One track mind… “Cowboys from hell”

17 Απριλίου, 2019 - 10:45

ΤΡΑΓΟΥΔΙ:Cowboys from hell
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: PANTERA
ΔΙΣΚΟΣ: “Cowboys from hell”
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Terry Date
ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Dimebag Darrell, Vinnie Paul, Phil Anselmo, Rex Brown

 

“Cowboys from hell”…. και εγένετο PANTERA…. έτσι όπως καθιερώθηκαν στη συνείδηση του κόσμου τουλάχιστον, έτσι όπως τους αγαπήσαμε! Στο “One track mind” αυτής της εβδομάδας θυμόμαστε το τραγούδι που ουσιαστικά τα ξεκίνησε όλα για το συγκρότημα. 

Ήταν αυτό που γράφτηκε πρώτο για τον ομώνυμο δίσκο τους, αποτελώντας κιόλας το πρώτο single που κυκλοφόρησε και το πιο δημοφιλές του “Cowboys from hell” του δίσκου που παρουσίασε τον αυθεντικό και ιδιαίτερο ήχο των Αμερικανών. 

Για τη σύνθεση του κομματιού, ο καθένας στην μπάντα είχε τη δική του καθοριστική συμβολή. Η ιστορία θέλει τα μέλη της, μόλις ολοκλήρωσαν το “Power metal” να συνειδητοποιούν ότι τα φανταχτερά ρούχα και τα παλαβά μαλλιά, δεν αντικατόπτριζαν το είδος της μουσική που τους ταίριαζε και που θα ήθελαν να παίζουν. Υπάρχει μάλιστα και μία φήμη ότι ο Phil Anselmo υπέδειξε κατά μία έννοια την ηχητική τους συνέχεια, όταν μία μέρα, το 1988, έβαλε στον Dimebag Darrel να ακούσει το “At dawn they sleep” από το “Hell awaits” των SLAYER.

Το σίγουρο είναι ότι άφησαν πίσω τους δράκους και τις διάφορες ιστορίες φαντασίες και αποφάσισαν να γράψουν για την ίδια την μπάντα, παρομοιάζοντας τους εαυτούς τους με cowboys από την κόλαση που έρχονται να σαρώσουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Ήταν επίσης και μία δήλωση τους θα λέγαμε, για όσους θεωρούσαν ότι το Texas δεν είχε καμία διάκριση στο χώρο του heavy metal. 

Στο μουσικό μέρος, η σύλληψη της ιδέας ανήκει στον κιθαρίστα τους, το Dimebag Darrell, ο οποίος κατά τη διάρκεια ενός πάρτι, έφτασε αργοπορημένος και έτρεξε στον Anselmo για να του βάλει να ακούσει ένα καινούριο riff που είχε γράψει. Πήγαν οι δυο τους στο αμάξι του Abbott κι εκείνος του έβαλε να ακούσει την εισαγωγή με τον τραγουδιστή να σκέφτεται αμέσως πως αυτό θα γινόταν ύμνος. 

Τις μέρες που ακολούθησαν, τα μέλη του συγκροτήματος δούλεψαν πάνω σε αυτό το intro, σκέφτηκαν να βάλουν αυτόν τον επαναλαμβανόμενο θόρυβο στην εισαγωγή, ώστε μέσα εκεί να παίξει ο Dimebag και στην συνέχεια ο ίδιος εξέλιξε περισσότερο το riff του, δίνοντας κιόλας τα heavy στοιχεία για τα οποία ξεχώρισε. Πρόκειται αναμφίβολα για ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά riff που έγραψε ο σπουδαίος κιθαρίστας σε όλη του την καριέρα. 

Σύμφωνα με τον Vinnie Paul, όταν το ολοκλήρωσαν και οι τέσσερις είχαν την πεποίθηση ότι αυτό ήταν ό,τι καλύτερο είχαν γράψει ποτέ μέχρι εκείνη τη στιγμή. 

Το τραγούδι αρχικά, ηχογραφήθηκε για το demo album της μπάντας, “ Cowboys from Hell: The Demos”. Εν συνεχεία οι PANTERA υπέγραψαν νέο δισκογραφικό συμβόλαιο, το επανηχογράφησαν και το κυκλοφόρησαν μέσα από το πρώτο μεγάλο ομώνυμο άλμπουμ τους από την Atco, παρακλάδι της Atlanctic Records. 

Ακολούθησε ένα video clip, σε σκηνοθεσία του Paul Rachman, το οποίο γυρίστηκε σε ένα club στο Dallas και το οποίο δείχνει την μπάντα να τα σπάει όλα επί σκηνής, προϊδεάζοντας θα λέγαμε το κοινό για το τι θα παρακολουθούσε πηγαίνοντας σε κάποια συναυλία τους. Μάλιστα όπως έχει δηλώσει ο Rachman, ήταν ένα από τα καλύτερα live video που έχει γυρίσει ποτέ. 

Η επιτυχία του “Cowboys from hell” ήταν μεγάλη και με τα χρόνια γιγαντώθηκε ακόμα περισσότερο. Αποτέλεσε το τραγούδι με τη σταθερότερη και συχνότερη παρουσία σε κάθε setlist των PANTERA και αγαπήθηκε όσο λίγα. 

Τα αρχικά δε, CFH, έγιναν tattoo πάνω στους Anselmo, Darell και Brown αλλά και σε πολλούς φαν τους. 

 

 

Χαρά Νέτη

 

 

 

 

Σχόλια

Άλλα άρθρα του συντάκτη

Διαβάστε επίσης

One track mind… [“Alison Hell”]

21 Νοεμβρίου, 2019 - 11:45 Χαρά Νέτη

  ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “Alison Hell” ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: ANNIHILATOR ΔΙΣΚΟΣ: “Alice in Hell” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1989 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Jeff Waters ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Jeff Waters, John Bates, ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ: ...

[περισσότερα]

One track mind… ["Livin' on a Prayer"]

17 Ιουλίου, 2019 - 12:45 Χαρά Νέτη

      ΤΡΑΓΟΥΔΙ: "Livin' on a Prayer" ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: BON JOVI ΔΙΣΚΟΣ: “Slippery When Wet” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1986 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Bruce Fairbairn ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Jon Bon Jovi,...

[περισσότερα]

One track mind… [“Angel of death”]

10 Ιουλίου, 2019 - 12:00 Χαρά Νέτη

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “Angel of death” ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: SLAYER ΔΙΣΚΟΣ: “Reign in blood” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1986 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Rick Rubin ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Jeff Hanneman ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ:  Kerry King: «Ναι, οι SLAYER...

[περισσότερα]

One track mind… [“18 & life”]

3 Ιουλίου, 2019 - 11:00 Χαρά Νέτη

  ΤΡΑΓΟΥΔΙ:  “18 & life” ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: SKID ROW ΔΙΣΚΟΣ: “Skid Row”  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1989 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Michael Wagener ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Dave Sabo, Rachel Bolan   Πόση...

[περισσότερα]

One track mind… [“Indians”]

26 Ιουνίου, 2019 - 11:00 Χαρά Νέτη

        ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “Indians” ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: ANTHRAX ΔΙΣΚΟΣ: “Among the living” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1987 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Eddie Kramer, ANTHRAX ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Charlie...

[περισσότερα]