Studio Report: THE SILENT RAGE (Devasoundz Studios)

19 Οκτωβρίου, 2015 - 08:45

Σάββατο, μεσημεράκι, ωραίος καιρός, όμορφο πακέτο για να κατέβουμε στα Devasoundz Studios και να ακούσουμε το ντεμπούτο των THE SILENT RAGE. Μίας μπάντας, που παρόλο που πέρασε από τόσες αλλαγές, παρόλο που μετράει 9 χρόνια ύπαρξης, μόλις φέτος κατάφερε να κυκλοφορήσει το πρώτο της άλμπουμ και δείχνει να έχει βρει την ταυτότητα και τη σταθερότητά της.

Η μπάντα ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 2006, από το Νίκο Σιγλίδη, και έχει κυκλοφορήσει ένα demo το 2006, αλλά και δύο ΕΡs, το 2009 και το 2011. Παρόλο που έχουν παίξει δίπλα σε ονόματα όπως οι STRATOVARIUS, RAGE, GRAVE DIGGER, SHADOW GALLERY και ROTTING CHRIST, οι συνεχείς αλλαγές στο lineup, δεν τους επέτρεψαν πολλά πράγματα, όμως η τωρινή τους σύσταση, που ολοκληρώθηκε στην ουσία εν μέσω των ηχογραφήσεων του ντεμπούτου τους, δείχνει ότι τα αστέρια ευθυγραμμίστηκαν επιτέλους για αυτούς.

Ο κόσμος είχε μαζευτεί στα Devasoundz, τα τυροπιτάκια και λοιπά μικροεδέσματα ήταν και δεν ήταν πλέον στη θέση τους, αφού είναι πάντα αφορμή «πολέμου» (δε θα βρώ αυτούς που εξαφάνισαν κάποια συγκεκριμένα;) και η ώρα για την ακρόαση έχει φτάσει.

