BEST OF 2015 - ROCK HARD editor's point of view (Part 5 / 1-5 + τελικές λίστες και απογοητεύσεις)

18 Δεκεμβρίου, 2015 - 15:15

Το countdown φτάνει στο τέλος του και μαζί η αγωνία (αφού ούτε οι ίδιοι οι συντάκτες μας δεν γνωρίζουν την τελική πεντάδα) για τα καλύτερα άλμπουμ του 2015, όπως ψηφίστηκαν από του συντάκτες του ROCK HARD. Φτάσαμε αισίως στο πέμπτο μέρος της αντίστροφης μέτρησης και σειρά έχουν τα πέντε καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς, οι τρεις απογοητεύσεις, αλλά και οι τελικές λίστες όλων των παιδιών που γράφουν για το ROCK HARD.

(Υπενθυμίζουμε ότι μπορείτε να δείτε τα άλμπουμ από 6-10, 11-15, 16-20 και 21-25 κλικάροντας πάνω στον σύνδεσμο που εμφανίζεται).

Για μία ακόμη φορά, εμφανίστηκαν τραναχτές απουσίες από τα πρώτα 25, αφού εξαιρετικά δημοφιλή συγκροτήματα, δεν μπόρεσαν να παρεισφρύσουν στα καλύτερά μας, ανοίγοντας το χώρο για κάποια λιγότερο γνωστά, όχι όμως και λιγότερο καλά απαραίτητα. Λάμπουν δια της απουσίας τους για παράδειγμα, γκρουπ όπως οι SLAYER, οι BLIND GUARDIAN, οι NIGHTWISH, οι KAMELOT, οι HELLOWEEN, οι FAITH NO MORE, οι DISTURBED και τόσοι άλλοι που είναι ανώφελο να αραδιάσουμε τα ονόματα τους.

Στην κορυφή, προς μεγάλη έκπληξη πολλών, στρογγυλοκάθησαν φέτος οι ARMORED SAINT, που το "Win hands down" έκανε πάταγο κι εμφανίστηκε στις λίστες σχεδόν όλων των συντακτών, σε πολύ υψηλές θέσεις, κάνοντας κυριολεκτικά περίπατο και αφήνοντας τους GHOST και τους AMORPHIS να κονταροκτυπιούνται από απόσταση, για τη δεύτερη θέση, που κρίθηκε μόλις μ' ένα βαθμό διαφορά υπέρ των GHOST.

Σε ότι αφορά τις απογοητεύσεις, οι SOULFLY με το σπαθί τους και με διαφορά, κατατρόπωσαν τους αντιπάλους τους, που προσπάθησαν αρκετά, ιδιαίτερα οι BON JOVI και οι WHITESNAKE (με τους ANNIHILATOR να παρακολουθούν διακριτικά).

Μπορείτε να ψηφίσετε κι εσείς τα καλύτερα άλμπουμ σας και να κερδίσετε πλούσια δώρα, μέχρι τις 7 Ιανουαρίου.

Εμείς να ευχηθούμε το 2016 να μας βρει με ακόμα καλύτερες μουσικές, υγεία και φυσικά με όσο το δυνατό λιγότερες οικονομικές έγνοιες, δίπλα στα αγαπημένα μας πρόσωπα.

(Ο τρόπος βαθμολόγησης είναι ο εξής: Σε κάθε λίστα ο πρώτος δίσκος παίρνει 20 βαθμούς, ο δεύτερος 19, ο τρίτος 18 κ.ο.κ. Για κάθε επανεμφάνιση σε λίστα, υπάρχει bonus δύο βαθμών. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, μετράμε α) ποιος δίσκος υπάρχει σε περισσότερες λίστες και β) ποιος είχε υψηλότερη θέση).

Σάκης Φράγκος

5. LAMB OF GOD - “VII: Sturm und Drang” (132 βαθμοί)

"Το σημαντικότερο για μένα προσωπικά; Δίσκος που όταν βγαίνει μετά από τέτοια περιπέτεια του συγκροτήματος, δείχνει αν μη τι άλλο, πίστη, θέληση και πρωτίστως αγάπη για τη μουσική που βγάζεις. Πως περιμένει μετά ο Mustaine τον Adler να αφήσει τους LAMB OF GOD για τους MEGADETH; Δεν είναι θέμα εμπορικότητας ή οτιδήποτε άλλο. Δεν αμφισβητεί κανείς το ποιό είναι το μεγαλύτερο όνομα. Είναι θέμα της πίστης... Οι LAMB OF GOD επέστρεψαν δυνατοί και κυκλοφορούν το καλύτερο άλμπουμ τους στη μετά-“Sacrament” εποχή. Ακούστε το, πωρωθείτε ελεύθερα, ξανακούστε το και οδηγηθείτε στο ίδιο συμπέρασμα."

8,5 / 10 (Φραγκίσκος Σαμοΐλης)

4. IRON MAIDEN - "The book of souls" (158 βαθμοί)

"Το σημείο που θα ήθελα να επιμείνω, είναι ότι οι MAIDEN, για κάποιον ανεξήγητο ακόμα λόγο, ακούγονται αναγεννημένοι, λες και είναι γκρουπ με δέκα χρόνια καριέρας, γεμάτοι ιδέες, έμπνευση, ζωντάνια. Καμία σχέση με ένα γκρουπ βετεράνων, που βγάζουν δίσκους για το εφάπαξ (και η αλήθεια είναι ότι μετά το απογοητευτικό “The final frontier”, είχα αρχίσει να πιστεύω ότι η έμπνευση ήταν χαμένη λέξη γι’ αυτούς και θα επικεντρώνονταν στις συναυλίες και στο ένδοξο παρελθόν τους, βγάζοντας δίσκους μόνο και μόνο για να βγαίνουν περιοδείες, όπως κάνουν πολλά σχήματα με ελάχιστη καριέρα μπροστά τους εδώ και αρκετά χρόνια). Η αλήθεια είναι ότι τρελαίνομαι όταν βλέπω υπερτέλειες βαθμολογίες για ένα γκρουπ που έχει βγάλει δίσκους-σημεία αναφοράς για ένα ολόκληρο μουσικό ιδίωμα, τις δικαιολογώ όμως από τον ενθουσιασμό για ένα σχήμα που ξαφνιάζει τόσο ευχάριστα, χωρίς σίγουρα να επαναπροσδιορίζει τη μουσική μας, αλλά χαρίζοντάς μας εξαιρετικές στιγμές και πάρα πολύ καλά τραγούδια. Χαίρομαι ιδιαίτερα που μπορώ να πω ότι οι MAIDEN με το “The book of souls”, άφησαν πίσω τους τις μετριότητες τύπου “The final frontier” και βγάζουν ένα δίσκο που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι επιπέδου “Brave new world” (έχω την εντύπωση ότι με τον καιρό θα αποδειχτεί ότι είναι ακόμα καλύτερο)."

8,5 / 10 (Σάκης Φράγκος)

3. AMORPHIS - "Under the red cloud" (207 βαθμοί)

"Δεν ξέρω αν η απόφαση να περιοδεύσουν για το “Tales from the thousand lakes” και η ενασχόλησή τους και πάλι με αυτό το δίσκο αλλά και το “Elegy” τους έκανε να φρεσκαριστούν και να γίνουν πιο brutal, διατηρώντας πάντα τη μελωδία που είναι αναπόσταση στη μουσική τους, όμως ότι και να φταίει, οι AMORPHIS κατάφεραν και κυκλοφόρησαν ένα άλμπουμ που, προσωπικά μιλώντας και έχοντάς το λιώσει πραγματικά τις 3 περίπου εβδομάδες που το ακούω, είναι ισάξιο ποιοτικά του “Eclipse”. Λίγο καλύτερο; Λίγο πιο κάτω; Εκεί πάντως. Σε αυτά τα επίπεδα. Πραγματικά καταπληκτική δουλειά, για όσους εννοείται γουστάρουν όλες τις εποχές των Φινλανδών και όχι μόνο τα παλιά ή μόνο τα καινούργια. Η θέση του στην πεντάδα (θα συγκρατηθώ, γιατί το fan-boy μέσα μου φωνάζει για Νο 1) για τη χρονιά, είναι καπαρωμένη στο χαλαρό! Μία ιδιαίτερη μπάντα, που παίζει μπάλα μόνη της σε αυτό που κάνει και με τέτοια άλμπουμ, δικαιολογεί τη «βλακεία» κάποιων από εμάς μαζί της!"

9 / 10 (Φραγκίσκος Σαμοΐλης)

2. GHOST - "Meliora" (208 βαθμοί)

"Ναι, χωρίς φόβο και πάθος, έχω να δηλώσω ότι οι GHOST αγγίζουν το τέλειο με το “Meliora” και είναι τόσο άψογο, που φοβάμαι ότι πολύ δύσκολα θα καταφέρουν να το ξεπεράσουν στις επόμενες δουλειές τους. Για μένα, το άλμπυμ αυτό είναι κλασικό και το κορυφαίο της χρονιάς. Και η αλήθεια είναι ότι έχω τύψεις για τον βαθμό που ακολουθεί, αλλά θα αφήσω την ιστορία να τον μετατρέψει σε ατόφιο δεκάρι."

