BLACK SABBATH with Ozzy Osbourne vs BLACK SABBATH with Ronnie James Dio

30 Σεπτεμβρίου, 2016 - 17:45

Αρκετό καιρό μετά το πρώτο "vs", που ήταν ανάμεσα στους MACHINE HEAD και τους SLIPKNOT, κλήθηκε η συντακτική ομάδα του ROCK HARD, να ψηφίζει το δίλημμα: "BLACK SABBATH με Ozzy Osbourne ή BLACK SABBATH με Dio;"

Αιώνιο το δίλημμα, είπαμε κι εμείς να πούμε το δικό μας και φυσικά κι εσείς, μετά το τέλος των δικών μας τοποθετήσεων, να ψηφίσετε ποια περίοδο των BLACK SABBATH προτιμάτε.

Η διαφορά υπήρξε οριακή και η τελευταία ψήφος καθόρισε το αποτέλεσμα: 8 - 7 υπέρ των SABBATH με Ozzy.

BLACK SABBATH με Dio ο Σάκης Φράγκος
Τα πάντα στη ζωή είναι θέμα γούστου και θέμα συνήθειας... Η πρώτη επαφή του μικρού Σάκη με τους BLACK SABBATH, ήταν ένα βινύλιο του "Live evil", πολλά-πολλά χρόνια πριν, στα μέσα της δεκαετίας του '80. Στα αυτιά μου, αυτό ήταν το heavy metal. Ο Iommi στην κιθάρα και ο Dio στη φωνή. Ναι, οι πρώτες νότες του "Black Sabbath" δημιούργησαν το heavy metal, με τη φωνή του Ozzy, αλλά στην περίπτωσή μας, δεν σημαίνει ότι ο πρώτος είναι απλά ο καλύτερος. Δεν θέλω να τα ισοπεδώνω όλα, αφού ο Ozzy Osbourne είναι πολυαγαπημένος στην προσωπική του καριέρα, αλλά άλμπουμ όπως το "Heaven and hell" ή το "Μοb rules", είναι η επιτομή του heavy metal. Εννοείται ότι δεν ήταν "ρόδινα" όλα τα άλμπουμ τους με τον Dio (δεν ξεχνώ κάτι "Dehumanizer"), αλλά επειδή γούστα είναι αυτά και την εποχή που ξεκίνησα να ακούω heavy metal, ο Dio ήταν τραγουδιστής τους BLACK SABBATH, η επιρροή του υπήρξε βαθιά και η επιλογή μου προφανής... Ας μην μπούμε σε διαδικασία να συγκρίνουμε φωνές βέβαια, εκεί δεν υπάρχει σύγκριση. Σε όσους επίσης προβάλλουν ως επιχείρημα ότι ο ιστορικός τραγουδιστής των SABBATH υπήρξε ο Ozzy, για να το ελαφρύνουμε ακόμα περισσότερο,  και στο μπάσκετ του Παναθηναϊκού εμβληματικός αρχηγός ήταν ο Αλβέρτης, με τεράστια προσφορά, αλλά συγκρίνεται με τον Διαμαντίδη; Εμβληματικός, ιστορικός αρχηγός του Ολυμπιακού στα πέτρινα χρόνια στο μπάσκετ, υπήρξε επί σειρά ετών ο "τίμιος γίγαντας από την Αστυπάλαια", Αργύρης Καμπούρης, την κοσμογονία έφερε όμως ο Ζάρκο Πάσπαλι και ο Ιωαννίδης (για να βάλουμε και τους δύο αιώνιους στο κόλπο). Χωρίς Αλβέρτη και Καμπούρη, ίσως να μην υπήρχε Διαμαντίδης, Πάσπαλι, Σπανούλης ή οτιδήποτε άλλο, αντιλέγει όμως κανείς ότι οι ομάδες με τους τελευταίους είναι ΠΟΛΥ καλύτερες; Κάντε την αντιπαράθεση με τους SABS και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα...

