BEYOND THE PALE VOL. 19 (SISTERS OF MERCY, STREET CLEANER, LACRIMAS PROFUNDERE)

12 Σεπτεμβρίου, 2019 - 02:00

Μετά από μια μικρή ανάσα για τις καθιερωμένες καλοκαιρινές διακοπές, καθώς και με άπλετο χρόνο να εκτιμηθούν καλύτερα, όλες οι νέες κυκλοφορίες, το “Beyond the pale”. Και η δέκατη ένατη έκδοσή του έχει τα πάντα. Και νέες κυκλοφορίες και ένα μικρό αλλά περιεκτικό αφιέρωμα για την καλύτερη κυκλοφορία των THE SISTERS OF MERCY που δεν έχετε ακούσει, με αφορμή τις επερχόμενες συναυλίες τους σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Και φυσικά, με μια πάρα πολύ πλούσια ατζέντα που θα καλύψει όλα τα σκοτεινά γούστα.
Ας μη χάσουμε χρόνο, πάμε κατευθείαν στο ζουμί και θα τα πούμε πιο αναλυτικά την επόμενη εβδομάδα. Καλή ανάγνωση!  

NEW RELEASES


STREET CLEANER – “Annihilation” (Vigilante Noir)

Στο καλό synthwave δε λέμε ποτέ όχι. Μετά από τόσο καιρό θα έπρεπε να το ξέρετε. Το one-man project από το San Diego ξαναχτυπά με το πέμπτο album σε έξι χρόνια και είναι σίγουρο ότι, αν δεν έχεις ξανακούσει νότα από τον STREET CLEANER, θα κολλήσεις άσχημα! Ο τρόπος που ελίσσεται ανάμεσα στο μελωδικό retrowave και στο ασήκωτο darksynth είναι μοναδικός. Η ροή του “Annihilation” είναι μάλιστα τέτοια, που αν αφεθείς, θα νομίζεις ότι ακούς ένα και μόνο τραγούδι. Εξαιρετική εντύπωση επίσης προκαλούν κάποια διακριτικά industrial metal (!!!) περάσματα, τα οποία ενισχύουν ακόμη περισσότερο την απόλαυση της ακρόασης. Ακούστε για παράδειγμα το “From ashes” και θα καταλάβετε πολύ καλά τι εννοώ. Για τους πολύ μερακλήδες, το album διατίθεται και σε μια πολύ περιποιημένη έκδοση βινυλίου, την οποία και συνιστώ ανεπιφύλακτα.  
   
Facebook: https://www.facebook.com/StreetCleaner2099/ 
Bandcamp: https://streetcleaner.bandcamp.com/album/annihilation 
Spotify: https://open.spotify.com/album/4EbuUQk13x4Or1qYAAM1cz 


LACRIMAS PROFUNDERE – “Bleeding the stars” (Oblivion)

Τους LACRIMAS PROFUNDERE τους είχα σε πολύ μεγάλη υπόληψη. Θυμάμαι μάλιστα να τους παρακολουθώ μέχρι και το “Songs for the last view”. Έπαιζαν αυτό το HIM-influenced gothic rock, που πριν μερικά χρόνια και είχε να προσφέρει και πουλούσε σαν ζεστό ψωμί. Η μουσική εξελίσσεται, οι HIM έχουν σχεδόν ξεχαστεί σχεδόν από τους πάντες και ξαφνικά ο Φράγκος μου στέλνει το νέο album των LP. Η αλήθεια είναι ότι ξαφνιάστηκα, βάλε λίγο και την περιέργεια, όπως και τη γενικά καλή εικόνα που είχα σχηματίσει για αυτούς, χωρίς να το σκεφτώ ιδιαίτερα τέλος πάντων, πατάω το play. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουν αλλάξει. Εδώ κι εκεί, προσπαθούν να κινηθούν σε πιο καταθλιπτικά, doom μονοπάτια, αλλά δεν τους βγαίνει. Σε γενικές γραμμές, το “Bleeding the stars” χαρακτηρίζεται ως άνισο, μιας από τη μία υπάρχουν πολλά σημεία του καλού παρελθόντος τους που σε κάνουν να περνάς καλά και αμέσως θα υπάρχει κάτι που θα σε ξενερώνει. Next time. 

