One track mind… “Paranoid”

21 Σεπτεμβρίου, 2020 - 12:30

 

 

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “Paranoid”

ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: BLACK SABBATH

ΔΙΣΚΟΣ: “Paranoid”

ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1970

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Rodger Bain

ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Tony Iommi, Geezer Butler

 

 

Το απόλυτο άλμπουμ της metal μουσικής, το “Paranoid”, συμπλήρωσε πριν από τρεις ημέρες μισό αιώνα ζωής, γεγονός που μας δίνει το καλύτερο έναυσμα για να ασχοληθούμε σήμερα με το σπουδαιότερο heavy metal τραγούδι όλων των εποχών, που δεν είναι άλλο από το ομώνυμο.

Ουδείς αμφιβάλλει ότι το “Paranoid” είναι συνώνυμο του ίσως επιδραστικότερου κομματιού στην ιστορία της metal μουσικής, διαθέτοντας το χαρακτηριστικότερο riff που γράφτηκε ποτέ. Λίγοι θα πίστευαν παρ’ όλα αυτά, ότι η σύνθεσή του, ήταν πραγματικά υπόθεση της τελευταίας στιγμής, ένα τραγούδι που γεννήθηκε όπως – όπως, αφού τη στιγμή που οι BLACK SABBATH είχαν ήδη ολοκληρώσει τις ηχογραφήσεις του δεύτερου άλμπουμ τους και ήταν έτοιμοι να μαζέψουν τον εξοπλισμό τους από τα Island studios, ενημερώθηκαν πως έπρεπε να γράψουν ένα ακόμα τραγούδι μικρής διάρκειας για να μπει ως filler στο δίσκο.

«Είχαμε ολοκληρώσει το άλμπουμ και η εταιρεία είπε ότι χρειαζόντουσαν ένα επιπλέον τρίλεπτο ή τετράλεπτο κομμάτι να συμπεριληφθεί στο δίσκο. Απαντήσαμε ότι δεν είχαμε κάτι έτοιμο και μας ρώτησαν αν θα μπορούσαμε να γράψουμε κάτι. Κοίταξα στο υπόγειο  και βρήκα τους αρχικούς στίχους του δίσκου καθώς και λόγια του τραγουδιού “Paranoid” που δεν είχαν χρησιμοποιηθεί. Θα είχε ενδιαφέρον για τον κόσμο να δει τις αρχικές εκδοχές κάποια μέρα!», αναφέρει ο Geezer Butler.

Τόσο απλά λοιπόν, επί τόπου και μέσα σε μόλις είκοσι λεπτά, ο Tony Iommi είχε σκαρφισθεί το riff του “Paranoid, ο Geezer Butler είχε γράψει τους στίχους τους οποίους διάβαζε ο Ozzy καθώς τραγουδούσε και ο απόλυτος ύμνος είχε πάρει σάρκα και οστά.

Στιχουργικά το τραγούδι περιγράφει με δραματικό τόνο τα συναισθήματα ενός ανθρώπου που βρίσκεται έξω από τα λογικά του, αγγίζοντας την παράνοια και αδυνατώντας παράλληλα να βρει διέξοδο στα προβλήματά του.

Συγκεκριμένα, σχετικά με τους στίχους, ο Butler έχει δηλώσει πως:

«Βασικά, αναφέρεται στην κατάθλιψη, γιατί εκείνη την εποχή δεν γνώριζα τη διαφορά ανάμεσα στην κατάθλιψη και στην παράνοια. Έχει να κάνει με τα ναρκωτικά. Όταν καπνίζεις μαριχουάνα γίνεσαι τελείως παρανοϊκός με τους ανθρώπους. Υπάρχει αυτό το σταυροδρόμι, ανάμεσα στην παράνοια που νιώθεις όταν καπνίζεις ναρκωτικά και στην κατάθλιψη που ακολουθεί».

