One track mind… [Easy Livin’]

3 Οκτωβρίου, 2018 - 13:00

 

 

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: "Easy Livin'
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: URIAH HEEP
ΔΙΣΚΟΣ: “Demons and Wizards”
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1972
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Gerry Bron
ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Ken Hensley

 

Αυτή την εβδομάδα, το “One track mind” αποφασίζει να γυρίσει το χρόνο αρκετές δεκαετίες πίσω, 46 ολόκληρα χρόνια για την ακρίβεια και να θυμηθεί ένα από τα σημαντικότερα τραγούδια στην ιστορία της ροκ μουσικής. 

Εν έτει 1972, μια από τις ισχυρότερες δυνάμεις του χώρου ήταν αναμφίβολα οι URIAH HEEP, οι οποίοι τότε διένυαν τη δημιουργικότερη περίοδο της καριέρας τους. Έχοντας μόλις κατορθώσει να σταθεροποιήσουν το line up τους με την προσθήκη των Gary Thain και Lee Kerslake σε μπάσο και τύμπανα αντίστοιχα και προερχόμενοι από ένα περίφημο“Look at yourself”, πραγματοποιούν μια εξαιρετική συνέχεια με το εκπληκτικό “Demons and Wizards” που τους καθιερώνει πλέον ως ροκ υπερδύναμη. 

Τα δύο διαμάντια που λάμπουν κατ’ ευθείαν και ανάγονται σε διαχρονικοί ύμνοι της μπάντας,  είναι φυσικά τα “The wizard” και “Easy livin’”. Εμείς πάμε να θυμηθούμε το δεύτερο εκ των δύο, το πιο πολύ-παιγμένο, πολύ-ακουσμένο, πολύ-διασκευασμένο (μετά το “Lady in black”) και για πολλούς πιο αγαπημένο τραγούδι στη δισκογραφία των Βρετανών. 

Όπως έχει τονίσει ο Ken Hensley παλιότερα, το “Easy livin’” ήταν αυτό που έβαλε τους HEEP στα αμερικάνικα charts και εγκαινίασε μια νέα φάση στην καριέρα τους. «Είναι ένα τραγούδι που πιστεύω πως απεικονίζει την πρώιμη εμπορική μας επιτυχία. Απλό, ευθύ, δυναμικό με ένα στίχο που δεν είναι δύσκολο να ταυτιστείς μαζί του. Ακόμη και σήμερα, όταν το παίζουμε το διασκεδάζω, ίσως και περισσότερο από το κοινό μας!» 

Είναι πράγματι εντυπωσιακό το πώς μπορεί ένα τόσο απλό κομμάτι στη δομή του, να σημειώσει τόσο τεράστια επιτυχία, αν και τις περισσότερες φορές αυτό ισχύει για τα πιο γνωστά hit. Μπορεί η διάρκεια του να μην ξεπερνά τα 2’ και 37’’, διαθέτει όμως ένα τόσο εθιστικό ρεφρέν, μία τέτοια δυναμική και μια τόσο ταξιδιάρικη ατμόσφαιρα, που δεν μπορεί παρά να σου καρφωθεί στο μυαλό για πάντα. 

Όσον αφορά το πώς δόθηκε η έμπνευση τη σύνθεση του συγκεκριμένου τραγουδιού και το πώς τελικά ηχογραφήθηκε, ο κιθαρίστας της μπάντας, Mick Box έχει τις απαντήσεις: 

« Το τραγούδι αυτό προέκυψε σε μια περίοδο που είχαμε μεγάλη επιτυχία και είχαμε τον κόσμο στα πόδια μας, σύμφωνα με το δικό μας σκεπτικό. Ταξιδεύαμε στον κόσμο με αεροπλάνα, μέναμε σε καλά ξενοδοχεία, κάτι που ήταν σίγουρα μεγάλο βήμα από το να ταξιδεύεις με το van από πόλη σε πόλη, να κοιμάσαι σε αυτό και να χρησιμοποιείς τα λίγα χρήματα που διέθετες για βενζίνη για να πας στο επόμενο live. Αυτή η «καινούρια» κατάσταση ήταν για εμάς easy livin’. Σε κάποιο διάλλειμα μας από τα Lansdowne studios που ηχογραφούσαμε, πεταχτήκαμε στο κοντινό bar για μερικά ποτά και ο Ken Hensley έμεινε πίσω και έγραψε το κομμάτι. Οι υπόλοιποι επιστρέψαμε πίσω φρέσκοι και καθώς ήταν αρκετά εύκολο, το ηχογραφήσαμε πολύ γρήγορα. Ήταν ένα κομμάτι από το άλμπουμ “Demons and wizards” που τελικά έγινε πολύ επιτυχημένος δίσκος με εξώφυλλο του Roger Dean. Αυτός ο δίσκος και πιο συγκεκριμένα αυτό το κομμάτι μας άνοιξε μια συναυλιακή πορεία σε όλο τον κόσμο, και από τότε μέχρι και σήμερα το παίζουμε κάθε βράδυ στις συναυλίες μας».

Και είναι αλήθεια πως από τότε που κυκλοφόρησε, μέχρι και σήμερα, το “Easy livin’” δεν έλειψε από κανένα live τους. Στα χρόνια που ακολούθησαν δε, διασκευάστηκε από διάφορα ονόματα, μεταξύ των οποίων οι W.A.S.P., ANGEL DUST, BLACKFOOT, καθώς και ο DC Cooper. 

Να προσθέσουμε κλείνοντας, ότι αποτέλεσε το δεύτερο single του “Demons and Wizards” με b’ side το “Gypsy”, την πρώτη μεγάλη επιτυχία των URIAH HEEP. 

 

 

Χαρά Νέτη

Σχόλια

Άλλα άρθρα του συντάκτη

Διαβάστε επίσης

One track mind… [“18 & life”]

3 Ιουλίου, 2019 - 11:00 Χαρά Νέτη

  ΤΡΑΓΟΥΔΙ:  “18 & life” ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: SKID ROW ΔΙΣΚΟΣ: “Skid Row”  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1989 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Michael Wagener ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Dave Sabo, Rachel Bolan   Πόση...

[περισσότερα]

One track mind… [“Indians”]

26 Ιουνίου, 2019 - 11:00 Χαρά Νέτη

        ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “Indians” ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: ANTHRAX ΔΙΣΚΟΣ: “Among the living” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1987 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Eddie Kramer, ANTHRAX ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Charlie...

[περισσότερα]

One track mind… [“Hammer Smashed Face”]

19 Ιουνίου, 2019 - 11:00 Χαρά Νέτη

      ΤΡΑΓΟΥΔΙ:  “Hammer Smashed Face”  ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: CANNIBAL CORPSE ΔΙΣΚΟΣ: “Tomb of the Mutilated” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1992 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Scott Burns...

[περισσότερα]

One track mind… [“Point of view”]

5 Ιουνίου, 2019 - 12:00 Χαρά Νέτη

        ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “Point of view” ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: FATES WARNING ΔΙΣΚΟΣ: “Parallels”  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1991 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Terry Brown, Brian Slagel...

[περισσότερα]

One track mind… “Tom Sawyer”

29 Μαίου, 2019 - 12:45 Χαρά Νέτη

        ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “Tom Sawyer” ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: RUSH ΔΙΣΚΟΣ: “Moving Pictures” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1981 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: RUSH, Terry Brown ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Geddy Lee, Neil...

[περισσότερα]