Facebook: https://www.facebook.com/lacrimasprofundereofficial/  
Bandcamp: https://lacrimasprofundereoblivion.bandcamp.com/album/bleeding-the-stars 
Spotify:  https://open.spotify.com/album/3DPMq9ET2sSyFkTBPLXvjT

FROM THE GRAVES


THE SISTERS OF MERCY - “Body and soul” EP (Merciful Release/WEA)

Θα μπορούσα να αναφερθώ σε κάποιο από τα επόμενα albums του Eldritch και της παρέας του, μιας και μόλις τον Μάρτιο που μας πέρασε έγινε σχετικό αφιέρωμα για το ντεμπούτο “First and last and always”. Επίσης υπάρχει πάντα και η επιλογή της συλλογής “Some girls wander by mistake”, η οποία περιέχει τα πρώτα singles τους από το πρωτόλειο “Damage done” μέχρι και το “Temple of love”. Υπάρχει όμως μια κυκλοφορία που είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα singles και το ντεμπούτο των THE SISTERS OF MERCY. 

Η ιδιαιτερότητα του “Body and soul” EP είναι ότι, πλην του ομώνυμου έπους, το οποίο βρίσκεται στριμωγμένο στο τέλος της best-of συλλογής “A slight case of overbombing”, κανένα άλλο από τα τρία υπολειπόμενα τραγούδια του δεν έχει κυκλοφορήσει επίσημα σε άλλη φυσική μορφή. Ίσως για αυτό τον λόγο, το συγκεκριμένο δωδεκάϊντσο είναι και το πιο αγαπημένο μου από τους ηγέτες του gothic rock.

Έχουν περάσει 35 χρόνια από τις 4 Ιουνίου του 1984. Το κιθαριστικό δίδυμο των Ben Gunn και Gary Marx έχει ήδη σπάσει, καθώς ο πρώτος έπαιξε ξύλο και μπινελίκια με τον Andrew (κλασικά εικονογραφημένα δηλαδή). Το τελευταίο single τους “Temple of love” τράβηξε την προσοχή της πολυεθνικής WEA, ενώ στο μεταξύ την δεύτερη κιθάρα την αναλαμβάνει η χρυσή μεταγραφή, ο Wayne Hussey, που μέχρι πρότινος έτρωγε το ψωμί του με τους… DEAD OR ALIVE. Τους γνωστούς. Με το “You spin me round (like a record)”.

Το πρώτο λοιπόν δείγμα της νέας ομάδας που αποτελούνταν από τους Eldritch/ Hussey/ Marx/ Adams είναι αυτό εδώ το ΕΡ και πλέον υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις για να γράψουν ιστορία. Η αρχή λοιπόν γίνεται με το ομώνυμο, αργόσυρτο έπος που προανέφερα, το οποίο είναι κιόλας το πρώτο video clip των SOM. Αν δεν του έχετε δώσει την πρέπουσα σημασία μέχρι και σήμερα, τώρα είναι η ευκαιρία σας. Η πρώτη πλευρά κλείνει με την επανεκτέλεση του “Body electric”. Το πρωτότυπο μπορούμε να το συναντήσουμε στο δεύτερο single του συγκροτήματος, όταν αυτό έκανε τα πρώτα του δειλά βήματα το 1982.

Η δεύτερη πλευρά ανοίγει με τον dancefloor δυναμίτη “Train”, το οποίο και αυτό θα επανηχογραφηθεί κάποια χρόνια αργότερα και μπορεί να συναντηθεί ως b-side του “Lucretia my reflection”, του καλύτερου τραγουδιού EVER των SISTERS. Τέλος, το ΕΡ κλείνει με ένα ακόμη ατμοσφαιρικό έπος, το επτάλεπτο “Afterhours”, ενός τραγουδιού που κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι ένα από τα πιο υποτιμημένα τραγούδια τους.

