BEYOND THE PALE VOL. 28 (THEN COMES SILENCE – MONO INC. – LEAETHER STRIP – MASKED – LUPE)

5 Ιουνίου, 2020 - 01:15

Από την πρώτη ημέρα που ξεκίνησε αυτή εδώ η στήλη, πάντα κάτω από κάθε παρουσίαση υπάρχει και το αντίστοιχο Bandcamp link, όπου είναι αυτό διαθέσιμο. Έχοντας μιλήσει με πάρα πολλούς μουσικούς, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το fee που παρακρατεί η συγκεκριμένη πλατφόρμα είναι ελάχιστο και έτσι, με κάθε αγορά από εκεί, ενισχύεις τους αγαπημένους σου καλλιτέχνες, αλλά και τη μουσική γενικότερα. Από τις πρώτες ημέρες του lockdown, το Bandcamp έχει ξεκινήσει ένα νέο θεσμό και την πρώτη Παρασκευή κάθε μήνα, μπορείς να αγοράσεις το album που σε ενδιαφέρει και το ποσό να πάει εξ’ ολοκλήρου στον καλλιτέχνη που σε ενδιαφέρει. Τη στιγμή που διαβάζεις αυτές τις γραμμές, μπορείς πάλι να το πράξεις.
Σε ότι αφορά τη ραδιοφωνική μας εκπομπή, αυτή κάνει μια μικρή παύση για να πάρει λίγες δυνάμεις και θα επανέλθει πολύ σύντομα με νέα ημέρα και ώρα μετάδοσης. Μείνετε συντονισμένοι και θα τα μάθετε όλα τις αμέσως επόμενες ημέρες. 
Η κανονικότητα δείχνει να επανέρχεται σιγά σιγά. Τα αγαπημένα μας στέκια ανοίγουν το ένα μετά το άλλο και η αντίστροφη μέτρηση για να τσουγκρίσουμε ξανά τα ποτήρια μας έχει ξεκινήσει. Να προσέχετε τους εαυτούς σας και τους γύρω σας και με πολλούς από εσάς θα τα πούμε κι από κοντά. Καλή ανάγνωση και εις το επανιδείν. 

NEW RELEASES


THEN COMES SILENCE – “Machine” (SPV/Oblivion)

Τι δισκάρα είναι αυτή; Τι γλέντι συνέβη; Οι Σουηδοί THEN COMES SILENCE μου είχαν κινήσει την περιέργεια με το προηγούμενο τους album “Blood” το οποίο είχε κυκλοφορήσει από τη Nuclear Blast και ήταν η απόλυτα εναλλακτική πρόταση στους SHE WANTS REVENGE. Η πέμπτη δουλειά τους ονόματι “Machine” κυκλοφορεί από ένα εξίσου ιστορικό label, αυτό της SPV/Oblivion και είναι πραγματική αποκάλυψη! Σ’ ένα album που αποτελείται από την αρχή μέχρι το τέλος από τραγουδάρες, με απίστευτα refrains και με μελωδίες που σου σφηνώνονται κατευθείαν στο μυαλό, οι TCS κατά τη γνώμη μου κάνουν το breakthrough τους.  Εδώ συνδυάζουν την πρωτόλεια αγάπη τους για τους BAUHAUS και τους JOY DIVISION με τη σύγχρονη μετεξέλιξη αυτών των μεγαθήριων, όπως αυτή απαντάται στους SHE WANTS REVENGE και στους THE EDITORS, με ένα ωραιότατο gothic rock περιτύλιγμα και με μια παραγωγή-δυναμίτη από τον Stefan Glaumann (RAMMSTEIN). To “Machine” με έχει εθίσει σε τέτοιο βαθμό, που εν μέρει μπορώ να εξηγήσω την αργοπορία αυτού του “Beyond The Pale”, αφού τον τελευταίο μήνα ακούω πρωί, μεσημέρι και βράδυ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ αυτόν τον ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ δίσκο. Στην τριάδα μου για φέτος με τα καλύτερα albums της χρονιάς και ψάχνω για τα υπόλοιπα. Σταματήστε ότι κάνετε αυτή τη στιγμή και πάτε άμεσα να ακούσετε αυτό το αριστούργημα. 