BLACK SABBATH με Ozzy ο Γιάννης Παπαευθυμίου
Είναι γνωστή αυτή η αντιπαράθεση χρόνια τώρα,  ξεκίνησε κυρίως από άτομα που δεν γούσταραν την φωνή του Οzzy, έχοντας σαν αποτέλεσμα να απαξιώσουν η μάλλον καλύτερα να μην δώσουν την πρέπουσα σημασία στο έργο της  μπάντας επί των ημερών του.
Εντάξει, μπορεί ο Dio να διαθέτει την απόλυτη metal φωνή, πράγμα που δεν μπορείς να πεις για τον Ozzy,  αλλά ο τελευταίος με την χαρακτηριστική ερμηνεία του και έχοντας μαζί του μια τριάδα άψογων μουσικών και συνθετών όπως οι Iommi, Butler και Ward έχτισαν το heavy metal με τους έξι κυρίως πρώτους δίσκους τους. Είναι τέτοιος ο ήχος που δημιούργησαν επί των ημερών του που επηρέασε και συνεχίζει να επηρεάζει μπάντες και μουσικά ρεύματα ακόμα και μετά από 45 χρόνια από την δημιουργία τους.
Όλοι μας νομίζω αγαπάμε και λατρεύουμε δίσκους σαν τα “Ηeaven and hell” και “Mob rules” και θεωρούμε την μεταγραφή του Dio απαραίτητη, καίρια  και εν τέλει πολύ επιτυχημένη  σε ένα σχήμα που είχε αρχίζει να δείχνει σημάδια κόπωσης ήδη από το “Technical ecstasy” και πάλι καλά που ήρθαν έτσι τα πράγματα για τους SABBATH στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Και οι SABBATH αναζωογονήθηκαν και ο Ozzy είχε την ευκαιρία να ανακάμψει και να δημιουργήσει την φοβερή προσωπική του πορεία.  
Προσωπικά μεγάλωσα με το δόγμα BLACK SABBATH, LED ZEPPELIN, DEEP PURPLE και URIAH HEEP σαν την αγία τετράδα που δημιούργησε το hard rock/ heavy metal στις αρχές των 70΄ς και το ακολούθησα από πολύ μικρός  με θρησκευτική ευλάβεια, οπότε στο παραπάνω ερώτημα δεν μπορώ να είμαι πιο κατηγορηματικός. SΑΒΒΑΤΗ με Οzzy, τι άλλο.

BLACK SABBATH με Dio ο Θοδωρής Κλώνης
Να ξεκινήσουμε από τα βασικά. Όποιος δεν αναγνωρίζει την τεράστια προσφορά των SABBATH στο metal (ναι, υπάρχουν  και τέτοιοι!) ας σταματήσει τώρα την ανάγνωση του κειμένου και να αναλωθεί σε τεχνικές πλεξίματος. Πάμε τώρα στα ενδότερα. Το πρώτο άλμπουμ των SABBATH ήταν αυτό που έθεσε τις βάσεις για αυτό που σήμερα ονομάζουμε heavy metal. Για να το θέσουμε διαφορετικά, τα άλμπουμ των SABBATH με τον Ozzy ήταν ό,τι πιο heavy είχε κυκλοφορήσει εκείνη τη στιγμή, μπολιασμένα με μια 60’s τεχνοτροπία. Παρόλα αυτά γίνεται σε όλους φανερό ότι τα riffs του γίγαντα Iommi χαντακώνονται από τη μονοδιάστατη, και -κακά τα ψέματα- περιορισμένου εύρους της φωνής του Ozzy.
Τώρα τι να πω για τους SABBATH επί εποχής Dio…. Κατά τη γνώμη μου, αν το ομώνυμο πρώτο άλμπουμ των SABBATH έδωσε τον ορισμό “heavy” στη μουσική μας, τότε σίγουρα το “Heaven And Hell” έδωσε τον ορισμό “metal”. Με τον Dio στα φωνητικά, απαλλαγμένοι από την νοοτροπία των 60’s και με σαφώς πιο μεταλλικό ήχο οι SABBATH κατάφεραν το ακατόρθωτο. Να κολάσουν αγγέλους και να μαγέψουν δαίμονες με τη μουσική τους, μα πάνω από όλα να γίνουν ξανά αποδεκτοί από το κοινό που τους είχε ξεγραμμένους. Μετά από δύο δίσκους ορόσημα στην ιστορία του metal και ένα διαβόητο live album, o Dio αποχώρησε για να ξεκινήσει την τεράστια solo καριέρα του, επέστρεψε για το εξαιρετικό, κατά τη γνώμη μου, “Dehumanizer”,   και αργότερα με το reunion ως HEAVEN AND HELL που έληξε άδοξα με το θάνατο του Ronnie. Εδώ θα ήθελα να θυμίσω ότι οι τραγουδιστές που ακολούθησαν μετά τον Dio, ήταν επίσης ανάλογης φωνητικής γκάμας (Gillan, Martin) γεγονός που φανερώνει την επιρροή του μεγάλου κοντού στους SABBATH.
Πολλοί αναρωτιούνται “what if….” Αν για παράδειγμα ζούσε ακόμα ο Ronnie, θα είχαμε και άλλα άλμπουμ από τους HEAVEN AND HELL; Θα είμασταν υποχρεωμένοι να υποστούμε αυτήν την αποχαιρετιστήρια περιοδεία – παρωδία των SABBATH χωρίς τον Bill Ward; (Money talks…) Ερωτήματα που μάλλον θα μείνουν αναπάντητα.
Κλείνοντας να επαναλάβω ότι η επιρροή των SABBATH με τον Ozzy είναι τεράστια. Ήταν όμως οι SABBATH με τον Dio που έδωσαν την απαραίτητη ώθηση στο metal να φτάσει εδώ που είναι σήμερα. Για  αυτό το λόγο, μπορεί να σέβομαι την πορεία των SABBATH με τον Ozzy, είναι όμως οι SABBATH με τον Dio που κερδίζουν την ψήφο μου και την αγάπη μου.