9 / 10 (Γιώργος Κόης)

1. ARMORED SAINT - "Win hands down" (273 βαθμοί)

"Αρχικά ήθελα να αναφέρω ότι το “Win hands down” μου βγάζει αρκετά από τον αέρα δίσκων κάπου εκεί στις αρχές των 90’s, που ο απόηχος των 80’s δεν είχε ακόμα κοπάσει και τα συγκροτήματα που είχαν πιάσει το νόημα έγκαιρα κατάφεραν να κερδίσουν μια μικρή πίστωση χρόνου αναζωογονώντας ταυτόχρονα τον ήχο τους αλλά η ράχη του “Symbol of salvation” στο ράφι μου υπενθύμισε ότι αυτό έχει ήδη συμβεί στην ιστορία των ARMORED SAINT οπότε συγχωρέστε με που «σκέφτομαι δυνατά». Μιας και το αναφέραμε όμως, θεωρώ ότι το “Win hands down” είναι το καλύτερο άλμπουμ της μετά-“Symbol of salvation” περιόδου και το κόβω δύσκολο να μην υπάρξει ανάλογη συνέχεια στο μέλλον κι ας χρειαστεί να περάσουν άλλα πέντε χρόνια. Χαλάλι, αρκεί αυτή τη φορά να μας επισκεφθούν για συναυλία και μάλιστα το συντομότερο. Για να μην πολυλογούμε όμως, το “Win hands down” είναι το λιγότερο cliché heavy metal άλμπουμ που κυκλοφορεί εκεί έξω. Ότι πρόκειται για δισκάρα εξυπακούεται."

8 / 10 (Κώστας Αλατάς)

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ 6-10

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ 11-15

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ 16-20

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ 21-25

 

ΟΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕΙΣ:

3. BON JOVI - "Burning bridges" (15 βαθμοί)

"Είναι πάντως μια άδεια κυκλοφορία. Άδεια από κιθάρες. Άδεια από τύμπανα. Άδεια μουσικά, δίχως ούτε ένα τραγούδι άξιο να σταθεί στην ιστορία, με δυο-τρεις καλούτσικες εξάρσεις. Άδεια κι από credits, αφού δεν υπάρχουν στοιχεία για τίποτα στο CD. Στις πιο αξιοσημείωτες στιγμές θα έλεγα πως είναι η απόπειρα του Jon Bon Jovi να γράψει ένα τραγούδι που θα ταίριαζε σε ταινία James Bond, άκρως Χολλυγουντιανό, με το "Who would you die for". Το "Burning bridges" είναι το μόνο με καλό κιθαριστικό σόλο, που ίσως είναι ο τρόπος που βρήκε για να εκφράσει το θυμό του, σε ένα τραγούδι που αν είχε δουλευτεί παραπάνω ίσως και να ήταν αξιόλογο."

3 / 10 (Γιώργος Κουκουλάκης)

2. WHITESNAKE - "The purple album" (15 βαθμοί)

"Tο “The Purple album” είναι μία αποτυχημένη στην πράξη ιδέα του Coverdale που θα είχε κάποιο νόημα αν ο Blackmore συναινούσε και συμμετείχε σε αυτό (όπως ήταν και το αρχικό πλάνο). Οι DEEP PURPLE και οι WHITESNAKE θα είναι πάντα δύο μεγάλες μου αγάπες και για αυτό το λόγο θα είμαι πάντα αυστηρός μαζί τους, όπως θα πρέπει να είναι όλοι οι φανατικοί οπαδοί με τα αγαπημένα τους συγκροτήματα. Κάποια στιγμή θα πρέπει να το πάρουν απόφαση και να αποσυρθούν (αυτό ισχύει και για τη φωνή του Gillan… Άλλη μαχαιριά και αυτή). Προς το παρόν, πάω να ακούσω τα “Sail away”, “Lady double dealer”, “The gypsy” στην αρχική τους εκτέλεση… Τότε που ο Άνθρωπος με τα Μαύρα μάγευε με τη ζαχαρένια Stratocaster!"

2 / 10 (Σάκης Νίκας)

1. SOULFLY - "Archangel" (18 βαθμοί)

"Απευθύνομαι στους ορκισμένους fans: Αν πιστεύετε ότι πραγματικά ο Max πούλησε την ψυχή του στο metal, όπως αγριοτραγουδάει στο εναρκτήριο άσμα, ας το ξανασκεφτείτε. Το διαχρονικό διάγραμμα ποιότητας φθίνει με γεωμετρικό ρυθμό, γεγονός που αποδεικνύει ότι ενώ ο μουσικός έχει προσφέρει στην metal μουσική αρκετά χρόνια πριν, πλέον φαίνεται απλά να απολαμβάνει τους καρπούς της τεράστιας συνεισφοράς σ’ αυτή. Δεν έχει κάτι καινούργιο να πει, δεν προκύπτει από πουθενά ότι δουλεύει ουσιαστικά πάνω σε νέες συνθέσεις. Ακόμα και στιχουργικά κάνει κύκλους γύρω από τον εαυτό του. Ας κάνει ένα μεγάλο διάλειμμα και βλέπουμε."

5 / 10 (Αλέξανδρος Τοπιντζής)

 

Οι λίστες της συντακτικής ομάδας του ROCK HARD, αναλυτικά και με αλφαβητική σειρά:

 

1.    ARMORED SAINT – “Win hands down”
2.    GOATSNAKE –“Black age blues”
3.    GHOST – “Meliora”
4.    HIGH ON FIRE – “Luminiferous”
5.    MARDUK – “Frontschwein”
6.    ENFORCER – “From beyond”
7.    PARADISE LOST – “The plague within”
8.    SLAYER – “Repentless”
9.    FAITH NO MORE – “Sol invictus”
10.    SACRAL RAGE – “Illusions in infinite void”
11.    NILE – “What should not be unearthed”
12.    DEATHHAMMER – “Evil power”
13.    VULNUS – “Vessels of throe”
14.    MGLA - Exercises in Futility
15.    NADIWRATH – “Circle of pest”
16.    KILLING JOKE – “Pylon”
17.    STEVEN WILSON – “Hand. Cannot. Erase.”
18.    IRON MAIDEN – “The book of souls”
19.    BLACK TRIP – “Shadowline”
20.    MUTOID MAN – “Bleeder”

1.    PENTAGRAM – “Curious volume”
Είχα όρεξη να ακούσω  καινούρια τους δουλειά αλλά η πρώτη ακρόαση με αποθάρρυνε για περαιτέρω απόπειρες.
2.    KYLESA – “Exhausting fire”
Πιθανότατα να το αδικώ, αλλά δυστυχώς οι KYLESA βγάζουν νέο άλμπουμ κι εγώ δεν μπαίνω καν στον κόπο να το ακούσω πάνω από δυο φορές.
3.    SUMAC – “The deal”
Περίμενα πως και πως την επιστροφή του Aaron Turner  στα γνώριμα μονοπάτια που τον είχαμε απολαύσει με τους ISIS στο παρελθόν και παρά την ιντριγκαδόρικη  συμμετοχή μελών από BOTCH και BAPTISTS,  το  “The deal” δεν με κάλυψε όσο  θα ήθελα.

Κώστας Αλατάς

 


1.    EUROPE – “War of kings”
2.    IRON MAIDEN – “The book of souls”
3.    JOE SATRIANI – “Shockwave supernova”
4.    ENFORCER – “From beyond”
5.    STEELWING – “Reset, reboot, redeem”
6.    KATANA – “The Greatest Victory”
7.    SAXON – “Battering ram”
8.    W.A.S.P. – “Golgotha”
9.    DIVINER – “Fallen Empires”
10.    IMPELLITERI – “Venom”
11.    SYMPHONY X – “Underworld”
12.    GUS G. – “Brand new revolution”
13.    STRATOVARIUS – “Eternal”
14.    BLACK STAR RIDERS – “Killer instinct”
15.    BOREALIS – “Purgatory”
16.    SOTO – “Inside the vertigo”
17.    AMORPHIS – “Under the red cloud”
18.    KAMELOT – “Haven”
19.    LEAVES’ EYES – “King of kings”  
20.    PRAYING MANTIS – “Legacy”

