είναι φυσικά εβδομαδιαία και θα προστεθεί στην ομάδα των εκπομπών που προσφέρει με τη σφραγίδα της ποιότητάς του το Rock Hard. Αναμείνατε τις σχετικές ανακοινώσεις. 
Φυσικά, όσοι το επιθυμούν, μπορούν να επικοινωνούν με το sakis@rockhard.gr για την παρουσίαση της δουλειάς τους από τη στήλη μας και εννοείται να ακούσουν και τη λίστα μας στο Spotify. Τα ξαναλέμε την επόμενη εβδομάδα,  

NEW RELEASES


ROSETTA STONE – “Seems like forever” (Cleopatra Records)

Τεράστια επιστροφή, αλλά ταυτόχρονα και τεράστια απογοήτευση. Οι ROSETTA STONE του Porl King είναι μια από τις πλέον θρυλικές μπάντες του gothic rock και ειδικά το “An eye for the main chance” είναι ένα λαμπερό δεκάρι, το οποίο δεν πρέπει να λείπει από καμία δισκοθήκη που σέβεται τον εαυτό της. Οι ROSETTA STONE από το 2000 που το έκλεισαν το μαγαζί τους, είχαν κάνει αισθητή την απουσία τους και από το 2008 ο King κοιτούσε να μας απογοητεύει με το indie project του miserylab. Μέχρι που πριν δύο μήνες έσκασε η βόμβα για νέο album των ROSETTA, με το γνώριμο artwork και τον Jurgen Engler (DIE KRUPPS) στη μίξη. Δυστυχώς οι φόβοι που υπήρχαν με τους τίτλους των τραγουδιών, επιβεβαιώθηκαν: Πρόκειται ουσιαστικά για μια συλλογή από επανεκτελέσεις σε ήδη υπάρχοντα τραγούδια των miserylab. Ναι μεν η μίξη είναι διαφορετική, με τις goth κιθάρες να είναι πολύ μπροστά, την παραγωγή να είναι σαφώς ανώτερη, αλλά πέραν τούτου είναι ουδέν. Προσωπικά θα το αγοράσω το “Seems like forever” σαν οπαδός, αλλά θα φάει μπόλικη σκόνη. Η μόνη ελπίδα που έχω είναι αυτή η συλλογή να αποτελέσει την απαρχή για την επιστροφή του Porl στα gothic rock δρώμενα και, που ξέρεις, να σβήσουμε άλλο ένα όνομα από τη λίστα με τα συναυλιακά απωθημένα.  

Facebook: https://www.facebook.com/RosettaStoneOfficial/  
Bandcamp: https://rosettastoneuk.bandcamp.com/ 

SIBERIA – “The God complex” (Swiss Dark Knights)

Συνεχίζουμε πάλι με gothic rock από το Μεγάλο Νησί και από το Liverpool κατεβαίνουμε νοτιότερα στο Reading. Οι VENDEMMIAN για μια εικοσαετία άφησαν το δικό τους ξεχωριστό στίγμα, με οκτώ albums και 2 EP, μέχρι που τα παράτησαν. Ο κιθαρίστας και πολυοργανίστας Dave Drum, ο οποίος είναι και διοργανωτής του σπουδαίου Sacrosanct Festival, δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια και το 2017 ενώθηκε με τον παλιόφιλό του και τραγουδιστή στο ντεμπούτο των VENDEMMIAN Matt Wyatt κι εγένετο SIBERIA. To “The God complex” έρχεται δύο χρόνια μετά το παρθενικό τους “Turning back tides” και το αποτέλεσμα είναι αυτό που περιμέναμε πάνω κάτω. Mid-tempo gothic rock, επηρεασμένο σε πολύ μεγάλο βαθμό από τους THE MISSION, με πολύ μεγάλη έμφαση στις μελωδικές κιθάρες και με ιδιαίτερα προσεγμένους στίχους. Οι πιστοί ακόλουθοι των VENDEMMIAN το έχουν ήδη παραγγείλει το album, οπότε δεν χρειάζονται ιδιαίτερα επιχειρήματα για να πειστούν από το δικό μου κείμενο. Για όσους προτιμούν το gothic rock τους πιο οργανικό, το “The God complex” συνιστάται ανεπιφύλακτα ως μια πολύ ποιοτική κυκλοφορία. 