BLACK SABBATH με Dio ο Ντίνος Γανίτης
Διπλό από τα αποδυτήρια! Δεν τίθεται θέμα σύγκρισης. Είναι ξεκάθαρο. Να ομολογήσω ότι ποτέ δεν ήμουν die hard fan των Σαββατιανών. Τους άκουγα, όπως όλοι, όταν άρχισα τη πορεία μου στο heavy metal αλλά μέχρι εκεί. Και εξηγούμαι. Για μένα, προσωπικά, οι SABS έπαιξαν heavy metal με τον κοντό στο μικρόφωνο. Κατά τη δεκαετία του '70 είχαν, ομολογουμένως, τον πιο βαρύ ήχο λόγω του ατυχήματος του Iommi. Δισκογραφικά η συγκεκριμένη δεκαετία, όσων αφορά τους SABBATH, δεν μου ''είπε'' ποτέ τίποτα. 8 άλμπουμ, από τα οποία για τον γράφοντα αξίζουν μόνο 2 ολόκληρα (''Master of reality, ''Sabbath bloody sabbath''). Mε την έλευση του Dio, οι BLACK SABBATH κυκλοφόρησαν δύο ογκόλιθους. ΟΓΚΟΛΙΘΟΥΣ όμως! Παίζουν πλέον κλασικό heavy metal και αγαλιάζει το αυτάκι σου σε κάθε νότα. Με ποιο να συγκριθεί σαν κομμάτι το ''Heaven & hell'' από την περίοδο του Ozzy; Μάλλον δεν μπορεί να συγκριθεί. Για να μην πιάσω και τις προσωπικότητες των 2 frontmen. Ο μεν Dio σεβάστηκε την ιστορία των SABS τραγουδώντας τα τραγούδια από την εποχή του Ozzy, ενώ ο madman, θεωρώντας τον εαυτό του ότι είναι οι SABBATH, αρνήθηκε να τραγουδήσει κάποιο κομμάτι από την εποχή του Dio. Και στην τελική και μόνο που υπάρχει ο ντόρος μεταξύ των 2 περιόδων και συγκρίνονται 8 άλμπουμ (Ozzy era) με 2 (Dio era, άντε τρία με το ''Dehumanizer'') είναι εύκολο για τον καθένα να αντιληφθεί ποια περίοδος είναι η καλύτερη του συγκροτήματος.

BLACK SABBATH με Ozzy ο Σάκης Νίκας

Είναι από τις περιπτώσεις εκείνες που σου λένε: «τι θες να φας...πίτσα ή σουβλάκια;». Διάολε, μου αρέσουν εξίσου και τα δύο αλλά επειδή το Μεγάλο Αφεντικό θέλει να διαλέξουμε ένα από τα δύο, είμαι υποχρεωμένος να ψηφίσω υπέρ της κλασικής σύνθεσης των SABBATH. Βλέπετε, είναι από τις περιπτώσεις εκείνες όπου η ποσότητα υπερτερεί της ποιότητας αφού με τον Ozzy οι SABBATH κυκλοφόρησαν (τουλάχιστον) πέντε κλασικά άλμπουμ ενώ τα αντίστοιχα με τον Dio είναι μόλις δύο. Βέβαια, ανάμεσα σε αυτά τα δύο είναι και το μνημειώδες “Heaven and hell”, το καλύτερο –κατά την ταπεινή μου γνώμη- άλμπουμ των SABBATH αλλά και ένα από τα καλύτερα heavy metal άλμπουμ όλων των εποχών. Τo “Mob rules” (και σε δεύτερη μοίρα το “Dehumanizer”) είναι σαφώς ένα κλικ πιο κάτω.
Από την άλλη, όμως, δεν γίνεται να παραβλέψει κανείς ότι το ντεμπούτο των Βρετανών αποτέλεσε τη βάση και το ξεκίνημα ενός ολόκληρου ιδιώματος ενώ όλα τα υπόλοιπα άλμπουμ τους μέχρι το “Sabbath bloody Sabbath” (ή και γιατί όχι μέχρι το “Sabotage”) χαρακτηρίζονται από μία πρωτοφανή δημιουργικότητα και ποιότητα (απόρροια της έμπνευσης, του ταλέντου και του συνθετικού οίστρου των Iommi & Butler (κυρίως) αλλά και της ατελείωτης κατανάλωσης ποτού και ναρκωτικών). Η επίδραση της κλασικής σύνθεσης των SABBATH στις επόμενες γενιές συγκροτημάτων είναι ολοφάνερη και αδιαμφισβήτητη. Οπότε, εκ των πραγμάτων, επιλέγω τους SABBATH με Ozzy αν και η απόφαση είναι απολύτως οριακή.
Σάκης Νίκας