Απογοητεύσεις:
NIGHTWISH – “Endless forms most beautiful”: Σε καμία περίπτωση δεν τον λες κακό δίσκο. Δυστυχώς όμως οι προσδοκίες από τις live εμφανίσεις με την Floor στα φωνητικά που έθεσαν ψηλά τον πήχη διαψεύστηκαν λόγω κάποιων αδύναμων συνθέσεων. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και κάποια κομμάτια όπως το επικό “The greatest show on earth” που δείχνουν ότι οι παλιοί, καλοί NIGHTWISH βρίσκονται κάπου κρυμμένοι και ψάχνουν την χαμένη τους ταυτότητα.
DEF LEPPARD – “Def Leppard”: Μεγάλωσα «λιώνοντας» στο κασετόφωνο το «Pyromania» και το «Hysteria». Tο “Def Leppard” είναι ένας αξιοπρεπής δίσκος από ένα συγκρότημα που έμεινε «κολλημένο» στο 1987 και ζει με την επιτυχία του στα 80’s αλλά πιστεύω πως αν κυκλοφορούσαν κάτι τέτοιο μετά το “Hysteria” θα είχε πέσει πολύ κράξιμο. Τα 14 τραγούδια είναι υπερβολικά πολλά καθώς μόνο το δεύτερο μισό βγάζει λίγο νεύρο, όμοιο με αυτό που μας έχει συνηθίσει το συγκρότημα στο παρελθόν. Επίσης, αν θέλω να ακούσω QUEEN, προτιμώ να ακούσω το original συγκρότημα και όχι τους Def Leppard προσπαθώντας να τους μιμηθούν μέχρι τελευταίας νότας.
BON JOVI – “Burning bridges”: Η κατρακύλα συνεχίζεται κι επιβεβαιώνεται με έναν δίσκο που ο ίδιος ο καλλιτέχνης χαρακτηρίζει “fan record”. Ας του πει κάποιος ότι ακόμη και οι πιο σκληροπυρηνικοί fans προσπαθούν ήδη να το διαγράψουν από το μυαλό τους.
Νίκος Ανδρέου

 


1.    HORNA – “Hengen tulet”
2.    MGŁA – “Exercises in Futility”
3.    MASTER'S HAMMER – “Kult mládí a mrazu”
4.    NAPALM DEATH – “Apex Predator - Easy Meat”
5.    MELECHESH – “Enki”
6.    KATAVASIA – “Sacrilegious Testament”
7.    AKHLYS – “The Dreaming I”
8.    DRAGGED INTO SUNLIGHT  - “Gnaw Their Tongues”
9.    PESTE NOIRE LA CHAISE – “Dyable”
10.    SHINING  IX – “Everyone, Everything, Everywhere, Ends”
11.    MARDUK – “Frontschwein”
12.    CORNIGR – “Funereal Harvest”
13.    REVENGE – “Behold. Total. Rejection.”
14.    AOSOTH – “Order of Orias”
15.    BARSHASKETH – “Ophidian Henosis”
16.    AMESTIGON – “Their”
17.    MORTUUS UMBRA – “Catechism”
18.    UN – “The Tomb of All Things”
19.    THE 135 – “Lumen Per Lumen”
20.    HORNA / ACHERONTAS – “Atavistic Resurgence”

Απογοητεύσεις
SOULFLY – “Archangel””: Εκεί που λες ότι δεν μπορούν να πάνε χειρότερα από τον προηγούμενο δίσκο. σε εντυπωσιάζουν .
ARCTURUS – “Arcturian”: Κάτω του μετρίου, ίσως πρέπει να προσδιορίσουν τι είναι έμπνευση και τι αδιάφορες συνθέσεις.

Έλενα Βασιλάκη

 

01. SOILWORK – “The Ride Majestic”
02. MARDUK – “Frontschwein”
03. ATREYU – “Long live”
04. SWALLOW THE SUN – “The sun songs from the north I, II & III”
05. GHOST SHIP OCTAVIUS – “Ghost Ship Octavius”
06. LAMB OF GOD – “VII: Sturm Und Drang”
07. PARKWAY DRIVE – “Ire”
08. ACID DEATH – “Hall Of Mirrors”
09. TESSERACT – “Polaris”
10. THE BLACK DAHLIA MURDER – “Abysmal”
11. LUCIFER'S CHILD – “The Wiccan”
12. AMORPHIS – “Under The Red Cloud”
13. CLUTCH – “Psychic warfare”
14. NILE – “What Should Not Be Unearthed”
15. DAGOBA – “Tales Of The Black Dawn”
16. KARMA VIOLENS – “Skin Of Existence”
17. RIVERSIDE – “Love, Fear And The Time Machine”
18. GEORGE KOLLIAS – “Invictus”
19. POTERGEIST – “Crocodile Tears”
20. BRING ME THE HORIZON – “That's The Spirit”

Απογοητεύσεις
01. FEAR FACTORY – “Genexus”
02. DODHEIMSGARD – “A Umbra Omega”
03. PERIPHERY – “Alpha & Omega”

Κωνσταντίνος Βασιλάκος

 

1.    AMORPHIS – “Under The Red Cloud”
2.    ECLIPSE – “Armageddonize”
3.    GHOST – “Meliora”
4.    LAMB OF GOD – “VII: Sturm und Drang”
5.    MOONSPELL – “Extinct”
6.    SYMPHONY X – “Underworld”
7.    ENSIFERUM – “One Man Army”
8.    KAMELOT – “Haven”
9.    IRON MAIDEN – “The Book Of Souls”
10.    DRACULA: “Swing of death”
11.    ANGRA – “Secret Garden”
12.    ARMORED SAINT – “Win Hands Down”
13.    TRIVIUM – “Silence In The Snow”
14.    PARADISE LOST – “The Plague Within”
15.    FAITH NO MORE – “Invictus”
16.    ENSLAVED – “In Times”
17.    LEPROUS – “The Congregation”
18.    NIGHTWISH – “Endless Forms Most Beautiful”
19.    BLIND GUARDIAN – “Beyond The Red Mirror”
20.    SOILWORK – “The Ride Majestic”

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕΙΣ:

1.    HELLOWEEN – “My God-Given Right”
2.    HALESTORM – “Into The Wild Life”
3.    FIVE FINGER DEATH PUNCH – “Got Your Six”

Γιώργος Βογιατζής

 


1.AMORPHIS – “Under The Red Cloud”
2.ARMORED SAINT – “Win Hands Down”
3.PRAYING MANTIS – “Legacy”
4.SAXON – “Battering Ram”
5.ENFORCER – “From Beyond”
6.AVATARIUM – “The Girl With Raven Mask”
7.ENSIFERUM – “One Man Army”
8.ENSLAVED – “In Times”
9.BLACK TRIP – “Shadowline”
10.BOREALIS – “Purgatory”
11.IRON MAIDEN – “Book Of Souls”
12.MILLENNIAL REIGN – “Carry The Fire”
13.GHOST – “Meliora”
14.DIVINER – “Fallen Empires”
15.THE WINERY DOGS – “Hot Streak”
16.SIXFORNINE – “Sixfornine”
17.STEVEN WILSON – “Hand.Cannot.Erase”
18.THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA – “Skyline Whispers”
19.INFIDEL RISING – “The Torn Wings Of Illusion”
20.SYMPHONY X – “Underworld”

Απογοητεύσεις:

1.    ANNIHILATOR – “Suicide Society”: Μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός παίχτης και να έχει γράψει ιστορία με την μπάντα του όμως τόσο οι επιλογές του (διωγμός του Padden και όχι μόνο), όσο και η συνθετική του ικανότητα ακολουθούν αποδεδειγμένα φθίνουσα πορεία, πραγματικά κρίμα.
2.    VIRGIN STEELE – “Nocturnes Of Hellfire & Damnation”: Κρίμα το μεγάλο και ωραίο τίτλο του άλμπουμ, μιας και συνθέσεις δυστυχώς είναι πολύ λίγες για το όνομα που φέρει η μπάντα αλλά και η παραγωγή είναι πραγματικά πολύ άθλια, μάλλον ο DeFeis θα πρέπει να δει τι κάνει τόσο λάθος...
3.    SOULFLY – “Archangel”: Για μια ακόμη φορά νομίζω ότι μολονότι δείχνει να προσπαθεί κάτι δεν του βγαίνει και καταφέρνει να τα χαλάει όλα στην τελική σούμα.

