One track mind… [“Alison Hell”]

21 Νοεμβρίου, 2019 - 11:45

 

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “Alison Hell
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: ANNIHILATOR
ΔΙΣΚΟΣ: “Alice in Hell”
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1989
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Jeff Waters
ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Jeff Waters, John Bates,
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ: 
Jeff Waters: «Είναι αναμφίβολα το τραγούδι που έδωσε την ώθηση στην καριέρα των ANNIHILATOR για να περάσουν στα μεγάλα σαλόνια του metal. Είναι το κομμάτι του δίσκου που περιείχε μια μεγάλη ποικιλία στυλ, όλα σε ένα κομμάτι».

 

Επιστροφή της στήλης μας “One track mind” και το μυαλό μας ακόμα δεν μπορεί να ξεκολλήσει από το μεγαλειώδες φινάλε της μαγικής συναυλίας των ANNIHILATOR προ λίγο ημερών στην χώρα μας. Αυτή τη φορά οι Καναδοί κράτησαν για το τέλος το πιο αγαπημένο τραγούδι του κόσμου, το πιο σημαντικό μάλλον της ιστορίας τους, το θρυλικό “Alison Hell”,  με το οποίο καταπιανόμαστε σήμερα. 

Προερχόμενο από το ντεμπούτο της μπάντας, “Alice in Hell”, το εν λόγω κομμάτι αποτέλεσε 30 χρόνια πριν, το όχημα με το οποίο οι ANNIHILATOR κατάφεραν να κλείσουν το πρώτο τους δισκογραφικό συμβόλαιο, αφού το demo έφτασε στα χέρια της Roadrunner, η οποία δέχθηκε αμέσως να υπογράψει μαζί τους. 

Η μουσική του “Alison Hell”, γράφτηκε από τον ηγέτη του σχήματος, Jeff Waters και τον πρώτο τραγουδιστή τους, John Bates, στο διάστημα που ο τελευταίος υπήρξε μέλος της μπάντας, δηλαδή από 1984 μέχρι το 1985. 

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει το στιχουργικό περιεχόμενο του κομματιού, το οποίο πιστώνεται ο Waters και το οποίο είναι βασισμένο σε πραγματική ιστορία.  Όντας έφηβος και ενώ ήδη ασχολούνταν με τη μουσική, διάβασε κάποια μέρα σε μια εφημερίδα την είδηση για ένα μικρό κορίτσι από το Μόντρεαλ, του οποίου ο ολοένα και αυξανόμενος φόβος για τον μπαμπούλα, το οδήγησε στη σχιζοφρένεια. 

«Διάβασα την ιστορία και για κάποιο λόγο, ίσως λόγω ηλικίας, τη θεώρησα τέλεια. Κοιτώντας πίσω βέβαια, ασφαλώς και δεν ήταν, έγινε όμως η μεγαλύτερη επιτυχία μας», έχει δηλώσει ο ίδιος. 

Στο βίντεο κλιπ που κυκλοφόρησε το συγκρότημα, υπάρχει εισαγωγικό σημείωμα στο οποίο αναφέρεται ολόκληρη η ιστορία του τραγουδιού και την οποία σας παραθέτουμε αυτούσια και μεταφρασμένη: 
 

«Μια πραγματική ιστορία για ένα φυσιολογικό κοριτσάκι από το Μόντρεαλ του Καναδά, το οποίο είχε την κοινή φοβία του μπαμπούλα. Οι γονείς της, αφού αγνόησαν τα παρακαλετά της αντί να τη βοηθήσουν, το μόνο που είχαν να δηλώσουν μετά ήταν πως ‘πιστεύαμε ότι περνούσε μια από αυτές τις παιδικές φάσεις απλά’. Η άγνοια αυτή επέτρεψε στην τρέλα της Alison να εξελιχθεί και να φτάσει στο σημείο απ’ όπου δεν υπάρχει επιστροφή. Οι ANNIHILATOR δε θα ήθελαν σε καμία περίπτωση να προσβάλουν όσους εμπλέκονται στο συγκεκριμένο συμβάν – απλά να παρουσιάσουν μια υπόθεση εξελισσόμενων ψυχολογικών συμβάντων. Το τραγούδι το αφηγείται η προοδευτική παράνοια της Alison.”

Το ”Alison Hell”, λατρεύτηκε από το metal κοινό, όχι όμως και από τον Randy Rampage, τραγουδιστή της μπάντας, ο οποίος παραδόξως, όπως μάθαμε τις προάλλες στη συναυλία των ANNIHILATOR, το μισούσε θανάσιμα επειδή το θεωρούσε πολύ στερεοτυπικά μεταλλικό! Όπως και να’χει πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα κομμάτια στην ιστορία της metal μουσικής, το οποίο με τα χρόνια έγινε σήμα κατατεθέν των Καναδών και φυσικά δε λείπει ποτέ από τις live εμφανίσεις τους, όντας με διαφορά το πιο πολυπαιγμένο τους. 

 

 

 

Χαρά Νέτη

 

Σχόλια

Άλλα άρθρα του συντάκτη

Διαβάστε επίσης

One track mind… “A dangerous meeting”

29 Ιανουαρίου, 2020 - 10:15 Χαρά Νέτη

    ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “A dangerous meeting” ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: MERCYFUL FATE ΔΙΣΚΟΣ: “Don’t break the oath” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1984 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Henrik Lund ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Hank Shermann, King Diamond...

[περισσότερα]

One track mind… [“Black Dog”]

28 Νοεμβρίου, 2019 - 11:30 Χαρά Νέτη

        ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “Black Dog” ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: LED ZEPPELIN ΔΙΣΚΟΣ: “Led Zeppelin IV” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1971 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Jimmy Page ΣΥΝΘΕΤΕΣ: John Paul Jones,...

[περισσότερα]

One track mind… ["Livin' on a Prayer"]

17 Ιουλίου, 2019 - 12:45 Χαρά Νέτη

      ΤΡΑΓΟΥΔΙ: "Livin' on a Prayer" ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: BON JOVI ΔΙΣΚΟΣ: “Slippery When Wet” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1986 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Bruce Fairbairn ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Jon Bon Jovi,...

[περισσότερα]

One track mind… [“Angel of death”]

10 Ιουλίου, 2019 - 12:00 Χαρά Νέτη

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “Angel of death” ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: SLAYER ΔΙΣΚΟΣ: “Reign in blood” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1986 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Rick Rubin ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Jeff Hanneman ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ:  Kerry King: «Ναι, οι SLAYER...

[περισσότερα]

One track mind… [“18 & life”]

3 Ιουλίου, 2019 - 11:00 Χαρά Νέτη

  ΤΡΑΓΟΥΔΙ:  “18 & life” ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: SKID ROW ΔΙΣΚΟΣ: “Skid Row”  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1989 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Michael Wagener ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Dave Sabo, Rachel Bolan   Πόση...

[περισσότερα]