BEYOND THE PALE VOL. 6 (JARBOE, CURRENT 93, FANTOM '87, A TRANSITION, ANGEL'S ARCANA)

17 Ιανουαρίου, 2019 - 13:00

Καλή χρονιά σε όλους. Με μια μικρή καθυστέρηση μιας εβδομάδας, η στήλη μας είναι και πάλι εδώ, για να σας περιπλανήσει στα σκοτεινά μονοπάτια της μουσικής. Η καθυστέρηση αυτή, οφείλονταν σε δύο λόγους. Αφενός το αναγκαίο, εορταστικό διάλειμμα ήταν σχεδόν επιβεβλημένο για να γεμίσουν οι μπαταρίες, αφετέρου βρέθηκα σε ένα πολύ μεγάλο δίλημμα.
Το δίλημμα αυτό αφορούσε την πρόσφατη κυκλοφορία των CURRENT 93. Η αρχική μου πρόθεση όταν δημιούργησα τη στήλη αυτή, είναι οι προτάσεις μου να αξίζουν των ακροάσεών σας, ώστε να μην είναι χαμένος χρόνος η ανάγνωση αυτών των γραμμών, Όμως, μετά από μπόλικη σκέψη, δεν θα μπορούσα να αγνοήσω και κάποιες σημαντικές κυκλοφορίες, όσο και αν δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες μου. Θα το καταλάβετε λίγο παρακάτω στη σχετική παρουσίαση.   
Όπως πάντα, δεν ξεχνάμε, όποιος επιθυμεί την παρουσίαση της δουλειάς του, μπορεί να επικοινωνεί στη διεύθυνση sakis@rockhard.gr και από εκεί ο αγαπημένος μας αρχισυντάκτης του Rock Hard θα σας κατατοπίσει για τα περαιτέρω. Θα τα πούμε την επόμενη εβδομάδα, όπου και θα λάβει χώρα μια πολύ σπουδαία συναυλία.   

NEW RELEASES

Jarboe – “The cut of the warrior” EP (Self-Released)

Με άρωμα γυναίκας ξεκινάμε το 2019, όπως δηλαδή αφήσαμε και το 2018. Για την Jarboe δεν υπάρχουν πολλά λόγια για να περιγράψουν την εξωγήινη ύπαρξή της, τόσο από τη θητεία της στους υπέρθεους SWANS, όσο και μέσα από τις προσωπικές της δουλειές. Παρ' όλα τα επτά τραγούδια που υπάρχουν εδώ, το “The cut of the warrior” λογίζεται ως ΕΡ, αφού εδώ υπάρχουν τέσσερα τραγούδια και τρία remixes των ως άνω ασμάτων. Μουσική που σε μεταφέρει σε αδιανόητες διαστάσεις και μια έκταση φωνής που το μόνο που πετυχαίνει είναι να παραλύει τις αισθήσεις σας. Απλά σβήστε τα φώτα, πάρτε στο χέρι ένα καλό αλκοολούχο και απολαύστε υπεύθυνα!

Facebook:  https://www.facebook.com/TheLivingJarboe/ 
Bandcamp: https://thelivingjarboe.bandcamp.com 
Spotify: https://open.spotify.com/album/0SQZpDaEAfCCca9Id0B2YN 

CURRENT 93 – “The light is leaving us all” (The Spheres)


Το πόσο ιστορικό είναι το μουσικό όχημα του David Tibet δε μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Με μια καριέρα που απαριθμεί τριάντα πέντε έτη (!!!), άπειρα Eps και είκοσι έξι albums (!!!), αν δεν είχαν την αγάπη των fans, απλά θα είχαν ξεχαστεί στη λήθη. Δυστυχώς, το “The light is leaving us all” όχι απλά με απογοήτευσε, αλλά μου προκάλεσε θυμό. Πολύ θυμό. Αντιλαμβάνομαι ότι τα concept albums πρέπει να ακολουθούν μια πεπατημένη και μια συνοχή, αλλά εδώ έχουμε ένα επαναλαμβανόμενο μουσικό και στιχουργικό μοτίβο, που απλά σε φτάνει στα όρια του να σπάσεις τα ηχεία σου. Σέβομαι απόλυτα τη συνέπεια των CURRENT 93, που τους οδηγεί πολλές φορές στο να κυκλοφορούν δύο και τρεις κυκλοφορίες μέσα σε ένα ημερολογιακό έτος. Ο γενικός και απαράβατος κανόνας όμως είναι ότι αν δεν έχεις να πεις κάτι καλό, κράτα το για τον εαυτό σου. Ποιος ο λόγος λοιπόν να βασανίζεις αυτούς που θα σε ακούσουν με ΑΗΔΙΕΣ; Μείνετε όσο γίνεται πιο μακριά από αυτή τη μούφα.