BLACK SABBATH με Ozzy ο Θάνος Κολοκυθάς
Δεν τίθεται καν δίλημμα BLACK SABBATH με Ozzy ή Dio. Οι BLACK SABBATH με Ozzy ήταν το Big Bang, η κοσμογονία του Heavy Metal. Όλα ξεκίνησαν από αυτή την τετράδα Iommi-Ozzy- Butler και Ward. Κυκλοφόρησαν ένα σερί 6 εξαιρετικών δίσκων-αριστουργημάτων. Συνολικά, από θέμα μουσικής (ως μουσική καθαρά), επιδραστικότητας και επιρροής στο χώρο του metal, η σύνθεση αυτή, ίσως δεν έχει αντίπαλο. Οι SABBATH με Dio κυκλοφόρησαν 2 εξαιρετικούς δίσκους αρχές της δεκαετίας του ’80 που θεωρούνται από τους καλύτερους στον χώρο. Παρόλα αυτά, αν είχε συνέχεια η σύνθεση με Dio και κυκλοφορούσαν και άλλα albums αντίστοιχου επιπέδου στην δεκαετία εκείνη, ίσως θα μπορούσε να τεθεί το δίλημμα. Αλλά υπό αυτές τις συνθήκες . . .δεν υπάρχει καμία σύγκριση. Ακόμα και στους δίσκους που κυκλοφόρησαν κατόπιν των Reunion των Sabbath, με Dio το 1992 και Ozzy το 2013 … η διαφορά είναι χαοτική. Οπότε για να μην το ταλαιπωρούμε  . . .  BLACK SABBATH με Ozzy!!!

BLACK SABBATH με Ozzy ο Πάνος Δρόλιας
Το αιώνιο δίλημμα από το οποίο έχει πυροδοτηθεί μια αέναη συζήτηση αλλά και δυο στρατόπεδα που συχνά-πυκνά προσπαθούν να αποδείξουν ποιο είναι περισσότερο true από το άλλο. Η απάντηση στο φτωχό μου το μυαλό, ήταν ανέκαθεν εύκολη και ξεκάθαρη. Ναι, υπεραγαπώ την φωνή του Dio και την προτιμώ σαφώς από τα φαλτσαρίσματα του θείου Ozzy, το “Heaven and Hell” είναι στο νούμερο 2 των αγαπημένων μου άλμπουμ των BLACK SABBATH, αλλά ρε διάολε κάθε φορά που βάζω να ακούσω το ομώνυμό τους κομμάτι νιώθω να με διαπερνάει μια σύγκορμη ανατριχίλα που με κάνει να ουρλιάζω σαν έφηβος μετά από την πρώτη του βρώμικη συνουσία!Δεν χρειάζεται άλλωστε να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας. Οι BLACK SABBATHαναδείχθηκαν ως οι πατέρες του Όλου, όχι μόνο επειδή ανακάλυψαν τον τροχό πίσω στο μακρινό 1970 αλλά επειδή πάνω απ’ όλα έδειξαν ότι με οδηγό το απύθμενο ταλέντο του Tony Iommi είχαν την μοναδική ικανότητα να γράφουν άλμπουμ και metal κομματάρες σαν τα “Under the Sun” και “Symptom of the Universe”, οι οποίες μέχρι και σήμερα ξεπατικώνονται ανηλεώς από μπάντες που ανήκουν σε όλα τα είδη του μεταλλικού στερεώματος.Και επειδή είχα την τύχη και την ευλογία να δω και τις δυο “εκδοχές” τους ζωντανά, οι συναυλίες με τον Dio ήταν ομολογουμένως απολαυστικές για τον κάθε κλασικομεταλλά που παραμένει τυφλά προσκολλημένος στην δεκαετία του ‘80 αλλά τον κακό χαμό που γινόταν με τον Ozzy δεν τον έφταναν με Τ-Ι-Π-Ο-Τ-Α. Τυχαίο; Δε νομίζω.

