One track mind… “Still of the night”

10 Απριλίου, 2019 - 11:45
 
 
 
ΤΡΑΓΟΥΔΙ: Still of the night
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: WHITESNAKE
ΔΙΣΚΟΣ: “Whitesnake”
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1987
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Mike Stone, Keith Olsen
ΣΥΝΘΕΤΕΣ: David Coverdale, John Sykes
 
 
Καταπιανόμαστε σήμερα με ένα από τα ομορφότερα και δημοφιλέστερα τραγούδια των WHITESNAKE, το περίφημο “Still of the night”. Κυκλοφόρησε το 1987, από το ομώνυμο, εξαιρετικά επιτυχημένο, άλμπουμ του συγκροτήματος και κατέκτησε τα βρετανικά chart, σημειώνοντας την τρίτη κατά σειρά υψηλότερη θέση πίσω από τα “Here I go again” και “Is this love”.
 
Τι κάνει το “Still of the night” τόσο όμορφο και ξεχωριστό; Πολλά πράγματα θα μπορούσε να πει κανείς. Από την καθηλωτική του ατμόσφαιρα, τον εξαιρετικό συνδυασμό των blues καταβολών της μπάντας με το πιο hard rock ήχο της συνέχειας της και τα μαγευτικά του riff, μέχρι τους δυνατούς του στίχους και την συγκλονιστική ερμηνεία του David Coverdale. 
 
Όσοι γνωρίζετε καλά το κομμάτι, και προφανώς είστε πολλοί, μπορείτε με ευκολία να διαπιστώσετε την επιρροή του από τον ήχο των LED ZEPPELIN, με σημεία που φέρνουν στο νου το “Whole lotta love”,  το “Kashmir” ή το “Black dog”. 
 
Παρ’ όλα αυτά ο ηγέτης του σχήματος, που είναι και αυτός που συνέλαβε την ιδέα και ευθύνεται στον μεγαλύτερο βαθμό για τη σύνθεσή του, (συνέβαλε και ο John Sykes), για κανένα λόγο δεν επικαλείται τους ZEPPELIN ως επιρροή του (χωρίς να το αρνείται κιόλας), αλλά τον Elvis Presley και τον Jeff Beck! Ο ίδιος έχει δώσει και πολλές ακόμη ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την ιστορία πίσω από το τεράστιο αυτό κομμάτι. 
 
«Η ιστορία του “Still of the night” είναι η εξής:… Πριν πάρα πολλά χρόνια πήγα στο σπίτι της γιαγιάς μου στα βόρεια της Αγγλίας, λόγω του ότι πέθανε. Εκεί υπήρχε μια σοφίτα όπου είχα τοποθετήσει όλες τις πρώτες και demo δουλειές μου με τους DEEP PURPLE. Τις άρπαξα και τις έβαλα στην τσάντα μου, ώστε αργότερα να τις ακούσω ξανά όλες. Έτσι λοιπόν, άκουσα μια παλιά σύνθεση του Ritchie Blackmore, μου άρεσε πολύ το riff, το οποίο πήρα, επεξεργάστηκα, πρόσθεσα τα δικά μου στοιχεία κι αφού γενικώς του άλλαξα όλη τη δομή, πήγα και το έδωσα στον John Sykes, ο οποίος με τη σειρά του έβαλε το δικό του χεράκι έτσι ώστε να φτάσει στην τελική του μορφή το τραγούδι. Είναι ένα από τα αγαπημένα μου riff! Υπάρχει μεγάλη σύγκριση με τους LED ZEPPELIN, κάτι το οποίο δε με ενοχλεί αφού οι ZEPPELIN είναι πραγματικά φοβεροί. Παρ’ όλα αυτά η επιρροή μου κατά κύριο λόγο, είναι από ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια ως παιδί, το “Jailhouse Rock” του Elvis Presley, ενώ η δεύτερη τεράστια επιρροή μου ήταν το “Rice pudding” του Jeff Beck, όσο κι αν πολλοί εκπλήσσονται από αυτό! Είναι από τα αγαπημένα μου τραγούδια που θέλω να παίζουμε στα live μας. Όλοι οι κιθαρίστες μου ανέκαθεν αγαπούσαν να παίζουν το συγκεκριμένο τραγούδι χωρίς να εξαιρείται κανείς! Είναι ένα σεξουαλικά καταστροφικό τραγούδι…!!»
 