Παναγιώτης Γιώτας

 

1.    MELECHESH – “Enki”
2.    LAMB OF GOD – “VII: Sturm und Drang”
3.    SOLEFALD – “World Metal. Kosmopolis Sud”
4.    PARADISE LOST – “The Plague Within”
5.    SWALLOW THE SUN – “Songs from the North I, II & III”
6.    ENSLAVED – “In Times”
7.    MY DYING BRIDE – “Feel the Misery”
8.    LUCIFER'S CHILD – “The Wiccan”
9.    AMORPHIS – “Under the Red Cloud”
10.    LINDEMANN – “Skills in Pills”
11.    SHINING – “IX - Everyone, Everything, Everywhere, Ends”
12.    GEORGE KOLLIAS – “Invictus”
13.    MECHINA – “Acheron”
14.    DISTURBED – “Immortalized”
15.    ACID DEATH – “Hall of Mirrors”
16.    NILE – “What Should Not Be Unearthed”
17.    KATAVASIA – “Sacrilegious Testament”
18.    OUTRE – “Ghost Chants”
19.    LOST SOUL – “Atlantis: The New Beginning”
20.    THE CROWN – “Death is not Dead”

Απογοητεύσεις
1.    KATAKLYSM – “Of Ghosts and Gods”
Riffs χωρίς λόγο και σκοπό. Πολύ χασμουρητό. Δε μου αρέσει η πορεία τους τα τελευταία χρόνια.
2.    CARACH ANGREN – “This Is No Fairytale”
Τα έχω ξαναπεί αλλά το ξαναλέω. Από τις πιο υπερεκτιμημένες μπάντες που κυκλοφορούν. Η δε θεματολογία  του δίσκου… αποκρουστική.
3.    ANCIENT RITES – “Laguz”
Καμία εξέλιξη αυτό το συγκρότημα. Ούτε βελτίωση. Εν έτη 2015 δεν μπορούν να περάσουν απλά ως cult μπάντα. Για μένα πάντα.
Γιώργος Δρογγίτης

 

1. UFOMAMMUT – “Ecate”
2. AHAB – “The Boats of the Glenn Garrig”
3. GHOST – “Meliora”
4. GOATSNAKE – “Black Age Blues”
5. LAMB OF GOD – “VII: Sturm und Drang”
6. CLUTCH – “Psychic Warfare”
7. BARONESS – “Purple”
8. ELDER – “Lore”
9. ARMORED SAINT – “Win Hands Down”
10. WITH THE DEAD – “With the Dead”
11. THE DEVIL AND THE ALMIGHTY BLUES – “The Devil and the Almighty Blues”
12. PARADISE LOST – “The Plague Within”
13. WINDHAND – “Grief’s Infernal Flower”
14. AVATARIUM – “The Girl with the Raven Mask”
15. MOTORHEAD – “Bad Magic”
16. GRAVEYARD – “Innocence & Decadence”
17. MINSK – “The Crash and the Draw”
18. MONOLORD – “Vaenir”
19. KADAVAR – “Berlin”
20. WEEDPECKER – “II”

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕΙΣ
1. ANNIHILATOR – “Suicide Society”
Ο Waters εδώ και αρκετό καιρό έχει βρει ένα διεστραμμένο τρόπο να κοπιάρει τον ίδιο του τον εαυτό. Άλλες φορές το κάνει τέλεια, άλλες απλά τρώει πανηγυρικά τα μούτρα του. Ελλείψει και του Padden στο “Suicide Society” συμβαίνει το δεύτερο. Ωραία πάντως η διασκευή στο “Damage Inc.” των METALLICA με την κωδική ονομασία “My Revenge”.
2. BULLET FOR MY VALENTINE – “Venom”
Δεν ξέρω τι με εκνευρίζει περισσότερο με τους BULLET FOR MY VALENTINE. Το ότι ορισμένοι τολμούν να βάζουν την λέξη thrash δίπλα στο όνομα τους ή ότι κάποιοι άλλοι πίστευαν μέχρι πρότινος ότι θα μπορούσαν να βγάλουν κάτι αισθητά καλύτερο από τα πρώτα δυο άλμπουμ τους. Μετά το “Venom” βέβαια όλα αυτά λίγη σημασία έχουν, καθώς δε νομίζω να ξανασχοληθεί κανείς σοβαρά με την πάρτη τους.  
3. WEEDEATER – “Goliathan”
Κάναμε λίγο τα στραβά μάτια στο “Jason…Τhe Dragon” αλλά εδώ η παρέα του θεότρελου “Dixie” Collins μας τα ψιλοχάλασε. Όχι απαραίτητα κακός δίσκος, ούτε όμως και εκείνος ο κλασικός WEEDEATER που θα σε στείλει αδιάβαστο παραμάσχαλα με ένα καφάσι μπύρες. Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες.

Πάνος Δρόλιας

 

1.    OZRIC TENTACLES – “Technicians of the Sacred”
2.    INTRONAUT –  “The Direction of Last Things”
3.    TOUNDRA –“ IV”  
4.    CALLISTO – “Secret youth”
5.    CLUTCH – “Psychic Warfare”
6.    AUGUST BURNS RED  –  “Found In Far Away Places”  
7.    ENSLAVED – “In Times”  
8.    UFOMAMMUT – “Ecate”
9.    CASPIAN – “Dust and Disquiet”
10.    MONDO DRAG – “Mondo Dag”  
11.    MY SLEEPING KARMA – “Moksha”
12.    ROSETTA – “Quintessential Ephemera”
13.    AMORPHIS – “Under the Red Cloud”
14.    YURI GAGARIN – “At The Center Of All Infinity”  
15.    ZOMBI –  “Shape Shift”  
16.    DRACONIAN – “Sovran”
17.    SWALLOW THE SUN – “The Sun Songs from the North I II & III”
18.    AHAB – “The Boats Of The Glen Carrig”
19.    GOATSNAKE – “Black Age Blues”
20.    RIVERSIDE – “Love, Fear And The Time Machine”
 
Απογοητεύσεις
PARKWAY DRIVE – “Ire”: Hardcore και metal ταιριάζει μόνο όταν πρόκειται για metalcore, διότι αν θες να κρατήσεις ξεχωριστά το είδος μέσα στον ίδιο δίσκο τότε θα πρέπει να πληρώσεις το τίμημα. Εντάξει μπορεί να έριξαν τα δίχτυα τους για την μεγάλη κατηγορία, αλλά μέχρι στιγμής παραμένουν άδεια.  

TESSERACT – “Polaris”: Tο “Altered State” έθεσε εξορισμού πολύ ψηλά τον πήχη των προσδοκιών. Αλλά δεν είναι ούτε το ιστορικό της μπάντας, ούτε η παλινόστηση του Daniel Tompkins που καθιστούν το "Polaris" απογοήτευση. Η μπάντα δίστασε να κάνει το μεγ΄λαο βήμα, ή τέλος πάντων να κρατήσει τα κεκτημένα.  

LINDEMANN – “Skills In Pills”: Εντάξει αγαπητέ Till Lindemann, καταλάβαμε πια ότι η καθήλωσή σου στο φαλλικό στάδιο της ψυχολογικής σου ύπαρξης είναι πλέον κάτι παραπάνω από μόνιμη.  

Νίκος Ζέρης

 


1.    GHOST – “Meliora”
2.    MOONSPELL – “Extinct”
3.    KILLING JOKE – “Pylon”
4.    MARILYN MANSON – “The pale emperor”
5.    ARMORED SAINT – “Win hands down”
6.    BRING ME THE HORIZON – “That’s the spirit”
7.    IRON MAIDEN – “The book of souls”
8.    FAITH NO MORE – “Sol invictus”
9.    COME WITH REVERSE – “Composing serenity”
10.    JOE SATRIANI – “Shockwave supernova”
11.    STAR INDUSTRY – “The renegade”
12.    SYMPHONY X – “Underworld”
13.    MONO INC. – “Terlingua”
14.    TRIBULATION – “Children of the night”
15.    ANTI-FLAG – “American spring”
16.    AMORPHIS – “Under the red cloud”
17.    LEPROUS – “The congregation”
18.    QUEENSRYCHE – “Condition human”
19.    MOTORHEAD – “Bad magic”
20.    STEVE N’ SEAGULLS – “Farm machine”

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕΙΣ 2015

1.    LINDEMANN – “Skills in pills”: Αν ο σκοπός ήταν να κάνουν την αγγλική version των RAMMSTEIN, με στίχους που θα έγραφε και η Έφη Θώδη, τότε ευχαριστώ, δεν είμαι φίλος.
2.    GRAVE PLEASURES – “Dreamcrash”: Ο πήχυς ανέβηκε σε δυσθεώρητα επίπεδα με τους BEASTMILK και η διάδοχη κατάσταση έπαθε υψοφοβία.
3.    PARADISE LOST – “The plague within”: Η επιτήδευση σε όλο της το μεγαλείο.
Γιώργος Κόης

 


1. ARMORED SAINT – “Win hands down”
2. QUEENSRYCHE – “Condition Human”
3. LAMB OF GOD -  “VII: Sturm Und Drang”
4. ACT OF DEFIANCE – “Birth and the burial”
5. THUNDER – “Wonder days”
6. AMORPHIS – “Under The Red Cloud”
7. SHINEDOWN – “Threat to survival”
8. TRIVIUM – “Silence in the snow”
9. BUCKCHERRY – “Rock n' roll”
10. SYMPHONY X – “Underworld”
11. SOILWORK – “The Ride Majestic”
12. THE WINERY DOGS – “Hot streak”
13. EUROPE – “War of kings”
14. BLIND GUARDIAN – “Beyond the red mirror”
15. LEPROUS – “The congregation”
16. NIGHTRAGE – “The puritan”
17. THE ANSWER – “Raise a little hell”
18. IRON MAIDEN – “The book of souls”
19. ANGRA – “Secret Garden”
20. FEAR FACTORY – “Genexus”

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πατάτα από την κυκλοφορία των BON JOVI καθώς και την αυτοαποκαλούμενη περιοδεία τους.
Επίσης η επιστροφή των UGLY KID JOE ήταν περισσότερο... αποστροφή!
Τρίτη επιλογή, η επιστροφή του Max Cavalera με την τραγική κατωτερότητα των SOULFLY.

