One track mind… “Blinded by fear”

5 Δεκεμβρίου, 2018 - 12:30

 

 

ΤΡΑΓΟΥΔΙ:Blinded by fear
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: AT THE GATES
ΔΙΣΚΟΣ: “Slaughter of the Soul”
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1995
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Fredrik Nordström
ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Anders Bjorler

 

Με τον ενθουσιασμό να κυλά ακόμα στις φλέβες όλων όσων βρέθηκαν στις δυο συναυλίες των πραγματικά σπουδαίων για τον ήχο του death metal AT THE GATES, με τους Σουηδούς να δίνουν κατά γενική ομολογία τον καλύτερο τους εαυτό πιάνοντας τρομερή απόδοση, το “One track mind” αυτής της εβδομάδας, θυμάται ένα κομβικό για το συγκρότημα τραγούδι. 
Ο λόγος για το τεράστιο “Blinded by fear”, το οποίο και διεύρυνε σε τεράστιο βαθμό τη φήμη της μπάντας, κάνοντάς τους γνωστούς ακόμα και σε κοινό που ουδεμία σχέση είχε με τον death metal ήχο. 
Προερχόμενο από τον τέταρτο δίσκο της μπάντας, που κυκλοφόρησε το 1995, το εναρκτήριο κομμάτι με την industrial εισαγωγή του, τα αξιομνημόνευτα riff και την συνολικότερα ευφάνταστη σύνθεσή του, έγινε ο απόλυτος ύμνος του συγκροτήματος αλλά και το απόλυτο must για κάθε τους συναυλία. 
Το παράδοξο με το εν λόγω κομμάτι, είναι πως πρόκειται πραγματικά για κομμάτι της τελευταίας στιγμής, το οποίο προέκυψε ενώ ολόκληρο το άλμπουμ ήταν έτοιμο, ενώ το ακόμα πιο παράδοξο είναι πως ο συνθέτης του το βρίσκει μέτριο και το χειρότερο συγκριτικά με τα υπόλοιπα δέκα του δίσκου. 
Ο πρώην κιθαρίστας και ιδρυτικό μέλος του σχήματος, Anders Bjorler, έχει εξηγήσει σε παλιότερη συνέντευξή του, του λόγου τα αληθή. 
 «Το “Blinded by fear” γράφτηκε την άνοιξη του 1995, αφού είχαμε ήδη ολοκληρώσει το στάδιο της προ-παραγωγής. Φτάνοντας σε αυτό το σημείο, νιώθαμε ότι δεν είχαμε ένα κομμάτι που θα μπορούσε να ανοίξει κατάλληλα το άλμπουμ, οπότε έγραψα ένα με αυτόν τον σκοπό. Το ηχογραφήσαμε ξανά και ξανά μέχρι να μείνουμε ευχαριστημένοι, εφόσον ήταν πολύ γρήγορο και δεν κάναμε καθόλου editing, οπότε ο Adrian αναγκάστηκε να χύσει πολύ ιδρώτα! Νομίζω ότι δεν είναι και τόσο καλό τραγούδι – προσωπικά είναι το λιγότερο αγαπημένο μου στο άλμπουμ (!!!). Πάντως παρ’ όλο που είχε τη δυνατότητα να γίνει hit δεν περιμέναμε και πολλά… Οι στίχοι περιστρέφονται γύρω από τα δύο μεγάλα υπαρξιακά ερωτήματα: της “τύχης” και της “μοίρας”. Για το βίντεο κλιπ, η Earache, μας έφερε στο Λονδίνο τον Αύγουστο ή Σεπτέμβριο του 1995. Μεγάλο budget, μια τεράστια εγκαταλελειμμένη αποθήκη στο κέντρο του Λονδίνου… Η εμπειρία για εμάς ήταν πρωτόγνωρη!»
Εδώ να προσθέσουμε ότι το βίντεο κλιπ είχε μεγάλη αναμετάδοση παγκοσμίως, με το “Headbanger’s ball” να το προβάλλει ασταμάτητα κατόπιν απαίτησης των τηλεθεατών, ενώ γενικότερα το τραγούδι έγινε ιδιαίτερα αγαπητό στο ελληνικό μεταλλικό κοινό, αφού μεταξύ άλλων παιζόταν κατά κόρον στα αντίστοιχα μαγαζιά. 
Κλείνοντας, να επισημάνουμε ακόμα μια πρωτιά για “Blinded by fear”. Μέχρι και σήμερα είναι το πρώτο στη σχετική λίστα με τα πιο πολυπαιγμένα τραγούδια των AT THE GATES στις συναυλίες τους. Στις δύο πρόσφατες εμφανίσεις τους στη χώρα μας, οι Σουηδοί το κράτησαν για λίγο πριν πέσει η αυλαία, παίζοντάς το τρίτο πριν το τέλος. 

Χαρά Νέτη 

Σχόλια

Άλλα άρθρα του συντάκτη

Διαβάστε επίσης

One track mind… “Mother”

7 Νοεμβρίου, 2018 - 12:00 Χαρά Νέτη

        ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “Mother” ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: DANZIG ΔΙΣΚΟΣ: “Danzig” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1988 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Rick Rubin ΣΥΝΘΕΤΗΣ: Glenn Danzig  ...

[περισσότερα]

One track mind… [“Shout at the devil”]

17 Οκτωβρίου, 2018 - 12:15 Χαρά Νέτη

      ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “Shout at the devil” ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: Mötley Crüe ΔΙΣΚΟΣ: “Shout at the devil” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1983 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Tom Werman ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Nikki Sixx...

[περισσότερα]

One track mind… [Strange machines]

10 Οκτωβρίου, 2018 - 13:00 Χαρά Νέτη

      ΤΡΑΓΟΥΔΙ: "Strange Machines" ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: THE GATHERING ΔΙΣΚΟΣ: “Mandylion” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1995 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Siggi Bemm, Waldemar Sorychta, The Gathering...

[περισσότερα]

One track mind… [Easy Livin’]

3 Οκτωβρίου, 2018 - 13:00 Χαρά Νέτη

    ΤΡΑΓΟΥΔΙ: "Easy Livin'"  ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: URIAH HEEP ΔΙΣΚΟΣ: “Demons and Wizards” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1972 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Gerry Bron ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Ken Hensley   Αυτή την...

[περισσότερα]

One track mind… [“Antisocial”]

26 Σεπτεμβρίου, 2018 - 11:30 Χαρά Νέτη

      ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “Antisocial”  ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: ANTHRAX ΔΙΣΚΟΣ: “State of Euphoria”  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1988 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ANTHRAX, Mark Dodson ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Bernie...

[περισσότερα]