BLACK SABBATH με Dio ο Στέλιος Μπασμπαγιάννης
Μερικά ερωτήματα έχουν τόσο εύκολες απαντήσεις, όπως αν η γη γυρίζει γύρω από τον ήλιο, αν η το κρέας είναι καλύτερο στα κάρβουνα και αν ο τραγουδιστής που καθόρισε, όρισε και έφτιαξε το θρύλο των BLACK SABBATHλέγεται Dio. Η πρόσληψη του θρυλικού κοντού, που είχε ήδη ξελασπώσει ένα μεγάλο κιθαρίστα (λέγε με Blackmore) στους RAINBOW, ήταν η καλύτερη κίνηση από την στιγμή που αποφάσισε να πιάσει το «ταυράκι». Η φωνή του Dio έχει έκταση και βάθος που δεν έχει του Ozzy, όπως και αντοχή. Είναι γνωστό ότι οι συναυλίες των BLACK SABBATHτα τελευταία χρόνια καταλήγουν σε κοκοράκια, ενώ των HEAVEN AND HELL  πάντα σε κορώνες και στο τελευταίο τραγούδι και με τον Ronnie άρρωστο.
Η δυναμική του Dio μεσα σε δύο άλμπουμ, έδωσε περισσότερα κλασικά τραγούδια από τα πέντε προηγούμενα  SABBATH που μετά βίας έβγαλαν ένα μονό best of (μιλάμε για όρους βινυλίου). Το live των SABBATH με Dio ακόμη και να είχε θέματα μίξης έδειξε την διαφορά ανάμεσα στις νέες συνθέσεις μοντέρνο heavy metal με τις επιρροές του να δημιουργούν ολόκληρη την Power metal σκηνή των 90's σε σχέση με τα τραγούδια της Ozzy εποχής, που ήταν εκ φύσεως επίπεδα λόγω της εκφραστικής αδυναμίας του ερμηνευτή τους.
Ο Ozzy είναι μια κλασική φιγουρα με μερικά πολύ καλά τραγούδια με τους BS, αλλά γενικά λόγω των καταχρήσεων και του περιορισμένου φωνητικού του εύρους, ατύχησε όταν ο Iommi ήθελε να κουρδίσει λίγο πιο ψηλά. Ο Dio από την άλλη, με τα σιδερένια πνευμόνια, έδωσε την δυνατότητα στον Iommi να αναπτύξει τις συνθετικές του ικανότητες, δίχως περιορισμούς και να κάνει τα πάντα από μπαλάντα μέχρι power metal σε δύο μόνο άλμπουμ και όχι το δήθεν «μαστουρωμένο» proto stoner/Doom των BLACK SABBATH με τον Ozzy. Ο Iommi ελευθερώθηκε και οι μετέπειτα συνεργασίες του με Martin, Hughes έδειξαν πόσο τον είχε καταπιέσει συνθετικά η μονοδιάστατη φωνή του Ozzy. Αλλά ας θέσουμε κι ένα βασικό ερώτημα: Πόσα τραγούδια θυμάστε από τα τελευταίο BLACK SABBATH και πόσα από το HEAVEN AND HELL; Μάλλον κανένα, αλλά πως θυμάστε να τα απέδωσαν καλά επί σκηνής οι Ozzy και Dio; Ελάχιστα τα δικά του ο Ozzy, άψογα ο Dio.
Στις χρυσές εποχές κάθε σχήματος έδωσε ο κάθε τραγουδιστής ότι μπορούσε, αλλά μέσα από την κάπνα του τσιγάρου και τον αχνό της σκόνης που ρούφαγαν οι SABBATH στα 70's, ήρθε ο Dio για να τους οδηγήσει στο τοπ του Heavy metal μαζί με IRON MAIDEN και JUDAS PRIEST δημιουργώντας με δύο μόνο άλμπουμ το συμβόλαιο που ακόμα και σήμερα λειτουργεί ως ονοματοθέτης για τα περισσότερα metal σχήματα.
Αν κάποιος θέλει την διαφορά ας δει και τις μετέπειτα καριέρες τους, ο Ozzy έψαχνε για τον κιθαρίστα που θα τον αναστήσει, ο Dio έκανε όνομα τον κιθαρίστα που θα συνεργαζόταν μαζί του. Δυστυχώς για τους «κουφούς" της εποχής μας, που θεωρούν ότι η ταχύτητα στη μυοισκη, μαζί με το riff οδοστρωτήρα καλύπτει τον κάθε τραγουδιστή, μοιρολογίστρα, ποτέ δεν θα μπορέσουν να αντιληφθούν ότι το metal που εμπνέει, βασίστηκε και βασίζεται σε επικές φωνές σαν του μεγάλου κοντού. Απλά BLACK SABBATHδεν υπάρχουν και δεν θα υπάρξουν χωρίς τον Dio όλοι οι άλλοι είναι απλά υποκατάστατα, μέχρι να αποφασίσει ο αυθεντικός να τραγουδήσει ακόμη και σε χάλια άλμπουμ σαν το "Dehumanizer’’ η φωνή του σώνει τα πάντα.

BLACK SABBATH με Dio ο Γιώργος Δρογγίτης
1970-1979. Αναμφισβήτητα οι BLACK SABBATHμε τον Ozzy έχουν γράψει έπη! Το 1980 όμως έρχεται ο κοντός και επισκιάζει ότι προϋπήρχε. Δεν είναι δυνατόν ποτέ των ποτών (άντε ίσως με πολλά ποτά) να συγκρίνω καταρχήν φωνές. Ο Dio ήταν, είναι και θα είναι η κορυφαία φωνή του σύμπαντος. Ο Iommi ευτυχώς έγραψε μουσική που ταιριάζει στον Dio και το αποτέλεσμα σε ότι έχουν κυκλοφορήσει με Dio είναι μοναδικό. Θες “Heaven & Hell”, θες “Mob rules”; Μόνο δύο αλλά τιτανοτεράστιοι δίσκοι.
Φανταστείτε τον Ozzy να τραγούδα το “Heaven & Hell”! Ω, θεοί! Ενώ Dio θα μπορούσε να τραγουδήσει ένα “Iron man”. Σε πιο νεαρή ηλικία, άντε να καταλάβω να προτιμάς Ozzy, για λόγους ακατάλληλους να αναφέρω εδώ. Ας σοβαρευτούμε! Δηλαδή ειλικρινά όταν τραγουδάτε το “Fairies wear boots” δε κάνετε αστείες γκριμάτσες σαν τον Ozzy; Mε τον Dio δε παίζει! Ο Ozzy είναι μια καρτουνίστικη περσόνα. Τον Dio θα τον ήθελες και για πατέρα σου. Ronnie... κατέβα από κει πάνω να ξανατραγουδήσουμε (ολογράμματα και τέτοια δε θέλω)!
Υ.Γ. Ozzy vs Martin σημειώσατε 2