Γιώργος Κουκουλάκης

 

1. IRONSWORD – “None But The Brave”
2. MOTORHEAD – “Bad Magic”
3. ENFORCER – “From Beyond”
4. WASP – “Golgotha”   
5. RAVEN – “ExterMination”
6. TANK – “Valley Of Tears”
7. PRAYING MANTIS – “Legacy”
8. STRYPER – “Fallen”
9. DIVINER – “Fallen Empires”
10. ARMORED SAINT – “Win Hands Down”
11. SLAYER – “Repentless”
12. SAXON – “Battering Ram”
13. BATTLE BEAST – “Unholy Saviour”
14. HUNTRESS – “Static”
15. VISIGOTH – “The Reverant King”
16. THUNDER – “Wonder Days”
17. GHOST – “Meliora”
18. AVATARIUM – “The Girl With The Raven Mask”
19. SACRAL RAGE – “Illusions In Infinite Void”
20. RUTHLESS – “They Rise”

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕΙΣ
BON JOVI – “Burning Bridges”
Κάποτε οι αφίσες των Jon Bovi κοσμούσαν πάρα πολλά δωμάτια, κυρίως των κοριτσιών. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια το σχήμα είναι το φάντασμα του εαυτού του. Απόδειξη το “Burning Bridges” που δεν έχει καμία σχέση με όσες χρυσές στιγμές μας έχει χαρίσει το κάποτε χαρισματικό συγκρότημα. Όλα τα τραγούδια αγγίζουν τα όρια της κακοπαιγμένης country μουσικής χωρίς αρχή, μέση και τέλος και ηχούν πιο γλυκανάλατα και από την Αμερικανική pop. Κρίμα ρε Jon….        

WHITESNAKE – “The Purple Album”
Όλα τα πράγματα έχουν τα όρια τους. Αν τα ξεπεράσεις και ασελγήσεις» σε κάτι θεωρείται αδίκημα. Και ο David Coverdale δυστυχώς το έπραξε. Αποφάσισε φέτος, χωρίς λόγο, να «βιάσει» συνθέσεις που έχουν μεγαλώσει γενιές και θα συνεχίζουν να το κάνουν. Τραγούδια που για κάποιους ανθρώπους έχουν συνδεθεί με την ζωή τους. Ο κος Coverdale όμως δεν έχει ιερό και όσιο και δεν σέβεται ότι οι ιδέες –που κάποτε υπηρετούσε;- πρέπει να μένουν ανέγγιχτες στον χρόνο. Έτσι είναι το ροκ. Τρόπος ζωής και όχι μόνο ένα επάγγελμα κέρδους. Αλλά όχι για τον ίδιο.          

OPERATION MINDCRIME – “The Key”
Το ποιον και το βιογραφικό του Geoff Tate είναι γνωστό σε όλους όσους εμπλέκονται με το heavy metal. Τα τελευταία όμως χρόνια και αυτός έχει ξεχάσει τον χαρακτήρα που είχε δείξει στους QUEENSRYCHE. Λες και ήταν η τελευταία αμόρφωτη κυράτσα είχε επιδοθεί σε τσακωμούς με τα παλιότερα μέλη για τα δικαιώματα του ονόματος που τον ανέδειξε. Δεν δίνουν λεφτά όμως μόνο αυτά κε Tate, αλλά και η μουσική που γράφεις. Και εκεί δυστυχώς είσαι ανύπαρκτος. Πίστευα ότι με τους OPERATION MINDCRIME θα μας έδινες αυτό που χρωστάς, έναν καλό δίσκο. Τα πρώτα δείγματα που διέρρευσαν ήταν πολύ καλά. Η τελική ακρόαση όμως απέδειξε ότι καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς, αφού το αποτέλεσμα ήταν για άλλη μια φορά απαράδεκτα κακό και ανιαρό. Τα μουσικά βιβλία σε αναφέρουν πια μέχρι το 2012. Μετά όχι.    
   
Θοδωρής Μηνιάτης

 


1.SAXON – “Battering ram”
2. SORCERER – “In the shadow of the inverted cross”
3. PYRAMAZE – “Disciples of the sun”
4. SUBSIGNAL – “The beacons of somewhere sometime”
5. IRONSWORD – “None but the brave”
6. KINGCROW – “Eidos”
7. LEPROUS – “The congregation”
8. SACRAL RAGE – “Illusions in infinite void”
9. ARENA – “The unquiet sky”
10. DIVINER – “Fallen empires”
11. PARADISE LOST – “The plague within”
12. AMORPHIS – “Under the red cloud”
13. SYMPHONY X – “Underworld”
14. BLACK TRIP – “Shadowline”
15. ENFORCER – “From beyond”
16. RIVERSIDE – “Love, fear and the time machine”
17. ENDOMAIN – “Step in the machine”
18. EVIL INVADERS – “Pulses of pleasure”
19. ARTIZAN – “The furthest reaches”
20. IMPELLITTERI – “Venom”

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕΙΣ

1.    Ότι και κάθε χρόνο σχεδόν εδώ και αρκετό καιρό… Η κατάσταση που βιώνουμε καθημερινά και που μοιάζει με βαρέλι χωρίς πάτο… Οι τόσοι και τόσοι νέοι που εγκαταλείπουν τις εστίες τους για την αναζήτηση μίας καλύτερης τύχης… Φτώχεια και ανεργία οι απόλυτοι πρωταγωνιστές… Και πάει λέγοντας…

2.    Εξαιρετική χρονιά το 2015, μία από τις κορυφαίες μουσικά εδώ και πολλά, πολλά χρόνια. Έμειναν εκτός νυμφώνος αξιολόγοτατα άλμπουμ που υπό διαφορετικές συνθήκες θα έστεκαν πολύ ψηλά στην λίστα… Δείγμα του πόσο ανέβηκε ο πήχης φέτος… Και που να είχαμε την δυνατότητα να ακούγαμε περισσότερα…

3.    Στην εποχή της διαδικτυακής ενημέρωσης, ο θεσμός του fanzine έχει αναχθεί σε μουσειακό είδος… Είπαμε, δύσκολοι καιροί για πρίγκηπες…
Γρηγόρης Μπαξεβανίδης

 

1.    LYNYRD SKYNYRD - “One more for the fans”
2.    THUNDER - “Wonder days”
3.    BLACK STAR RIDERS - “Killer instinct”
4.    IRON MAIDEN - “The book of souls”
5.    GRAVEYARD - “Innocence and decadence”
6.    CLUTCH - “Psychic warfare”
7.    ARMORED SAINT - “Win hands down”
8.    LYNYRD SKYNYRD- “Pronounced Leh-Nerd Skin-Nerd & Second Helping”
9.    LEPROUS - “Congregation”
10.    EUROPE - “War of kings”
11.    MICHAEL MONROE - “Blackout states”
12.    BILLY GIBBONS AND THE BFG’S –“Perfectamundo”
13.    NEAL MORSE - “The grand experiment”
14.    REVOLUTION SAINTS – “Revolution saints”
15.    THERAPY? - “Disquiet”
16.    KADAVAR - “Berlin”
17.    BACKYARD BABIES - “Four by four”
18.    SHINEDOWN - “Threat to survival”
19.    THE WINERY DOGS - “Hot streak”
20.    DEF LEPPARD - “Def Leppard”

Απογοητεύσεις
OPERATION MINDCRIME - “The key”
Από μια φωνή, που με έκανε περήφανο για το ύφος της και τους στίχους της, η κυκλοφορία σήμερα τέτοιων άλμπουμ, που μου θυμίζουν ταινία του Αγγελόπουλου, σχοινοτενών, αδιάφορων, άνευρων και κατ’ επίφαση ενδιαφερόντων, αποτελεί την κορυφαία ίσως απογοήτευση. Από το τρίτο τραγούδι και μετά, ήμουν εκτός κλίματος

IMPELLITTERI - “Venom”
Το να είσαι ο κλώνος του Malmsteen δεν αποτελεί θέμα. Το μετά από καιρό δισκογραφικής απουσίας, να κυκλοφορείς άλμπουμ, με μόνο άξονα την ταχύτητα, αποτελεί μεγάλο θέμα. Τεχνικά άρτιος και συνθετικά κουρασμένος ο  Impellitteri με απογοήτευσε.

WHITESNAKE - “The purple album”
Ανοσιούργημα, δείγμα μεγαλομανίας και συνθετικής στειρότητας. Κρίμα για τους μουσικούς που συμμετέχουν, επιμεταλλίζοντας κλασικά τραγούδια, με ένα τραγουδιστή σκιά του εαυτού του.

