BADD KHARMA – “On Fire” (listening session)

29 Ιανουαρίου, 2020 - 17:30

Την Κυριακή 26 Ιανουαρίου το Rock Hard παρευρέθηκε στην επίσημη προακρόαση της παρθενικής δουλειάς ενός συγκροτήματος που δεν είναι νεοσύστατο. Οι BADD KHARMA μέλη των οποίων είναι  μουσικοί που έχουν πολυετή παρουσία στο χώρο (Νίκος Συράκος – Φωνή (STEAMROLLER ASSAULT), Γρηγόρης Γιαρέλης- κιθάρα, Μανώλης Τσίγκος - κιθάρα (INNERWISH), Τάσος Ιωαννίδης – μπάσο (ex- PHASE REVERSE), Δημήτρης Μαρίνης - keyboards, (AIRGED L’AMH) και Γιώργος Παπάζογλου – drums (ex- KING DRAGON). Παρόλο που δημιουργήθηκαν το 2013, εντούτοις κατάφεραν φέτος να κυκλοφορήσουν το υλικό τους. 

Μας υποδέχτηκαν στα άκρως εντυπωσιακά Soundflakes Studios στο Ελληνικό και με «εκπρόσωπο τύπου» τον Μανώλη Τσίγκο, τον κύριο σύνθετη του σχήματος ο οποίος στα διαλείμματα ανάμεσα στα τραγούδια μας έδινε πολλές και χρήσιμες πληροφορίες για την κάθε επερχόμενη σύνθεση, ακούσαμε την δουλειά τους με τίτλο “On Fire”, η οποία ακροβατεί αρμονικά μεταξύ του hard/melodic rock και του heavy metal με τραγούδια που έχουν ως επί το πλείστον ξεσηκωτικά μέρη με ανεβασμένο tempo και ρεφραίν που θα θυμάσαι και θα τραγουδάς συνεχώς. Εξαιτίας του ότι τα τραγούδια έχουν κυρίως γραφτεί από τον Τσίγκο, οι αναφορές στο άλλο group που είναι πιο γνωστός, οι INNERWISH, είναι πολλές.  

Στο album υπάρχουν αρκετά είδη μουσικής τα οποία μπλέκουν μεταξύ τους με τόσο ωραίο τρόπο που δεν βαριέσαι καθόλου στην όλη ακρόαση αν και τα τραγούδια που απαρτίζουν τον δίσκο είναι 13 με συνολική διάρκεια κοντά στα 69 λεπτά! Ακόμα και από την πρώτη ακρόαση πάντως, οι συνθέσεις δείχνουν πολύ δεμένες από ένα σχήμα που όπως φάνηκε καθ’ όλη την διάρκεια που ήμασταν στο studio είναι μια παρέα που απολαμβάνει αυτό που κάνει και έχει βάλει πολύ προσπάθεια, κόπο και μεράκι στην όλη προσπάθεια. Λοιπές και πιο πολλές λεπτομέρειες για το album όταν θα το ακούσουμε καλύτερα και θα διαβάσετε την αναλυτική κριτική. Μέχρι τότε, απλά σημειώστε στο ημερολόγιο σας την 13η Μαρτίου, ημέρα που θα κυκλοφορήσει επισήμως η δουλειά, για να ξέρετε ποτέ θα μπορείτε να αγοράσετε ένα από τα ωραιότερα albums στο hard rock/μελωδικό heavy metal για το 2020. Παρακάτω θα διαβάσετε ένα μικρό πρώτο ηχητικό δείγμα που αποκομίσαμε από κάθε τραγούδι:


“Never Surrender”
: πολλοί ίσως το έχετε ήδη ακούσει αφού αποτελεί το πρώτο video clip από το δίσκο. Δυναμικό ριφ και ρεφραίν, άκρως «κολλητικά» και τα δυο μαζί με background πλήκτρα, αποτελούν τον βασικό κορμό της σύνθεσης που ξεκάνει ιδανικά τον δίσκο. 
"Land of the free”: Όχι δεν έχει καμία σχέση με τους GAMMA RAY, mid tempo groovάτο τραγούδι με επίσης δυναμικό ριφ και ρεφραίν που απλά σε ξεσηκώνει. Ανθεμικό τραγούδι για sing along στις συναυλίες. Προσωπικά μάλλον τείνει να γίνει το αγαπημένο μου τραγούδι, και σίγουρα αποτελεί μια από τις ωραιότερες εξαγώγιμες συνθέσεις.          
“Devil in you”: Κάθεσαι αναπαυτικά στον καναπέ ή την καρέκλα σου και απολαμβάνεις ένα τραγούδι που θα μπορούσε συνθετικά να είναι σε οποιοδήποτε album του Ronnie James Dio. Βαρύ, σχετικά αργό tempo σε όλη την σύνθεση, έχοντας όμως τον όγκο που χρειάζεται για να μην παρεκκλίνει από το συνολικό ύφος όλων των συνθέσεων. Το πιο «βαρύ» αμιγώς heavy metal τραγούδι του δίσκου.   
“Still our man”: Πριν την έναρξη του τραγουδιού μας ανακοινώθηκε ότι έχει γραφτεί για τον Mark Reale, πρώην κιθαρίστα των RIOT ο οποίος μια μέρα πριν (25/01) 8 χρόνια πριν δυστυχώς έφυγε από την ζωή. Το τραγούδι έχει ακριβώς τα ίδια μουσικά χαρακτηριστικά με τα δυο πρώτα, με πολλές ομοιότητες σε κομμάτια των RIOT της τελευταίας περιόδου , άλλη μια σύνθεση –ότι πρέπει για τραγούδι σε ζωντανή εμφάνιση. Οι στίχοι του τραγουδιού είναι λέξεις που έχουν χρησιμοποιηθεί σε τραγούδια των RIOT.    
“Rise or fall”: Τραγούδι που μου έφερε άμεσα στο μυαλό συνθέσεις των INNERWISH όπως τα “Travelers in Time”, “If I Could turn back time”, με γρήγορο κιθαριστικό tempo και ωραίο refrain άκρως ξεσηκωτικό. Άλλη μια χαρακτηριστική σύνθεση του δίσκου. Ο αρχικός του τίτλος ήταν “Karma”.    
“On the edge”: Η πρώτη σε σειρά σύνθεση που οι ταχύτητες είναι πιο χαμηλές, χωρίς να είναι μπαλάντα, τραγούδι σε πιο hard/melodic rock που αν κλείσεις τα μάτια θα δημιουργήσεις εικόνες από το vibe που αποπνέει η σύνθεση.   
“Light in the dark”: Μετά από το προηγούμενο ολιγόλεπτο «διάλλειμα», οι ταχύτητες ξανά ανεβαίνουν.  Τραγούδι με στακάτο, πολύ όμορφο κιθαριστικό ριφ και ωραίο ρεφραίν, άλλη μια σύνθεση που μπορεί να «παίξει» ο τραγουδιστής με το κοινό.