Signal Of War: To intro του δίσκου, σύνθεση του Θεόφιλου Κρητικού των FEEL. Πολύ ωραίο, ατμοσφαιρικό, σε βάζει σε ωραίο mood για τη συνέχεια.
My Race Won’t Last: Εδώ έχουμε να κάνουμε με το «καλημέρα», με το καλύτερο κομμάτι των παιδιών και αρκετά χαρακτηριστικό του ύφους του δίσκου. Up tempo, μοντέρνα και aggressive προσέγγιση στο main riff, πολύ ωραίο ρεφραίν, groove-άτο και heavy μαζί κομμάτι, με ωραίες μελωδικές γραμμές στα φωνητικά. Αν κάνουν βίντεο, νομίζω ότι αυτό πρέπει να είναι.
The Deadliest Scourge: Και αυτό up tempo κομμάτι, με δίκασο στην εισαγωγή, στακάτο και groove-άτο κουπλέ, με ρεφραίν που φέρνει στο μυαλό τους ICED EARTH και ωραίους ρυθμούς γενικότερα. Ωραία συνέχεια.
Stormwarrior: Up tempo και πάλι, με το riffing να μου θυμίζει πολύ ANNIHILATOR της μεσαίας περιόδου τους, που θα ήθελε ένα λίγο καλύτερο ρεφραίν για να το ανεβάσει ακόμα παραπάνω. Ακόμα κι έτσι όμως, είναι και αυτό ένα καλό κομμάτι.
Between Harmony & Sorrow: Up tempo επίσης, με heavy και λίγο thrashy groove, ωραίο σόλο, όμως, προσωπικά, υστερεί συγκριτικά με τα προηγούμενα.
Sin Of A Pilgrim: Θα σταματήσω να λέω για το tempo, μόλις αυτό αλλάξει, γιατί και εδώ, έχουμε ένα up tempo κομμάτι. Groove-άτο, με ελαφρύ άγγιγμα Ανατολής και πάρα πολύ καλό ρεφραίν, στο ύφος των ICED EARTH. Από τα καλύτερα κομμάτια του άλμπουμ.  Στα έξτρα του, η συμμετοχή του Apollo Papathanasio (SPIRITUAL BEGGARS, ex- FIREWIND) στα φωνητικά.
silent2Leading The Legions:  Εδώ πέφτει λίγο η ταχύτητα, όμως δεν απουσιάζει το groove. Ωραίο λυρικό ρεφραίν, ωραίο outro με σόλο, καλύτερο του “Between harmony & sorrow”, αλλά κατώτερο των υπολοίπων.
Proselytize The Masses: Ίσως το δεύτερο καλύτερο τραγούδι του άλμπουμ, μετά το “My race won’t last”. Heavy και μοντέρνο, πολύ ωραίο ρεφραίν με σκληρά φωνητικά και downbeat, όπως και πάρα πολύ ωραίο τελείωμα του τραγουδιού.
The Right To Dream: Το πιο heavy/power τραγούδι του δίσκου, σταθερά με μοντέρνα αισθητική. Ωραίο ρεφραίν, ωραίο σόλο, ωραίο κομμάτι γενικά.
Thoughts Collapse: Επίσης heavy/power με ολίγη από ANNIHILATOR στο groove, ωραίο σόλο, όπως και το σημείο του, ίσως μου έκανε καλύτερη εντύπωση αν δεν είχαν παρόμοια κομμάτια με αυτό πιο πριν.
A Piece Of Eden: Στο top 3 των κομματιών του δίσκου. Πολύ ωραίο ρεφραίν, groove-άτο, riffing κατευθείαν από Αμερική, ολοκληρωμένη και πολύ καλή σύνθεση.
Shadow Spirit: Πολύ ευχάριστη έκπληξη και στιγμή ηρεμίας. Μία folky ακουστική μπαλάντα, με πάρα πολύ ωραίο ρεφραίν, πολύ ωραία εξέλιξη στα φωνητικά στο outro, τη χρήση γκάιντας από τον Vladimir Reshetnikov (ARKONA, ROSSOMAHAAR), αλλά και το σόλο από τον Yossi Sassi (ex- ORPHANED LAND) να ταιριάζει απόλυτα και να προσδίδει αυτό το κάτι παραπάνω για τον οποίο τον επέλεξαν τα παιδιά.
Inner Scars: Το bonus track του δίσκου, είναι καλό μεν, αλλά δικαιολογημένα ίσως σαν bonus track, εκτός αν έπαιρνε τη θέση ενός εκ των δύο λιγότερο καλών που ανέφερα παραπάνω. Groove-άτο, κάπως μελωδικό στο ρεφραίν, μερικά πιο σκληρά φωνητικά, αλλά μου κάνει εκτός η φωνή από το υπόλοιπο. ΟΚ κομμάτι γενικότερα.

Σε γενικές γραμμές, η πρώτη δουλειά των THE SILENT RAGE, με τη μία ακρόαση, σου αφήνει πολύ καλές εντυπώσεις! Για όσους έχει τύχει να τους έχετε ακούσει ή δει live, είναι μία πολύ ευχάριστη εξέλιξη στο ύφος τους, που φεύγει από το τυπικό heavy/power που έπαιζαν και μοιάζει σαν μία μίξη των μεσαίων περιόδων των ICED EARTH και ANNIHILATOR, με αρκετή δόση από Δανία και μπάντες όπως οι MERCENARY σε κάποια τραγούδια. Ο Steve Venardo (AIRGED L’AHM, VALET PARN) έχει δέσει πολύ καλά και έχει βρει το σωστό ρόλο του φωνητικά, καθώς τα γρεζάτα και τσαμπουκαλεμένα φωνητικά του ταιριάζουν γάντι στη μουσική της μπάντας. Αν θέλουμε αρνητικά, θα σταθώ σε τρία που μου έκατσαν κάπως. Το πρώτο είναι ότι πολλά κουπλέ είναι πολύ παραμφερή, τόσο σε νοοτροπία, όσο και παίξιμο. Το δεύτερο, είναι ότι θα ήθελα λίγη περισσότερη ποικιλία και εναλλαγές στο tempo. Ναι, τσίτα γκάζια, αλλά θα ήθελα να σπάει λίγο παραπάνω. Το τρίτο, είναι ότι νομίζω πως κάποια πλήκτρα και samples θα ταίριαζαν πάρα πολύ στη μουσική τους και ειδικά σε κάποια ρεφραίν.