Facebook: https://www.facebook.com/Current93/ 
Bandcamp:  https://current931.bandcamp.com/album/the-light-is-leaving-us-all       
Spotify:  https://open.spotify.com/album/3aYI83u5Fx5ZRk66jv5QBx  

FANTOM ‘87 – “Eclipse rider” (Midnight Pursuit Records)


Από την αρχή της στήλης, υπάρχει μια ιδιαίτερη επιμονή στη synthwave σκηνή, καθώς είναι και η πλέον δραστήρια, με σχεδόν καθημερινές κυκλοφορίες. Γι’ αυτό και το να διαλέξει κάποιος τα καλά πράγματα που κυκλοφορούν είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία. Επίσης, όπως θα έχετε παρατηρήσει, σκόπιμα αποφεύγω το retrowave/outrun παρακλάδι, αφού είναι λίγο πιο “χαρούμενο” και δε συνάδει με το ύφος της στήλης. Με το “Eclipse rider” θα κάνω μια μικρή εξαίρεση. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ μελωδίες, ονειρεμένες. Σα να βγήκε κατευθείαν από τη θρυλική δεκαετία των 80s. Και το καλύτερο; Κυκλοφορεί σε φυσική μορφή αυστηρά σε κασέτα. Και αυτό που βλέπετε, είναι το εξώφυλλό της, μαζί με την “πλάτη” του. Χτυπήστε την κασετούλα δίχως αναστολές.... 

Facebook:   https://www.facebook.com/fantom87music/    
Bandcamp:  https://midnightpursuit.bandcamp.com/album/eclipse-rider 
Spotify: https://open.spotify.com/album/4se27tVnRP7WknKVFTPUov 

A TRANSITION – “New perspectives” EP (Self-Released)


Αυτά είναι τα ωραία του Bandcamp! A TRANSITION λέγεται το solo project ενός Γερμανού ονόματι Michael Smith και το ΕΡ “New perspectives” έρχεται μόνο λίγους μήνες μετά το πρώτο full length demo του “Weekend scenes”. Αν και λόγω παραγωγής και εδώ το υλικό προδίδει ότι είναι και αυτό demo, η ουσία, το μουσικό αποτέλεσμα δηλαδή, είναι εκπληκτικό. Σκεφτείτε μια instrumental version των SHE PAST AWAY με λίγες, διακριτικές retrowave πινελιές και πέσατε μέσα. Και τα πέντε κομμάτια που υπάρχουν στο ΕΡ είναι σε ανεβασμένους ρυθμούς και εν δυνάμει dancefloor hits. Το άμεσο τσεκάρισμα είναι απαραίτητο! 

Facebook: https://www.facebook.com/atransition   
Bandcamp:  https://atransition.bandcamp.com/album/new-perspectives 

ANGEL'S ARCANA – “Selva” (SwissDarkNights)


Κλείνουμε τις παρουσιάσεις αυτής της εβδομάδας με κάτι εγχώριο. Ο Μπάμπης Νίκου διαθέτει ένα βαρύ βιογραφικό τόσο στη metal σκηνή, όσο και σε αυτήν του gothic rock, με πιο αξιοσημείωτη τη συμμετοχή του στους OPENED PARADISE. Οι ANGEL'S ARCANA είναι το προσωπικό του project και το “Selva” μόνο απαρατήρητο δε μπορεί να περάσει. Η μουσική είναι εξ ολοκλήρου γραμμένη από τον ίδιο τον Μπάμπη, ενώ στα φωνητικά υπάρχουν εκλεκτοί καλεσμένοι, όπως ο Nino των AEON SABLE, η Χρύσα Τσαλταμπάση (SPINELESS, BELLA FUZZ), αλλά και ο ίδιος ο mainman, πρώτη φορά στον ρόλο αυτό. Μακρόσυρτες συνθέσεις, σε αργούς αλλά άκρως ατμοσφαιρικούς ρυθμούς, όπως μας την έμαθαν οι FIELDS (τι εννοείς ποιοι είναι αυτοί;) και οι NOSFERATU. Το “Selva” δεν είναι το album που θα λατρέψεις με την πρώτη ακρόαση, αλλά αν του δώσεις τον χώρο που του αξίζει, θα σου ξεδιπλώσει όλες τις αρετές του. Well done!

Facebook:  https://swissdarknights.bandcamp.com/album/selva 
Bandcamp:  https://swissdarknights.bandcamp.com/album/selva 
   

 

VIDEO OF THE WEEK

Το “Thornstar” των LORD OF THE LOST ήταν μια αρκετά αξιόλογη δουλειά, που δυστυχώς δεν ήταν δυνατό να παρουσιαστεί μέσω της στήλης μας. Το νέο, επίσημο video clip τους για το τραγούδι “Forevermore” είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία και για να τους τσεκάρετε σαν συγκρότημα, αλλά και την πρόσφατη κυκλοφορία τους.

