One track mind… “Wild Side”

27 Μαρτίου, 2019 - 10:15

ΤΡΑΓΟΥΔΙ:Wild Side
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: MOTLEY CRUE
ΔΙΣΚΟΣ: “Girls, Girls, Girls”
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1987
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Tom Werman
ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Nikki Sixx, Tommy Lee

 

Για τα καλά στην επικαιρότητα βρίσκονται αυτές τις μέρες οι MOTLEY CRUE, αφού η αυτοβιογραφική τους ταινία “The Dirt” έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον όχι μόνο των οπαδών τους, αλλά και γενικά των φίλων της ροκ μουσικής, ενώ οι κριτικές που λαμβάνει είναι πραγματικά πολύ καλές. 

Κάπως έτσι μπήκαμε και ‘μεις στο πνεύμα των ημερών και με μια πιο άγρια διάθεση, στο “One track mind” αυτής της εβδομάδας, θυμόμαστε ένα απ’ τα πιο ξεσηκωτικά, αγαπημένα και σκληρά τραγούδια της μπάντας και συνολικότερα των late 80’s, ένα τραγούδι απ’ αυτά που οι περισσότεροι από μας έχουμε συνδέσει λίγο ως πολύ με τα νιάτα μας. 

Δεν είναι άλλο απ’ το “Wild side”, εναρκτήριο κομμάτι του τέταρτου δίσκου των CRUE, “Girls, girls, girls”, που κυκλοφόρησε το 1987, σε μια περίοδο που το συγκρότημα βρισκόταν στο συνθετικό του αποκορύφωμα. 

Ως θεματολογία του έχει τους καυγάδες και τους αγώνες ταχύτητες με την παρέα από το Los Angeles να εμπνέεται από τις δυσκολίες που βίωσε από τον ροκ τρόπο ζωής και να γράφει για την άγρια πλευρά (“Wild side”) των συμμοριών, των δύσκολων καιρών της … Πόλης των Αγγέλων. 

Οι δύο που ουσιαστικά συνέλαβαν και υλοποίησαν την ιδέα προκειμένου να γεννηθεί το τραγούδι, ήταν ο Tommy Lee και ο συνήθης ύποπτος Nikki Sixx. Σύμφωνα με τα απομνημονεύματα “Heroin Diaries” του μπασίστα, η έμπνευση για τους στίχους του κομματιού, του ήρθε στην πιο επικίνδυνη περίοδο της ζωής του από άποψη καταχρήσεων, από μια θρήσκα κοπέλα που έβλεπε εκείνον τον καιρό. Μια μέρα, της ζήτησε να απαγγείλει μια προσευχή για τον Χριστό, κάτι που τον ενθουσίασε και τον ενέπνευσε να παραφράσει του στίχους της προσευχής “So fast to kill, thy kingdom come on the wild side. Our father, who ain’t in heaven, plead my name on the wild side”. 

Σε μουσικό επίπεδο, ο ίδιος ο μουσικός περιγράφει το “Wild Side” ως αρκετά περίπλοκο συνθετικά, συγκριτικά με άλλα τραγούδια του δίσκου, ενώ αποτελεί μία από τις σχετικά σπάνιες περιπτώσεις τραγουδιών τους μέσα στα οποία αλλάζει το μέτρημα του χρόνου στα μουσικά μέτρα. 

Χαρακτηριστικά του κομματιού, είναι και τα διάφορα εφέ που ακούγονται μέσα σ’ αυτό. Πέραν του μαρσαρίσματος της μηχανής στην αρχή, προς το τέλος, μαζί με την επανάληψη του στίχου “Wild side”, υπάρχουν ήχοι σπασίματος γυαλιών, πυροβολισμών, κραυγών και αστυνομικών σειρήνων. Για όλα αυτά οφείλεται και πάλι ο Nikki Sixx, ο οποίος τρία χρόνια νωρίτερα είχε αγοράσει καινούριο εξοπλισμό για την μπάντα και πειραματιζόταν με αυτόν με διάφορα εφέ και ηλεκτρονικούς ήχους. 

Tο “Wild side”, κυκλοφόρησε ως single λίγο καιρό μετά το δίσκο, ενώ από εμπορικής άποψης σκαρφάλωσε ψηλά κι έγινε αναπόσπαστο μέρος του setlist του σχήματος. Παίζεται σταθερά ακόμα και σήμερα, όντας το 5ο δημοφιλέστερο των live τους και θεωρείται ως μια από τις σκληρότερες στιγμές των MOTLEY CRUE που καταφέρνει πάντα να ξεσηκώσει έντονα το ακροατήριο. 

Να προσθέσουμε τέλος ότι ακούγεται στις ταινίες “Like Father Like Son, Rock Star” και “Friday Night Lights”, καθώς και σε ένα επεισόδιο της Αμερικάνικης τηλεοπτικής σειράς “The Office”. Επίσης έχει συμπεριληφθεί στο βιντεοπαιχνίδι “Grand Theft Auto: The Lost and Damned” αλλά και στο ντοκιμαντέρ “Dale” για τον οδηγό αγώνων ταχύτητας Dale Earnhardt. 

 

 

Χαρά Νέτη

Σχόλια

Άλλα άρθρα του συντάκτη

Διαβάστε επίσης

One track mind… [“18 & life”]

3 Ιουλίου, 2019 - 11:00 Χαρά Νέτη

  ΤΡΑΓΟΥΔΙ:  “18 & life” ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: SKID ROW ΔΙΣΚΟΣ: “Skid Row”  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1989 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Michael Wagener ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Dave Sabo, Rachel Bolan   Πόση...

[περισσότερα]

One track mind… [“Indians”]

26 Ιουνίου, 2019 - 11:00 Χαρά Νέτη

        ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “Indians” ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: ANTHRAX ΔΙΣΚΟΣ: “Among the living” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1987 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Eddie Kramer, ANTHRAX ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Charlie...

[περισσότερα]

One track mind… [“Hammer Smashed Face”]

19 Ιουνίου, 2019 - 11:00 Χαρά Νέτη

      ΤΡΑΓΟΥΔΙ:  “Hammer Smashed Face”  ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: CANNIBAL CORPSE ΔΙΣΚΟΣ: “Tomb of the Mutilated” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1992 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Scott Burns...

[περισσότερα]

One track mind… [“Point of view”]

5 Ιουνίου, 2019 - 12:00 Χαρά Νέτη

        ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “Point of view” ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: FATES WARNING ΔΙΣΚΟΣ: “Parallels”  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1991 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Terry Brown, Brian Slagel...

[περισσότερα]

One track mind… “Tom Sawyer”

29 Μαίου, 2019 - 12:45 Χαρά Νέτη

        ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “Tom Sawyer” ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: RUSH ΔΙΣΚΟΣ: “Moving Pictures” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1981 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: RUSH, Terry Brown ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Geddy Lee, Neil...

[περισσότερα]