Το “Paranoid” κυκλοφόρησε σαν single τον Ιούλιο του 1970 και γνώρισε τεράστια επιτυχία, φτάνοντας στην 4η θέση των βρετανικών single charts,  κάτι που είχε άμεσο αντίκτυπο στις πωλήσεις του ομότιτλου άλμπουμ, που ανέβηκε στα ράφια των δισκοπωλείων λίγους μήνες αργότερα.

Ο ιδιαίτερα αυτοβιογραφικός χαρακτήρας του, άγγιξε την νεολαία των early 70’s, αναδεικνυόμενο μάλιστα στον ύμνο όχι μόνο της γενιάς του, αλλά και του μουσικού ρεύματος που δημιούργησε.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, έφτασαν να το ξέρουν ως κι οι πέτρες, πράγμα πολύ λογικό αν αναλογιστεί κανείς, το πόσα πολλά ονόματα το διασκεύασαν στην πορεία (MEGADETH, MOTLEY CRUE, MYSTIC PROPHECY, RAGE, TYPE O NEGATIVE, AVENGED SEVENFOLD), πόσες πολλές ταινίες και σειρές το έχουν χρησιμοποιήσει (“The stoned age", “Almost famous”, The angry birds movie”, είναι μερικές απ’ αυτές), καθώς και το πόσα μουσικά βιντεοπαιχνίδια.

Κάπως έτσι, το “Paranoid” βρίσκεται σε κάθε λίστα με τις top συνθέσεις όλων των εποχών.

 

 

 

EXTRA TRIVIA:

  • Η λέξη “Paranoid” δεν αναφέρεται ποτέ μέσα στο κομμάτι.
  • Στο παρελθόν έχει γίνει συζήτηση σχετικά με την αυθεντικότητα του “Paranoid”, αφού οι Αμερικανοί HALF LIFE, το 1969 είχαν συνθέσει ένα άλλο τραγούδι, το “Get down” το οποίο έχει πολλές ομοιότητες με αυτό των SABBATH.

Χαρά Νέτη

Σχόλια

Άλλα άρθρα του συντάκτη

Διαβάστε επίσης

One track mind… [“Black Dog”]

28 Νοεμβρίου, 2019 - 11:30 Χαρά Νέτη

        ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “Black Dog” ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: LED ZEPPELIN ΔΙΣΚΟΣ: “Led Zeppelin IV” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1971 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Jimmy Page ΣΥΝΘΕΤΕΣ: John Paul Jones,...

[περισσότερα]

One track mind… [“Alison Hell”]

21 Νοεμβρίου, 2019 - 11:45 Χαρά Νέτη

  ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “Alison Hell” ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: ANNIHILATOR ΔΙΣΚΟΣ: “Alice in Hell” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1989 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Jeff Waters ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Jeff Waters, John Bates, ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ: ...

[περισσότερα]

One track mind… ["Livin' on a Prayer"]

17 Ιουλίου, 2019 - 12:45 Χαρά Νέτη

      ΤΡΑΓΟΥΔΙ: "Livin' on a Prayer" ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: BON JOVI ΔΙΣΚΟΣ: “Slippery When Wet” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1986 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Bruce Fairbairn ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Jon Bon Jovi,...

[περισσότερα]

One track mind… [“Angel of death”]

10 Ιουλίου, 2019 - 12:00 Χαρά Νέτη

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “Angel of death” ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: SLAYER ΔΙΣΚΟΣ: “Reign in blood” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1986 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Rick Rubin ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Jeff Hanneman ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ:  Kerry King: «Ναι, οι SLAYER...

[περισσότερα]

One track mind… [“18 & life”]

3 Ιουλίου, 2019 - 11:00 Χαρά Νέτη

  ΤΡΑΓΟΥΔΙ:  “18 & life” ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: SKID ROW ΔΙΣΚΟΣ: “Skid Row”  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1989 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Michael Wagener ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Dave Sabo, Rachel Bolan   Πόση...

[περισσότερα]