BLACK SABBATH με Ozzy ο Δημήτρης Μπούκης
Η επιλογή ανάμεσα σε ιερά τέρατα της μουσικής χαρακτηρίζεται άνετα ως δίκοπο μαχαίρι. Και το συναίσθημα αυτό δημιουργείται όταν είσαι τόσο σίγουρος για την επιλογή σου που όταν συνειδητοποιείς ποιόν δεν έχεις επιλέξει παθαίνεις σοκ το λιγότερο. Για να είμαι ειλικρινής οι BLACK SABBATH με τον Dio δημιούργησαν τρία album από τα οποία, το “Heaven and hell” να είναι ίσως το καλύτερο και το πιο λαμπρό διαμάντι τους. Δεν χρειάζεται καν ανάλυση για αυτό. Έχοντας όμως μία ζυγαριά, στην οποία τοποθετώντας τις αγαπημένες μου στιγμές από την καριέρα και των δύο τραγουδιστών στους BLACK SABBATH, υπάρχει ένας παράγοντας που αν τον προσθέσω μαζί με τα κλασικά album που κυκλοφόρησαν με τον Ozzy, κλίνει την ζυγαριά προς τον Ozzy. Και αυτός ο παράγοντας είναι το παιδικό μου συναίσθημα και εξηγούμαι. Όταν το συγκρότημα που με έβαλε σε αυτήν την μουσική ήταν οι BLACK SABBATH από μία κασέτα που είχε λιώσει μέσα στο Walkman, ακούγοντας το album “Paranoid” από το πρωί μέχρι το βράδυ, πως θα μπορούσα τώρα δεκαεφτά χρόνια μετά να μην επιλέξω τον Ozzy;
Σίγουρα στις φωνητικές ικανότητες των δύο ο Dio κερδίζει, με την διαφορά που τους χωρίζει να είναι τεράστια. Αλλά ο Ozzy είναι η κλασική φωνή των BLACK SABBATH. Είναι η φωνή που εισχώρησε μέσα στον νου μας με κομμάτια όπως τα “War pigs”, “N.I.B.” και “Children of the grave”. Θα τον αγαπάμε τον Dio για πάντα και αναγνωρίζεται το μεγαλείο του και στους BLACK SABBATH, αλλά το αυθεντικό line up και το μεγαλύτερο κομμάτι της ιστορίας των SABBATH είναι με τον Ozzy και αυτό δεν αλλάζει.

BLACK SABBATH με Dio ο Νίκος Ανδρέου
Ο Ozzy είναι χωρίς αμφιβολία ένας εκ των κορυφαίων frontmen στην ιστορία της μουσικής. Η παρουσία του στους Black Sabbath υπήρξε καταλυτική ώστε να απογειώσει το συγκρότημα και να εδραιωθεί στο διεθνές μουσικό στερέωμα τόσο αυτό όσο και η μουσική που αγαπήσαμε και αγαπάμε. Η αλήθεια είναι πως αν σήμερα έπρεπε να επιλέξω κάποια από τα albums των Black Sabbath για να ακούσω, αυτά θα ήταν με τραγουδιστή τον Dio. Καλώς η κακώς, το βασικό μου κριτήριο βασίζεται κυρίως στο μουσικό κομμάτι. Μπορεί ο Dio να μην ήταν ο frontman που ήταν ο Ozzy και μπορεί να μην είχε τόσο το show στο πετσί του, θεωρώ όμως πως μουσικά οι Black Sabbath καταξιώθηκαν με τραγουδιστή τον Dio. Tο “Heaven and hell” παραμένει ένα από τα κορυφαία albums στην ιστορία καθώς ο Dio κατάφερε να ξεκλειδώσει και τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος το οποίο απέδωσε εμφανώς πιο πολύπλοκο κι ενδιαφέρον ήχο. Η ψήφος μου λοιπόν στους BLACK SABBATH με τραγουδιστή τον “θεό” του heavy metal, τον Dio.

BLACK SABBBATH με Ozzy ο Νίκος Ζέρης
Ποιος έκανε το αυγό και ποιος την κότα;
Τώρα είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Να συγκρίνουμε μεταξύ Θεού και Διαβόλου; Διότι ακριβώς με αυτά τα μεγέθη έχουμε να κάνουμε όταν αναφερόμαστε σε ονόματα όπως Ronnie James Dio και Ozzy Osbourne. Από την μία έχουμε μια προσωπικότητα που έχει αγαπηθεί όσο καμία μέσα στην ευρύτερη metal κοινότητα και από την άλλη εκείνον που έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να θυμηθεί πως πέρασε μια ολόκληρη δεκαετία στη ζωή του. Αλλά όχι, δεν θέλω να βασίσω το επιχείρημα μου πάνω στις επιλογές που έχει κάνει ο καθένας στην ζωή του. Γιατί άλλωστε χωρίς λίγη βρωμιά, πως θα χτιζόντουσαν τα είδωλα που ξέρουμε; Μιας και λοιπόν πιάσαμε τα κοσμολογικά γεγονότα της metal, εγώ θα μείνω στην γέννηση αυτού του μεγαθήριου που λέγεται BLACK SABBATH. Αν δεν υπήρχε αυτή η παρανοϊκή φωνή που ακούει στο όνομα Osbourne, να συμπληρώνει τα μεγαλειώδη riffs του πατέρα της metal Tony Iommi, τότε πολύ φοβάμαι ότι ο μεταλλικός ήχος μπορεί και να αργούσε μερικά χρονάκια. Προφανώς η συνεισφορά του Dio δεν είναι αμελητέα, αφού ήταν εκεί για να αναγεννήσει το συγκρότημα, προσφέροντας απίστευτες συγκινήσεις στους απανταχού οπαδούς. Ωστόσο παρόλη την εκτίμηση που τρέφω προς το έργο του, θα ρίξω την ψήφο μου στο τρελόγερο Ozzy, μόνο και μόνο επειδή ήταν εκεί όταν όλα έπαιρναν σάρκα και οστά.