Το “Body and soul” EP ήταν επίσης το πρώτο του συγκροτήματος που βρέθηκε σχετικά ψηλά στα βρετανικά charts, φτάνοντας μέχρι και το νούμερο 49. Μετά από αυτόν τον πρώτο, μικρό θρίαμβο, υπήρχε πλέον και το momentum για να γίνει ο χαμός με το ντεμπούτο LP που όλοι γνωρίζουμε. Και για να δώσω και ένα μικρό hint, με ένα μικρό ψάξιμο που έριξα, αυτό το διαμαντάκι πωλείται σε πάρα πολύ ελκυστικές τιμές στο διαδίκτυο, που οι περισσότερες είναι κάτω των δέκα ευρώ. Ποτέ δεν είναι λοιπόν αργά για να αποκτήσετε τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στη singles era και την albums era των THE SISTERS OF MERCY.  

VIDEO OF THE WEEK

Νομίζω ότι με όλα όσα είπαμε παραπάνω, η επιλογή για το video clip αυτής της εβδομάδας είναι αυτονόητη...

AGENDA

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου


THE SISTERS OF MERCY LIVE IN THESSALONIKI:
Οι θρυλικοί The Sisters Of Mercy έρχονται στη Θεσσαλονίκη, μετά από πολλά χρόνια, για μια μεγάλη συναυλία, την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου στο Fix Factory Of Sound! Ο βρυχηθμός της μεγάλης μηχανής θα ακουστεί ξανά!   Starting time: 20.00 (Fix Factory of Sound, 26ης Οκτωβρίου 15, Θεσσαλονίκη)


THE SOFT MOON – JAY GLASS DUBS – KALTE NACHT: Με τον τέταρτο πλήρη δίσκο του Criminal (2018) να ‘χει κυκλοφορήσει στη Sacred Bones, το προσωπικό project του Louis Vasquez που μετατράπηκε σε μια παγκόσμια live εμπειρία επιστρέφει με full lineup στην Ελλάδα και το Temple στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019. Το «Criminal», ένας άκρως αυτοβιογραφικός δίσκος, ουσιαστικά εξομολογεί μια άκρως έντονη και βίαιη παιδική ηλικία μεγαλώνοντας στην Έρημο Mojave της California οδηγώντας τον σε διαρκή πόλεμο με τον εαυτό του, πολεμώντας με την ίδια του τη διανοητική υγεία, το μίσος του για τον εαυτό του, την ανασφάλεια του, την αίσθηση ανωτερότητας του. Από το συγκλονιστικό τους ντεμπούτο το 2010, που συνδύαζε εξαιρετικά τα krautrock motoric beats έως την post punk αποδόμηση, στο αποκαλυπτικό «Zeros» (2012) που οδήγησε στην κυκλοφορία του «Deeper» (2014) και σηματοδότησε μια νέα εποχή για τους The Soft Moon όπου τα φωνητικά και ο στίχος έλαβαν πολύ ισχυρότερη θέση και βγήκαν στο προσκήνιο, στο άκρως αφηγηματικό και προσωπικό «Criminal» και τους The Soft Moon να επιστρέφουν στην Ελλάδα για να μας το παρουσιάσουν μαζί με παλιότερα κομμάτια τους. Ο Δημήτρης Παπαδάτος βρίσκεται πίσω από το εξαιρετικό πρότζεκτ Jay Glass Dubs. Μουσικός και συνθέτης με έδρα την Αθήνα που κατάφερε με το τελευταίο του άλμπουμ να απασχολήσει μεγάλα μουσικά μέσα από το Pitchfork μέχρι το WIRE και το MOJO. Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί σε πολλούς διεθνείς οργανισμούς και φεστιβάλ, έχει εμφανιστεί σε χώρους όπως το Portikus στην Φρανκφούρτη, το Klub Kegelbahn στην Λουκέρνη, το Departamento στην Πόλη του Μεξικού, τα Corsica Studios και Rye Wax στο Λονδίνο, το Haus der Kulturen der Welt στο Βερολίνο και πολλά ακόμη εμβληματικά venues. Έχει ηχογραφήσει εκπομπές για μεγάλα ραδιόφωνα όπως NTS Radio, Rinse FM, Radar Radio, dublab και Resonance FM, ενώ η μουσική του έχει παιχτεί σε BBC Radio 3, NTS Radio,WFMU και άλλα. Από το 2017 είναι resident selector στο Noods Radio στο Μπρίστολ και στο LYL Radio στην Λυών. Το τελευταίο του άλμπουμ Epitaph αποτέλεσε μια τεράστια underground επιτυχία, μια άψογη κι αριστοτεχνική απόπειρα να κινηθεί μακριά από τις dub επιρροές του. Οι Kalte Nacht είναι ένα dark/minimal/ synth wave πρότζεκτ που δημιουργήθηκε στην Αθήνα το 2017 από τον Νικος Κωνσταντινιδης (synthesizers, drum machine, μπάσο). Το 2018 στο project εντάχθηκε η Myrto Stylou στα φωνητικά και ώς ντουέτο αυτή τη περίοδο ηχογραφούν την πρώτη τους προσωπική δουλειά, από την οποία και θα παρουσιάσουν νέα κομμάτια. Starting time: 20:15 (The Temple Athens, Ιάκχου 17, Γκάζι)

