One track mind… “Immigrant song”

20 Οκτωβρίου, 2020 - 09:45
 
 
 
ΤΡΑΓΟΥΔΙ: Immigrant song
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: LED ZEPPELIN
ΔΙΣΚΟΣ: “Led Zeppelin III”
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1970
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Jimmy Page
ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Jimmy Page, Robert Plant
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ: 
Jon Paul Jones: «Δεν θυμάμαι αν ξεκινήσουμε τα σόου μ’ αυτό. Αλλά ήταν τρομακτικά γρήγορο. Πως το παίζαμε δεν ξέρω…»
 
 
Μισός αιώνας ζωής για το “Led Zeppelin III” των θρυλικών ZEPPELIN και η επιλογή να ασχοληθούμε με ένα από τα ιστορικότερα τραγούδια στην ιστορία της ροκ μουσικής μοιάζει μονόδρομος. Δεν μπορούμε να μην τιμήσουμε έναν τόσο τεραστίων διαστάσεων ύμνο, όπως ο εναρκτήριος αυτού του δίσκου, το αριστουργηματικό, χιλιοτραγουδισμένο και γνωστό τοις πάσι,  “Immigrant song”.
 
Το πιο heavy κομμάτι του άλμπουμ, με το χαρακτηριστικό επαναλαμβανόμενο γρήγορο riff, κρύβει πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες, με πρώτη και καλύτερη την ιστορία γύρω από τη σύνθεσή του. 
 
Η αφορμή για να γραφτεί, δόθηκε τον Ιούνιο του 1970, όταν το συγκρότημα έπαιζε στην Ισλανδία (εξ’ ου και οι στίχοι: “ We come from the land of the ice and snow”) κατόπιν πρόσκλησης της Ισλανδικής κυβέρνησης στο πλαίσιο των πολιτιστικών δρώμενων της χώρας. Η συναυλία θα πραγματοποιούνταν στο Ρέικιαβικ, την προηγούμενη όμως μέρα της άφιξης τους, οι δημόσιοι υπάλληλοι εκεί προχώρησαν σε απεργία με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με ακύρωση. Το πανεπιστήμιο παρ’ όλα αυτά, ετοίμασε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μια μεγάλη αίθουσα ώστε να γίνει η εμφάνιση. Όπως θυμάται ο Robert Plant, η ανταπόκριση των παιδιών ήταν αξιοσημείωτη και πέρασαν όλοι τέλεια. «Το Immigrant song” ήταν γύρω απ’ αυτό το ταξίδι και ήταν το εναρκτήριο του δίσκου με πρόθεση να είναι απίστευτα διαφορετικό», έχει δηλώσει.
 
Στιχουργικά το κομμάτι, έχει επηρεαστεί έντονα από την αγάπη του Plant για την ιστορία, αφού τότε σκεφτόταν θαλασσοπόρους όπως ο Marco Polo και πώς μπορεί να ένιωθαν στα ταξίδια τους. Έχει διευκρινίσει ότι όπως ένιωθε εκείνος την πίεση για την κορυφή στα προηγούμενα άλμπουμ, αναρωτιόταν αν και αυτοί οι εξερευνητές ένιωθαν ανάλογη πίεση προκειμένου να βρουν καλύτερα εδάφη μετά από μια μεγάλη ανακάλυψη. 
 
Έτσι λοιπόν, οι στοίχοι περιγράφουν εικόνες θαλασσοπόρων Βίκινγκ που κάνουν ταξίδια θέλοντας να εξερευνήσουν και να κατακτήσουν τη γη που συναντούν στο δρόμο τους. Μάλιστα οι ZEPPELIN όταν έφτιαχναν το τραγούδι, ήθελαν να φανεί κατά μία έννοια χιουμοριστικό, παραλληλίζοντας τις περιπέτειες τους στο δρόμο με αυτές των Βίκινγκ που πολεμούσαν για να κατακτήσουν νέα εδάφη. Επειδή όμως δεν είχαν την φήμη αστείας μπάντας, πολλοί οπαδοί τους το πήραν αρκετά σοβαρά, θεωρώντας ότι είχε επικό και ηρωικό χαρακτήρα. 
 