AGENDA

Παρασκευή 18/1

EL FANTASMA (GR): Ένα ξεχωριστό και πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα ρεσιτάλ, με περίτεχνες διασκευές πάνω στη Dark μουσική σκηνή από τον δυναμικό βαρύτονο & πιανίστα Κωνσταντίνο Κ… (EL Fantasma), θα λάβει χώρα στη Death Disco την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου. Σκοπός του project είναι να μεταφέρει στον “ναό” της Αθηναïκής live-dark σκηνής την παθιασμένη ερμηνεία και τις αρμονικές συνηχήσεις που προσφέρει μια οπερατική φωνή και ένα grand piano (το οποίο θα μεταφερθεί στο Death Disco ειδικά για τη βραδιά), πάνω σε “σκοτεινούς ύμνους”, καθώς και τραγούδια που καλύπτουν όλες σχεδόν τις εκφάνσεις της εναλλακτικής σκηνής (dark-wave, post-punk, gothic rock, electro, ethereal, neo-folk), διατηρώντας ταυτόχρονα αναλλοίωτη την ατμοσφαιρικότητα και το ύφος τους. Ονόματα-θρύλοι, όπως Dead Can Dance, Sisters of Mercy, Bauhaus, Siouxsie & the Banshees, Nick Cave & the Bad Seeds, David Bowie, Deine Lakaien, And Also the Trees, Clan of Xymox, Depeche Mode, Kirlian Camera, συνυπάρχουν με τους Sopor Aeternus, Ashram, London After Midnight, Kari Rueslatten, Nightwish, Diary of Dreams, αποκτώντας νέες διαστάσεις, μέσα από δυναμικές και παθιασμένες εκτελέσεις και πρωτότυπη προσαρμογή-ενορχήστρωση για πιάνο και βιολοντσέλο. Μαζί του η δεξιοτέχνης του τσέλου Έλλη Φιλίππου. Στο τραγούδι συμμετέχει η Elisabeth, γνωστή στον χώρο από το goth-rock σχήμα En Garde. Starting Time: 21:00 (Death Disco, Ωγύγου 5, Ψυρρή)

Κυριακή 20/1

SISTERS / MISSION / NEPHILIM / LONDON / INKUBUS: Την Κυριακή 20/01 στο Rainbow, μια εκπληκτική goth rock βραδιά με THE SISTERS OF MERCY, FIELDS OF THE NEPHILIM, LONDON AFTER MIDNIGHT, THE MISSION UK και κλήρωση προσκλήσεων για το live των INKUBUS SUKKUBUS/STILL PATIENT?/DAS FLUFF στην Αθήνα.  Starting Time: 21:00 (Rainbow Metal Club, Δεκελέων 40, Γκάζι)

BEYOND THE PALE WEEKLY PLAYLIST

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

BEYOND THE PALE VOL. 12: “FIRST AND LAST AND ALWAYS” SPECIAL

18 Μαρτίου, 2019 - 17:00 Γιώργος Κόης

Όποτε υπάρχει απουσία του “Beyond the pale” από τα εβδομαδιαία πεπραγμένα, πάντα υπάρχει κι ένας λόγος. Όπως έχω αναφέρει και παλιότερα, είναι πραγματικά επίπονη η διαδικασία για να ξεχωρίσεις αυτά...

[περισσότερα]

BEYOND THE PALE VOL. 11 (KMFDM, SOPOR AETERNUS, SONSOMBRE, KILL SHELTER, MOLOCH)

28 Φεβρουαρίου, 2019 - 16:45 Γιώργος Κόης

Το “Beyond the pale” συνεχίζει ακάθεκτο και αυτή την εβδομάδα με ένα ακόμη μάτσο από κυκλοφορίες που αφορούν την ευρύτερη σκοτεινή μουσική. Ίσως να γίνομαι κουραστικός, αλλά θα ήθελα να σας...

[περισσότερα]

BEYOND THE PALE VOL. 10 (BLUTENGEL, HANTE., GLITCH BLACK, NEW ZERO GOD)

21 Φεβρουαρίου, 2019 - 15:30 Γιώργος Κόης

Η κανονικότητα στις κυκλοφορίες καινούργιων albums άρχισε να επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα, οπότε και η στήλη μας δεν έχει χρόνο για χάσιμο. Θεωρώ ότι όλο και κάτι ενδιαφέρον θα υπάρχει για τα...

[περισσότερα]

BEYOND THE PALE 9 (FRONT LINE ASSEMBLY, DRYLAND, GRIMLIN + live reports)

13 Φεβρουαρίου, 2019 - 19:30 Γιώργος Κόης

Ήρθε η ώρα να πιάσουμε πάλι τους φυσιολογικούς μας ρυθμούς, μετά και την έντονη συναυλιακή δραστηριότητα των προηγουμένων ημερών. Όλα τα αγαπημένα σας sections είναι εδώ κι ευτυχώς για την ψυχική μας...

[περισσότερα]

BEYOND THE PALE VOL. 8: PRIEST SPECIAL

6 Φεβρουαρίου, 2019 - 12:45 Γιώργος Κόης

Σας καλωσορίζουμε σε ένα ακόμη Beyond The Pale. Ο λόγος της - προς το παρόν - αραιής παρουσίας μας είναι απλός: Βρισκόμαστε ακόμη στην εκκίνηση του 2019 και ναι μεν έχουν αρχίσει να ξεπροβάλλουν...

[περισσότερα]