Και πράγματι, ο Coverdale θέλει να παίζουν live το εν λόγω κομμάτι, αφού μέχρι σήμερα είναι το δεύτερο πιο πολυπαιγμένο τους (μετρά πάνω από 750 φορές) και μάλιστα σχεδόν πάντα αποτελεί το τελευταίο encore του setlist τους. 
 
Να πούμε κλείνοντας, ότι το “Still of the night” ήταν το πρώτο single που κυκλοφόρησε έχοντας ως b-side τα “Here I go again” και “ You're Gonna Break My Heart Again”. 
 
 
 
EXTRA TRIVIA:
 
- Στο video clip του “Still of the night” αλλά και των “Here I go again”, “Is this love” και “Give me all your love”, εμφανίζεται η tour σύνθεση των WHITESNAKE, δηλαδή οι Vandenberg, Cambell, Sarzo και Aldridge, ενώ στην ηχογράφηση ήταν οι Sykes, Murray και Dunbar!
 
- Ενώ στο video clip φαίνεται να παίζει με δοξάρι ο Vandenberg την κιθάρα στο ξεκίνημα του solo, το σημείο αυτό έχει ηχογραφηθεί μέσω synthesizer και sampler από τον τεράστιο  πληκτρά Don Airey, ο οποίος συμμετείχε ως guest στο άλμπουμ. 
 
- Επίσης στο ίδιο video clip, εμφανίζεται το εντυπωσιακό μοντέλο Tawny Kitaen, Φιλανδή στην καταγωγή και εκείνη την περίοδο γυναίκα του D. Coverdale. 
 
 

Χαρά Νέτη

Σχόλια

Άλλα άρθρα του συντάκτη

Διαβάστε επίσης

One track mind… [“Alison Hell”]

21 Νοεμβρίου, 2019 - 11:45 Χαρά Νέτη

  ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “Alison Hell” ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: ANNIHILATOR ΔΙΣΚΟΣ: “Alice in Hell” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1989 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Jeff Waters ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Jeff Waters, John Bates, ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ: ...

[περισσότερα]

One track mind… ["Livin' on a Prayer"]

17 Ιουλίου, 2019 - 12:45 Χαρά Νέτη

      ΤΡΑΓΟΥΔΙ: "Livin' on a Prayer" ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: BON JOVI ΔΙΣΚΟΣ: “Slippery When Wet” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1986 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Bruce Fairbairn ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Jon Bon Jovi,...

[περισσότερα]

One track mind… [“Angel of death”]

10 Ιουλίου, 2019 - 12:00 Χαρά Νέτη

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “Angel of death” ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: SLAYER ΔΙΣΚΟΣ: “Reign in blood” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1986 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Rick Rubin ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Jeff Hanneman ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ:  Kerry King: «Ναι, οι SLAYER...

[περισσότερα]

One track mind… [“18 & life”]

3 Ιουλίου, 2019 - 11:00 Χαρά Νέτη

  ΤΡΑΓΟΥΔΙ:  “18 & life” ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: SKID ROW ΔΙΣΚΟΣ: “Skid Row”  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1989 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Michael Wagener ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Dave Sabo, Rachel Bolan   Πόση...

[περισσότερα]

One track mind… [“Indians”]

26 Ιουνίου, 2019 - 11:00 Χαρά Νέτη

        ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “Indians” ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: ANTHRAX ΔΙΣΚΟΣ: “Among the living” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1987 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Eddie Kramer, ANTHRAX ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Charlie...

[περισσότερα]