Facebook: https://www.facebook.com/SiberiaBandUK/   
Bandcamp: https://swissdarknights.bandcamp.com/album/the-god-complex-2 
Spotify:   https://open.spotify.com/album/3zx9cfM5Gg8dk05Bf8lsa7 

CHILDREN ON STUN – “Echoes” EP (Armalyte Industries)

Η περιοδεία μας στην Αγγλία συνεχίζεται και πάμε ακόμη πιο νoτιονατολικά και εκεί συναντούμε τους θρυλικούς CHILDREN ON STUN από το παραθάλάσσιο Hastings. Οι οποίοι μια φορά και έναν καιρό έδιναν συναυλίες μαζί με τους ROSETTA STONE (μικρός που είναι ο κόσμος). Οι C.O.S. Καθ’ όλη τη διάρκεια των 90’s άφησαν και αυτοί φαρδιά-πλατιά την υπογραφή τους στο παραδοσιακό gothic rock, με πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα το αψεγάδιαστο ντεμπούτο τους “Tourniquets of love desire” (το “Sidelined” με στοιχειώνει ακόμη μέχρι και σήμερα). Από το 1998 που το διέλυσαν ο καθένας ακολούθησε τον δρόμο του, μέχρι που το 2015, μετά την τραγική απώλεια του μπασίστα του Simon Manning, το δίδυμο των Whipp/Ash είπε να δώσει μια άλλη ευκαιρία στο μουσικό παιδί του. Έτσι, πέρυσι ένωσε το δίδυμο αυτό τις δυνάμεις του με μια μεγάλη μορφή του gothic rock χώρου, τον Gordon Young (SERAPHIN TWIN, DREAM DISCIPLES, PRETENTIOUS MOI?, TERMINAL GODS, RHOMBUS, OCTOBER BURNS BLACK) και το αποτέλεσμα της σύμπραξής τους είναι το “Echoes”, ένα ΕΡ πέντε τραγουδιών. Αν και πέρασε μια εικοσαετία από τότε που κλείστηκαν σε studio, εδώ οι CHILDREN ON STUN δεν ξεχνούν την τέχνη τους και παραδίδουν εντατικά μαθήματα για το πως πρέπει να παίζεται το παραδοσιακό, βρετανικό gothic rock. Τολμώ δε να πω ότι εδώ ακούμε και μια αρκετά βελτιωμένη εκδοχή τους, αφού για πρώτη φορά έχουν στο πλευρό τους και μια πολύ καλή παραγωγή. Ένα εξαιρετικό comeback!  

Facebook: https://www.facebook.com/officialchildrenonstun/ 
Spotify:  https://open.spotify.com/album/0zzytoyG2xywUvybl0dFnc   

PRIEST – “Obey” EP (Lovely Records)

Αρκετά με την Αγγλία και ας μεταφερθούμε στην παγωμένη Στοκχόλμη. Με τους PRIEST τα είχαμε πει αναλυτικά και στη συνέντευξη που υπήρχε στο volume 8 του “Beyond the pale” πριν μερικούς μήνες, εν όψει και της καταπληκτικής συναυλίας που έδωσαν στην Αθήνα. Η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη συναυλία, για άγνωστους προς το παρόν λόγους, προκάλεσε αναταράξεις στο συγκρότημα, με αποτέλεσμα να ανακοινώσουν, ευτυχώς προσωρινά, τη διάλυση τους! Τελικά βρήκαν την άκρη τους, συνεχίζουν να αλωνίζουν τις σκηνές ανά την Ευρώπη και το “Obey” EP τους τελικά κυκλοφόρησε. Το EP αυτό αποτελείται από τρία νέα τραγούδια, μια διασκευή στο “Street spirit” των RADIOHEAD και το instrumental “Tria prima”, με το οποίο ανοίγουν τις συναυλίες τους αυτόν τον καιρό. Αν θα έπρεπε να σημειωθεί κάτι αυτό είναι η σταδιακή αποκοπή τους από τις synthwave φόρμες και τη σχεδόν αποκλειστική αφοσίωσή τους σε πιο electro-pop μονοπάτια. Δεν ξέρω που θα τους βγάλει όλο αυτό, αλλά το τελικό αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται κάπως safe σε σχέση πάντα με το τρομερό ντεμπούτο τους “New flesh”. Για να δούμε...