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου


THE SISTERS OF MERCY LIVE IN ATHENS
: Οι θρυλικοί The Sisters Of Mercy επιστρέφουν στην Αθήνα για μια μεγάλη συναυλία, την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου στο Gazi Music Hall! Ο βρυχηθμός της μεγάλης μηχανής θα ακουστεί ξανά! Ένα από τα σπουδαιότερα συγκροτήματα που ανέδειξε η post punk σκηνή, με την επιβλητική παρουσία και τη βαριά μελαγχολική φωνή του Andrew Eldritch να δίνει από την αρχή το στίγμα τους, οι Sisters Of Mercy αποτελούν σημείο αναφοράς του σκοτεινού rock ήχου και της dark κουλτούρας, γενικότερα, παρότι έχουν κυκλοφορήσει μόλις τρία επίσημα studio albums. Τα “First And Last And Always” (1985), “Floodland” (1987), “Vision Thing” (1990), θεωρούνται κλασικά, έχοντας σημαδέψει όχι μόνο την εποχή τους αλλά και επόμενες γενιές καλλιτεχνών και ακροατών. Από κοντά, μερικές εξαιρετικές συλλογές και αρκετά καταπληκτικά singles και EPs που έδωσαν στο όνομα της μπάντας μυθικές διαστάσεις και έκαναν τη μουσική και το στυλ της αντικείμενα λατρείας για μία ευρεία γκάμα fans, από το post-punk / dark wave μέχρι το hard rock. Οι ίδιοι, ανέκαθεν θεωρούσαν τους εαυτούς τους ως ένα, πρωτίστως, rock’n’roll συγκρότημα με βασικές επιρροές από τον Leonard Cohen (από κομμάτι του οποίου πήραν και το όνομά τους), τους Stooges, τους Suicide, τους Velvet Underground, τους Hawkwind, τους Birthday Party και τους Fall. Στα live τους, ισχυρίζονται πως δημιουργούν ατμόσφαιρα "φορτισμένης industrial ψυχεδέλειας", συνδυάζοντας νέο υλικό με τα παλιά γνώριμα τραγούδια τους, βουτηγμένα στην παραζάλη ενός εντυπωσιακού light show. Μόνιμα σημεία αναφοράς, η αδύνατη φιγούρα του Eldritch, με τα μαύρα γυαλιά, τα δερμάτινα ρούχα και μία από τις χαρακτηριστικότερες φωνές στη σύγχρονη ιστορία του rock'n'roll, και τα βαριά beats του Doktor Avalanche, του drum machine που δίνει το ρυθμικό υπόβαθρο στα κομμάτια των Sisters Of Mercy, από την ημέρα που δημιουργήθηκαν μέχρι σήμερα. Τη συνέχεια την υποδηλώνουν και μόνο οι τίτλοι των μοναδικών τραγουδιών που θα ακούσουμε σε αυτό το live , το οποίο θα έχει τη μορφή greatest hits show, περιέχοντας πολλά θρυλικά κομμάτια που έχουμε πολλά χρόνια να ακούσουμε ζωντανά: "Alice", "Temple Of Love", "Marian", "This Corrosion", "More", "Lucretia My Reflection", "Dominion / Mother Russia", "Body And Soul", "First And Last And Always", "Vision Thing", "Ribbons", "No Time To Cry", "Walk Away" και πολλά ακόμη, που αποδεικνύουν ότι οι Sisters of Mercy, παραμένουν επικίνδυνα σκοτεινοί, μόνιμα συναισθηματικοί και κατευθύνονται ξανά προς την πόλη μας. Μην τους χάσεις! Starting time: 20:00 (Gazi Music Hall, Ιερά Οδός 7-13, Γκάζι)