Facebook:  https://www.facebook.com/thencomessilence/ 
Bandcamp:  https://thencomessilence.bandcamp.com/album/machine 
Spotify: https://open.spotify.com/album/6YlabQRVF8hmCoBDnY3GsC   
 


MONO INC. – “The book of fire” (No Cut)

Οι MONO INC. φέτος κλείνουν είκοσι χρόνια ύπαρξης και το “The book of fire” αποτελεί την υπ’ αριθμόν 11 δισκογραφική δουλειά τους. Απόλυτα συνεπείς στο ραντεβού τους με την ποιότητα, το album αυτό αποτελεί άξιο συνεχιστή σε μια καριέρα που χαρακτηρίζεται αποκλειστικά από πολύ καλά albums. Gothic rock/metal της γερμανικής σχολής, που ο ήχος του οφείλει πολλά σε όσα έχει εδραιώσει η NDH σκηνή, ενώ η πολύ χαρακτηριστική φωνή του Martin Engler αποτελεί πλέον trademark του συγκροτήματος. Όπως συνηθίζουν τα τελευταία χρόνια, έτσι και το “The book of fire” είναι ένα concept album, που αναφέρεται σε ένα θαυματουργό βιβλίο και στα κατορθώματά του ανά τους αιώνες. Κλασικά εδώ θα βρείτε μερικά πολύ πιασάρικα refrains και μια εξαιρετική παραγωγή, τα οποία δημιουργούν ένα σύνολο πολύ ευχάριστων τραγουδιών, κατάλληλα τόσο για gothsters όσο και για metalheads. Αυτή η παρέα από το Αμβούργο προσέχει πάρα πολύ που βάζει τη συνθετική σφραγίδα της.

Facebook: https://www.facebook.com/monoinc/ 
Spotify: https://open.spotify.com/album/1JADFrvMkulyxSlGPu4oVe  


LEAETHER STRIP – “Aeppreciation IV” (Self-released)

Συνεχίζουμε με ένα ιστορικό brand name στον χώρο του EBM. Οι LEAETHER STRIP του Claus Larsen φέτος συμπληρώνουν τριάντα χρόνια δισκογραφικής παρουσίας κι ενώ δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στη χώρα μας, παρ’ όλα αυτά φροντίζουν συχνά-πυκνά να τροφοδοτούν με καινούργια μουσική τους ανά τον κόσμο φίλους τους. Παράλληλα, με τα κανονικά full length, ο Larsen από το 2014 έχει ξεκινήσει μια σειρά από albums διασκευών, στα οποία είτε παρουσιάζει τις επιρροές του, είτε απλά τραγούδια που γουστάρει να ακούει σπίτι του. Το φετινό Aeppreciation έχει μια μεγάλη γκάμα διασκευών και καλλιτεχνών που μπαίνουν στο μικροσκόπιο, από κάποιους προφανείς όπως οι DEPECHE MODE και οι NINE INCH NAILS, αλλά και κάποιες παράξενες διασκευές στην Bjork ή στο γνωστό disco standard “Wild horse” των καρεκλάδων LAID BACK. Ένα επίσης γνωστό “σύμπτωμα” σε albums αυτού του είδους είναι και οι ατυχείς επιλογές, κάτι που συμβαίνει για παράδειγμα με το “Last caress” των MISFITS (οι METALLICA θα το στοιχειώνουν για πάντα) ή το “Hey man nice shot” των indie heroes FILTER. Όπως και να έχει όμως, το “Aeppreciation IV” έχει τον χαβαλέ του και υπάρχουν καλές πιθανότητες να βρείτε κάτι που θα σας κινήσει το ενδιαφέρον. 

Facebook: https://www.facebook.com/LeaetherStrip/ 
Bandcamp:  https://leaetherstrip.bandcamp.com/album/ppreciation-iv 
Spotify: https://open.spotify.com/album/6FHe4Y7JI05Gu1OYbImHI7 


MASKED – “Showdown” (Self-Released)

Πάμε στο μακρινό Buenos Aires όπου εκεί βρίσκεται καλά κρυμμένο ένα darksynth/cybersynth μυστικό, ονόματι MASKED. Το project αυτό μου είχε κινήσει το ενδιαφέρον, όταν στο τέλος του 2019 έφτασε στα χέρια μου εκείνο το εκπληκτικό “Anti-hero” EP. Με το “Showdown” πλέον έχω σιγουρευτεί ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια πολύ ξεχωριστή περίπτωση καλλιτέχνη. Θυμίζει σε πάρα πολλά σημεία CARPENTER BRUT των τριών πρώτων EΡs και, πιστέψτε με, αυτό είναι κάτι πάρα, μα πάρα πολύ καλό. Εμπνευσμένες συνθέσεις, εφιαλτικές ατμόσφαιρες και ο ακροατής αποκλείεται να μείνει απαθής. Μην περιμένετε εδώ φρένο, παρά μόνο ξέφρενες ταχύτητες και ατελείωτη πώρωση. Επενδύστε χωρίς φόβο και πάθος.