Facebook:  https://www.facebook.com/priestofficial/      
Bandcamp: https://priest-official.bandcamp.com/  
Spotify: https://open.spotify.com/album/7AhKz0xiv8Fhg62VVGQYfh 

 

LIVE REVIEWS

STAR INDUSTRY / COLD REMEMBRANCE, 04/05/2019, DEATH DISCO: Δεν ξέρω για ποιο λόγο η προσέλευση δεν ήταν η αναμενόμενη. Αν δηλαδή οφείλεται στο ότι οι διακοπές του Πάσχα δεν είχαν τεχνικά τελειώσει για όλους ή στο ότι αυτή ήταν η δέκατη εμφάνιση των STAR INDUSTRY επί Αθηναϊκού εδάφους. Σε κάθε περίπτωση οι 60-70 νοματαίοι που μαζεύτηκαν εκείνο το ζεστό βράδυ του Σαββάτου, ήταν αποφασισμένοι να περάσουν καλά.


Ξεκίνημα με τους Αθηναίους goth metallers COLD REMEMBRANCE. Στα περίπου 45 λεπτά που βρέθηκαν επί σκηνής και σε ένα σχεδόν άδειο προς το παρόν μαγαζί, η πεντάδα τους δεν πτοήθηκε και παρουσίασε υλικό από το  παρθενικό της album “Visions from a world apart” καθώς και από την επερχόμενη, ατιτλοφόρητη δουλειά. Αν και το στυλ τους, που φέρει έντονες επιρροές από το gothic rock/metal της Φινλανδίας, πλέον δεν είναι και τόσο του γούστου μου, εκείνο που με κέρδισε στην εμφάνιση των COLD REMEMBRANCE είναι η σοβαρότητα και η σεμνότητά τους καθ' όλη τη διάρκεια της εμφάνισής τους, καθώς και ο πολύ καλός τους ήχος. Επιφυλάσσομαι να ακούσω τη νέα τους δουλειά και να αλλάξει η γνώμη μου προς το πολύ καλύτερο. 


Η ώρα είχε πάει 11 και κάτι και οι αγαπημένοι Βέλγοι STAR INDUSTRY επέστρεψαν πάλι, ενώπιον ενός πολύ γνώριμου για αυτούς κοινού. Περιττό να αναφέρω ότι πλέον έχουν αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό και διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ μπάντας και οπαδών και για αυτό το λόγο σε κάθε τους εμφάνιση περνάμε ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ.  Ξεκίνημα λοιπόν με το “Pray” και το singalong πήγε σύννεφο.


Το συγκρότημα τίμησε όλα τα albums του, δίνοντας φυσικά τη μεγαλύτερη βαρύτητα στο εμβληματικό “Iron dust crush”. Περιττό να αναφέρω ότι στο “Nineties” που ακούστηκε δύο φορές, όπως κάθε φορά στην Αθήνα, έγινε ο απόλυτος χαμός, στα όρια του moshpit. Οι εκτελέσεις μου φάνηκαν λίγο περίεργες, αλλά μου λύθηκαν οι απορίες μετά το τέλος της συναυλίας, καθώς ο μπασίστας Stijn αντιμετώπιζε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας και πραγματικά υπέφερε. Όπως και να έχει, με όλες αυτές τις αντιξοότητες, η συγκεκριμένη συναυλία θα ενταχθεί και αυτή, μαζί με τις υπόλοιπες, στιγματισμένη από το πόσο καλά περάσαμε όλοι όσοι βρεθήκαμε, σαν reunion παλιών συμμαθητών, το βράδυ αυτό.