Η μίξη και το mastering του δίσκου, έχει γίνει από τον Fotis Benardo (SIXFORNINE, ex- SEPTIC FLESH), στα Devasoundz Studios και είναι πολύ καλή, αναδεικνύοντας τη μουσική του σχήματος με τη μοντέρνα προσέγγισή της. Η ηχογράφηση έγινε επίσης στα Devasoundz, με τους Fotis Benardo και Thanos Jan (INACTIVE MESSIAH). Το εξώφυλλο είναι δουλειά του Michal Karcz (METAL CHURCH, VNV NATION), ενώ το λογότυπο και το σύμβολο της μπάντας, είναι δουλειά του Rainer Kalwitz (SHADOW GALLERY, TAD MOROSE, DARE).

Το lineup που έχουν αυτοί τη στιγμή οι THE SILENT RAGE μοιάζει το ιδανικό για το μουσικό τους όραμα, ο δίσκος είναι ωραίος, τα παιδιά το τρέχουν πολύ, πιστεύουν σε αυτό και το κυνηγάνε σωστά, οπότε θεωρώ ότι είναι θέμα χρόνου να τους «κάτσει» και το πολυπόθητο συμβόλαιο με δισκογραφική, για να ακούσει ο κόσμος τη μουσική τους. Οι THE SILENT RAGE βρήκαν το δρόμο τους και το μέλλον δείχνει (επιτέλους) ευοίωνο...

Το lineup:
Steve Venardo – φωνητικά
Νίκος Σιγλίδης – κιθάρα
Κώστας Κρίκος – κιθάρα
Σταύρος Τσιλιβαράκος – μπάσο
Σταμάτης Κατσαφάδος - drums

Φραγκίσκος Σαμοΐλης

Σχόλια

Άλλα άρθρα του συντάκτη

Διαβάστε επίσης

DARKLON - “Rise from Death” (Προακρόαση)

7 Απριλίου, 2019 - 19:00 Δημήτρης Τσέλλος

Παρασκευή 5 Απριλίου και φτάνω στα Zero Gravity studios (έναν χώρο που αμέσως μου έκανε εντύπωση θετική λόγω του επαγγελματισμού που τον διακατέχει και μπράβο στον/στους ιδιοκτήτη-ες του), για να...

[περισσότερα]

ACID DEATH – “Primal energies” (7hard Records) (ΠΡΟΑΚΡΟΑΣΗ)

19 Φεβρουαρίου, 2019 - 00:15 Γιώργος Δρογγίτης

Οι Αθηναίοι prog/deathsters ACID DEATH, όντας από τις πιο επαγγελματικές μπάντες του χώρου, μας κάλεσαν ως είθισται στην προακρόαση της νέας δισκογραφικής τους δουλειάς, η οποία θα φέρει τον τίτλο “...

[περισσότερα]

LIGHTFOLD - “Deathwalkers” (προακρόαση)

29 Νοεμβρίου, 2018 - 02:15 Δημήτρης Τσέλλος

Κυριακή 18/11. Βροχερός ο καιρός, αλλά αυτό δεν με κρατά εντός σπιτιού. Βλέπετε, οποιαδήποτε πρόσκληση από οποιαδήποτε μπάντα για να παραστώ στην προακρόαση του επερχόμενου, νέου δίσκου της, είναι...

[περισσότερα]

FULL HOUSE BREW CREW – "Me against you" listening session

26 Οκτωβρίου, 2018 - 01:30 Ντίνος Γανίτης

Πολύ ωραίο το Σάββατο που μας πέρασε. Ήλιος, καλοκαιρία, ότι έπρεπε για βόλτα και καφέ, συναυλία PAIN OF SALVATION και Studio Report για τους FULL HOUSE BREW CREW. Τούτοι εδώ οι λεβέντες είναι η...

[περισσότερα]

VOIDNAUT – “Nadir” listening session 13/10/2018

15 Οκτωβρίου, 2018 - 00:00 Γιώργος Δρογγίτης

Το περασμένο Σάββατο ήμασταν καλεσμένοι στα Devasoundz Studios του Φώτη Benardo, για την προακρόαση του ντεμπούτου των VOIDNAUT, μίας νέας ελληνικής μπάντας η οποία όμως αποτελείται από σχετικά...

[περισσότερα]