Στέλιος Μπασμπαγιάννης

 

1. A FOREST OF STARS – “Beware The Sword You Cannot See”
2. AMORPHIS – “Under The Red Cloud”
3. SYMPHONY X – “Underworld”
4. ENFORCER – “From Beyond”
5. SACRAL RAGE – “Illusions In Infinite Void”
6. ARMORED SAINT – “Win Hands Down”
7. BARREN EARTH – “On Lonely Towers”
8. ARCTURUS – “Arcturian”
9. MY DYING BRIDE – “Feel The Misery”
10. IRON MAIDEN – “The Book Of Souls”
11. GHOST – “Meliora”
12. MOTORHEAD – “Bad Magic”
13. ENSLAVED – “In Times”
14. BLACK STAR RIDERS – “Killer Instict”
15. NILE – “What Should Not Be Unearthed”
16. AVATARIUM – “The Girl With The Raven Mask”
17. PARADISE LOST – “The Plague Within”
18. EXARSIS – “The Human Project”
19. LEPROUS – “The Congregation”
20. SAXON – “Battering Ram”

Απογοητεύσεις:
1. ANCIENT RITES – “Laguz”: Να πω την αμαρτία μου, ποτέ δεν ήμουν ο μεγαλύτερος fan των Βέλγων, αλλά πάντα τους εκτιμούσα, τόσο για την ποιότητα που πάντα είχαν οι δουλειές τους και ειδικά οι πρώτες, όσο και για τη συμπαθητική και τίμια φιγούρα του Gunther Theys. Δυστυχώς το "Laguz" πρέπει να είναι ο δίσκος που με κούρασε περισσότερο απ' όσους άκουσα φέτος.  Βαρετός, χωρίς έμπνευση, αναμασάει τα τελευταία τους πεπραγμένα. Στην απογοήτευση συνεισέφερε και το γεγονός πως μετά από ένα τόσο μεγάλο διάλλειμα θα περίμενε κανείς κάτι πιο δυνατό από την πάρτη τους...
2. SOULFLY – “Archangel”: Βρε Max παλικάρι μου, σε είδα φέτος στα Χανιά και έσπειρες μιλάμε! Ήσουν ωραίος να πούμε, αλλά με το τελευταίο σου το δισκάκι με στεναχώρησες βρε αγόρι! Έχεις κουραστεί βρε τσολιά μου! Μία με τους SOULFLY, μία με τον (αδερ)φούλη σου και τους CAVALERA CONSPIRACY, μία με κάνα project-ακι με φιλαράκια σου, όπως τους KILLER BE KILLED, πάει το έβρασες το γάλα...  Τι να σου κάνει το εργαλείο, τα 'φτυσε... Κάνε ένα KitKat βρε γιαβρί μου! Δε πας καμιά τσάρκα κατά Belo Horizonte μεριά, να δεις κάνα συγγενή, να πιείς και καμιά κασάσα και να αράξεις και λιγουλάκι; Σε χρειαζόμαστε δυνατό βρε μανάρι...
3. THE ANSWER – “Raise A Little Hell”: Οι Ιρλανδοί ξεκίνησαν με το καταπληκτικό "Rise" σαν μια από τις πιο ελπιδοφόρες μπάντες του ήχου τους, αλλά τα τελευταία χρόνια φαίνεται να φλερτάρουν με τη μετριότητα. Προς απογοήτευση πολλών, και το φετινό "Raise A Little Hell" κινείται στο ίδιο μοτίβο από πλευράς ποιότητας. Άνισο και επίπεδο σε πολλά κομμάτια, δείχνει μια μπάντα που αδυνατεί να ξεφύγει από τα τετριμμένα του ήχου τους και να κάνει το βήμα παραπάνω. Κρίμα...
Θανάσης Μπόγρης

 

1. DEF LEPPARD – “Def Leppard”
2. IRON MAIDEN – “The book of souls”
3. EUROPE – “War of kings”
4. ARMORED SAINT – “Win hands down”
5. U.D.O. – “Decadent”
6. W.A.S.P. – “Golgotha”
7. ROD STEWART – “Another country”
8. SCORPIONS – “Return to forever”
9. ECLIPSE – “Armageddonize”
10. VIRGIN STEELE – “Nocturnes of hellfire and damnation”
11. REVOLUTION SAINTS – “Revolution saints”
12. ARCHITECTS OF CHAOZ – “The league of shadows”
13. JOEL HOEKSTRA – “Dying to live”
14. PRAYING MANTIS – “Legacy”
15. MICHAEL SCHENKER'S TEMPLE OF ROCK – “Spirit on a mission”
16. TEN – “Isla de muerta”
17. SAXON – “Battering ram”
18. MARK SLAUGHTER – “Reflections in a rear view mirror”
19. SLAYER – “Repentless”
20. FLYING MERCURY – “Love is a mystery”

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕΙΣ

1. BLIND GUARDIAN -  "Beyond the red mirror": Τα λέγαμε και με τον Φραγκίσκο Σαμοΐλη πριν από τα live σε ένα αφιέρωμα που παρουσιάσαμε στο Rock Hard. Δεν μπορώ με τίποτα να προσαρμοστώ στα νέα...συμφωνικά δεδομένα των BLIND GUARDIAN που καλά κρατούν μετά την υπογραφή του συμβολαίου με τη Nuclear Blast πριν από μία δεκαετία.

2. ΒON JOVI - "Burning bridges": Αν και περιμένω τη νέα δισκογραφική δουλειά, δεν είναι δυνατό να προσθέτεις στη δισκογραφία σου ένα τόσο αδύναμο άλμπουμ. Δε με νοιάζει που είναι συλλογή από ακυκλοφόρητα του πρόσφατου παρελθόντος. Οι οπαδοί των BON JOVI δικαιούνται μόνο το καλύτερο και δυστυχώς είναι σε...stand by mode τα τελευταία 10 χρόνια.

3. BLACKMORE'S NIGHT - "All our yesterdays": Το πολύ το "Κύριε ελέησον" το βαριέται και ο παπάς αλλά από ό,τι φαίνεται ο Ritchie...όχι! Τραγικό άλμπουμ! Μακάρι το rock...διάλειμμα του Blackmore το προσεχές καλοκαίρι να μετατραπεί σε μία μόνιμη κατάσταση.  
Σάκης Νίκας

 


1. TORCHE - “Restarter”
2. HALESTORM - “Into the wild life”
3. SACRAL RAGE - “Illusions in infinite void”
4. LEPROUS - “The congregation”
5. GHOST - “Meliora”
6. ARMORED SAINT - “Win hands down”
7. CLUTCH - “Psychic warfare”
8. MOONSPELL - “Extinct”
9. SORCERER - “In the shadow of the inverted cross”
10. ENFORCER -“From beyond”
11. BLACKBERRY SMOKE - “Holding all the roses”
12. GOATSNAKE - “Black age blues”
13. LAMB OF GOD - “VII: Sturm und drang”
14. RIVERSIDE - “Love fear and the time machine”
15. ECLIPSE - “Armageddonize”
16. STEVEN WILSON - “Hand.cannot.erase”
17. WARDANCE - “Wrath of the ages”
18. SUBSIGNAL - “The beacons of somewhere sometime”
19. THE GREAT DISCORD - “Duende”
20. SKINDRED - “Volume”
 
ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕΙΣ :
1.    UNCLE ACID & THE DEADBEATS - “The night creeper”
Τέτοια μετριότητα δεν την περίμενα από τους αγαπημένους Βρετανούς.   
2.    RED - “Of beauty and rage”
Tο προηγούμενο “Release the panic” το είχα λιώσει, αυτό εδώ παρότι καλοπαιγμένο δεν υπήρχαν οι συνθέσεις που να σε κρατάνε.

3.    FAITH NO MORE - “Sol Invictus”
Από την στιγμή που θα έπρεπε να έμπαινε κατευθείαν στο top 10 και δεν συμβαίνει, κάτι τρέχει με αυτόν τον δίσκο. Δεν είναι κακός πάντως δίσκος, το ξεκαθαρίζω, αλλά δεν με τράβηξε τόσο  όσο θα ήθελα.
Γιάννης Παπαευθυμίου

 

  

1.    GHOST – “Meliora”
2.    SYMPHONY X – “Underworld”
3.    ELDER – “Lore”
4.    IRON MAIDEN – “The Book of Souls”
5.    EUROPE – “War of Kings”
6.    STONEBRINGER – “These Winds”
7.    TREMONTI – “Cauterize”
8.    PARADISE LOST – “The Plague Within”
9.    KADAVAR – “Berlin”
10.    LAMB OF GOD – “VII-Sturm und Drang”
11.    NAXATRAS – “Naxatras”
12.    ARMORED SAINT – “Win Hands Down”
13.    AVATARIUM – “The Girl With the Raven Mask”
14.    GENTLEMAN'S PISTOLS – “Hustler's Row”
15.    ROYAL THUNDER – “Crooked Doors”
16.    THUNDER – “Wonder Days”
17.    AMORPHIS – “Under the Red Cloud”
18.    THE VINTAGE CARAVAN – “Arrival”
19.    GRAVEYARD – “Innocence & Decadence”
20.    GENTLE STORM – “The Diary”

Απογοητεύσεις:

1)    WHITESNAKE – “The Purple Album”

Δικαιωματικά και με την αξία της, στην πρώτη θέση  βρίσκεται η νέα δουλειά των WHITESNAKE. Διασκευές χωρίς ουσία και αξία σε έναν δίσκο που μόνος στόχος του ήταν μάλλον να γλύψει τον Blackmore εν όψει των καλοκαιρινών συναυλιών του...