VIDEO OF THE WEEK

Αυτή την εβδομάδα συμπληρώνονται 39 χρόνια από τότε που ο Ian Curtis εγκατέλειψε τον μάταιο τούτο κόσμο. Το πόσο επιδραστικοί υπήρξαν οι JOY DIVISION σε όλη τη goth σκηνή και όχι μόνο είναι παντελώς περιττό να το αναφέρουμε. Μέχρι κάποια στιγμή να τα πούμε αναλυτικά και να εκδηλώσουμε τη λατρεία μας σαν στήλη, για αυτή την εβδομάδα έχουμε την οπτική εκδοχή του ΑΠΟΛΥΤΟΥ JD τραγουδιού.

 

AGENDA

Παρασκευή 17 Μαΐου


SHE PAST AWAY (ES/GR)/BRAGOLIN (NL) LIVE IN ATHENS
: Οι She Past Away είναι οι ήρωες της επίκαιρης dark wave/goth σκηνής. Τα αγαπημένα παιδιά του ελληνικού κοινού πού όμως και οι ίδιοι εκτιμούν ιδιαιτέρως, εφόσον ένα μέλος τους ζει πλέον μόνιμα στην Αθήνα και οι δίσκοι τους κυκλοφορούν από την ελληνική Fabrika Records. Η βραδιά θα είναι πολύ ιδιαίτερη αφού πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση του πολυαναμενόμενου τρίτου δίσκου τους, δεν θα λείψουν φυσικά και τα παλιότερα, αγαπημένα μας, «κλασικά» πλέον κομμάτια. Οι She Past Away είναι πράγματι από τις μπάντες που μπορούμε να αποκαλούμε κλασική ήδη από τον πρώτο δίσκο τους. Αυθεντικά σκοτεινός ο ήχος τους, μας ταξιδεύει πίσω στην δεκαετία του 80, τότε που όπως και τώρα ο κόσμος γύρω μας μοίαζει να καταρέει, εμείς όμως θα συνεχίσουμε να χορεύουμε πάνω στα χαλάσματα. Οι Bragolin είναι ένα post punk / dark wave ντουέτο από την Ουτρέχτη. Κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους μόλις πρίν λίγους μήνες, το όποιο ξεπούλησε και επανεκδόθηκε ήδη και πλέον εμφανίζονται σχεδόν σε όλα τα φεστιβάλ του είδους. Χαρακτηριστικό τους ο συνδυασμός ενός πιό shoegaze ύφους στην κιθάρα με τραγούδι ή απαγγελία και εναλλαγή στα φωνητικά από τον Edwin και την Maria. Έρχονται για πρώτη φορά στην χώρα μας και είναι σίγουρα μια μπάντα που θα συζητηθεί πολύ στο μέλλον, γι' αυτό μην τους χάσετε! Ακολουθεί Badtrip party με τούς συντελεστές της βραδυάς καί φυσικά τις μπάντες και αγαπημένες μουσικές μέχρι το πρωί. Σας περιμένουμε! Starting time: 21.00 (Temple Athens, Ιάκχου 17, Γκάζι)

Σάββατο 18 Μαΐου


ANIMA TRISTE NEW RELEASE LIVE “HUMANITY” ALBUM & JOY DIVISION PARTY
: Το Σάββατο 18 του Μάη οι ANIMA TRISTE επιστρέφουν στο γνώριμο και φιλικό έδαφος της Death Disco.Θα παρουσιάσουν το δεύτερό τους δίσκο, όπως επίσης επιλεγμένα κομμάτια απ' τον πρώτο τους και λόγω της ημέρας, μια διασκευή τιμής ένεκεν...ANIMA TRISTE AND CRY THOSE TEARS..  
Και αμέσως μετά τη συναυλία, το Death Disco Society επιστρέφει με αυτό που ξέρει πολύ καλά να κάνει, δηλαδή παίζοντας τα καλύτερα dark wave, 80's, EBM, post punk, minimal, indie, gothic, electro τραγούδια από τα 80's μέχρι και σήμερα! Στα decks, ο resident dj Leo Skiadas με τον guest dj της βραδιάς Nick Drivas, διαλέγουν τα πιο αγαπημένα μας τραγούδια από συγκροτήματα όπως οι Cure, Smiths, Covenant, Diary of Dreams, Interpol, Depeche Mode, Sisters of Mercy, She Wants Revenge, Cramps, Skinny Puppy, VNV Nation, Sound, Rammstein, Pulp, Siouxsie and the Banshees, Apoptygma Berzerk, Clan of Xymox κ.τ.λ. και φροντίζουν να διατηρούν το dancefloor συνεχώς γεμάτο. Kαι λόγω της ημέρας, 39η επέτειος από την αυτοκτονία του Ian Curtis, περίοπτη θέση στο playlist θα έχει η δισκογραφία των Joy Division. Starting time: 21.00 (Death Disco, Ωγύγου 16, Περιστέρι)