Facebook:  https://www.facebook.com/MaskedDarksynth/ 
Bandcamp: https://maskedsynthwave.bandcamp.com/album/showdown-lp  
Spotify: https://open.spotify.com/album/29i6R4DWJqw3oyHLunzzB2  


LUPE – “Burn” (Alcyone Records)

Τον Μιχάλη Λατουσάκη τον εκτιμώ ιδιαίτερα και σαν παιδί και σαν μουσικό, αφού κρατάει ένα πολύ χαμηλό προφίλ και η μουσική που δημιουργεί με τους gothic rockers MOSQUITO είναι κάτι παραπάνω από αξιόλογη. Στο project των LUPE ο Μιχάλης βγάζει προς τα έξω ένα διαφορετικό μουσικό πρόσωπο, πολύ μακριά από αυτό που τον έχουμε συνηθίσει. Εδώ τον πρώτο ρόλο έχει το πιάνο και τα ατμοσφαιρικά πλήκτρα και η μουσική είναι ιδιαίτερη, ενώ και οι στίχοι είναι πιο εσωτερικοί. Το “Burn” είναι ένα άκουσμα που δεν είναι κατάλληλο για όλες τις ώρες και σίγουρα δεν μπορεί να συνδυαστεί με τις ηλιόλουστες καλοκαιρινές ημέρες που βρίσκονται μπροστά μας. Μόνο για όσους έχουν τις “μαύρες” τους.

Facebook: https://www.facebook.com/lupegoth/ 
Bandcamp:  https://lupeofficial.bandcamp.com/releases 
Spotify: https://open.spotify.com/album/6Jjy2wHLB9FTkR95XA7nO5 

INTERVIEW

LUPE

Για το νέο album των LUPE τα είπαμε ακριβώς από πάνω. Πήρα λοιπόν την ευκαιρία να τα πω λίγο και με τον Μιχάλη, ο οποίος στο τέλος της κουβέντας πέταξε και μια τεράστια αποκάλυψη...

Τι ήταν αυτό που σε ενέπνευσε να ξεκινήσεις τους LUPE;
Η αιτία ήταν η ανάγκη για έκφραση δίχως όρια και φραγμούς, παράλληλα με την εσωτερική εξερεύνηση προσωπικής μουσικής ταυτότητας. Αφορμή αποτέλεσε η δημιουργία του "Burn".

Ποια είναι η θεώρησή σου για το dark cabaret ως είδος;
Η αλήθεια είναι πως δεν έχω γνωρίσει σε βάθος το dark cabaret ως είδος. Παρ' όλα αυτά έχει τύχει να ακούσω κάποιους δίσκους του είδους και μπορώ να πω ότι είναι πολύ του γούστου μου.

Ποιοι καλλιτέχνες αποτέλεσαν τους οδηγούς σου για το εγχείρημα των LUPE;
Η απάντηση αυτή ταυτίζεται με την απάντηση στην ερώτηση "ποιές είναι οι προσωπικές μου επιρροές" μιας που "Lupe" είναι το solo project μου, καθώς και το καλλιτεχνικό μου όνομα που προήλθε από τον Aro Raven των MOSQUITO. Θα αναφέρω με τυχαία σειρά κάποιους: David Bowie, PAIN OF SALVATION, MUSE, QUEEN, BAUHAUS, THE CURE.

Υπάρχει κάποιο τραγούδι του “Burn” που έχει κάποια ιδιαιτερότητα για εσένα;
Όλα έχουν τεράστια ιδιαιτερότητα για μένα, αφού είναι ένας δίσκος βασισμένος στον αυτοσχεδιασμό. Αν πρέπει να ξεχωρίσω κάποιο, αυτό είναι το “Dedicated rain”. Ο λόγος είναι πως ηχογραφήθηκε και κρατήθηκε το πρώτο take, που γράφτηκε κατά λάθος εν ώρα αυτοσχεδιασμού, μπροστά στο άτομο το οποίο υπήρξε βασική έμπνευση του δίσκου.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σου σχέδια σε ότι αφορά την προώθηση του album;
Σίγουρα θα γίνουν κάποιες live εμφανίσεις με φίλους/μουσικούς που είναι δίπλα μου, βοηθώντας στο να αποδοθεί ο δίσκος ζωντανά. Επίσης, τη στιγμή που μιλάμε, ετοιμάζω τον δεύτερο δίσκο, οπότε έπεται συνέχεια!

Έχουμε κάποιο νέο από το στρατόπεδο των MOSQUITO;
Με τους MOSQUITO συνεχίζουμε κανονικά ετοιμάζοντας επίσης το δεύτερο άλμπουμ μας. Μόλις ηρεμήσουν τα πράγματα θα ξεκινήσουν και οι ηχογραφήσεις!