“Break free”
: Από τα πρώτα δευτερόλεπτα καταλαβαίνεις άμεσα τον φόρο τιμής στον Gary Moore, αφού όλη η σύνθεση χωρίς να χάνει τον hard rock χαρακτήρα και τον δυναμισμό της, έχει πολλά σημεία που θα σου θυμιάσουν το “Wild Frontier”.  
“Fool’s parade”: Η πιο μεγάλη σε διάρκεια σύνθεση του δίσκου, μια πολύ όμορφη power ballad με ωραίο βασικό κιθαριστικό ριφ και αισθαντικό solo που σε «κρατάει» και σου δημιουργεί και αυτό εικόνες μπροστά σου. Ένα από τα πρώτα τραγούδια που γράφτηκαν από τον ιδρυτή της μπάντας, δεν καταλαβαίνεις πότε περνάνε τα σχεδόν 7 λεπτά που διαρκεί. Ιδανική συντροφιά για τις κρύες νύχτες του χειμώνα.    
 “Burning heart”: Όχι δεν είναι διασκευή στο γνωστό τραγούδι των SURVIVOR, αλλά άλλη μια αέρινα δυναμική hard rock σύνθεση που τηρεί την παράδοση «ωραίο tempo και ρεφρέν άκρως κολλητικά». Σίγουρα θα τραγουδηθεί και αυτή αρκετά.  
 “Lost in her eyes”: Τραγούδι που βάση τίτλου δεν θέλει πολύ να καταλάβεις ότι «στάζει μελί» αναφερόμενο σε γυναίκα. Θα μπορούσε να είναι μπαλάντα αλλά απ’ ότι φάνηκε προτίμησαν να την δώσουν πιο hard rock mid tempo με πολύ όμορφο «πέρασμα» κλασσικής κιθάρας που δίνει έναν ιδιαίτερο τόνο.   
“Still unbroken”: και αυτός ο τίτλος παραπέμπει στο γνωστό τραγούδι των LYNYRD SKYNYRD αλλά δεν είναι η διασκευή στο τραγούδι. Άλλη μια groovάτη σύνθεση με στακάτο κιθαριστικό ριφ στο ύφος όλων των αντίστοιχων προηγουμένων συνθέσεων. 
 “L.E.A. (Love ever after)”: Η μόνη αμιγώς μπαλάντα στο δίσκο που «κλείνει» το album. Όλη η σύνθεση έχει μια κλασική κιθάρα και φωνή. Τραγούδι που στους πιο μεγάλους ηλικιακά θα θυμίσει πολύ SPITFIRE. Ο Ντίνος Κωστάκης θα ήταν περήφανος αν το άκουγε και θα καταλάβαινε τι είχε κάνει κάποτε. Απλά ανατριχιαστική σύνθεση!   
 “Living inside a dream”: Η μια από τις δυο bonus συνθέσεις του δίσκου που προορίζεται μόνο για την Ιαπωνική αγορά. Το τραγούδι έχει όλα τα στοιχεία που ακούσαμε μέχρι στιγμής και αναφέρεται στον Freddy Krueger. Σύνθεση που καλό είναι να την ακούσετε ξύπνιοι και με τα φώτα ανοιχτά! 
 “I walk alone”: Η έτερη σύνθεση που προορίζεται μόνο για την Ιαπωνική αγορά. Mid tempo hard rock τραγούδι στο ύφος των WHITESNAKE, και αυτό με όλα τα στοιχεία που έχουμε ακούσει στις προηγούμενες συνθέσεις.     
 
Θοδωρής Μηνιάτης 
 

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

JARGON – “The fading thought” (self released)

11 Μαίου, 2020 - 10:15 Φίλιππος Φίλης

Η πρώτη σόλο κυκλοφορία του Γιάννη Κοσμίδη (aka Jargon), έφτασε στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο με πολλές υποσχέσεις για ένα διαμάντι του σύγχρονου προοδευτικού είδους. Αρκετοί θα ξέρετε τον Jargon...

[περισσότερα]

BLACK SUN ΩMEGA - “The sum of all fears” (self-released)

16 Απριλίου, 2020 - 09:30 Γιάννης Σαββίδης

Η κατάρα της κυκλοφορίας που βγαίνει στο τέλος του Δεκεμβρίου. Ελάχιστοι θα της δώσουν το χρόνο, τουλάχιστον από το συνάφι μας (να τα λέμε τα πράγματα με το όνομα τους παιδιά), μιας και οι λίστες,...

[περισσότερα]

FALLEN ARISE – “Enigma” (listening session)

12 Μαρτίου, 2020 - 02:45 Γιάννης Σαββίδης

Παρασκευή απόγευμα, και ο δρόμος μας βγάζει στη περιοχή του Περιστερίου, συγκεκριμένα στα Underground studios. Ο λόγος; Η προακρόαση του ολοκαίνουργιου πονήματος των ανανεωμένων FALLEN ARISE, με...

[περισσότερα]

ARCHEGON – “Grief of the void” (Self-released)

24 Φεβρουαρίου, 2020 - 22:15 Γιώργος Δρογγίτης

Οι Αθηναϊκό κουαρτέτο ARCHEGON είναι ένα νεοσύστατο συγκρότημα, το οποίο δημιουργήθηκε το 2017. Η πρώτη τους δουλειά κυκλοφόρησε μόλις πριν λίγες μέρες και πρόκειται για ένα EP, αποτελούμενο από έξι...

[περισσότερα]

NIGHTHAWKS - “Night of the witch” (independent)

19 Δεκεμβρίου, 2019 - 12:00 Δημήτρης Τσέλλος

Ντεμπούτο για τους NIGHTHAWKS, το νεοσύστατο σχήμα που εδρεύει στην Αθήνα και είναι υπόθεση του Πάνου (Panos Panic) στην κιθάρα, το μπάσο και τα τύμπανα και του Δωρόθεου (Tho) στα φωνητικά, δύο...

[περισσότερα]