THE OFFICIAL SISTERS OF MERCY AFTERSHOW PARTY: To Second Skin Club σε συνεργασία με την Fuzz Productions παρουσιάζουν το επίσημο Sisters Of Mercy party στο Second Skin Club την Παρασκευή 13/9. Αμέσως μετά το The Sisters Of Mercy live in Athens σε περιμένουμε στο Second Skin Club για το απόλυτο Sisters Of Mercy aftershow party (το ξέρεις άλλωστε και από τα αφιερώματα για το επετειακό First And Last And Always party που κάνουμε κάθε χρόνο). Στα decks του Main Floor, George Fakinos, Akill Elektrospank + secret guest. Ιδανικός τρόπος για το 1ο Goth Is What We make It της σεζόν... Δωρεάν είσοδος αν δείξεις το εισιτήριο από τη συναυλία, 5 € με μπύρα αν δεν ήσουν στο live. Starting time: 24:00 (Second Skin Club, Δαμοκλέους 8, Γκάζι)


THE SISTERS OF MERCY AFTERSHOW PARTY: Είναι παράδοση πλέον, μετά από κάθε επίσκεψη των Sisters of Mercy στην Αθήνα μαζευόμαστε στο Death Disco για να ολοκληρωθεί η βραδιά με τον καλύτερο τρόπο, δηλαδή με όλα τα γνωστά και όχι τόσο γνωστά τραγούδια των Sisters αλλά και ολόκληρης της goth / darkwave σκηνής. Και φυσικά πολύ καπνό. Στα decks οι Leo Skiadas & Stamatis Terezis. Death Disco. This place is Death with Walls. Ελεύθερη είσοδος σε οσους δείξουν το απόκομμα εισιτηρίου της συναυλίας. Starting time: 24:00 (Death Disco, Ωγύγου 16, Ψυρρή)


Epicurean Escapism IΙI (The Anatomy of Melancholy): Music is so easy to explain, yet so inexplicable, as it reproduces all the emotions of our inner being without reality, remote from pain. Soundscapes by Orion. Starting time: 24:00 (Dark Sun, Θηβών 42, Περιστέρι)