BLACK SABBATH με Ozzy o Θανάσης Μπόγρης
Ότι και να πεις για τους BLACK SABBATH σαν μπάντα, αλλά και για τους Ozzy και Dio, είτε σαν τραγουδιστές, είτε σαν προσωπικότητες και το πόσα έχουν προσφέρει όλοι τους στη μουσική μας, και πάλι λίγο θα είναι. Οπότε το αφήνω στη μπάντα και μπαίνω κατευθείαν στο ψητό. Ή σχεδόν κατευθείαν, μιας και πριν καταθέσω την ψήφο μου θέλω να γράφω μερικά πραγματάκια. Στεγνά, ο Dio δεν συγκρίνεται φωνητικά με τον Ozzy από άποψη τεχνικής και χροιάς, μιας και μιλάμε μια από τις ομορφότερες και αρτιότερες φωνές που έχουν περάσει από τον σκληρό rock και metal ήχο. Ο Ozzy βέβαια έχει κι αυτός το δικό του ύφος, που είναι εξίσου αναγνωρίσιμο με του κοντού, αλλά και πάλι, προσωπικά δεν το συγκρίνω. Επίσης και οι δύο έχουν κυκλοφορήσει κάποιους απίστευτους δίσκους στην προσωπική τους μουσική διαδρομή, με τον κοντό και πάλι να κλέβει την καρδιά μου έναντι του Madman κατά τη σόλο του καριέρα. Επειδή όμως εν προκειμένω μιλάμε για το κεφάλαιο BLACK SABBATH, με την μουσική του μπαρμπα-Τόνυ να είναι ο κοινός παρονομαστής και των δύο τραγουδιστών, όσο αυτοί βρίσκονταν πίσω από το μικρόφωνο των θρύλων από το μουντό Birmingham, η ψήφος μου πάει συστημένη στην Ozzy-era των Βρετανών. Μπορεί το "Heaven and Hell" περισσότερο και το "Mob Rules" λιγότερο (νταξ, το "Dehumanizer" το αφήνω στην άκρη μιας και δεν μπορεί να συγκριθεί μαζί τους), να ήταν δισκάρες και ο Dio να έκανε μερικές από τις καλύτερες ερμηνείες του σε αυτά, για εμένα όμως, οι BLACK SABBATH ουσιαστικά θα είναι πάντα αυτοί των  πρώτων 8 δίσκων και των πρώτων 10 ετών. Και πως να είναι αλλιώς, μιας και μιλάμε για την περίοδο που οι SABBATH γιγαντώθηκαν μουσικά, ξεδίπλωσαν το ταλέντο τους και έγραψαν 6 υπερ-κλασικούς δίσκους και άλλους 2 τουλάχιστον αξιόλογους, με δεκάδες ύμνους μέσα. Η περίοδος με τον Ozzy στα φωνητικά ήταν η πιο επιδραστική του συγκροτήματος, επηρεάζοντας εκατοντάδες τουλάχιστον νέους καλλιτέχνες, ενώ επιπρόσθετα αποτέλεσε τη μήτρα που γέννησε το heavy metal, αλλά και το doom, για να μην αναφερθώ στην τάση των τελευταίων ετών με όλα τα vintage heavy/doom rock και proto metal συγκροτήματα. Νομίζω πως τα παραπάνω φτάνουν και περισσεύουν. SABBATH με Madman for the win!

