One track mind... [Love Bites]

13 Φεβρουαρίου, 2018 - 09:45

ΤΡΑΓΟΥΔΙ:Love Bites” 
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: DEF LEPPARD
ΔΙΣΚΟΣ: “Hysteria” 
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1987
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Robert John "Mutt" Lange
ΣΥΝΘΕΤΕΣ: DEF LEPPARD, Robert John "Mutt" Lange
 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ:
Rick Allen: «Παρά πολύ συναισθηματικό τραγούδι…. Έχει μια αρκετά σκοτεινή πλευρά και πραγματικά με παραξενεύει που πολλοί άνθρωποι το διαλέγουν για το γάμο τους!!! Για να πω την αλήθεια, αυτό θα ήταν το τελευταίο τραγούδι που θα ήθελα να παιχτεί στο γάμο μου! Είναι πολύ ωραίο αλλά και πολύ “λυπητερό”. Πάντως το προσωπικό μου αγαπημένο τραγούδι είναι το “Hysteria”». 

Phil Collen: «Ήταν μια τυπική ροκ μπαλάντα, αλλά προσπαθήσαμε να της δώσουμε κάτι παραπάνω. Στιχουργικά, κατά μια έννοια, ζωγράφιζε μια εικόνα και σε ένα τραγούδι πάντα θες να το κάνεις αυτό, να φτιάχνεις μια εικόνα. Στον πρώτο στίχο του “Hotel California” (‘On a dark desert highway’), απλά ζωγραφίζει απ΄ευθείας μια δυνατή εικόνα και αυτό είναι ένδειξη ενός πραγματικά καλού τραγουδιού. Σε μεταφέρει αμέσως εκεί. Το ίδιο κάνει και το “Love Bites”».

 

Στην ερώτηση ποια θεωρείτε την πιο γνωστή hard rock μπαλάντα των 80’s, οι περισσότεροι στάνταρ θα σκεφτόσασταν και πιθανότατα θα απαντούσατε το “Love Bites”. Η μεγαλύτερη επιτυχία που έβγαλε το θρυλικό “Hysteria”, το οποίο κυκλοφόρησε  31 χρόνια πριν, καταφέρνοντας να φέρει σημαντική ανάκαμψη στο στρατόπεδο των DEF LEPPARD, που είχαν κλονιστεί απ’ το φοβερό ατύχημα του ντράμερ τους, Rick Allen, που του στοίχισε το χέρι του. 
Πραγματικά, πόσοι από μας δεν ερωτευτήκαμε, αγαπήσαμε, κλάψαμε, πονέσαμε, με την εκπληκτική αυτή μπαλάντα, που πραγματικά υπήρξε το απόλυτο must για κάθε εφηβικό πάρτι, στα τέλη των 80’s, αρχές 90’s. 
Το μεγάλο μπαμ, σημειώθηκε όταν το κομμάτι κυκλοφόρησε σχεδόν ένα χρόνο αργότερα ως 7’’ single, οπότε και κατέκτησε όλα σχεδόν τα rock n’ ballad  charts του πλανήτη! Μάλιστα στην Αμερική παραμένει το μοναδικό single τους που έχει πιάσει την κορυφή. Άλλωστε και η μετάδοση του video clip του τραγουδιού αυτού, όσο και των υπολοίπων απ’ το άλμπουμ, συνέβαλλε καθοριστικά στο να κατακτήσει το βρετανικό σχήμα και την Αμερικανική Ήπειρο. 
Αυτό που ίσως δε γνωρίζετε όμως για το “Love Bites”, είναι πως ο τίτλος του, αρχικά είχε επιλεγεί για ένα τελείως διαφορετικού ύφους τραγούδι τους, το οποίο κυκλοφόρησε αρχικά ως b-side του “Hysteria” κι αργότερα και στο “Retro Active” και δεν είναι άλλο από το “I wanna be your hero”. 
Επίσης, όταν για πρώτη φορά ο παραγωγός τους, Robert John "Mutt" Lange πρωτοέριξε το τραγούδι ως ιδέα στο τραπέζι, επρόκειτο για μια country μπαλάντα, όμως τα μέλη της μπάντας σκέφτηκαν ότι δεν ταίριαζε τόσο με το στυλ τους, οπότε την επεξεργάστηκαν προσθέτοντας hard rock στοιχεία και τα κατάλληλα φωνητικά. 

Τέλος, έχει ενδιαφέρον μια γνωστή φήμη που κυκλοφόρησε τότε όσον αφορά τα τελευταία δευτερόλεπτα του κομματιού. Μετά το στίχο “If you got love in your sights, Watch out, Love Bites”, πολλοί ήταν αυτοί που ισχυρίστηκαν ότι αυτό που μοιάζει να ακούγεται είναι: “Jesus of Nazareth, Go to Hell”.  Τον ισχυρισμό αυτό, διέψευσε κατηγορηματικά η μπάντα, εξηγώντας πως αυτό που ακούγεται είναι ο "Mutt" Lange, να λέει με τη χρήση ενός κωδικοποιητή φωνής, “Yes it does, Bloody Hell”. 
Το “Love Bites” μέχρι και σήμερα συνεχίζει να έχει σημαντικό air play από τα ραδιόφωνα, ενώ όπως είναι φυσικό συγκαταλέγεται και στη δεκάδα με τα τραγούδια που έχουν παίξει περισσότερο live στην ιστορία τους οι DEF LEPPARD. 

Χαρά Νέτη 

 

 

Σχόλια

Άλλα άρθρα του συντάκτη

Διαβάστε επίσης

One Track Mind… [“Highway to hell”]

13 Ιουνίου, 2018 - 13:15 Χαρά Νέτη

  ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “Highway to Hell” ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: AC/DC ΔΙΣΚΟΣ: “Highway to Hell” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1979 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Mutt Lange ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Bon Scott, Angus Young, Malcolm Young  ...

[περισσότερα]

One Track Mind… [“Ace of spades”]

6 Ιουνίου, 2018 - 12:45 Χαρά Νέτη

      ΤΡΑΓΟΥΔΙ: "Ace of Spades" ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: MOTORHEAD ΔΙΣΚΟΣ: "Ace of Spades" ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1980 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Vic "Chairman" Maile ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Eddie Clarke, Ian...

[περισσότερα]

One Track Mind… [“Blood of my enemies”]

30 Μαίου, 2018 - 12:00 Χαρά Νέτη

    ΤΡΑΓΟΥΔΙ: "Blood of My Enemies" ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: MANOWAR ΔΙΣΚΟΣ: “Hail to England” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1984 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Jack Richardson ΣΥΝΘΕΤΕΣ: MANOWAR   Ας...

[περισσότερα]

One track mind... ["Black hole sun"]

23 Μαίου, 2018 - 12:45 Χαρά Νέτη

      ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “Black hole sun” ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: SOUNDGARDEN  ΔΙΣΚΟΣ: “Superunknown” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1994 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Michael Beinhorn ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Chris Cornell...

[περισσότερα]

One track mind… [“Paradise City”]

16 Μαίου, 2018 - 11:15 Χαρά Νέτη

          ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “Paradise city”  ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: GUNS N’ ROSES ΔΙΣΚΟΣ: “Appetite for Destruction” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1987 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Mike...

[περισσότερα]