One track mind… “Blinded by fear”

5 Δεκεμβρίου, 2018 - 12:30

 

 

ΤΡΑΓΟΥΔΙ:Blinded by fear
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: AT THE GATES
ΔΙΣΚΟΣ: “Slaughter of the Soul”
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1995
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Fredrik Nordström
ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Anders Bjorler

 

Με τον ενθουσιασμό να κυλά ακόμα στις φλέβες όλων όσων βρέθηκαν στις δυο συναυλίες των πραγματικά σπουδαίων για τον ήχο του death metal AT THE GATES, με τους Σουηδούς να δίνουν κατά γενική ομολογία τον καλύτερο τους εαυτό πιάνοντας τρομερή απόδοση, το “One track mind” αυτής της εβδομάδας, θυμάται ένα κομβικό για το συγκρότημα τραγούδι. 
Ο λόγος για το τεράστιο “Blinded by fear”, το οποίο και διεύρυνε σε τεράστιο βαθμό τη φήμη της μπάντας, κάνοντάς τους γνωστούς ακόμα και σε κοινό που ουδεμία σχέση είχε με τον death metal ήχο. 
Προερχόμενο από τον τέταρτο δίσκο της μπάντας, που κυκλοφόρησε το 1995, το εναρκτήριο κομμάτι με την industrial εισαγωγή του, τα αξιομνημόνευτα riff και την συνολικότερα ευφάνταστη σύνθεσή του, έγινε ο απόλυτος ύμνος του συγκροτήματος αλλά και το απόλυτο must για κάθε τους συναυλία. 
Το παράδοξο με το εν λόγω κομμάτι, είναι πως πρόκειται πραγματικά για κομμάτι της τελευταίας στιγμής, το οποίο προέκυψε ενώ ολόκληρο το άλμπουμ ήταν έτοιμο, ενώ το ακόμα πιο παράδοξο είναι πως ο συνθέτης του το βρίσκει μέτριο και το χειρότερο συγκριτικά με τα υπόλοιπα δέκα του δίσκου. 
Ο πρώην κιθαρίστας και ιδρυτικό μέλος του σχήματος, Anders Bjorler, έχει εξηγήσει σε παλιότερη συνέντευξή του, του λόγου τα αληθή. 
 «Το “Blinded by fear” γράφτηκε την άνοιξη του 1995, αφού είχαμε ήδη ολοκληρώσει το στάδιο της προ-παραγωγής. Φτάνοντας σε αυτό το σημείο, νιώθαμε ότι δεν είχαμε ένα κομμάτι που θα μπορούσε να ανοίξει κατάλληλα το άλμπουμ, οπότε έγραψα ένα με αυτόν τον σκοπό. Το ηχογραφήσαμε ξανά και ξανά μέχρι να μείνουμε ευχαριστημένοι, εφόσον ήταν πολύ γρήγορο και δεν κάναμε καθόλου editing, οπότε ο Adrian αναγκάστηκε να χύσει πολύ ιδρώτα! Νομίζω ότι δεν είναι και τόσο καλό τραγούδι – προσωπικά είναι το λιγότερο αγαπημένο μου στο άλμπουμ (!!!). Πάντως παρ’ όλο που είχε τη δυνατότητα να γίνει hit δεν περιμέναμε και πολλά… Οι στίχοι περιστρέφονται γύρω από τα δύο μεγάλα υπαρξιακά ερωτήματα: της “τύχης” και της “μοίρας”. Για το βίντεο κλιπ, η Earache, μας έφερε στο Λονδίνο τον Αύγουστο ή Σεπτέμβριο του 1995. Μεγάλο budget, μια τεράστια εγκαταλελειμμένη αποθήκη στο κέντρο του Λονδίνου… Η εμπειρία για εμάς ήταν πρωτόγνωρη!»
Εδώ να προσθέσουμε ότι το βίντεο κλιπ είχε μεγάλη αναμετάδοση παγκοσμίως, με το “Headbanger’s ball” να το προβάλλει ασταμάτητα κατόπιν απαίτησης των τηλεθεατών, ενώ γενικότερα το τραγούδι έγινε ιδιαίτερα αγαπητό στο ελληνικό μεταλλικό κοινό, αφού μεταξύ άλλων παιζόταν κατά κόρον στα αντίστοιχα μαγαζιά. 
Κλείνοντας, να επισημάνουμε ακόμα μια πρωτιά για “Blinded by fear”. Μέχρι και σήμερα είναι το πρώτο στη σχετική λίστα με τα πιο πολυπαιγμένα τραγούδια των AT THE GATES στις συναυλίες τους. Στις δύο πρόσφατες εμφανίσεις τους στη χώρα μας, οι Σουηδοί το κράτησαν για λίγο πριν πέσει η αυλαία, παίζοντάς το τρίτο πριν το τέλος. 

Χαρά Νέτη 

Σχόλια

Άλλα άρθρα του συντάκτη

Διαβάστε επίσης

One track mind… [“18 & life”]

3 Ιουλίου, 2019 - 11:00 Χαρά Νέτη

  ΤΡΑΓΟΥΔΙ:  “18 & life” ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: SKID ROW ΔΙΣΚΟΣ: “Skid Row”  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1989 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Michael Wagener ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Dave Sabo, Rachel Bolan   Πόση...

[περισσότερα]

One track mind… [“Indians”]

26 Ιουνίου, 2019 - 11:00 Χαρά Νέτη

        ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “Indians” ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: ANTHRAX ΔΙΣΚΟΣ: “Among the living” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1987 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Eddie Kramer, ANTHRAX ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Charlie...

[περισσότερα]

One track mind… [“Hammer Smashed Face”]

19 Ιουνίου, 2019 - 11:00 Χαρά Νέτη

      ΤΡΑΓΟΥΔΙ:  “Hammer Smashed Face”  ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: CANNIBAL CORPSE ΔΙΣΚΟΣ: “Tomb of the Mutilated” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1992 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Scott Burns...

[περισσότερα]

One track mind… [“Point of view”]

5 Ιουνίου, 2019 - 12:00 Χαρά Νέτη

        ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “Point of view” ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: FATES WARNING ΔΙΣΚΟΣ: “Parallels”  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1991 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Terry Brown, Brian Slagel...

[περισσότερα]

One track mind… “Tom Sawyer”

29 Μαίου, 2019 - 12:45 Χαρά Νέτη

        ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “Tom Sawyer” ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: RUSH ΔΙΣΚΟΣ: “Moving Pictures” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1981 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: RUSH, Terry Brown ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Geddy Lee, Neil...

[περισσότερα]