BURY ME DEEP - SISTERS TRIBUTE: And it's passing strange/And I'm waiting for the train/Caught up on this line again/And it's passing slowly/Killing time but it's/Better than living in what will come and I've/Still got some of your letters with me and I/Thought sometimes or I read too much/And I think you know let's/Drink to the dead lying under the water and the/Cost of the blood on the driven snow and the/Lipstick on my cigarettes/Frost upon the window pane/Nine while nine and I'm waiting/For the train..... Starting time: 24:00 (Dark Sun, Θηβών 42, Περιστέρι) 

 

BEYOND THE PALE WEEKLY PLAYLIST

Γιώργος Κόης

 

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

BEYOND THE PALE VOL. 22 (Wayne Hussey, Michael Gira/Norman Westberg , PERTURBATOR and more)

14 Οκτωβρίου, 2019 - 20:45 Γιώργος Κόης

Ο συναυλιακός καταιγισμός συνεχίζεται και αυτή την εβδομάδα, με τους PERTURBATOR, Michael Gira/Norman Westberg και Wayne Hussey. Επειδή και τα τρία acts έχουν μεγάλο ειδικό βάρος στο είδος που...

[περισσότερα]

BEYOND THE PALE VOL. 21 (DRAB MAJESTY, GROUND NERO, QUIXOTIC, BURNING GATES)

7 Οκτωβρίου, 2019 - 17:15 Γιώργος Κόης

Το τοπίο είναι γεμάτο με νέες κυκλοφορίες και κυρίως με πάρα πολλές και ενδιαφέρουσες συναυλίες, οι οποίες αξίζουν την υποστήριξή μας. Ευτυχώς για όλους μας, κάτι καλό δείχνει να κινείται κι έτσι...

[περισσότερα]

BEYOND THE PALE VOL. 20 (CHELSEA WOLFE, DIAMOND COBRA, SONSOMBRE, SISTERS OF MERCY live)

27 Σεπτεμβρίου, 2019 - 12:45 Γιώργος Κόης

Και τι δεν έχουμε και για αυτή την εβδομάδα! Και παρουσιάσεις δίσκων (δώστε βάση στην Chelsea Wolfe) και ανταπόκριση από την πολυσυζητημένη συναυλία των THE SISTERS OF MERCY και μια πλούσια ατζέντα...

[περισσότερα]

BEYOND THE PALE VOL. 19 (SISTERS OF MERCY, STREET CLEANER, LACRIMAS PROFUNDERE)

12 Σεπτεμβρίου, 2019 - 02:00 Γιώργος Κόης

Μετά από μια μικρή ανάσα για τις καθιερωμένες καλοκαιρινές διακοπές, καθώς και με άπλετο χρόνο να εκτιμηθούν καλύτερα, όλες οι νέες κυκλοφορίες, το “Beyond the pale”. Και η δέκατη ένατη έκδοσή του...

[περισσότερα]

BEYOND THE PALE VOL. 18 (THE CURE)

22 Ιουλίου, 2019 - 21:15 Γιώργος Κόης

Επιστροφή στο “Beyond the pale”, με μια χορταστική ανταπόκριση από τα τεκταινόμενα του φετινού Ejekt Festival. Η καθηλωτική εμφάνιση των THE CURE άξιζε ειδικής μνείας και δεν αφήνει πολλά περιθώρα...

[περισσότερα]