2)    HOLLYWOOD VAMPIRES – “Hollywood Vampires”

Όταν μαθαίνεις για ένα πρότζεκτ στο οποίο συμμετέχουν οι Alice Cooper, Joe Perry, o Paul McCartney, ο Dave Grohl, αλλά και οι Cristopher Lee και Johnny Depp (!) περιμένεις προφανώς κάτι μεγαλειώδες. Αντίθετα, το αποτέλεσμα είναι μια ψυχρολουσία ολκής! Ένας δίσκος με ανέμπνευστες συνθέσεις και παντελώς αδιάφορες διασκευές που -λογικότατα- πέρασε και δεν ακούμπησε...

3)    THE SWORD – “High Country”

Μπορεί η σκηνή του occult/stoner/70's revival κλπ να παρακμάζει, άφησε όμως πίσω της γκρουπάρες, που μάλιστα φέτος κυκλοφόρησαν εξαιρετικές δουλειές. Με τρανή εξαίρεση τους THE SWORD, οι οποίοι απογοήτευσαν οικτρά με αυτόν τον κάτι-σαν-πρόβα δίσκο τους, γεμάτο από ημιτελής συνθέσεις και αποτυχημένους πειραματισμούς. Κρίμα...
Πάνος Παπαπανάγου

 

1.    AMORPHIS – “Under The Red Cloud”
2.    BARREN EARTH – “On Lonely Towers”
3.    ANGELUS APATRIDA – “Hidden Evolution”
4.    LAMB OF GOD – “VII: Sturm Und Drang”
5.    AVATARIUM – “The Girl With The Raven Mask”
6.    ARMORED SAINT – “Win Hands Down”
7.    ENFORCER – “From Beyond”
8.    ENSHINE – “Singularity”
9.    MOONSPELL – “Extinct”
10.    BOREALIS – “Purgatory”
11.    GHOST – “Meliora”
12.    ENSIFERUM – “One Man Army”
13.    SYLOSIS – “Dormant Heart”
14.    BETWEEN THE BURIED AND ME – “Coma Ecliptic”
15.    ENSLAVED – “In Times”
16.    A FOREST OF STARS – “Beware The Sword You Cannot See”
17.    BLACK STAR RIDERS – “The Killer Instinct”
18.    DR. LIVING DEAD! – “Crush The Sublime Gods”
19.    DRACULA – “Swing Of Death”
20.    PARKWAY DRIVE – “Ire”

Απογοητεύσεις

1.    SOULFLY – “Archangel”: Δεν ξέρω βασικά αν είναι τελικά τόσο απογοήτευση ή λίγο αναμενόμενο. Όμως ο Max Cavalera εκεί που σε κερδίζει, σε ξαναχάνει, αυτή τη φορά με χαρακτηριστική άνεση μάλιστα. Μάλλον πρέπει να κάνει ένα κενό...
2.    ANNIHILATOR – “Suicide Society”: Ο Jeff Waters είναι από τους πλέον αγαπημένους μου κιθαρίστες, ειδικά στο thrash χώρο. Όμως έχει καθοδική πορεία και το άλμπουμ αυτό είναι απόδειξη. Ειδικά χωρίς τον Padden, τα πράγματα δείχνουν πολύ δύσκολα. Δυστυχώς.
3.    THE GENTLE STORM – “The Diary”: Όταν η θεά συναντάει έναν από τους κορυφαίους στο χώρο του, οι απαιτήσεις είναι λογικό να είναι αυξημένες. Anneke και Lucassen όμως, μας απογοήτευσαν. Γίνονται και αυτά τελικά!

Φραγκίσκος Σαμοΐλης

 


1.    STEVEN WILSON – “Hand.Cannot.Erase”
2.    PARADISE LOST – “The plague within”
3.    AMORPHIS – “Under the red cloud”
4.    CHELSEA WOLFE – “Abyss”
5.    SWALLOW THE SUN – “Songs from the North I, II & III”
6.    GODSPEED YOU! BLACK EMPEROR – “Asunder, Sweet and Other Distress”
7.    CLUTCH – “Psychic Warfare”
8.    ROSETTA – “Quintessential Ephemera”
9.    UFOMAMMUT – “Ecate”
10.    TOUNDRA – “IV”
11.    RIVERSIDE – “Love, Fear And The Time Machine”
12.    GHOST – “Meliora”
13.    ELDER – “Lore”
14.    WITH THE DEAD – “With the dead”
15.    INTRONAUT – “The Direction of Last Things”
16.    LEPROUS – “The congregation”
17.    BLACK TRIP – “Shadowline”
18.    MY DYING BRIDE – “Feel the Misery”  
19.    DOPETHRONE – “Hochelaga”
20.    ARCTURUS – “Arcturian”

Απογοητεύσεις

GOD IS AN ASTRONAUT – “Helios | Erebus”
Δυστυχώς μία πολύ αγαπημένη μπάντα από τον προηγούμενο κιόλας δίσκο της συνεχίζει να μας κερνάει πράγματα συμπαθητικά, λίγο πάνω του μετρίου, κάτι που ασφαλώς δεν ταιριάζει σε ένα συγκρότημα του βεληνεκούς τους, μίας που οι GOD IS AN ASTRONAUT θεμελίωσαν τον ήχο του post rock.

TESSERACT – “Polaris”
Κι ενώ περιμένεις τόσα πολλά μετά την επιστροφή του Tompkins στη μπάντα, το Polaris δυστυχώς δεν καταφέρνει να φτάσει σε τίποτα όσα έχεις συνηθίσει. Ενώ ο αγαπημένος -σε σημείο αηδίας για μερικούς- post progressive ήχος τους είναι ένα σημείο που παραμένει αναλλοίωτο, ο δίσκος καταφέρνει να περάσει στα λιγότερο ανοιγμένα μουσικά αρχεία του υπολογιστή σου (ούτε καν στη δισκοθήκη σου).

WEEDEATER – “Goliathan”
Τους αγαπώ, τους λατρεύω, αλλά μπορούν και τόσο καλύτερα. Δυστυχώς το Goliathan δε κατάφερε να μας περιπλέξει μέσα στην απύθμενη βρωμιά που έχουν καθιερώσει με ευρυσιτεχνία οι WEEDEATER. H αλήθεια είναι πως live αποδίδει καλύτερα, αλλά σίγουρα περιμένει κανείς πολύ ανώτερα πράγματα από ένα συγκρότημα το οποίο βρίσκεται στην άνθηση της καριέρας του- ειδικά όταν έχεις στον αντίποδα κάποιους DOPETHRONE που την ίδια χρονιά, στο συγκεκριμένο ιδίωμα, κατάφεραν να εκτοξεύσουν το πάθος στα ύψη με το δικό τους “Hochelaga”.

Ειρήνη Τάτση

 


1.    CONTES DE JEROBIE – “Koha”
2.    JAGA JAZZIST – “Starfire”
3.    JOHN ZORN – “Simulacrum”
4.    GHOST – “Meliora”
5.    ARMORED SAINT – “Win Hands Down”
6.    TAU CROSS –“ Tau Cross”
7.    TRIBULATION – “The Children of the Night”
8.    SACRAL RAGE – “Illusions In Infinite Void”
9.    DEMON HEAD – “Ride The Wilderness”
10.    HORISONT – “Odyssey”
11.    SULPHUR AEON – “Gateway To The Antisphere”
12.    FAITH NO MORE – “Sol Invictus”
13.    A FOREST OF STARS – “Beware The Sword You Cannot See”
14.    HUMINOITA – “All Is Two”
15.    LIGHTNING BOLT – “Fantasy Empire”
16.    ENCYRCLE – “Encyrcle”
17.    BLACK TRIP – “Shadowline”
18.    VHOL – “Deeper Than Sky”
19.    KILLING JOKE – “Pylon”
20.    MACABRE OMEN – “Gods Of War - At War”

Αλέξανδρος Τοπιντζής

 

1.    MELECHESH – “Enki”
2.    MASTER’S HAMMER – “Kult mládí a mrazu”
3.    ARMORED SAINT – “Win hands down”
4.    KILLING JOKE – “Pylon”
5.    GEORGE KOLLIAS – “Invictus”
6.    NILE – “What should not be unearthed”
7.    ENSLAVED – “In times”
8.    HORNA – “Hengen Tulet”
9.    FAITH NO MORE – “Sol invictus”
10.    LUCIFER’S CHILD – “The wiccan”
11.    GNAW THEIR TONGUES/DRAGGED INTO SUNLIGHT – “NV”
12.    ACID DEATH – “Hall of mirrors”
13.    ARCHGOAT – “The apocalyptic triumphator”
14.    SATAN’S HOST – “Pre-dating God Parts 1 and 2”
15.    THE CROWN – “Death is not dead”
16.    TRIBULATION – “The children of the night”
17.    SWALLOW THE SUN – “Songs from the north I, II & III”
18.    ANCIENT RITES – “Laguz”
19.    NAPALM DEATH – “Apex predator – easy meat”
20.    GNAW THEIR TONGUES – “Abyss of longing throats”

Απογοητεύσεις

1.    DODHEIMSGARD – “A umbra omega”  | Πολλά ανέμπνευστα VED BUENS ENDE περάσματα, προβλέψιμα περάσματα και γενικά μια αίσθηση αναμασήματος.
2.    ARCTURUS – “Arcturian” | Χάλια παραγωγή, μέτρια φωνητικά από τον Heastnes και πολλές μέτριες συνθέσεις. Δεν περίμενα ότι θα έβγαζαν χειρότερο δίσκο ακόμα κι από το απλά καλό “Sideshow symphonies”.
3.    LEVIATHAN – “Scar sighted” | Δεν περίμενα πολλά από το νέο τους δίσκο, αλλά δεν περίμενα και τόσο χάλια τα πράγματα. Καμία σχέση με την μπάντα που έβγαλε το 2008 το τρομερό “Massive conspiracy against all life”.