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου

BATCAVE: 6 Local Gothic Rock/Dark Wave/New Wave/80's Electro Dj’s in 1 Night !!!
Το Batcave άρχισε σαν ιδέα τον Ιούνιο του 2006. Σκοπός του, να φέρει κοντά τους Dj's / παραγωγούς / διοργανωτές της Dark Wave / 80's / New Wave / Gothic Rock / Post Punk σκηνής, καθώς και να ενώσει το κοινό που αγαπά την συγκεκριμένη μουσική υποκουλτούρα 6 φορές ετησίως. Στις 14 Σεπτεμβρίου στο Death Disco Club 6 Dj's θα έχουν στην διάθεση τους από 1 ώρα, για να παρουσιάσουν την δική τους άποψη για την «σκοτεινή» πλευρά που συνεχίζει να στοιχειώνει τους λάτρεις του διαφορετικού, τους απανταχού φετιχιστές και τους οπαδούς του σκοτεινού ρομαντισμού … Cure - Bauhaus - Sisters - Birthday party - Depeche Mode -Joy Division - Death in June - Smiths - Christian Death - Neubauten - Clan of Xymox - Diary of Dreams - Visage - Swans - Coil - Nick Cave, είναι μόνο μερικοί από τους πρωταγωνιστές του BATCAVE party. Starting time: 24:00 (Death Disco, Ωγύγου 16, Ψυρρή)


1st • EBM United • Party of the Season: EBM - INDUSTRIAL - IDM - RHYTHMIC NOISE With Conjecture - Haris Alex - G.Drivas
Starting time: 24:00 (Dark Sun, Θηβών 42, Περιστέρι)

 

BEYOND THE PALE WEEKLY PLAYLIST

Γιώργος Κόης

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

BEYOND THE PALE VOL. 25 (Nick Cave, Nox Arcana, Black Heaven, October Burns Black, Liquid Grey, Night Sins, Phaserland)

17 Απριλίου, 2020 - 17:45 Γιώργος Κόης

Όπως υποσχέθηκα την προηγούμενη εβδομάδα, το “Beyond The Pale” επιστρέφει με τις τελευταίες εκκρεμότητες για το 2019, ώστε να μπούμε πανηγυρικά στο 2020 και να σας παρουσιάσω σιγά-σιγά όλες τις...

[περισσότερα]

BEYOND THE PALE VOL. 24 (THE WRAITH – SOMETIME THE WOLF – LAST DUSK – ASP – BLUTENGEL – FURY WEEKEND)

7 Απριλίου, 2020 - 12:30 Γιώργος Κόης

Πολλά συνέβησαν από την τελευταία φορά που τα είπαμε μέσα από τη στήλη μας. Αρκετές σημαντικές συναυλίες, με αυτές των THE NOSFERATU και των NITZER EBB να μπορούσαν να χαρακτηριστούν μέχρι και...

[περισσότερα]

BEYOND THE PALE VOL. 23 (DIE KRUPPS – OCCAMS LASED – XIII. STOLETI and many more)

24 Δεκεμβρίου, 2019 - 19:30 Γιώργος Κόης

Το ξέρω, είμαι απαράδεκτος. Έχουν περάσει δύο μήνες από τότε που τα είπαμε μέσα από το  ΒΤΡ, αλλά διάφορα θέματα προσωπικής φύσης ήταν απαγορευτικά, ώστε να είμαι συνεπής σχετικά με την...

[περισσότερα]

BEYOND THE PALE VOL. 22 (Wayne Hussey, Michael Gira/Norman Westberg , PERTURBATOR and more)

14 Οκτωβρίου, 2019 - 20:45 Γιώργος Κόης

Ο συναυλιακός καταιγισμός συνεχίζεται και αυτή την εβδομάδα, με τους PERTURBATOR, Michael Gira/Norman Westberg και Wayne Hussey. Επειδή και τα τρία acts έχουν μεγάλο ειδικό βάρος στο είδος που...

[περισσότερα]

BEYOND THE PALE VOL. 21 (DRAB MAJESTY, GROUND NERO, QUIXOTIC, BURNING GATES)

7 Οκτωβρίου, 2019 - 17:15 Γιώργος Κόης

Το τοπίο είναι γεμάτο με νέες κυκλοφορίες και κυρίως με πάρα πολλές και ενδιαφέρουσες συναυλίες, οι οποίες αξίζουν την υποστήριξή μας. Ευτυχώς για όλους μας, κάτι καλό δείχνει να κινείται κι έτσι...

[περισσότερα]