BLACK SABBATH με Dio ο Θοδωρής Μηνιάτης
Η μουσική είναι μια τέχνη που όσοι την παρακολουθούν «από κοντά» την βιώνουν και «μεγαλώνουν» μαζί της. Αν ρωτήσεις έναν 50αρη σήμερα ίσως σου πει ότι για αυτόν heavy metal ήταν οι Led Zeppelin, οι Deep Purple κλπ.Είναι «πως σου κάθεται» ένα σχήμα ή μια κυκλοφορία αλλά και τι ακούσματα είχε η γενιά σου. Όντας λοιπόν κάποτε έφηβος, χωρίς να θυμάμαι συγκεκριμένο λόγο, ξεκίνησα να ταξιδεύω στον μαγικό κόσμοτων Black Sabbath με τα πρώτα δυο albums που κυκλοφόρησε μαζί τους ο Ronnie James Dio, τα “Heaven And Hell” (1980) και “Mob Rules” (1981). Θέλετε γιατί όλα τα metal clubs έπαιζαν κυρίως τα “Heaven And Hell”, ”Die Young” και “Neon Knights”, επειδή σχεδόν όλοι οι φίλοι μου άκουγαν αποκλειστικά τότε αυτές τις δυο κυκλοφορίες; Ε δεν ήθελε και πολύ για να «κολλήσεις» λοιπόν. Ο Dio ερχόταν με την «heavy metal αύρα» των Rainbow. Έτσι ότι τραγούδησε ήταν, είναι και θα είναι 1000% metal. Σίγουρα και ο προκάτοχος του τότε Ozzy Osbourne metal τραγούδια έλεγε με τους Sabbath αλλά με πολλά rock και hard rock στοιχεία από τα 70’s. Αντιθέτως ο Dio συνέθεσε με τους υπόλοιπους τραγούδια αμιγώς heavy metal κάτι που «επίτασσε» η αυγή της τότε καινούργιας δεκαετίας, που χαρακτηρίστηκε σαν «η metal δεκαετία» αφού κυκλοφόρησαν albums όλοι όσοι σήμερα θεωρούνται κλασσικοί σο είδος. Οι Ronnie James Dio με την ερμηνεία του και οTony Iommi με τα ριφ του, οριοθέτησαν σε μεγάλο βαθμό ότι ονομάζουμε Heavy Metal με «βαριές» κιθάρες αλλά κι συνάμα πολύ μελωδία και ξεσηκωτικά τραγούδια. Και το πιο σημαντικό: o γραφών πέρασε άπειρες ώρες ακούγοντας τα και συνδέοντας ακόμακαι τώρα με τις νότες κάθε σύνθεσης, εικόνες της τότε εποχής. Είπαμε, έχει να κάνει με το πότε ακούς τι. Dio δαγκωτό για πάντα!

BLACK SABBATH με Ozzy η Ειρήνη Τάτση
Εδώ είναι το σημείο της μεγάλης ειλικρίνειας. Ξεκάθαρα θεωρώ τον DIO καλύτερο τραγουδιστή και frontman (ω ναι, το είπα) καθώς και αξιοθαύμαστη προσωπικότητα. Όταν μιλάμε όμως για BLACK SABBATH, δε μπορείς να μην επιλέξεις αυτόματα Ozzy. Γιατί; Γιατί μαζί χάραξαν πορεία. Γιατί μαζί έβαλαν τα θεμέλια για ένα είδος μουσικής που έχει γίνει πλέον από τα αγαπημένα μου. Και τέλος, γιατί you can only trust yourself and the first four BLACK SABBATH albums.

Εσάς, ποια είναι η άποψή σας;

 

Σχόλια

Άλλα άρθρα του συντάκτη

Διαβάστε επίσης

GHOST vs VOLBEAT

16 Μαίου, 2020 - 11:00 Rockhard

Διασκεδάζετε και διασκεδάζουμε με τις «κόντρες» που φτιάχνουμε ανάμεσα σε συγκροτήματα. Αυτή τη φορά θα κινηθούμε σε εντελώς διαφορετικά πλαίσια σε σχέση με τα προηγούμενα διλήμματα. Πιο σύγχρονα...

[περισσότερα]

KISS vs SCORPIONS

4 Μαίου, 2020 - 10:00 Rockhard

Και  τα διλήμματα συνεχίζονται!!! Τι θα λέγατε να πάμε σ’ ένα πιο hard rock δίλημμα αυτή τη φορά; Κάτι πιο μελωδικό; Από τη μία πλευρά οι KISS και από την άλλη οι SCORPIONS!!! Διαβάστε την άποψη...

[περισσότερα]

KREATOR vs SODOM

23 Απριλίου, 2020 - 19:30 Rockhard

Τελικά διασκεδάζουμε όλοι με αυτήν τη στήλη, τόσο που προσπαθούμε να την κάνουμε εβδομαδιαία, με τα διλήμματα να βάζουν έντονο προβληματισμό και πολύ ωραίες χαβαλεδιάρικες κουβέντες. «Σκληραίνουμε»...

[περισσότερα]

BLIND GUARDIAN vs ICED EARTH

15 Απριλίου, 2020 - 20:30 Rockhard

Αν νομίζατε ότι τα προηγούμενα διλήμματα ήταν δύσκολα, μάλλον δεν είχατε δει να έρχεται τούτο εδώ. Δύο από τα ΠΛΕΟΝ αγαπημένα σχήματα των Ελλήνων διαχρονικά, δύο κολλητοί φίλοι που έχουν δημιουργήσει...

[περισσότερα]

MEGADETH vs SLAYER

8 Απριλίου, 2020 - 17:45 Rockhard

Μπορεί να είχαμε καιρό να ανεβάσουμε κάποιο δίλημμα στη στήλη μας, One way or another, το QUEENSRYCHE vs FATES WARNING όμως, έκανε πάταγο, οπότε λέμε να καθιερώσουμε τη στήλη ως εβδομαδιαία και να...

[περισσότερα]