Λευτέρης Τσουρέας

 


1.    SYMPHONY X – “Underworld”
2.    STEVEN WILSON – “Hand.cannot.erase”
3.    AMORPHIS – “Under the red cloud”
4.    ARMORED SAINT – “Win hands down”
5.    GHOST – “Meliora”
6.    EUROPE – “War of kings”
7.    DEF LEPPARD – “Def leppard”
8.    IRON MAIDEN – “The book of souls”
9.    CALIGULA’S HORSE – “Bloom”
10.    SLAYER – “Repentless”
11.    MOONSPELL – “Extinct”
12.    BEGGARS – “Devil’s highway”
13.    OPERATION MINDCRIME – “The key”
14.    BLACK STAR RIDERS – “Killer instinct”
15.    LEPROUS – “The congregation”
16.    IRON ENSEMBLE – “Alexander the Great”
17.    LAMB OF GOD – “VII: Sturm und drang”
18.    THE WINERY DOGS – “Hot streak”
19.    MUSE – “Drones”
20.    TRIVIUM – “Silence in the snow”
Απογοητεύσεις:
1.    WHITESNAKE – “The white album”: Ισχύει η γνώμη που έχω εκφράσει για τις επανηχογραφήσεις επανειλημμένως. Μερικά πράγματα πρέπει να μένουν ως έχουν. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ.-
2.    VIRGIN STEELE – “Nocturnes of hellfire & damnation”: Απλά απαράδεκτο. Κλαψουρίσματα από τον DeFeis, άθλια παραγωγή, συνθέσεις κάτω του μετρίου. Έχω ξεχάσει πλέον πότε ήταν η τελευταία φορά που άκουσα καλό δίσκο από τους VIRGIN STEELE.
3.    Η τρίτη θέση μοιράζεται ανάμεσα στους SOULFLY που για μία ακόμη φορά απογοήτευσαν, τους HELLOWEEN που περίμενα πολλά περισσότερα, τους PARADISE LOST που συνεχίζουν να μου δείχνουν ότι ο μόνος στόχος τους είναι να ακούγονται σκληρότεροι (και μόνο), τους STRATOVARIUS που περίμενα κάτι πολύ καλύτερο με δεδομένο το “Nemesis”, τους BLIND GUARDIAN που είχα πολύ μεγάλες απαιτήσεις μετά την μακροχρόνια δισκογραφική απουσία τους, τους GENTLE STORM που περίμενα πολύ περισσότερα από τη νέα σύμπραξη των Lucassen και Anneke και πολλούς άλλους που δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων…
Σάκης Φράγκος

 


1. OBSEQUIAE – “Aria Of Vernal Tombs”
2. MACABRE OMEN – “Gods Of War – At War”
3. NOCTERNITY – “Harps Of The Ancient Temples”
4. ABSOLUT – “Hell’s Highest Power”
5. ROYAL HEADACHE – “High”
6. ADVERSARIAL – “Death, Endless Nothing and the Black Knife of Nihilism”
7. MYRKUR – “M”
8. VASTUM – “Hole Below”
9. ABYSS – “Heretical Anatomy”
10. MURG – “Varg & Björn”
11. DIAT – “Positive Energy”
12. NOISEM – “Blossoming Decay”
13. SCYTHIAN – “Hubris In Excelsis”
14. CLOUD RAT – “Qliphoth”
15. VIOLENT REACTION – “Marching On”
16. VAPID – “Lake Of Tears”
17. MGLA – “Exercises In Futility”
18. TERRIBLE FEELINGS – “Tremors”
19. CLANDESTINE BLAZE – “New Golgotha Rising”
20. HALSHUG – “Blodets Bånd”

Απογοητεύσεις

1.    BEACH HOUSE – “Depression Cherry/Thank Your Lucky Stars”: Εκτός rock/metal χώρου, αλλά η μεγαλύτερη, (διπλή) απογοήτευση της χρονιάς. Ξέρουμε ότι στα dreamy ηχοτόπια είναι κορυφαίοι, αλλά εδώ το έπαιξαν λίγο safe και πάντα από τις πολύ μεγάλες μπάντες περιμένεις να δείχνουν φιλοδοξία με κάθε τους κυκλοφορία.
2.    GRAVE PLEASURES – “Dreamcrash”: Οι GRAVE PLEASURES είχαν χάσει το παιχνίδι σχεδόν από τα αποδυτήρια, μιας και άλμπουμ με τη στόφα του instant classic όπως το “Climax” βγαίνουν μία στο τόσο. Ωστόσο και πάλι περίμενα τον δίσκο αυτό λίγο καλύτερο, που χωρίς τον Kvohst μάλιστα θα ήταν σαν σύνολο μια μετριότητα.
3.    Φέτος υπήρξαν πολλές κυκλοφορίες από αγαπημένες μπάντες που διατήρησαν ένα καλό επίπεδο, αλλά δεν έφτασαν αυτό προηγούμενων κυκλοφοριών τους και οι οποίες περίμενα να καταλήξουν στη λίστα με τα κορυφαία άλμπουμ της χρονιάς. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα καινούργια  CHRISTIAN MISTRESS, TORCHE, SKEPTICISM, BLACK BREATH & DØDHEIMSGARD.

Νίκος Χασούρας

 

 

 

Σχόλια

Άλλα άρθρα του συντάκτη

Διαβάστε επίσης

BEST OF 2017 - Η γνώμη των συντακτών του Rock Hard (Μέρος 2 / 16-20)

14 Δεκεμβρίου, 2017 - 22:45 Rockhard

Χθες παρουσιάσαμε το πρώτο μέρος της λίστας με τα 25 καλύτερα άλμπουμ του 2017, όπως τα ψήφισαν οι συντάκτες του ROCK HARD, με τις θέσεις από 21 - 25. Σήμερα, ήρθε η ώρα να σας παρουσιάσουμε το...

[περισσότερα]

BEST OF 2017 - Η γνώμη των συντακτών του Rock Hard (Μέρος 1 / 21-25)

13 Δεκεμβρίου, 2017 - 15:45 Rockhard

Μια ακόμη χρονιά φτάνει στο τέλος της και οι συντάκτες του ROCK HARD΄κλήθηκαν να καταθέσουν την άποψή τους για τα καλύτερα άλμπουμ του 2016 καθώς και για τις απογοητεύσεις. Σε πολύ λίγο, θα έχετε τη...

[περισσότερα]

Υπάρχει μέλλον στον Μουσικό Τύπο; Οι συντάκτες του ROCK HARD προβληματίζονται με την χρεοκοπία της Team Rock

22 Δεκεμβρίου, 2016 - 23:45 Rockhard

Παρότι έχω website αυτή τη στιγμή, θεωρώ τον εαυτό μου άνθρωπο του εντύπου, αφού για πολλά χρόνια δούλεψα σαν συντάκτης (Metal Invader), σαν διευθυντής (Rock On) και σαν εκδότης/αρχισυντάκτης (Rock...

[περισσότερα]

BEST OF 2016 - Η γνώμη των συντακτών του ROCK HARD (Μέρος 5 / 1-5, τελικές λίστες + απογοητεύσεις)

21 Δεκεμβρίου, 2016 - 18:00 Rockhard

Η αντίστροφη μέτρηση έφτασε στο τέλος της. Η τελική ετυμηγορία των συντακτών του ROCK HARD είναι εδώ (για μια ακόμη χρονιά κανείς τους δεν γνωρίζει τα τελικά αποτελέσματα). Από κάτω μπορείτε να...

[περισσότερα]

BEST OF 2016 - Η γνώμη των συντακτών του ROCK HARD (Μέρος 4 / 10-6)

20 Δεκεμβρίου, 2016 - 15:15 Rockhard

Φτάνουμε σιγά-σιγά στην κορυφή των προτιμήσεων των συντακτών του ROCK HARD για τη χρονιά που φτάνει στο τέλος της και πλέον ήρθε η στιγμή να δούμε ποιοι δίσκοι ψηφίστηκαν στις θέσεις 6-10 για το 2016...

[περισσότερα]