Πες μας λίγα λόγια για το Low Sun Festival και τι καλά να περιμένουμε…
Το Low Sun Festival δημιουργήθηκε με σκοπό τη στήριξη της darkwave σκηνής στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα! Επικοινωνούν πολλές μπάντες μαζί μας, δηλώνοντας ενδιαφέρον και αποκαλύπτω λοιπόν, ότι μέχρι και το 2023 τα line up είναι κλεισμένα! Το ερχόμενο καλοκαίρι, καλώς εχόντων των πραγμάτων, το φεστιβάλ θα είναι διήμερο. Θα μας επισκεφθούν οι HORROR VACUI, SONSOMBRE, AGE OF HEAVEN και AEON SABLE (σ.σ.: Πότε είπαμε ξεκινάει η προπώληση;;;). 

Ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη. Τα τελευταία λόγια δικά σου.
Σας ευχαριστώ κι εγώ με τη σειρά μου. Θα πω μονάχα πως σίγουρα έχετε να περιμένετε πολλές μουσικές δημιουργίες ακόμα απ’ όλα τα "στρατόπεδα", αφού η ανάγκη για έκφραση, καλώς ή κακώς, ποτέ δεν εξαντλείται!

VIDEO OF THE WEEK

Έχετε καταλάβει πόσο μου άρεσαν οι THEN COMES SILENCE. Μέσα στην καραντίνα, οι Σουηδοί αξιοποίησαν τον χρόνο τους δημιουργικά και μας απασχολούσαν με πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα. Ένα από αυτά ήταν και μια καταπληκτική διασκευή στο ultra classic “Christine” των SIOUXSIE & THE BANSHEES, την οποία μπορείτε να απολαύσετε παρακάτω.

BEYOND THE PALE WEEKLY PLAYLIST

Γιώργος Κόης

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

BEYOND THE PALE VOL. 26 (ΛΕΥΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ, THE BLACK CAPES, GREY GALLOWS)

1 Μαίου, 2020 - 08:30 Γιώργος Κόης

Ήρθε η ώρα για ένα ακόμη “Beyond the pale” και ξεκινούμε τις παρουσιάσεις για το 2020 με μερικούς εγχώριους ήρωες. Η ΛΕΥΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ κατά την προσωπική μου άποψη μας έδωσαν έναν ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ δίσκο και...

[περισσότερα]

BEYOND THE PALE VOL. 25 (Nick Cave, Nox Arcana, Black Heaven, October Burns Black, Liquid Grey, Night Sins, Phaserland)

17 Απριλίου, 2020 - 17:45 Γιώργος Κόης

Όπως υποσχέθηκα την προηγούμενη εβδομάδα, το “Beyond The Pale” επιστρέφει με τις τελευταίες εκκρεμότητες για το 2019, ώστε να μπούμε πανηγυρικά στο 2020 και να σας παρουσιάσω σιγά-σιγά όλες τις...

[περισσότερα]

BEYOND THE PALE VOL. 24 (THE WRAITH – SOMETIME THE WOLF – LAST DUSK – ASP – BLUTENGEL – FURY WEEKEND)

7 Απριλίου, 2020 - 12:30 Γιώργος Κόης

Πολλά συνέβησαν από την τελευταία φορά που τα είπαμε μέσα από τη στήλη μας. Αρκετές σημαντικές συναυλίες, με αυτές των THE NOSFERATU και των NITZER EBB να μπορούσαν να χαρακτηριστούν μέχρι και...

[περισσότερα]

BEYOND THE PALE VOL. 23 (DIE KRUPPS – OCCAMS LASED – XIII. STOLETI and many more)

24 Δεκεμβρίου, 2019 - 19:30 Γιώργος Κόης

Το ξέρω, είμαι απαράδεκτος. Έχουν περάσει δύο μήνες από τότε που τα είπαμε μέσα από το  ΒΤΡ, αλλά διάφορα θέματα προσωπικής φύσης ήταν απαγορευτικά, ώστε να είμαι συνεπής σχετικά με την...

[περισσότερα]

BEYOND THE PALE VOL. 22 (Wayne Hussey, Michael Gira/Norman Westberg , PERTURBATOR and more)

14 Οκτωβρίου, 2019 - 20:45 Γιώργος Κόης

Ο συναυλιακός καταιγισμός συνεχίζεται και αυτή την εβδομάδα, με τους PERTURBATOR, Michael Gira/Norman Westberg και Wayne Hussey. Επειδή και τα τρία acts έχουν μεγάλο ειδικό βάρος στο είδος που...

[περισσότερα]