Έξι μέρες μετά την εμφάνιση τους στο Ρέικιαβικ, οι Βρετανοί έπαιξαν για πρώτη φορά ζωντανά σε μια συναυλία κατά τη διάρκεια του Bath Festival στην Αγγλία. 
 
Από εκείνη τη στιγμή και για δύο χρόνια, μέχρι το 1972, το “Immigrant song” ήταν αυτό που άνοιγε τις συναυλίες τους. Το δεύτερο μισό δε του 1972, όταν περιόδευαν στην Αμερική, συνοδευόταν από ένα μικρό εισαγωγικό κομμάτι, γνωστό ως “LA Drone”, που είχε φτιαχτεί έτσι ώστε να κορυφώνει την αγωνία και την ανυπομονησία του κόσμου. Το 1973, χρησιμοποιήθηκε περιστασιακά ως encore αλλά στην συνέχεια απομακρύνθηκε από τα live set τους. 
Κλείνοντας, να προσθέσουμε ότι το “Immigrant song” είναι μία από τις λίγες περιπτώσεις τραγουδιών των LED ZEPPELIN που κυκλοφόρησαν σε μορφή single. Κυκλοφόρησε στις Η.Π.Α. στις 5 Νοεμβρίου του 1970, φτάνοντας την 16η θέση του Billboard Hot 100, ενώ σε πολλές άλλες μεγάλες χώρες πλασαρίστηκε σε πολύ ψηλές θέσεις. 
 
 
EXTRA TRIVIA
 
- Ο στίχος, “The hammer of the gods will drive our ships to new lands”, έγινε κομμάτι της ιστορίας των LED ZEPPELIN, αφού πολλοί οπαδοί τους ξεκίνησαν να τους αποκαλούν “hammer of the gods”. Επιπλέον, η φράση χρησιμοποιήθηκε από τον συγγραφέα Stephen Davis ως τίτλος ενός βιβλίου για το συγκρότημα.
 
- Προκειμένου να καταφέρει η παραγωγή της ταινίας “School of Rock” να πάρει την άδεια να χρησιμοποιήσει το “Immigrant song”, ο πρωταγωνιστής, Jack Black, βιντεοσκόπησε τον εαυτό του να τραγουδάει μπροστά σε ένα τεράστιο πλήθος κόσμου, ικετεύοντας την μπάντα να επιτρέψει να κάνουν χρήση του κομματιού και τελικά τα κατάφερε!
 
 

 

Χαρά Νέτη

 
 
 

Σχόλια

Άλλα άρθρα του συντάκτη

Διαβάστε επίσης

One track mind… [“Alison Hell”]

21 Νοεμβρίου, 2019 - 11:45 Χαρά Νέτη

  ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “Alison Hell” ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: ANNIHILATOR ΔΙΣΚΟΣ: “Alice in Hell” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1989 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Jeff Waters ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Jeff Waters, John Bates, ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ: ...

[περισσότερα]

One track mind… ["Livin' on a Prayer"]

17 Ιουλίου, 2019 - 12:45 Χαρά Νέτη

      ΤΡΑΓΟΥΔΙ: "Livin' on a Prayer" ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: BON JOVI ΔΙΣΚΟΣ: “Slippery When Wet” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1986 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Bruce Fairbairn ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Jon Bon Jovi,...

[περισσότερα]

One track mind… [“Angel of death”]

10 Ιουλίου, 2019 - 12:00 Χαρά Νέτη

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “Angel of death” ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: SLAYER ΔΙΣΚΟΣ: “Reign in blood” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1986 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Rick Rubin ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Jeff Hanneman ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ:  Kerry King: «Ναι, οι SLAYER...

[περισσότερα]

One track mind… [“18 & life”]

3 Ιουλίου, 2019 - 11:00 Χαρά Νέτη

  ΤΡΑΓΟΥΔΙ:  “18 & life” ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: SKID ROW ΔΙΣΚΟΣ: “Skid Row”  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1989 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Michael Wagener ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Dave Sabo, Rachel Bolan   Πόση...

[περισσότερα]

One track mind… [“Indians”]

26 Ιουνίου, 2019 - 11:00 Χαρά Νέτη

        ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “Indians” ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: ANTHRAX ΔΙΣΚΟΣ: “Among the living” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1987 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Eddie Kramer, ANTHRAX ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Charlie...

[περισσότερα]